|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Spotkanie warszawskie 07.01.2024
binocullection - Sob 23 Gru, 2023 Temat postu: Spotkanie warszawskie 07.01.2024 Koledzy,
w kontynuacji watku z naszego ostatniego spotkania zapraszamy na kolejne w dniu 07.01.2024 w Green Caffe Nero tutaj poswiecone tym razem planom (nie mylic z postanowieniami) na nowy lornetkowy rok oraz zadumie nad jakoscia wspolczesnych dachowek, ktorych zbierzemy sporo. Bedzie wiec przez co popatrzec i poszerzyc horyzonty.
Tymczasem raz jeszcze zyczenia spokojnych Swiat i wielu okazji do inspirujacej turystyki lornetkowej.
Lech149 - Sob 23 Gru, 2023
I ja wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt .
Wojtas_B - Sob 23 Gru, 2023
Zdrowych Świąt i obyśmy dalej spotykali się w Nowym Roku przy stołach pełnych pięknej opytyki.
_Tomek_ - Nie 24 Gru, 2023
Wszystkiego najlepszego z okazji Bożego Narodzenia. Czasu i pieniędzy na realizację lornetkowego hobby.
TRYTON7 - Pią 29 Gru, 2023
święta, święta i po świętach ...
czy to bedzie królować w 2024r.?
Wojtas_B - Pią 29 Gru, 2023
TRYTON7, Byłeś w Delcie ją obwąchać?
wąchałem ja juz 9 miesięcy temu...
ostra
anatol1 - Pią 29 Gru, 2023
Ciekawe parametry, 9x45. Powiększenie takie w sam raz, jeszcze do obserwacji z ręki ale nie za duże. Obiektywy też nie czyniące z lornetki giganta, ciekawe ile waży?
Jan55 - Pią 29 Gru, 2023
Waży 1 kg i ma pole 60* (6.7*). Waga i gabaryty w normie cięższych 8-10x42 . Ciekawe jak z jakością optyczną i mechaniczną.
sprawność optyczna trzeba bedzie przetestować w terenie w porównaniu do innych topowych lornetek ale juz wiem ,ze nie trzyma ostrości jak NL jak i nie klei się tez tak do oka jak NL,EL.
pokrętło chodzi ze stosownym oporem, dla mnie wyważenie jest w miarę optymalne, ostrość inaczej spada w górnych obszarach soczewki a inaczej w dole... cos jest jeszcze ze zmiana barwy w górnych obszarach soczewki - ale może mi się wydawało.
ktoś ma breloczkowy "leserek"?
to moglibyśmy na miejscu sprawdzić czy w środku jest fluoryt czy jak zwykle szkło nisko dyspersyjne.
https://www.binomania.it/...l-t-9x45-hd-rf/
Lornetka wyposażona jest w okulary HD. Oddawanie barw jest ciepłe, intensywne i olśniewające. Na osi optycznej lornetka jest bardzo ostra i kontrastowa. Obiektywy 45 mm częściowo kompensują lukę w jasności systemów dalmierzowych w porównaniu z produktami z obiektywami 40 mm.
...Miałem okazję porównać go o zmierzchu i w środku nocy (obserwując oświetlony krajobraz) z parą Top of the Range 42 mm i muszę potwierdzić, że nie jest w stanie zapewnić ich przepuszczalności światła...
Jan55 - Pią 29 Gru, 2023
Prawdę powiedziawszy, z pkt widzenia, zwykłego obserwatora lornetkowego, gdybym miał do wyboru tą Deltę i Genessisa 8,5x, to bez zastanowienia wybrałbym Kowę, która optycznie i mechanicznie "przebija" tą Deltę.
Lornetki typu Range to lornetki bardziej specjalistyczne niż obserwacyjne, ale może się mylę .
Wojtas_B - Pią 29 Gru, 2023
TRYTON7, Rozumiem, że przyniesiesz na spotkanie Genesisa 8,5?
binocullection - Pią 29 Gru, 2023
Krolowac pewnie nie, ale nie taka jest jej rola. Rola lornetki aspirujacej i uzytkowej (a za taka ja uwazam) jest, tylko i az, zajmowac wlasciwe miejsce w drabince cenowej. Obecnie RF puka w okienko na pietrze zajmowanym przez Nikona HG i to jest bardzo ambitne zadanie, nawet jesli uwzglednimy dodatkowy atut dalmierza. Na koniec dnia bowiem mniej liczy sie suma atutow lornetki, a suma dyspozycyjnych banknotow w portfelu.
_Tomek_ - Pią 29 Gru, 2023
TRYTON7 napisał/a: | ktoś ma breloczkowy "leserek"?
to moglibyśmy na miejscu sprawdzić czy w środku jest fluoryt czy jak zwykle szkło nisko dyspersyjne. |
Ja mam, może nie breloczkowy, tylko dalmierz z czerwonym laserem... ale jak to pozwala odróżnić fluoryt od szkła ED?
_Tomek_ - Pią 29 Gru, 2023
binocullection napisał/a: | Obecnie RF puka w okienko na pietrze zajmowanym przez Nikona HG i to jest bardzo ambitne zadanie, nawet jesli uwzglednimy dodatkowy atut dalmierza |
Chyba nie rozumiem... Masz na myśli Monarch HG 10x42? To dobra lornetka, ale trochę przewartościowana (marza za markę, koszty pracy, etc.). Jak kupowałem Genesis 10.5x (stacjonarnie) to sprzedawca prawie wcisnal mi ją do porównania. Gorsze wykonanie, gorsza optyka (zwłaszcza AC wyłażąca w środku pola) i ta sama cena. Przykre, że to jest obecny top tak renomowanego producenta ja Nikon. Nie mam pojęcia co prezentuje sobą ta Delta, ale nie stawiałbym Nikona HG jako wysokiej poprzeczki na tym pułapie cenowym.
binocullection - Pią 29 Gru, 2023
Tak, MHG 10x42. Racja, Genesis jest lepsza lornetka w calosciowym odbiorze, ale w kilku kluczowych aspektach wole jednak HG - ma wiekszy ER, duzo wiekszy AFOV i ogolnie przyjemniejsze okulary, Monarch duzo lepiej niz Kowa panuje nad astygmatyzmem (jest ostrzejszy na osi) i swietnie radzi sobie z dystorsja. Zreszta nie trzeba daleko szukac - zobacz sobie test na Optycznych.
Tak na dobra sprawe, gdyby Nikon poprawil AC i dopracowal mechanike jak w Kowie, to szczerze - na Kowe bym nawet nie spojrzal.
A co do RFa, relacje mam nadzieje umiescic tutaj niebawem.
_Tomek_ - Sob 30 Gru, 2023
Teraz widzę, że MHG jest ponad 1000 zł tańszy niż kiedy go oglądałem. Cena 3900 zł trochę zmienia postać rzeczy. Za tyle można się zastanowić. Genesis jest lepsza, to od razu widziałem w porównaniu obok siebie (nie tylko AC, także jasność i kontrast obrazu), ale "trudniejsza". Twardszy fokuser, duże muszle, przeciętny ER (tylko wersja 10.5x) - to sprawia, że w nikomu nie polecam bez własnoręcznego sprawdzenia.
binocullection napisał/a: | Tak na dobra sprawe, gdyby Nikon poprawil AC i dopracowal mechanike jak w Kowie, to szczerze - na Kowe bym nawet nie spojrzal. |
Co więcej, potrafią to zrobić, bo już to robili: wycofane EDG, SE czy HG. To musiała być czysto biznesowa decyzja, żeby odpuścić najwyższy segment. Pomijając WXy, które są ciekawostką (ciekawe ile ich sprzedali), teraz Nikon pozostał na półkach od najniższej do górnej-średniej. Na półce najwyższej jest tylko Zeiss, Leica i Swar, przy czym dwaj ostatni producenci są tylko na tej półce Zeiss jako chyba jedyna firma na rynku oferuje lornetki z każdego segmentu.
binocullection - Nie 31 Gru, 2023
Tak, po napisaniu postu tez zriserczowalem internet i zaskoczyla mnie nowa wycena MHG. Obawiam sie, ze to wyprzedaz zalegajacego stocku i powolne wycofywanie tego modelu z rynku. To by sie logicznie pokrywalo z innymi dzialaniami Nikona na rynku CEE. Powoli zmierzamy ku realiom, w ktoych rynek lornetek dzielic sie bedzie wg kryterium cenowego na: smieci, podstawe, top.
Zreszta brak tak rozumianej klasy sredniej obserwuje na wielu innych rynkach, w tym motoryzacyjnym. To z kolei symetrycznie obrazuje, jak zmienili sie odbiorcy, a konkretnie wytracili. Spoleczenstwo nie potrzebuje juz lornetek, wszystko co dotychczas chcieli zobaczyc widza na ekranie swojego telefonu, a oplacalnosc produkcji jakosciowych lornetek dla waskiego grona przebiega na pulapie nieosiagalnym dla przecietnego entuzjasty optyki. Bledne kolo, ktore zaprowadzi nas do kolapsu branzy i/lub wykupienia przez kapital z Chin.
A odnosnie EDG - wlasnie dane mi bylo spedzic cudowny tydzien z 10x42. Lornetka jak wiemy idealna optycznie, bez czegokolwiek co moglbym zaliczyc jako wade. Moze przydaloby jej sie troszke wiecej efektywnego pola, nie dlatego ze go potrzebuje, ale aby dogonic konkurencje. No i moze jeszcze to cos, co maja lornetki europejskie, to "poczucie" lornetki zanim przylozy sie ja do oka.
_Tomek_ - Nie 31 Gru, 2023
Ja z kolei ostatni tydzień mocno eksploatowałem Genesis. Po to ją kupiłem - czyli na dłuższe spacery obserwacyjne (na wyjazdy urlopowe i na wycieczki rowerowe jest za duża, za ciężka i za droga). Parametry 10.5x44 (i okolice) są do tego idealne, ale nie od razu do tego doszedłem. Wcześniej w tych zastosowaniach nosiłem Kowę Prominar 12x56. Jednak 12x z ręki to dla mnie przy dłuższym chodzeniu za dużo, a obiektywy 56 mm są już pękate i lornetka źle wisi na szyi. Genesis idealna nie jest, ale drobne wady optyki nie są od razu widoczne i nie psują przyjemności obserwacji, tak jak chociażby w Kowie BD II, gdzie niesotrość i AC na brzegach aż wyskakują z obrazu podczas panoramowania krzaczorów nad rzeką.
Widoki piękne. Dziś poza bardziej pospolitym ptactwem były czaple siwe, na łąkach sarny i... całkiem sporo ludzi z pasami. Sarny biegały przerażone. Takie są Łąki Golędzinowskie. Zastanawiam się po co koniecznie ktoś chce wydać miliony na park z jakimiś skateparkami, bumptrackami i koszami na śmieci:
https://warszawa.naszemiasto.pl/tak-bedzie-wygladac-park-naturalny-na-goledzinowie/ar/c1-9466735
Jakby komuś przeszkadzała naturalna przyroda... Śmieci trudno ze sobą zabrać, buty problem ubrudzić? Dodatkowe atrakcje poza przyrodą potrzebne? Marudzę, ale tyle lat był fajny teren spacerowy i trzeba to popsuć. Zamiast tego lepiej byłoby skupić działki od biednych ludzi z Zakola Wawerskiego - od których przecież żaden deweloper ich nie kupi, bo nic tam nie zbuduje - wytyczyć szlaki turystyczne i zrobić otwarty rezerwat przyrody. Z ew. wieżami widokowymi do podziwiania bociana czarnego
binocullection - Pon 01 Sty, 2024
Gratuluje udanego wypadu! Proponuje ktoregos razu wycieczke do Kampinosu, jest wolny od problemow, ktore opisujesz.
