forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Canon RF, a obiektywy EF firm trzecich na adapterze

Saphrii - Nie 21 Sty, 2024
Temat postu: Canon RF, a obiektywy EF firm trzecich na adapterze
Cześć!

W niedalekiej przyszłości przymierzam się do zakupu bezlusterkowca FF. Jakiego? Jeszcze nie zdecydowałem. Siedzę w systemie Canona i mam pewną kolekcję szkieł EF różnych producentów.

Teoretycznie wiem, że da radę wszystkie EF-y podpiąć do Nikona Z, czy do Sony FE, ale do obydwu systemów mam jakieś "ale", więc najbliżej obecnie mi do Canona R6II, może R5.

W przypadku Canona owo "ale" istnieje praktycznie tylko w temacie braku otwarcia bagnetu RF na firmy trzecie.
A jak wygląda sytuacja z obiektywami EF Tamrona, czy Sigmy na przejściówce EF-RF?
Z zasięgniętych dotąd informacji wiem, Sigma deklaruje współpracę linii Contemporary, Art czy Sports (z pewnymi ograniczeniami) na adapterze EF-RF, a w przypadku starszych kundelków czego się można spodziewać? Ktoś, coś?

Negatyw - Czw 25 Sty, 2024

Jeżeli obiektyw Sigma lub Tamron dobrze działa z lustrzanką Canon to będzie też dobrze działać po podłączeniu do bezlusterkowca za pomocą adaptera EF-RF. Przynajmniej nie słyszałem by ktoś miał problemy.
Daniel-Lammer - Pon 29 Lip, 2024

Tak jak pisze Negatyw, u Canona szkla adaptowane to dobry kierunek, można wiele zaoszczędzić na zakupie.
foton2023 - Czw 01 Sie, 2024

Dla wielu osób adapter to jest jedyna droga :)
CeCyl_PL - Czw 12 Gru, 2024

W przypadku kundelków to loteria.