forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - kiedy test Canona EF 24-105 f/4 L IS USM?

tylas - Sro 27 Wrz, 2006
Temat postu: kiedy test Canona EF 24-105 f/4 L IS USM?
Jestem zainteresowany kupnem tego szkla i stad pytanko w temacie?
MM - Czw 28 Wrz, 2006

Suchy test wszystkiego nie powie. Mam to szkiełko i mogę polecić. Na 5D jego zakres jest rewelacyjny, na cropie czasami brakuje "dołu". Stabilizacja działa wyśmienicie, mój egzemplarz ostrzy w punkt, ostrość uznaję za wystarczającą (znajomy mający Nikona D200 twierdzi, że jest dużo lepsza niż z jego aparatu plus 18-70 DX), problemu aberracji nie stwierdzam, czasami daje się złapać bliki. Obiektyw można spokojnie używać już od pełnej dziury, przy f/5.6 jest bardzo ok, AF bardzo szybki, solidna budowa (choć 24-70/2.8 jest solidniejszy). Generalnie jestem z zakupu bardzo zadowolony.
MartinF - Czw 28 Wrz, 2006

Mam też to szkiełko, podpiete pod 350D, do reporterki ok, aberacji nia stwierdziłem, rewelacyjna szybkośc, mogłaby być lepsza jasnośc do fotek w pomieszczeniach, stabilizaja działa rewelacyjnie, małe problemy z ostrzeniem obiektów słabokontrastowych, np. twarz niemowlaka, ale się zastanawiam czy tu nie daję sobie rady 350D i stąd takie rozmycie, gdyż to co jest kontrastowe wychodzi ok?
tylas - Nie 08 Paź, 2006

Dzieki bardzo za spostrzezenia:)ja mam canona 30D i mam nadzieje ze na nim to szklo bedzie sie swietnie spisywac!!!pozdrawiam
1507 - Pon 09 Paź, 2006

MartinF napisał/a:
Mam też to szkiełko, podpiete pod 350D, do reporterki ok, aberacji nia stwierdziłem, rewelacyjna szybkośc, mogłaby być lepsza jasnośc do fotek w pomieszczeniach, stabilizaja działa rewelacyjnie, małe problemy z ostrzeniem obiektów słabokontrastowych, np. twarz niemowlaka, ale się zastanawiam czy tu nie daję sobie rady 350D i stąd takie rozmycie, gdyż to co jest kontrastowe wychodzi ok?

niestety to wina 350 miałem ten aparat i były problemy z ostrośćią przy obiektach słabo kontrastowych, sprzedałem go kupiłem 30D i jest ok.

MartinF - Pon 09 Paź, 2006

Też mi tak się wydaje, ale przecież w 30D i 350D w zasadzie jest ta sama matryca i procesor, jakbyś ocenił procentowo jakośc obrazu w 30D - porównując do 350D. Chodzi mi o ostrość obrazu w słabszych warunkach oświetleniowych.
Arek - Pon 09 Paź, 2006

Ale w 350D w porównaniu z 30D jest gorszy mechanizm AF...
MartinF - Pon 09 Paź, 2006

I może w tym cały problem, nie ta precyzja, poczekam do przyszłego roku, sprzedam 350D i kupię sobie 5D w lepszej cenie, robiłem piątką fotki ze swoim szkiełkiem 24-105 i jest to całkiem inna bajka, na 350 w zasadzie zadowolony jestem z pracy na pełnym manualu. Tutaj naprawdę można dużo wyciągnąc, nawet w kościele, ale niestety na ręczną ostrość nie zawsze jest czas i znowu wracamy do autofocusa. No cóż ale to przecież jest amatorska lustrzanka. :D