A u mnie dzisiaj roznorodnie, choc lornetki wspolnym mianownikiem!
Pomyslnosci Koledzy w 2024, biech to bedzie dla nas dobry, integrujacy rok.
Soniak10 - Pon 01 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | Zastanawiam się po co koniecznie ktoś chce wydać miliony na park z jakimiś skateparkami, bumptrackami i koszami na śmieci | OMG! jak Ty nic nie rozumiesz z dzikiej przyrody! Czy nie czytałeś tekstu, który sam zalinkowałeś?
Np to: Cytat: | Obecnie dziki teren zielony, który rozciąga się wzdłuż Wisły, zostanie wyposażony w m.in. pomosty, platformy widokowe czy strefę rekreacyjno-wypoczynkową. Wszystko to - jak zapewnia miasto - ma być "nieinwazyjne i wkomponowane w obecny charakter terenu". Park Naturalny Golędzinów będzie największym naturalnym parkiem w Warszawie. |
A więc to będzie nieinwazyjny park naturalny o zachowanym dotychczasowym charakterze! I to nie tylko z myślą o ludziach! Czy Ty naprawdę myślisz, że takiej np sarence albo jeszcze bardziej zajączkowi jest wszystko jedno, czy chodzi swoimi delikatnymi łapkami/raciczkami po błocie, czy po suchym, czystym betonie?! NO NIEEE! On/-a też woli przejść się chodnikiem z betonowych lub granitowych płyt i nadal być czysta/-y! Te ścieżki, skateparki itp to są tak naprawdę korytarze ekologiczne dla zwierzyny, żeby też sobie mogła pospacerować w kulturalnych warunkach, z platformy widokowej popodziwiać piękną Dolinę Wisły, przez pomost przejść suchą raciczką na drugą stronę rowu, w strefie rekreacyjnej pohuśtać się na huźdawkach itp. Na jakiej podstawie przyjąłeś, że zwierzęta są czymś gorszym od ludzi i nie potrzebują ścieżek, platform widokowych, stref rekreacyjnych albo innych korytarzy ekologicznych?
No!
Happy New Year 2024.
_Tomek_ - Pon 01 Sty, 2024
Soniak10, trafna ironia A skoro problemy Warszawy leżą Ci tak na sercu to zerknij jeszcze na artykuł "Czyje jest Zakole Wawerskie"
https://gazetawawerska.pl/wp-content/uploads/2021/12/2021_12_08_Gazeta_Wawerska_046.pdf
Nie trafia do mnie panująca od 10-20 lat moda na przerabianie dzikich terenów w parki. Można te pieniądze spożytkować dużo lepiej, o czym jest mowa w powyższym tekście.
binocullection napisał/a: | Proponuje ktoregos razu wycieczke do Kampinosu, jest wolny od problemow, ktore opisujesz. |
Chętnie, może będzie okazja. Jak mieszkałem na Żoliborzu (przez 30 lat...) to często tam bywałem. Wydawało mi się, że znam teren na tyle dobrze, że chodziłem bez mapy. O nawigacji w telefonach wtedy się nie śniło, przez co raz prawie nocowałem w lesie . Teraz mam bliżej inne ciekawe tereny: Wyspy Zawadowskie, MPK w Wawrze, Stawy Raszyńskie.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Soniak10 - Pon 01 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | zerknij jeszcze na artykuł "Czyje jest Zakole Wawerskie" | Zerknąłem. Ciekawe. Zwłaszcza to: Czyje jest Zakole Wawerskie? napisał/a: | Eksperci podkreślają bowiem, że Zakole Wawerskie to perełka w skali całego miasta. Unikat, który retencjonuje wodę i odwadnia dużą część miasta, napowietrza okoliczne tereny, akumuluje smog, jest ostoją ptactwa i wiele, wiele innych. | Zastanawia mnie tylko jedno: co na to te wszystkie "organizacje (za przeproszeniem) ekologiczne", których akurat "wew-tyj-Warszawie" macie "od psa i trochę", z Najfantastyczniejszą-z-Nich, czyli tą od pandy wielkiej 🐼 na czele? Do Puszczy Białowieskiej i w Bieszczady drogę znaleźli, żeby się przywiązywać do wycinanych drzew (które wkrótce potem byłyby posadzone na nowo i dzisiaj już trudno byłoby znaleźć miejsca, gdzie była wycinka) a na Zakole Wawerskie mają za daleko? I to wszystko w dobie "niezwykle intensywnej walki ze zmianami klimatu i pogłębiającym się brakiem wody"! Swoją drogą ciekawe, czy któraś z tych NGO pofatygowała się do owych wystawionych na widok publiczny planów zagospodarowania tego terenu i co tam wpisała?
Ehhh... długo by mówić, ale chyba Pierwszy Dzień Nowego Roku to nie najlepszy moment do nakręcania się takimi sprawami?
Pzdr
TRYTON7 - Czw 04 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | binocullection napisał/a: | Obecnie RF puka w okienko na pietrze zajmowanym przez Nikona HG i to jest bardzo ambitne zadanie, nawet jesli uwzglednimy dodatkowy atut dalmierza |
Chyba nie rozumiem... Masz na myśli Monarch HG 10x42? To dobra lornetka, ale trochę przewartościowana (marza za markę, koszty pracy, etc.). Jak kupowałem Genesis 10.5x (stacjonarnie) to sprzedawca prawie wcisnal mi ją do porównania. Gorsze wykonanie, gorsza optyka (zwłaszcza AC wyłażąca w środku pola) i ta sama cena. Przykre, że to jest obecny top tak renomowanego producenta ja Nikon. Nie mam pojęcia co prezentuje sobą ta Delta, ale nie stawiałbym Nikona HG jako wysokiej poprzeczki na tym pułapie cenowym. |
szkło fluorytowe powinno umożliwiać przejście promienia przez soczewkę z mniejszym /prawie zerowym/ rozproszeniem.
Nie wiem jakiej mocy jest laser ale nie należy długo oświetlać żadnej soczewki, ponoć niszczy strukturę sieci subatomowej
TRYTON7 - Czw 04 Sty, 2024 Temat postu: Re: Spotkanie warszawskie 07.01.2024
binocullection napisał/a: | Koledzy,
w kontynuacji watku z naszego ostatniego spotkania zapraszamy na kolejne w dniu 07.01.2024 w Green Caffe Nero tutaj poswiecone tym razem planom (nie mylic z postanowieniami) na nowy lornetkowy rok oraz zadumie nad jakoscia wspolczesnych dachowek, ktorych zbierzemy sporo. Bedzie wiec przez co popatrzec i poszerzyc horyzonty.
Tymczasem raz jeszcze zyczenia spokojnych Swiat i wielu okazji do inspirujacej turystyki lornetkowej. |
dla mnie sprawność optyczna Kowy 94% do Monarch-a 88.3% mówi samo za siebie ,a gdyby ostrość zależała głownie od astygmatyzmu to Fujinony pobiły by ostrością na osi większość lornetek dachowych a wiemy ,ze tak nie jest.
_Tomek_ - Czw 04 Sty, 2024
To co z tą niedzielą, o której? Wolałbym 10, ale 11 też może być.
binocullection - Czw 04 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | To co z tą niedzielą, o której? Wolałbym 10, ale 11 też może być. |
Proponuję umówić się o 10, a kolejni uczestnicy mogą dochodzić z czasem wg preferencji.
Ja mogę być do 13, później mam inne zobowiązania.
binocullection - Czw 04 Sty, 2024 Temat postu: Re: Spotkanie warszawskie 07.01.2024 [quote="TRYTON7"] binocullection napisał/a: | dla mnie sprawność optyczna Kowy 94% do Monarch-a 88.3% mówi samo za siebie ,a gdyby ostrość zależała głownie od astygmatyzmu to Fujinony pobiły by ostrością na osi większość lornetek dachowych a wiemy ,ze tak nie jest. |
Fajnie by było mieć obie do porównania.
Ale sprawność możemy spróbować sprawdzić inaczej. EDG ma zmierzone 89%, czyli podobnie jak HG. Zobaczymy jak one mają się do siebie.
Zresztą porównywałem kiedyś bezpośrednio Genesisa 10,5x42 i EDG 10x42. Dzieli je przepaść, ale nie tak głęboka, jak wydawałoby się z różnicy cenowej. Na poziomie jakościowo-cenowym Genesisa zaczyna już działać Pareto.
TRYTON7 - Czw 04 Sty, 2024 Temat postu: Re: Spotkanie warszawskie 07.01.2024 [quote="binocullection"] TRYTON7 napisał/a: | binocullection napisał/a: | dla mnie sprawność optyczna Kowy 94% do Monarch-a 88.3% mówi samo za siebie ,a gdyby ostrość zależała głownie od astygmatyzmu to Fujinony pobiły by ostrością na osi większość lornetek dachowych a wiemy ,ze tak nie jest. |
Fajnie by było mieć obie do porównania.
Ale sprawność możemy spróbować sprawdzić inaczej. EDG ma zmierzone 89%, czyli podobnie jak HG. Zobaczymy jak one mają się do siebie.
Zresztą porównywałem kiedyś bezpośrednio Genesisa 10,5x42 i EDG 10x42. Dzieli je przepaść, ale nie tak głęboka, jak wydawałoby się z różnicy cenowej. Na poziomie jakościowo-cenowym Genesisa zaczyna już działać Pareto. |
EDG to mozna porównać do NL... zarówno cenowo jak i optycznie, wolałbym optycznie NL bez dwóch zdań.
Ja chętnie porównam wszystkie 7x42 wyprodukowane w ciągu ostatnich 30 lat, w zadbanym stanie, od pierwszego właściciela
A serio przez jakąś jedną bym zerknął...
TRYTON7 - Czw 04 Sty, 2024
jeszcze na chwile wracając do astygmatyzmu badanego na testach optyczne.pl
Kowa G.8.5x44 ma Astygmatyzm na poziomie 6/10- tzn. słabo !!! mimo ze w teście Holgera M. wypada wzorcowo zarówno pod względem ostrości na osi ,kontraście, barwy bieli, etc.
Sky Master 15x70 za 499 zl wypada tu wyśmienicie bo Astygmatyzm ma na poziomie 8.3/10,czego nie maja w większości np. lornetki Meopta jak i wiele innych markowych.
https://www.optyczne.pl/3...ster_15x70.html
Lepsza korekta Astygmatyzmu to lepszy szlif i sfero chromatyzm a wiec czyżby takie plastyk fantastyk za 500 zl miał to lepiej zrobione niż lornetki po 5000 zl ?
akurat porównywałem Kowe i SM i moje zdanie odnośnie punktowości gwiazd na osi jest odwrotne niż w testach i to 2x.
Istnieją dwa rodzaje astygmatyzmu. Pierwszy z nich jest aberracją trzeciego rzędu i występuje dla obiektów położonych poza osią optyczną. Ta aberracja pojawia się nawet wtedy, gdy układ optyczny jest całkowicie symetryczny.
Drugi rodzaj astygmatyzmu występuje, gdy układ optyczny nie ma symetrii obrotowej względem osi optycznej. Ten brak symetrii może być celowy, jak w przypadku soczewek cylindrycznych, albo spowodowany przez niedokładności w produkcji czy też złe ustawienie elementów układu optycznego. W tym wypadku astygmatyzm pojawia się nawet dla źródła światła leżącego na osi optycznej układu. Do wyrównania tej wady stosuje się tzw. soczewki cylindryczne.
Wojtas_B - Czw 04 Sty, 2024
Będę o 10:00.
TRYTON7 ja sprawdzam astygmatyzm i komę wg słowniczka i procedury Optycznych. Obie wady nijak się mają do jakości w centrum, bo dotyczą promieni pozaosiowych. Astygmatyzm (i koma) Genesis 10.5x44 są małe. Większość nieostrości gwiazd da się doostrzyć, bo jest to krzywizna pola.
Jak jest w Genesis 8.5 to nie sprawdzimy, bo musi być punktowe światło (nawet planeta się nie nadaje). Kiedyś mnie to bardzo zaskoczyło jak lornetka, która w dzień wydaje się ostra powiedzmy w 70% promienia od centrum nagle w tej samej odległości robi z gwiazdy dziwny twór... (Terra 8x25)
TRYTON7 - Pią 05 Sty, 2024
_Tomek_
Dokładnie tak samo myślę - dotyczy to pozaosiowej aberracji a ostrość na osi to inna bajka na ,którą składają się złożone parametry korekty optycznej.
binocullection - Pią 05 Sty, 2024
Wojtas_B napisał/a: | Będę o 10:00. |
Ja jednak realnie 11 z hakiem.
Wojtas_B - Pią 05 Sty, 2024
Kto deklaruje być przed 11:00? Jeśli nikt, to ja też przyjdę na 11:00, bo nie będę tam przecież sam siedział.
_Tomek_ - Pią 05 Sty, 2024
Ja chciałem na 10, ale jak mamy być tylko trzej, to lepiej razem na 11.
TRYTON7, bedziesz? Byłaby okazja porównać dwa Genesisy
ryszardo - Sob 06 Sty, 2024
Ja mogę być na 10 szczególnie, że koło 13 muszę się zwijać.
binocullection - Sob 06 Sty, 2024
Mamy zatem wstepny sklad ryszardo, Tryton7, _Tomek_, Wiking, Wojtas_B i ja.
Zapraszamy kolejnych!
Ja bede w okienku 11-13, moze ciut wczesniej. Dobrze by bylo, gdybysmy znalezli wspolne okienko czasowe i byli w nim wszyscy. Wszak musimy zrobic pamiatkowe zdjecie.
Wojtas_B - Sob 06 Sty, 2024
ryszardo, Tryton7, _Tomek_, to może umówmy się na 10:30, a Mateusz zrobi wejście smoka?
ryszardo - Sob 06 Sty, 2024
Mi pasuje. Będę koło 10:30 w takim razie. Najwyżej poczekam.
binocullection - Sob 06 Sty, 2024
Wojtas_B napisał/a: | ryszardo, Tryton7, _Tomek_, to może umówmy się na 10:30, a Mateusz zrobi wejście smoka? |
Za mlody na Bruce'a Lee jestem.
Wojtas_B - Sob 06 Sty, 2024
ryszardo napisał/a: | Mi pasuje. Będę koło 10:30 w takim razie. Najwyżej poczekam. |
To ja też 10:30.
_Tomek_ - Sob 06 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | Za mlody na Bruce'a Lee jestem. |
Przecież EDG to od "Enter the DraGon" 😀
Będę na 10.30.
binocullection - Nie 07 Sty, 2024
Za nami kolejne, udane spotkanie lornetkowe, za które dziękuję wszystkim Uczestnikom.
Niezmiernie cieszy powiększające się grono, okazja do ciekawych rozmów i porównań sprzętu.
A że patronują naszym wysiłkom siły wyższe, niech świadczy fakt pierwszego objawienia się świętej trójcy w historii! Vide ostatnie zdjęcie.
I jak w cyklu filmów o Jamesie Bondzie należałoby zakończyć - we will return!
Tym razem proponuję, aby miejscem spotkania był teren, a nie kawiarnia. Rzucam roboczy pomysł Kampinosu, ale pozostaję otwarty na propozycje. Czas teoretyczne rozważania o aberracjach przekuć w humanistyczne doznania przyrody przez te niezwykłe sprzęty.
_Tomek_ - Nie 07 Sty, 2024
Dzięki za możliwość popatrzenia (również krytycznego) przez masę fajnego sprzętu. Kilka luźnych wrażeń:
Kowa BD II 8x42 vs Nikon M7 8x42 - Nikon ma ciut więcej nieostrości brzegowej oraz AC, a obraz w kierunku lekkiej purpury na tle lekko żółtozielonej Kowy; chyba ciut większe pole. Tyle mogłem stwierdzić w tych warunkach.
Klasa 7x42 to moje aktualne marzenie, ale zarówno w perfekcyjnym wydaniu Nikona EDG, jak i nieco mniej perfekcyjnym Meopty, ciśnie nieco małe pole... Muszę popatrzeć przez Dialyta i Night Owla.
Sporo analizowałem trzy lornetki w klasie 10x42 (EDG, SF i Genesis) i uszeregowałbym je w ten sposób:
1. Nikon EDG 10x42 - najlepiej koryguje wady, ale jest ciut ciemniejszy od Zeissa i Kowy, genialny fokuser (można kręcić nim do snu dla uspokojenia)
2. Zeiss SF 10x42 - największe pole z całej trójki, ale także największa z tej trójki brzegowa AC
3. Kowa Genesis 10.5x44 - pod żadnym względem nie jest "naj", równy i bardzo dobry, ale nie wybitny poziom, najtwardszy i najszybszy fokuser
Ważne: jeśli chodzi o centrum obrazu, to trzy ww. lornetki są z grubsza na jednym poziomie. Ostry, kontrastowy obraz bez widocznej nawet w trudnych warunkach AC.
Swary NL są klasą samą w sobie. Wersją 12x42 już się nie raz zachwycałem, teraz mogę stwierdzić, że zyskuje na stabilności po użyciu wygodnej podpórki na czoło.
Dłużej popatrzyłem przez NL 8x42. Ogromne pole pozorne i zarazem rzeczywiste, aż 9.1* obrazu wysokiej jakości i komfort rozglądania się po tym polu bez zaciemnień (czego nie daje NL 12x42) dają niespotykaną możliwość wycelowania lornetki w interesujący nas fragment, a następnie wodzeniu po nim wzrokiem z nieruchomą lornetką. Genialne! Żadna lornetka na to nie pozwala, bo albo pole mniejsze, albo jakość na brzegach słabsza.
Jest jednak małą łyżeczka "dziegciu" - już w połowie pola widać bardzo delikatne ślad AC. Oczywiście nie tyle co Kowa BD II czy Nikon M7, absolutnie nie przeszkadza, ale jest minusik do oceny celującej
ryszardo - Nie 07 Sty, 2024
Dzięki wielkie panowie za spotkanie
Porównanie mojego Nikona M7 8x42 z drugim już egzemplarzem Kowy BD-II XD potwierdziło wcześniejsze obserwacje. Dokładniej przyjrzałem się dzisiaj polu widzenia i wydaje mi się, że rzeczywiste jest w tych lornetkach prawie identyczne, ale Monarch ma większe pole pozorne i troszkę większe powiększenie.
Będę musiał zmierzyć źrenice i to sprawdzić. W teście Arka poprzednik miał powiększenie 8.2x, więc coś może być na rzeczy.
Poza tym wnioski:
NL 12x42 jest genialna i ja wcale jej nie potrzebuję....
Nie kupię lornetki za tyle kasy... na razie
Ale obraz piękny i mimo sporego powiększenia bardzo stabilnie się ją trzyma.
Ku mojemu zaskoczeniu jestem ponadprzeciętnie wrażliwy na zaciemnienia obrazu w wyniku nieosiowego patrzenia.
Nikon 8x30 E2 już nie robi takiego efektu WOW jak za pierwszym razem
Nikona 18x70 IF zaskakująco łatwo utrzymać stabilnie z ręki
Teraz muszę kupić nasadki na muszle odcinające światło boczne, bo są genialne. Nie będę jednak zamawiał u Laniusa, bo przebicie cenowe mają absurdalne (195 zł vs 20$, więc nawet po dodaniu podatku jest dużo taniej), a mam w tej chwili koleżankę w stanach i zamówienie tam nie jest problemem. Pytanie tylko ile brać?
binocullection - Nie 07 Sty, 2024
Jeśli ja miałbym podzielić się swoimi eurekami po dzisiejszym spotkaniu, to będą to na pewno:
1) Coraz bardziej rosnący zachwyt nad optyką Doctera Nobilem 10x50, który nie gaśnie nawet po spoglądaniu przez dachowe alfy. Efekt 3D w tej lornetce na nowo definiuje przyjemność z obserwacji. Ostrość centralna i kontrast wzorowe. Dobrze że dla mnie jest za ciężka, bo już bym na nią przewlekle chorował bez nadziei na wyzdrowienie.
2) Kowa Genesis 10,5x44 jest w swojej klasie cenowej ponadprzeciętna, mój początkowy podziw nad jej ostrością i kontrolą AC nie maleje. W zasadzie od lornetki alfa różni ją tylko to, co dzieje się na peryferiach pola. Brakuje mi tu spontanicznego doświadczenia w terenie, w którym puryzm schodzi na drugi plan, a wychodzą zalety użytkowe. Myślę, że Genesis pokazuje tu nowe oblicze.
3) Choć moją ulubioną 10x42 pozostaje Zeiss SF, to podobnie jak Tomek uważam, że najlepszy optycznie jest Nikon 10x42 EDG. W brzegowej kontroli AC i ostrości nie miał sobie równych nawet wtedy, gdy porównywałem go ze 10x42 NL.
Znamienne jest natomiast to, co często powtarza Wiking, że najlepsza lornetka to wcale nie ta, która ma najlepszą optykę. Najlepsza lornetka powinna uzależniać chwytem i łatwością patrzenia. Rozmiarem, estetyką i dostępnością obrazu w całym polu. Pod tym względem okulary, focuser i open hinge w SF to dla mnie kombinacja absolutna. Klasę 8x42 bierze natomiast Swarek.
Jan55 - Pon 08 Sty, 2024
ryszardo, jak widzisz różnicę w AC między M7 a Kową BD II, bo kol Tomek pisze, że w M7 jest jakby większa , co dla mnie jest trochę zaskakujące, bo stary Monarch 7 8x42 miał bdb skorygowaną AC, natomiast o Kowie pisali chyba na BF, że AC jest widoczna, natomiast co do pola, to jak pamiętam, w Kowie pomierzyli 8*, więc jeżeli M7 ma prawdziwie podane 8,3*, to jest troszkę większe, stąd i pozorne jest większe .
Wojtas_B - Pon 08 Sty, 2024
Jak na razie Kowa BD II 8x42 jest chyba najlepszą (przynajmniej dla mojego oka) lornetką, przez jaką patrzyłem, w tej klasie cenowej, przynajmniej w normalnych warunkach w dzień. Kowa 8x jest lepsza niż 10x pod względem AC i naprawdę sprawia wrażenie bardzo ostrej w centrum.
Kowa natomiast polegnie przed Nikonem pod światło (odblaski) i na punktowych światłach w nocy (spajki), bo obróbka pryzmatów w BDII jest kiepska.
Rzeczywiście, Nikon M7 8x42 daje wrażenie większego pola pozornego niż Kowa, co można tłumaczyć tylko możliwym większym rzeczywistym powiększeniem.
EDG 7x42 to najlepsza optycznie siódemka, przez jaką patrzyłem; jakość obrazu nawet zdaje się nieco rekompensować niespełnione pragnienie większego pola widzenia.
Japończycy to prawdziwi optyczni samurajowie, i gdyby Nikon nie zrezygnował z rozwoju lornetek premium, firmy S, Z i L mogłyby się trząść ze strachu.
Jan55 - Pon 08 Sty, 2024
Wojtas_B, tak, masz rację, AC w Kowie 10x42 jest widoczna, bardziej niż w 8x32 (8x42 nie miałem) i 6,5x32, która ma najmniejszą AC i bardzo ostry środek pola. Gdyby w Kowach zmniejszyli średnice muszli ocznych na styku z oczodołami do 41mm, to zniknąłby problem z odblaskami i zamgleniami. Teraz mają 43mm i wiele osób ma problem z wpasowaniem ich w mniejsze oczodoły, co powoduje powstawanie zamgleń i odblasków.
_Tomek_ - Pon 08 Sty, 2024
Tak, BD II 8x42 ma kłopoty w pracy pod światło. Są duże odblaski i flary (ale zamgleń czy dużego spadku kontrast nie ma). To raczej kwestia budowy wewnętrznej i powłok. Nie zrzucałbym tego na muszle, bo Genesis 10.5x ma jeszcze większe niż BD II, a dużo lepiej pracuje pod światło. W Genesis jest kłopot tylko wtedy, kiedy mocne źródła światła są w polu widzenia, co w dzień się nie zdarza, a w nocy dotyczy tylko sytuacji z jasnymi latarniami i Księżycem.
Dopasowanie muszli do oczodołów wpływa na odblaski z tylno-bocznym światłem wpadającym od strony okularów. W moim wypadku wszystkie lornetki miewają z tym mniejsze lub większe problemy. Które banalnie jest obejść, przysłaniając ręką jeśli już pechowe położenie lornetki względem Słońca się zdarzy...
Jan55 - Pon 08 Sty, 2024
_Tomek_, W 8x32 miałem duży problem z odblaskami i zamgleniami, dopiero po głębszym wciśnięciu muszli w oczodoły te zakłócenia zanikały, ale komfort użytkowania lornetki stawał się nie do przyjęcia (ból w oczodołach). W 8x32, żadna opcja wysuwu muszli, nie dawała poprawy. Ja muszę używać Kowy, które mam, z muszlami na drugim wysuwie od dołu, bo w innym przypadku mam problem właśnie z odblaskami i zamgleniami. To samo mieli znajomi, którzy chcieli kupić 8x32 i sprawdzali to na mojej 6,5x32 i w niej też mieli problem z muszlami (za duże i odblaski). Dlatego, między innymi, wybrałem CLCB 8x30 zamiast Genessisa 8x33, który ma też muszle 43mm i przy bocznym świetle wpadały zabłąkane odblaski i zamglenia, dopiero po głębszym wciśnięciu muszli w oczodoły, zanikały . Z żadną lornetką, którą mam, a ma muszle max do 42mm, nie mam problemów "odblaskowo-zaciemnieniowych", oczywiście nie patrząc pod ostre światło (słońce) .
ryszardo - Pon 08 Sty, 2024
Jan55, różnicę w AC między M7 i BD-II 8x42 widać. Nie jest duża, ale zauważalna (na korzyść Kowy). Wyraźna robi się przy mocnych kontrastach pod światło. Obie są jednak moim zdaniem akceptowalne, ale wyraźnie bliżej im do siebie nawzajem, niż do klasy premium.
Jeśli chodzi o rzeczywiste pole widzenia, to zrobiłem krótkie porównanie i zdecydowanie nie wyszło mi w nim, że Nikon ma większe. Jeśli już, to odrobinę większe jest w Kowie lub jest to złudzenie spowodowane ostrzejszym obrazem na samym brzegu przy bardzo podobnym polu.
Więcej wypowiem się, jak zrobię pomiary. Dodatkowo dzisiaj czyste niebo, więc sprawdzę M7 na gwiazdach
_Tomek_ - Pon 08 Sty, 2024
ryszardo napisał/a: | Więcej wypowiem się, jak zrobię pomiary. Dodatkowo dzisiaj czyste niebo, więc sprawdzę M7 na gwiazdach |
Ja właśnie zakończyłem nocną sesję BD II 8x42. Sprawdziłem jej pole na gwiazdach w Orionie. Jest pomiędzy 7.9 a 8.2 stopnia. Bliżej tej drugiej wartości, bo gwiazdy odległe o 7.92* mam z lekkim zapasem przesunięcia, a parę 8.2 prawie na styk (prawie, bo jednak nie widzę obu w polu). Nie mam już siły szukać gwiazd odległych o równe 8.1*, bo za fajne jest niebo. Gołym okiem widzę z okna gwiazdy 4.75 mag blisko zenitu, a nawet zdaje mi się, że widzę (wiem, autosugestia) 4.95 mag
_Tomek_ napisał/a: |
Ja właśnie zakończyłem nocną sesję BD II 8x42. Sprawdziłem jej pole na gwiazdach w Orionie. Jest pomiędzy 7.9 a 8.2 stopnia. Bliżej tej drugiej wartości, bo gwiazdy odległe o 7.92* mam z lekkim zapasem przesunięcia, a parę 8.2 prawie na styk (prawie, bo jednak nie widzę obu w polu). Nie mam już siły szukać gwiazd odległych o równe 8.1*, bo za fajne jest niebo. Gołym okiem widzę z okna gwiazdy 4.75 mag blisko zenitu, a nawet zdaje mi się, że widzę (wiem, autosugestia) 4.95 mag |
No to Nikon ma bardzo zbliżone pole (może minimalnie większe). Parę w odległości 8.17° widzę na raz, ale już bardzo blisko granicy pola.
Przy okazji na gwiazdach ładnie widać, że problemem M7 jest krzywizna pola - jest spora różnica ustawienia pokrętła przy wyostrzeniu na środek pola i na brzeg.
Jan55 - Pon 08 Sty, 2024
ryszardo, Czyli pole w M7 jest większe od starego Monarcha7, niby o 0,2* ale większe. Można przyjąć, że Nikon w nowych seriach P i M powiększył troszkę, nie marketingowo, pola widzenia w stosunku do starych serii.
Co do AC, to nie jest źle, nawet na tle klasy premium, przykład niektórych modeli Zeissów, Leic i Swarovskich, w których AC jest gorzej skorygowana .
Cytat: | Tym razem proponuję, aby miejscem spotkania był teren, a nie kawiarnia. Rzucam roboczy pomysł Kampinosu, ale pozostaję otwarty na propozycje. Czas teoretyczne rozważania o aberracjach przekuć w humanistyczne doznania przyrody przez te niezwykłe sprzęty. |
Jestem za spotkaniami w terenie i Kampinos od czasu do czasu może być, ale nie zawsze będę mógł dojechać, bo jednak to dokładnie po przeciwnej stronie stolicy ode mnie.
Alternatywnie proponuję prawy brzeg Wisły: Wyspy Zawadowskie i Kępa Wieloryb
TRYTON7 - Wto 09 Sty, 2024
Świetna relacje a Tomka przypadła mi najbardziej do gustu...
osobiście uzupełnił bym opisy lornetek o :pozorne pola i źrenice wyjściowe.
Czy AC była testowana na filarach mostu zanurzonego w Wiśle ?
czy na czymś innym?
pytam bo porównując bino.na poprzednim spotkaniu, wszystkie lornetki oprócz 12xNL wykazywały AC .
szkoda ,ze nie było chińskiej 9x45 .
binocullection - Wto 09 Sty, 2024
[quote="ryszardo"] Cytat: | Jestem za spotkaniami w terenie i Kampinos od czasu do czasu może być, ale nie zawsze będę mógł dojechać, bo jednak to dokładnie po przeciwnej stronie stolicy ode mnie.
Alternatywnie proponuję prawy brzeg Wisły: Wyspy Zawadowskie i Kępa Wieloryb |
Jeśli o mnie chodzi - obojętnie. Może być też Mazowiecki Park Krajobrazowy w okolicach Emów, byłem tam kilka razy, ciekawa przyroda i kilka możliwości wytyczenia zapętlającego się szlaku.
Ideę spotkania tym razem widziałbym jako sposób aktywnego spędzenia czasu i nie skupianie się na tym, co widać "w" lornetce, a co "przez" nią widać i jakie budzi odczucia jako całość. Czyli taki półstan pomiędzy akademickim rozbijaniem lornetek na punkty, a czysto utylitarnym wykorzystaniem w terenie. In vivo, nie silico
_Tomek_ - Wto 09 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | ryszardo napisał/a: | Jestem za spotkaniami w terenie i Kampinos od czasu do czasu może być, ale nie zawsze będę mógł dojechać, bo jednak to dokładnie po przeciwnej stronie stolicy ode mnie.
Alternatywnie proponuję prawy brzeg Wisły: Wyspy Zawadowskie i Kępa Wieloryb |
Jeśli o mnie chodzi - obojętnie. Może być też Mazowiecki Park Krajobrazowy w okolicach Emów, byłem tam kilka razy, ciekawa przyroda i kilka możliwości wytyczenia zapętlającego się szlaku.
|
Kampinos - kiedyś chętnie, ale teraz dla mnie najlepszą opcją są te rejony co pisał ryszardo, czy właśnie MPK. Warto też na Stawy Raszyńskie, gdzie jest masa ptaków.
Załączam fotki z Kępy Wieloryb i okolic (prawy brzeg vis-a-vis Siekierek), jak to wygląda zimą:
TRYTON7 napisał/a: | osobiście uzupełnił bym opisy lornetek o :pozorne pola i źrenice wyjściowe.
|
Pozorne pola obecnych lornetek mogę podzielić na 3 grupy:
- uwierająco małe pola 7x42 (Nikon i Meopta),
- fajne, duże pola do jakich jestem przyzwyczajony (ok 65* - Genesis 10.5x, EDG 10x42, BD II 8x42 i M7 8x42)
- przyjemnie zaskakujące wielkością pola NLi i SF-a
TRYTON7 napisał/a: |
Czy AC była testowana na filarach mostu zanurzonego w Wiśle ?
czy na czymś innym?
|
Ja testowałem na ścianie łysych drzew na tle pochmurnego nieba oraz na połaci śniegu leżącego na brzegu, kontrastującego z ciemnymi krzakami u góry i Wisłą u dołu. Patrzyłem tam min. godzinę, głównie w okolicach diafragmy kolejnych lornetek.
Wygrał EDG 7x42, nie pokazując AC ani w centrum, ani na brzegu. Wszystkie obecne NL, EDG, SF, Genesis i Meopta były wolne od AC w centrum, ale na brzegu to już różnie, coś tam zawsze wyłaziło, nawet w NL 12x.
W żadnej z nich ten poziom nie powinien irytować uzytkownika, jak np. mnie irytuje brzegowa AC w BD II (jeden z powodów kupna Genesis).
To napiszcie prosze gdzie i kiedy (w sensie sobota czy niedziela), ja sie dostosuje. Na plus tego tygodnia - ma byc istotnie cieplej.
Mi by bardzo pasowała sobota 20.I lub 27.I (najbliższa nie), obojętnie która godzina.
_Tomek_ napisał/a: | Wygrał EDG 7x42, nie pokazując AC ani w centrum, ani na brzegu. Wszystkie obecne NL, EDG, SF, Genesis i Meopta były wolne od AC w centrum, ale na brzegu to już różnie, coś tam zawsze wyłaziło, nawet w NL 12x. |
Jest niezwykle malo lornetek o aperturze 40 w gore pozbawionych AC w calym polu, a ich wspolnym mianownikiem jest maly AFOV. 7x42 EDG (56 st) jest wybitna pod tym wzgledem, ale jest jeszcze cala seria Zeiss FL (ok. 60 st) rownie dobrze radzacych sobie z chromatyzmem.
Na marginesie, jest AC i AC. Zupelnie inaczej odbiera sie ja w lornetce o duzej ostrosci pola, a inaczej w lornetce z duzym gradientem ostrosci na brzegu. To jest jeden z powodow, dla ktorych Wojtek_B slusznie zauwazyl, ze w Nikonie 18x70 IF jest ona malo dokuczliwa, w Fuji 16x70 tak.
_Tomek_ napisał/a: | Mi by bardzo pasowała sobota 20.I lub 27.I (najbliższa nie), obojętnie która godzina. |
W takim razie Tomku 27.01, ale jeszcze do potwierdzenia.
W ten tydzien z kolei zapraszam chetnych do KPN lub gdzie indziej w okolicy.
_Tomek_ - Sro 10 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | Na marginesie, jest AC i AC. Zupelnie inaczej odbiera sie ja w lornetce o duzej ostrosci pola, a inaczej w lornetce z duzym gradientem ostrosci na brzegu. To jest jeden z powodow, dla ktorych Wojtek_B slusznie zauwazyl, ze w Nikonie 18x70 IF jest ona malo dokuczliwa, w Fuji 16x70 tak. |
Poza tym rozmyciem (wpadaniem AC w nieostrość) liczą się też kolory tych obwódek. Czasem bardziej nasycone, czasem mniej oczojebne. Odcień - fiolet czy raczej purpura, zielony czy limonkowy? No i dochodzi grubość obwódek: bezwzględna czy względem powiększanego obrazu obiektu?
Czyli tym akronimem AC podsumowujemy subiektywne postrzeganie zjawiska dodawania sztucznych kolorków wokół kontrastowych obiektów.
Cytat: | Jest niezwykle malo lornetek o aperturze 40 w gore pozbawionych AC w calym polu |
Więcej lornetek widziałeś, więc wierzę Z tego co ja widziałem to faktycznie: im większe obiektywy, tym trudniej z kontrolą AC. W lornetkach 20 mm bywa, że producenci w ogóle nie chwalą się w szkłem ED, a i tak AC nie widać.
Cytat: | W takim razie Tomku 27.01, ale jeszcze do potwierdzenia. |
Okej.
binocullection - Pią 12 Sty, 2024
Z innej beczki - https://beafoto.pl/Lornetka-Leica-Ultravid-8x32-HD-Plus-Special-Edition.html
Skurczybyki wiedzą jako robić smaczne i nieszablonowe lornetki.
_Tomek_ - Pią 12 Sty, 2024
Nawet zwykłe Leiki są ładne i eleganckie, tym bardziej ta. Mógłbym dostać na prezent Bo gdybym sam miał kupować, to bardziej podoba mi się zestawik Swarovskiego:
https://www.swarovskiopti...nion-8x30-nomad
W odróżnieniu od Leiki jest jeszcze skórzany pasek, futerał i drewniana skrzyneczka
Jeszcze ten Swar (poprzednia wersja Companiona, ta z gorszym polem) kiedyś wpadł mi w oko:
https://www.optik-pro.de/...edition/p,48626
Binokularnik - Pią 12 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | Skurczybyki wiedzą jako robić smaczne i nieszablonowe lornetki. |
Chodzi o ER?
Jan55 - Pią 12 Sty, 2024
_Tomek_, tak, ten Nomad jest piękny ale z ceną to kogoś powaliło zdrowo . Dotyczy to też tej Leici. Mam CLCB i zdecydowanie wybrałbym Nomada , oczywiście, gdybym był na niego "chory" .
binocullection - Pią 12 Sty, 2024
Binokularnik napisał/a: | binocullection napisał/a: | Skurczybyki wiedzą jako robić smaczne i nieszablonowe lornetki. |
Chodzi o ER? |
Chwały nie przynosi, ale... popatrz tylko na to
Niestety cenowo to faktycznie skok na kasę i mały wkład merytoryczny, więc sukcesu rynkowego nie wróżę.
binocullection - Sob 13 Sty, 2024
Warto rozmawiac, jak postulowal Janek Pospieszalski. A gdy rozmowe mozna urozmaicic kontaktem z przyroda, wartosc rosnie podwojnie.
Z kronikarskiego obowiazku potwierdzamy realizacje kampinoskiego wypadu lornetkowego z Wojtkiem_B. Tym razem bez zdjec, obserwacje czubatek, dzieciolow i kosow, a takze rozmowy na tematy rozmaite wypelnily nam ponad 4h spacer. Goraco zachecamy do dolaczenia nastepnym razem.
Rejestracje przyrody zapewnily jak zwykle niezawodne lornetki. Tym razem nie nastawialismy sie na ocenianie czy porownania, liczylo sie to co na drugim koncu optyki.
_Tomek_ - Nie 14 Sty, 2024
Fajnie! A jaka trasa?
W obie najbliższe soboty będę wybierał się nad Wisłę w poszukiwaniu czapli i nie tylko - może uda się umówić.
Naszła mnie dziś refleksja odnośnie oglądanej na spotkaniu Meopty i Nikona 7x42 (obraz jaki każda daje cały czas mam w głowie). Nastawiłem się na siódemkę z dużym polem, więc może trochę bez entuzjazmu wspomniałem o tych lornetkach. Jednak to tylko wynik moich aktualnych oczekiwań co do nocnej lornetki. Na chłodno patrząc, wiele lat używałem lornetki z pozornym polem ok 55* i wcale nie czułem, że to mało. Meopta ma lekką nieostrość na brzegu, Nikon nie (centrum akurat nie porównywałem), ale taka niewielka nieostrość w dziennych obserwacjach nie powinna przeszkadzać.
binocullection - Nie 14 Sty, 2024
W najblizsza i (chyba) kolejna sobote bede na wyjezdzie, ale przy najblizszej okazji chetnie dolacze.
Trasa wiodla z Wolki Weglowej przez Luzowa Gore do Gory Ojca i z powrotem (raptem 8 km). Po drodze zatrzymalismy sie przy karmniku, do ktorego przylecialy wspomniane ptaszki. Wojtek dawno w KPN nie byl, wiec odswiezyl sobie uroki spokoju Puszczy.
Ja fanem wspomnianego parametru nie jestem, poza EDG widzialem jedynie 7x42 FL, ale osoba od ktorej kupowalem Nikona ma wieksze doswiadczenie z siodemkami i uwaza, ze za EDG -optycznie - dlugo nie ma nic. FL ma zauwazalnie wieksze pole, ladnie rysuje w centrum pola, ale Nikona odebralem jako lornetke klase wyzej w zasadzie pod kazdym wzgledem poza rozmiarem pola (a ten ma znaczenie!). W Nikonie nie istnieje AC i brzeg pola w zasadzie ostroscia nie rozni sie od centrum w zastosowaniach dziennych. W efekcie dostajesz 8 st praktycznie plaskiego i swobodnie dostepnego dla wzroku obrazu, w ktorym nic nie denerwuje. Wczorajsze doswiadczenie w lesie tylko to potwierdzilo.
Problem z siodemka EDG jest tylko jeden, dosc prozaiczny - w przyrodzie nie wystepuje. W Polsce sprzedalo sie ich ponoc sladowe ilosci, dominowaly (rownie dobre) osemki.
TRYTON7 - Pon 15 Sty, 2024
Może sie będę powtarzał ale jak wypadło porównanie : EDG z NL/EL
binocullection - Pon 15 Sty, 2024
EDG to siódemka, NL 12-tka - tych parametrów nie da się obiektywnie porównać. W leśnych, zimowych warunkach przy zachmurzonym niebie siłą rzeczy więcej pożytku będzie z 6 mm źrenicy.
Niemniej trzy obserwacje, którymi podzieliłem się z Wojtkiem w Kampinosie:
1) zdumiewające, jak dobrze stabilizuje się 12x42 nawet bez przystawki czołowej. Dla mnie pod tym względem przebija 10x42 SF reklamowanego jako lornetkę idealnie wyważoną. Cały czas zastanawiam się, czym jest to spowodowane. Na pewno tą nową, taliowaną bryłą dzięki odwróconym S-P. Nie bez znaczenia musi być ogromne pole widzenia. Dokładają się do tego muszle boczne. Ale nic nie zdaje się być czynnikiem dominującym, w sumie dając jednak totalną wygodę obserwacji tej bądź co bądź ciężkiej lornetki.
2) do obserwacji małych energicznych ptaków potrzebny jest bardzo szybki i precyzyjny focuser oraz jak największe pole widzenia, po którym można się swobodnie rozglądać bez zaciemnień. Dosłownie po minucie w terenie człowiek zdaje sobie sprawę, że do tej konkretnej funkcji stworzono SFa.
3) ostrość obrazu w EDG (czy to 7-mce czy 10-ce) jest powalająca. Widać to w szczególności w upierzeniu ptaków, ale także przy obserwacji gęstwin krzewów, powierzchni liści czy kory drzewa. Jest to spokojnie poziom SV, tylko z inną charakterystyką projekcji kolorów.
Wojtas_B - Pon 15 Sty, 2024
Dodam, że Górę Ojca zdobyliśmy z Mateuszem bez tlenu i w stylu alpejskim, czyli na lekko. Akcję szczytową przeprowadziliśmy wschodnią ścianą, ponieważ pozwoliły na to warunki.
Na wschodnim wierzchołku góry na młodej brzozie działała samiczka dzięciołka, która w Zeissie SF 10x42 prezentowała się pięknie, a w NL 12x42 jeszcze lepiej można było kontemplować rysunek jej płaszczyka, który przypominał góralski sweter, jaki można kupić na targu pod Gubałówką.
SF 10x42 w lesie sprawdza się bardzo dobrze. Fenomenalnie szybki system ogniskowania robi robotę w nadążaniu za drobnymi ptaszkami i w przeostrzaniu z bliskich drzew na najdalsze.
Powiększenie 10x w połączeniu z dużym polem wcale nie jest za duże w lesie.
Patrzyłem przez NL 12x na pierwszoplanowe drzewo, a tło wypełniały stonowane zielenie sosnowych igieł. Przyłożyłem następnie do oczu SF i te zielenie jakby ożyły. SF oferuje naprawdę atrakcyjną kolorystykę o tej smutnej porze roku.
NL 12x dobrze penetruje leśne ostępy na największych dystansach, za dziesiątkami drzew pomiędzy sceną i obserwatorem.
Docterowi Nobilem mocno stwardniał już i tak daleki palcom fokuser i ogniskowanie wymagało pracy. Okulary lornetki też najszybciej zachodziły mgłą, gdy ta kupa szkła osiągnęła temperaturę otoczenia, co uczyniło lornetkę mało użyteczną. Schłodzone ale zagazowane dachówki pozwalały na dłuższą zabawę.
Obraz z EDG 7x42 w warunkach leśnych określiłbym jako "słodki" - w wyraźnie ograniczonym w porównaniu z NL, SF, EII i Nobilemem polu widzenia mamy widok z pięknym kontrastem, przyjemnie nasyconym kolorem i wybitną ostrością.
TRYTON7 - Pon 15 Sty, 2024
jasne ze inne parametry lornetek NL i EDG ,ale np. biel obrazu/przykładając biała kartkę papieru/ jak i ostrość na osi optycznej ?
zróbcie zdjęcia bieli w obiektywach i umieśćcie w poście ...
_Tomek_ - Pon 15 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | przez Luzowa Gore |
To blisko Atomowej Kwatery Dowodzenia. Widzieliście może jak to obecnie wygląda? Schodziłem na dół głównego schronu kilkanaście lat temu.
Wojtas_B napisał/a: | Dodam, że Górę Ojca zdobyliśmy z Mateuszem bez tlenu i w stylu alpejskim, czyli na lekko. |
No szkoda, że nie mogłem dołączyć. Kiedyś w pobliżu często bywałem, tylko zawsze na rowerze i spieszyłem dalej, bo właściwy KPN to dla mnie zaczynał się za Truskawiem...
A w ogóle byliście nie tak daleko od Beafoto
binocullection - Pon 15 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | A w ogóle byliście nie tak daleko od Beafoto |
(...) i nie wódź nas na pokuszenie...
"Wpaść" do pani Beaty na chwilę oznacza 2 godziny wyjęte z kalendarza, a dni wciąż krótkie.
binocullection - Wto 16 Sty, 2024
TRYTON7 napisał/a: | jasne ze inne parametry lornetek NL i EDG ,ale np. biel obrazu/przykładając biała kartkę papieru/ jak i ostrość na osi optycznej ?
zróbcie zdjęcia bieli w obiektywach i umieśćcie w poście ... |
Któregoś dnia zrobię takie porównanie dla SV, Zeissa i Nikona.
Przy czym tak szczerze mówiąc w tej leśnej szarudze bardziej podobała mi się projekcja przyrody Zeissa, który ma górkę w zielonym, SV z kolei dołek. SV być może jest bardziej płaski, ale wyjaławia zielenie w i tak już wyjałowionej zimowej scenerii. W efekcie obraz z SF jest żywszy. Nikon z kolei saturował wielkością źrenicy, znowu trudno tu o porównanie z pozostałymi.
Jednocześnie żaden z tych sprzętów nie przekłamuje bieli, dostrzeganie istotnych różnic pomiędzy nimi nie potrafiłbym nazwać inaczej jak fetyszem bieli. Ja nie z tych.
binocullection - Wto 16 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | binocullection napisał/a: | przez Luzowa Gore |
To blisko Atomowej Kwatery Dowodzenia. Widzieliście może jak to obecnie wygląda? Schodziłem na dół głównego schronu kilkanaście lat temu. |
Od co najmniej początku covidu schron jest niedostępny i zapuszczony. Rozbudowano natomiast drewinianą kładkę turystyczną zaraz obok niego, którą prowadzi w kierunku szpitala dziecięcego w Dziekanowie Leśnym, podobną do kładki na Motylowej Łące sąsiadującej z Polaną Opaleń.
binocullection - Sro 17 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | TRYTON7 ja sprawdzam astygmatyzm i komę wg słowniczka i procedury Optycznych. Obie wady nijak się mają do jakości w centrum, bo dotyczą promieni pozaosiowych. Astygmatyzm (i koma) Genesis 10.5x44 są małe. Większość nieostrości gwiazd da się doostrzyć, bo jest to krzywizna pola.
|
Wracajac do tego watku (nie zauwazylem jego kontynuacji) musze sie jednak z Kolegami nie zgodzic. Zarowno w nomenklaturze optycznych, jak i w mojej percepcji astygmatyzmu, jest to odbieganie projekcji punktowego zrodla swiatla od punktu w centrum pola. Optyczne dodaja do tego ocene wizualna przed- i zaogniskowego obrazu punktu swietlnego, rowniez w centrum.
Dla mnie natomiast w codziennej praktyce miara ast jest koncentracja/natezenie powierzchniowe swiatla z gwiazdy. Lornetki z duzym ast rozlewaja gwiazdy tym samym je wygaszajac, te z malym doprowadzaja do oka waska, skoncentrowana, jasniejsza wiazke. Co wiecej, duzy astygmatyzm ma tez wplyw na percepecje koloru - staje sie mniej nasycony. Kiedys czytalem na CN zalinkowany przez kogos material reklamowy Nikona odnosnie serii IF. Chwalono sie tam wysoka kompetencja tych lornetek do oceny wizualnej koloru gwiazd powolujac sie wlasnie na skoncentrowaniu na eliminacji astygmatyzmu.
_Tomek_ - Czw 18 Sty, 2024
Optyczni jednak piszą w słowniczku, że to wada pozaosiowa (i proporcjonalna do pierwiastka odległości kątowej punktu od osi optycznej - czyli na osi zerowa). Rysunek mają mylący, ale tu jest lepszy - tam gdzie omówiony jest astygmatyzm trzeciego rzędu, czyli "off-axis":
https://en.wikipedia.org/wiki/Astigmatism_(optical_systems)
W praktyce objawia się to tak, że moja Terra 8x25 na osi pokazuje ładne, punktowe gwiazdy, które rozogniskowują się do symetrycznych plamek, niezależnie czy kręcę w lewo czy w prawo. Ale gwiazdy blisko brzegu przyjmują kształt jednego z dwóch wzajemnie prostopadłych owali, w zależności czy ostrzę dalej czy bliżej.
Nawet niedrogie lornetki potrafią świetnie korygować astygmatyzm, przykład z mojego arsenału to Kowa BD XD Prominar 8x32. Genesis też jest bdb, ale w tej cenie już tego wymagamy.
binocullection - Czw 18 Sty, 2024
Pozaosiowa oznacza wystepujaca w sytuacji promieni padajacych nierownolegle do osi optycznej. To inne pojecie niz np peryferyjne, poza centrum itp
_Tomek_ - Czw 18 Sty, 2024
To moze mowisz o tym drugim "on-axis" rodzaju astygmatyzmu? Tylko wtedy definicja Optyczne jest bledna. Bo jesli chodzi o astygmatyzm trzeciego rzedu, to Wikipedia i cytowana tam ksiazka wyraznie mowia o obiekcie poza osia optyczna:
"There are two distinct forms of astigmatism. The first is a third-order aberration, which occurs for objects (or parts of objects) away from the optical axis. This form of aberration occurs even when the optical system is perfectly symmetrical."
Ja w każdym razie mam na myśli ten astygmatyzm i ten sprawdzałem w moich lornetkach...
binocullection - Czw 18 Sty, 2024
Być może faktycznie nazywamy tu dwa różne (lokalizacją, nie istotą) zjawiska.
W każdym razie:
- lornetka o dobrej kontroli peryferyjnego astygmatyzmu prawie na pewno wykazuje szczątkowy astygmatyzm centralny
- w drugą stronę działa to rzadko
Z moich doświadczeń najlepszą kontrolę astygmatyzmu całopowierzchniowego jaką widziałem w jakiejkolwiek lornetce (ale nie komy, którą świadomie tutaj odróżniam) prezentuje 12x42 NL. 10x42 SF jest delikatnie gorsza, ale lepiej radzi sobie z komą. Kolejny stopień podium to 10x70 IF, ale to kilka poziomów "grubości" punktu poniżej alf.
_Tomek_ - Pią 19 Sty, 2024
Tak, komę trzeba sprawdzać osobno. Na nocnym niebie skutecznie degraduje obrazy gwiazd na brzegu, mimo że w dzień nie musi od razu wprowadzać zauważalnej nieostrości. Czy sprawdzałeś może komę i astygmatyzm w EDG 7x42? W dzień ten Nikon wydaje się ostry po brzegi, ale czy na nocnym niebie będzie te 90%?
Odnośnie tematu spacerowego - jutro idę nad Wisłę. Ale nie na Wyspy Zawadowskie, tylko na północny odcinek Wisły warszawskiej. Na Golędzinowie podobno pojawił się bielik Jak ktoś chce dołączyć na "polowanie", to zapraszam.
Wojtas_B - Pią 19 Sty, 2024
_Tomek_, O której sie wybierasz? Obawiam się, jak Cię znam, że bardzo rano?
Tym razem nie Około 10. Idziesz? Można wystartować koło ZOO.
Wojtas_B - Pią 19 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | Tym razem nie Około 10. Idziesz? Można wystartować koło ZOO. |
Dobra, łapiemy się koło 10:00 przy krawężniku na Wybrzeżu Helskim między Ratuszową i Mostem Gdańskim. Tam jest zniesiony zakaz parkowania w dni wolne; może jeszcze da się zaparkować o tej godzinie.
Mateusz, dołączasz? Coś mówiłeś, że wyjeżdzasz z miasta?
binocullection - Pią 19 Sty, 2024
Bardzo chetnie bym dolaczyl, ale jutro wyjezdzam z samego rana i wracam w nastepna sobote. Wtedy jestem do dyspozycji i dolacze gdziebadz.
Tymczasem powodzenia Koledzy w polowaniu na Bielika.
_Tomek_ napisał/a: | Czy sprawdzałeś może komę i astygmatyzm w EDG 7x42? W dzień ten Nikon wydaje się ostry po brzegi, ale czy na nocnym niebie będzie te 90%? |
W dzień koma jest nieweryfikowalna. Astygmatyzm tak, objawia się nieostrością, której nie da się skompensować korektą dioptrii.
Dwa tygodnie temu, korzystając z przebłysków nocnego nieba nad Warszawą, zrobiłem test gwiazdowy swoich lornetek. Chciałem go opublikować, gdy zweryfikuję wszystkie, ale widzę że będzie to trudne czasowo. Dlatego ograniczając się do dachówek i schematu:
1) Model
2) Ocena astygmatyzmu centralnego (punktowość/grubość α Lyr) w skali 0-10
3) % promienia FOV, w którym gwiazda pozostaje niezmieniona względem projekcji w centrum
4) Rzeczywisty FOV
5) *FOV z idealną projekcją gwiazd (3*4)
Nikon 7x42 EDG
8/10
70%
8 st
5,5 st
Nikon 10x42 EDG
8,5/10
75%
6,5 st
5 st
Zeiss 10x42 SF
9,5/10
90%
6,8 st
6,1 st
SV 8x42 NL
8,5/10
65%
9,1 st
5,9 st
SV 12x42 NL
9,5/10
75%
6,5 st
5 st
DO Chase 10x42 - gościnnie dla ustalenia referencji przyzwoitej lornetki
3,5/10
40%
6,4 st
2,5 st
*Idealna projekcja gwiazd oznacza wygląd identyczny jak w centrum. Nie oznacza to, że po przekroczeniu podanego % FOV gwiazdy są istotnie zdegradowane. Zasadniczo każda alfa wykazuje akceptowalną projekcję gwiazdy do 95% pola.
Z szybkich wniosków:
1) Ostatnie Bieszczady pokazały, że w tym gronie nie ma ani jednej lornetki, która dawałby choć połowę możliwości penetracji gwiazdowej/DS dobrej 70-tki porro takiej jak Nikon czy nawet APM.
2) Najlepszą z nich pod względem odwzorowania gwiazd, ale także sprawności optycznej, jest Zeiss SF.
3) Niemniej największe wrażenie robi 12x42 NL, który wypełnia pejzażem gwiazdowym praktycznie całe osiągalne pole wzroku, tuż za nim ósemka.
4) Oba Nikony prezentują w praktyce poziom gwiazdowy Zeissa i SV, jedynie - jakkolwiek by to bzdurnie zabrzmiało - brakuje im AFOV w stosunku do germanów.
Wojtek, to jesteśmy umówieni, będziemy łapać się na tel.
Mateusz, super porównanie! Dla mnie wynika z niego, że szukając 7x42-50 na noc mogę sobie darować EDG. Za mało pola widzenia (rzeczywistego) z idealną projekcją gwiazd. I tak pewnie będzie z innymi skądinąd świetnymi 7x42 o polu 8 stopni - SLC New, Trinovid, Ultravid...
Zaskoczył mnie Zeiss... a nie masz może SF 8x42 ?
Swoją drogą nie ma jak nocne testy gwiazdowe. W dzień to zawsze wygląda lepiej.
Bylo to w disclaimerze, ale na wszelki wypadek powtorze.
Kazda z tych lornetek, za wyjatkiem Chase'a, prezentuje dobrze gwiazdy w zakresie co najmniej 90% pola widzenia. Robi to lepiej niz dowolne porro, jakie znam, lacznie z takimi tytanami astro jak IF 18x70, seria FMT czy SE (ktora mialem i nierozsadnie sprzedalem). Te lornetki, gdy nie zaczynaja wplywac na wyglad punktow w polowie pola widzenia, to juz mozna je nazwac swietnymi. Obszar przeze mnie wskazany to pole niewywierajace wplywu na wyglad punktu, bez komy czy astygmatyzmu. W praktyce astro nie patrzysz jednak na peryferia, peryferia sa kontekstem gwiazdowym, poza obszarem ostrego widzenia. Wynik 50% bez iskrzenia jest wiec dobry, 70% rewelacyjny, powyzej to juz sa anomalie takie jak SF.
8x42 nie mialem ani nawet nie probowalem pod ciemnym niebem. Zwroc jednak uwage, ze w wiekszosci przypadkow 8-ki sa pod wzgledem ostrosci pola, AC czy komy slabsze od 10-tek. Swoja droga nie mam pojecia, z czego to wynika, skoro zapeznosc powiekszenia i pola wlasnego jest zwykle odw-prop.
Soniak10 - Sob 20 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | nie ma jak nocne testy gwiazdowe. W dzień to zawsze wygląda lepiej. | Co tylko potwierdza moją od dawna głoszoną opinię, że dzienne obserwacje przyrody są jednym z mniej wymagających zastosowań lornetek i silenie się na nie-wiadomo-jakie-cudo za nie-wiadomo-jaką-kasę mija się z celem. MZ gdzie-jak-gdzie, ale w tym właśnie obszarze zastosowań znakomicie sprawdza się zasada Pareto, tzn że za 20% ceny (najdroższej lornetki) można uzyskać ok. 80% efektów, oferowanych przez te "alfy". Czyli przekładając na konkrety: na dobrą lornetkę klasy 8-10x40-50 do dziennych obserwacji nie ma sensu wydawać więcej niż ok. 2-3,5 kPLN. Powyżej to już różnice są tak subtelne, że możliwe do zauważenia jedynie przez wytrawnych koneserów sztuki binoholicznej. To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam! No, chyba że dla kogoś lornetka jest wyróżnikiem statusu społecznego - aaa... to owszem, szanuję to, ale to już inna para kaloszy i chyba nie o tym jest ten portal i to forum?
Ps, byłbym zapomniał: mówiąc o "obserwacjach dziennych" mam na myśli zasadniczo te, robione od ok. 1/2 godziny przed wschodem Słońca do ok. 1/2 godziny po zachodzie, przy czystym lub średnio zachmurzonym niebie o niezbyt grubej warstwie chmur, cokolwiek by przez to rozumieć.
Pzdr.
Ps2, a'propos spotkań: nie chcielibyście się, Panowie, kiedyś spotkać nad Gopłem, w Kruszwicy? Przy "wieży Popiela" jest ponoć fajna miejscówka z widokiem na jezioro, jest gdzie usiąść, zjeść coś i dojazd też nie jest trudny, nawet z Warszawy albo gdzieś z południa? Chętnie bym się pojawił na czymś takim ze swoimi binosami. Choc nie są to "alfy klasy Premium" ale może też warto przez nie popatrzeć?
Wojtas_B - Sob 20 Sty, 2024
Dziś z Tomkiem penetrowaliśmy teren wzdłuż Wisły po obu jej stronach między Mostem Gdańskim i Mostem Grota. Zrobiliśmy prawie 9 km z lornetkami. Silny wiatr niestety ograniczył aktywność ptaków, których spotkanych gatunków naliczyłem 20. Bielika nie spotkaliśmy, może zaszył się gdzieś z dala od wichury.
Miłym spotkaniem było stadko raniuszków na wysokości Pelcowizny.
_Tomek_ - Sob 20 Sty, 2024
Bardzo fajny spacer. Pogoda o tyle sprzyjała, że zadymka wykluczająca obserwacje pojawiła się dopiero na koniec. Jedno zdjęcie z Mostu Gdańskiego - na dole kormorany, na górze mewy.
A, byłbym zapomniał... na koniec, dzięki Wojtkowi (bo ja uważałem, że pewnie zamknięte), zajrzeliśmy do Pawilonu Kamień, w którym wcześniej żaden z nas nie był. Można tam porozmawiać z miłą panią o tym jakie ostatnio ciekawe ptaki widać w okolicy, poczęstować się materiałami edukacyjnymi i nawet wypożyczyć lornetkę za darmo. W pierwszą sobotę miesiąca organizują spacery ornitologiczne. Ja się pewnie kiedyś wybiorę.
_Tomek_ - Sob 20 Sty, 2024
Soniak10, nadinterpretowujesz w tym momencie - tak, gwieździste niebo jest bardziej wymagające niż dzienne obserwacje, ale to nie znaczy, że w dzień różnic nie ma.
Oczywiście, że przez tańsze lornetki też warto patrzeć, bo w ogóle warto patrzeć przez lornetki, by mieć lepszy kontakt z przyrodą czy Kosmosem. To się liczy.
Staram rozgraniczyć testowanie (celowe szukanie wad) i obserwowanie (tu sztuką jest znalezienie kompromisu). Kupiłem w klasie ~42 mm możliwie najlepsze w moim odczucie lornetki różnice się ceną 2.5x, każda ma swoje miejsce i nie żałuję zakupu żadnej z nich. Dziś wybrałbym tak samo. Natomiast moje oczekiwania na tyle zmieniały się przez lata, że nie zaryzykuję nigdy stwierdzenia, że jakakolwiek lornetka jest ostateczna i lepszej/droższej nigdy nie kupię. Teraz nie widzę sensu, ale kiedyś? Czas pokaże.
binocullection - Nie 21 Sty, 2024
@Tomki - ciesze sie, ze wypad udany i polecam na przyszly weekend - moze tym razem te stawy raszynskie? Przy okazji pozdrowienia dla Kolegow z Bieszczadow. Dzis tradycyjnie powitalo mnie tu weglowo czarne niebo i Canis lupus stojacy niewzruszenie na przecince z Fredropola do Arlamowa. Od 25 lat nie potrafi mi sie ta destynacja znudzic.
@Soniak - myslimy w tym roku o spotkaniu ogolnopolskim gdzies w centrum kraju w sprzyjajacych okolicznosciach natury. Rzucilem pomysl Jeziorska, ale jestesmy otwarci na propozycje ciekawych miejscowek i wybierzemy taka, ktora spasuje wiekszosci.
Realna wartosc trudno zobiektywizowac, a jesli juz, to tylko w kategoriach porownaczych - zderzajac cene z czyms, co uznaje sie, ze jest "dobrze" wycenione. Alfa w dzisiejszych czasach zaczyna sie (nowa) od 10k zl. Czy w zgodzie z Pareto lornetka za 2k zl daje 80% jakosci alfy? No kurde nie , jakkolwiek bym na to nie popatrzyl. Lornetka za 5k zl juz predzej, ale wtedy musimy okreslic, gdzie konczy sie subtelnosc cech, a zaczyna istotnosc. Dobrym kryterium jest np ostrosc brzegowa, ktora IMO konstytuuje alfy. Dopiero w lornetkach za 7-8k zl (ot takim SFL) dostaje brzeg i rozmiar pola zblizony do alfy.
Jedno dla mnie jest pewne - obszary cenowe, ktore testuja aktualnie alfy (13-15k zl) sa merytorycznie nieuzasadnialne albo uzasadnialne wylacznie para kaloszy, ktora opisujesz.
Binokularnik - Pon 22 Sty, 2024
binocullection napisał/a: |
Nikon 7x42 EDG
Nikon 10x42 EDG
Zeiss 10x42 SF
SV 8x42 NL
SV 12x42 NL |
Fajny, spójny zestaw.
Wojtas_B - Pon 22 Sty, 2024
Binokularnik napisał/a: | binocullection napisał/a: |
Nikon 7x42 EDG
Nikon 10x42 EDG
Zeiss 10x42 SF
SV 8x42 NL
SV 12x42 NL |
Fajny, spójny zestaw. |
Zestaw świadomego binoholika.
binocullection - Pon 22 Sty, 2024
[quote="Wojtas_B"] Binokularnik napisał/a: |
Zestaw świadomego binoholika. |
Dziekuje, jeszcze swiadomego, ale juz nalogowego.
Santre - Pon 22 Sty, 2024
Piękny zestaw. Dla mnie osobiście brakuje małej lornetki 8x30 lub 8x25. Ale to jest wymagany parametr który mam na wyprawach górskich lub rowerowych gdzie liczy się każdy gram ekwipunku. Po całodniowym marszu z plecakiem nawet cl wydaje się za duży. Aktualnie jest sezon narciarski i nawet taki maluszek jak curio 7x21 to niezła opcja w kurtce.
Binokularnik - Sro 24 Sty, 2024
Santre napisał/a: | Aktualnie jest sezon narciarski i nawet taki maluszek jak curio 7x21 to niezła opcja w kurtce. |
Myślę, że dla kogoś kto przyzwyczajony jest do konkretnych lornetek, używanie malucha w warunkach zimowych (rękawiczki) i nie tylko zimowych, może być na tyle kłopotliwe, że szybko się zniechęci. Oczywiście, że trening czyni mistrza, ale czy warto wchodzić w ten temat mając taki zestaw lornetek?…hmm.
binocullection - Sro 24 Sty, 2024
Lornetki o aperturze 25 mm dla mnie nie istnieja - nie mam ich do czego zastosowac. Na pewno wieksze mozliwosci trekkingowe odwrocilyby sytuacje.
Z kolei 30-tki przestaja byc kieszonkowe, jednoczesnie brakuje im swiatla w warunkach zmierzchowych. To w skrocie powod, dla ktorego 42 mm to moja podloga aperturowa.
Aktualny stan posiadania to owoc juz ponad 20 lat poszukiwan lornetkowych, zlych i lepszych wyborow, poszukiwan optymalizacji i ostatecznej satysfakcji. Poczawszy od fascynacji astronomicznymi porro, pierwsze spojrzenie przez EDG, ktore zmienilo zasady gry i wyznaczylo nowe motywacje chodzenia do pracy...
Mysle, ze kazdy z nas niedobitkow binoholizmu powinien tu opisac swoja historie - to rownie fascynujace jak lornetki, ktore posiadamy.
_Tomek_ - Sro 24 Sty, 2024
binocullection napisał/a: | Z kolei 30-tki przestaja byc kieszonkowe, jednoczesnie brakuje im swiatla w warunkach zmierzchowych |
To jeden z powodów, dla których pożegnałem klasę 30 mm.
W zasadzie obecnie mogłyby dla mnie istnieć tylko lornetki 40-50 mm, które nadal nie ciaza na szyi, za to wygodniej i stabilniej leżą w rece od mniejszych, dając przy tym większe możliwości obserwacji oraz... kieszonkowe maluchy 20-25 mm, które łatwo przenosić
Te największe 1.5 kilo i lepiej, to już tylko większe możliwości obserwacji, wygoda użytkowania drastycznie spada.
A ze wszystkich formatów mój ulubiony to 8x42.
Przy okazji, z mojej strony sobota aktualna. Stawy Raszynskie ok, ja tam zawsze parkuje koło centrum sportowego, przylegającego do terenu stawów.
binocullection - Sro 24 Sty, 2024
_Tomek_ napisał/a: | Przy okazji, z mojej strony sobota aktualna. Stawy Raszynskie ok, ja tam zawsze parkuje koło centrum sportowego, przylegającego do terenu stawów. |
Swietnie - badzmy w kontakcie w sobote rano.
Jan55 - Sro 24 Sty, 2024
_Tomek_, ja odwrotnie, pożegnałem klasę 8x25 na rzecz 6,5-8-10x30-32 do wszelakiego użytku, a 8-10-12x42 do użytku okazjonalnego. (z domu czy dłuższych wyjazdów, bardziej stacjonarnych). 8x25 były dla mnie mało komfortowe (małe muszle oczne i ciągłe ustawianie rozstawu okularów) natomiast 8-10-12x są trochę ciężkawe do dłuższego noszenia na szyi. Lornetki x30-32 w granicach 500g, to, MZ, taki uniwersalny rozmiar do turystyki, nie za ciężki i nie za duży, ale komfortowy w użytkowaniu, zwłaszcza w górach i nie tylko .
Wojtas_B - Pią 26 Sty, 2024
Patrzę na prognozę pogody i poddaję się. Siędzę w sobotę w domu.
binocullection - Pią 26 Sty, 2024
Czyste zlo. To moze niedziela?
Uzgodnijmy grany wariant, to w zaleznosci od niego zaplanuje sobie dzisiejszy powrot z gor.
Tak w ogole - proponuje grupe whatsap do komunikacji operacyjnej.
Wojtas_B - Pią 26 Sty, 2024
W niedzielę nie mogę, ale dwóch wystarczy do spotkania w terenie.
binocullection - Pią 26 Sty, 2024
Ja poki co nie mowie nie ani sobocie ani niedzieli. W zaleznosci od pogody jestem osiagalny.
Moj nr szesc-zero-trzy siedem-dziewiec-osiem szesc jeden siedem.
_Tomek_ - Pią 26 Sty, 2024
Dla mnie ważne jest tylko, żeby nie padało bez przerwy, bo nie mam wodoodpornego ubrania. Jeśli ta prognoza się poprawi, to jutro mogę jechać. W niedzielę niestety nie.
binocullection - Nie 28 Sty, 2024
Ok 13 bede spacerowal po Kampinosie w okolicach Lasek w kierunku Sierakowa i znanego pewnie ptasiarzom j. Mokre Laki. Gdyby ktos chcial dolaczyc, to zapraszam.
_Tomek_ - Nie 28 Sty, 2024
Pogodę masz dziś lepszą
Wczoraj była umiarkowanie zachęcająca: mocno wiało, niewielki deszcz i 3 stopnie. W miarę spaceru jednak się poprawiała i w sumie prawie 3 godziny chodziłem po Stawach Raszyńskich. Była para łabędzi, 3 gęgawki (nie wiem czy zostały na zimę czy już wróciły - przed chwilą widziałem nad moim domem piękny klucz wracających gęsi), kilka czapli siwych, jedna czapla biała, plus mniej ciekawe gatunki.
Kilka zdjęć z komentarzami dla zachęty odwiedzenia Stawów nawet w styczniu:
binocullection - Nie 28 Sty, 2024
Dziękuję za relację i propozycję trasy. Chętnie się tam wybiorę przy najbliższej sposobności.
Tymczasem kilka spontanicznych obrazków, takich "z ręki" więc nieostrych, z dzisiejszego wypadu do KPN. Faktycznie pogoda dopisała, Puszcza wyludniona z powodu ferii. Zwierząt całkiem sporo jak na okres zimowy. Kompanem podróży Zeiss 10x42 SF - zwracam uwagę na to, o czym już wspominałem, czyli jak efektownie odwzorowuje zieleń i to przy tak mętnej pogodzie, jak obecna (zdjęcie bez ingerencji graficznej).
Wojtas_B - Wto 30 Sty, 2024
SF 10x42 to niewątpliwie jedna z najatrakcyjniejszych lornetek na rynku.
Tomek już wie, ale informuję innych zainteresowanych, że w najbliższą sobotę jest spacer ornitologiczny pod wodzą dyżurnego ornitologa miasta.
Start 3 lutego o godzinie 14:00 pod Pawilonem Edukacyjnym Kamień (ul. Wybrzeże Puckie 1). WSTĘP WOLNY.
binocullection - Wto 30 Sty, 2024
Jaka wystawiamy reprezentacje?
binocullection napisał/a: | Jaka wystawiamy reprezentacje? |
Halo Tomek?
Halo Tomek?
binocullection - Wto 30 Sty, 2024
Halo, halo Wlodku
Sobota zapowiada sie przednio, zeby nie powiedziec wiosennie.
binocullection - Czw 01 Lut, 2024
Wojtas_B napisał/a: | Tomek już wie, ale informuję innych zainteresowanych, że w najbliższą sobotę jest spacer ornitologiczny pod wodzą dyżurnego ornitologa miasta.
Start 3 lutego o godzinie 14:00 pod Pawilonem Edukacyjnym Kamień (ul. Wybrzeże Puckie 1). WSTĘP WOLNY. |
Start na pewno 14? Ja postaram sie byc, choc pewnie na 1-2h.
ryszardo - Czw 01 Lut, 2024
binocullection napisał/a: |
Start na pewno 14? Ja postaram sie byc, choc pewnie na 1-2h. |
Tak, 14:
https://waw4free.pl/wydarzenie-116121-skrzydlata-dzielnica-wisla-spacer-ornitologiczny
Jak nie padnę na twarz, to się pojawię
_Tomek_ - Pią 02 Lut, 2024
Wojtas_B napisał/a: | binocullection napisał/a: | Jaka wystawiamy reprezentacje? |
Halo Tomek?
Halo Tomek? |
Zaspalem, faktycznie to jutro. Nie mogę niestety.
Wojtas_B - Pią 02 Lut, 2024
_Tomek_ napisał/a: |
Zaspalem, faktycznie to jutro. Nie mogę niestety. |
Szkoda, Ja i Mateusz potwierdzamy udział.
binocullection - Pią 02 Lut, 2024
Na to mobilizujemy jeszcze jednego Zawodnika
Niezależnie - zapraszamy innych binoholików lub ptakoholików z Forum do udziału.
To świetna okazja do skonfrontowania teorii lornetkowej z praktyką.
carlo - Pią 02 Lut, 2024
binocullection napisał/a: | To świetna okazja do skonfrontowania teorii lornetkowej z praktyką. |
Brzmi super. Są częściej takie spacery organizowane? Będziecie uczęszczać? Z chęcią bym do Was dołączył ale do Warszawy kawałek mam a jutrzejsza pogoda nie zapowiada się szczególnie zachęcająco.
binocullection - Pią 02 Lut, 2024
Wiesz co, pogoda wcale nie zapowiada sie zle. Opadow nie mozna wykluczyc, ale to beda krotkie i lekkie przeloty jesli juz. A okazja moze sie nie powtorzyc, wiec zaczecamy do dolaczenia. Oprocz ciekawych ptakow mozna sie spodziewac rownie ciekawych lornetek. Odnosnie wlascicieli to juz sie nie wypowiadam
carlo - Sob 03 Lut, 2024
Dzięki, na szczęście spacery mają być cykliczne, więc dołącze do któregoś z następnych. Jutro oprócz możliwych opadów, także silne wiatry, wolałbym przyjechać na pewniejszą sytuację bo ja z Poznania. Wraz z kolejnymi miesiącami powinno już być tylko lepiej dzień dłuższy i światła więcej.
_Tomek_ - Sob 03 Lut, 2024
Tak, mają być w pierwszą sobotę każdego miesiąca i ja na pewno pójdę w pierwszym terminie, który będę miał wolny.
Poza tym wiele spacerów organizuje OTOP, takie były np. w zeszłym roku nad Wisłą:
https://otop.org.pl/naszeprojekty/edukujemy/nasza-wisla/
Poznański oddział OTOP z tego co patrzę też działa:
https://www.facebook.com/groups/OTOPPoznan/events
binocullection - Sob 03 Lut, 2024
Patrzeć by widzieć, nie wynajdywać.
Idea ze wszech miar słuszna, ale nie w gronie binoholików.
Spacer ornitologiczny brzegiem Wisły w towarzystwie Wojtas_B (dziś juz wiemy, że etymologia "B" to zarówno binoholik jak i birdwatcher), ryszardo i Wiking69 stał się okazją do kontemplacji nadwiślańskiej fauny, ale także dywagacji lornetkowych, a nawet egzystencjonalnych. Mamy także pierwsze kliniczne potwierdzenie, że człowiek może opuścić binoholizm, ale binoholizm nie opuści człowieka - pozdrowienia dla Jarka!
Dziękuję Panowie za towarzystwo i cieszę się, że udało się kolejne spotkanie terenowe. Kampinos, Wisła, miejmy nadzieję że wkrótce w jeszcze większym gronie. Dzień szczególny także dlatego, że nad Warszawą dziś nadzwyczajnie dobry seeing. Aż chciałoby się nawiązać do Baczyńskiego:
Mazowsze. Piasek, Wisła i las.
Mazowsze moje. Płasko, daleko —
pod potokami szumiących gwiazd,
pod sosen rzeką.
Nie mogło też zabraknąć kilku migawek za spotkania.
mzksiak - Sob 03 Lut, 2024
Lornetki lornetkami, ale ilość dzieciaków na tym spacerze. Wow
_Tomek_ - Sob 03 Lut, 2024
Gdyby mój młodszy syn się nie pochorował, to przyszedłbym razem z nim (starszego raczej nie ciągnie do obserwacji).
Dzięki za relację! Myszołów "naprawiony" widzę.
carlo - Sob 03 Lut, 2024
Czyli spacer się udał, gratulacje! W Poznaniu również widoczność dziś znakomita a na koniec piękne światło zachodzącego słońca. Ale najlepsze spotkało mnie przed chwilą. Popatrzyłem sobie z 10 min. na gwiazdy i na sam koniec centralnie przez widok w lornetce przeleciała mi spadająca gwiazda! Coś pięknego. Nie jestem pewien, jako początkujący ale chyba miałem sporo szczęścia
binocullection - Sob 03 Lut, 2024
Udal, udal!
Dzieci przygladajace sie naturze to nadzieja, ze nie wszystko po nas umrze.
Moja dwojka czesto prosi, aby tata dal im popatrzec.
Mlodszy kiedys zapytal, co przez nie widze, ze tak czesto przez nie patrze.
Zalaczylem mu to, co powinno byc hymnem kazdego binoholika:
https://youtu.be/zyWycH22ELo?si=uyeY5INIeJ7exLhN
Na razie powiedzial, ze nie rozumie.
Ale jak dorosnie, to zrozumie.
ryszardo - Nie 04 Lut, 2024
Ano było fajnie, dzięki Panowie
W nawiązaniu do dyskusji będę starał się nawracać moich znajomych na binoholizm. W kilku osobach widzę potencjał. Może nie będą to lornetkowi fanatycy, ale posiadanie dobrej optyki i zabieranie jej w teren mają szansę docenić. Zobaczymy ile z nich uda mi się przekonać
binocullection - Pią 09 Lut, 2024
Informacyjnie, zupełnym przypadkiem w sobotę w okolicach południa będę w Green Coffee na Bulwarach ("z tragarzami..."), więc gdyby ktoś miał ochotę na binokawę, to zapraszam. Zabiorę coś ze sobą z szafy.
binocullection - Wto 13 Lut, 2024
ryszardo napisał/a: | W nawiązaniu do dyskusji będę starał się nawracać moich znajomych na binoholizm. W kilku osobach widzę potencjał. |
A tak się niesie oświaty kaganek.
Tylko jak zwykle w tym kraju - pogoda jest zawsze przeciwko nam...
_Tomek_ - Wto 13 Lut, 2024
Byle nie padało i nie wiało.
A co to za lornetki mają dzieci?
binocullection - Wto 13 Lut, 2024
Zakładowe z pawilonu.
Tak swoją drogą - jeśli kiedykolwiek przechodzi Wam przez myśl, że Wasza praca jest niepotrzebna, to pomyślcie o dwóch przypadkach:
- pracowniku BMW montującym kierunkowskazy w autach,
- pani siedzącej w Pawilonie Kamień w sobotę, gdy tego dnia na miejscu nic się nie dzieje.
dispentpleer - Sro 25 Gru, 2024
binocullection napisał/a: | Zakładowe z pawilonu.
Tak swoją drogą - jeśli kiedykolwiek przechodzi Wam przez myśl, że Wasza praca jest niepotrzebna, to pomyślcie o dwóch przypadkach:
- pracowniku BMW montującym kierunkowskazy w autach,
- pani siedzącej w Pawilonie Kamień w sobotę, gdy tego dnia na miejscu nic się nie dzieje.
|
ryszardo - Sro 25 Gru, 2024
binocullection, jeśli kiedykolwiek poczuję się niepotrzebny, to wystarczy pomyśleć, że Niemcy mają prezydenta
|
|