|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Swarovski EL vs Skyrover Banner Cloud APO 8x42.
Jan55 - Wto 09 Kwi, 2024 Temat postu: Swarovski EL vs Skyrover Banner Cloud APO 8x42. Porównanie obrazów Swarovski EL 8,5x42 vs SkyRover BC 8x42 APO.
Na "binomania.it" jest wstępne porównanie w/w lornetek.
Bardzo ciekawie się zapowiada. Recenzja ma być w piątek .
binocullection - Sro 10 Kwi, 2024
Z CN:
My take on Holger's old comments, is that the design and manufacturing capability was available a decade ago and the go/ no-go decision was based on market economics. At that time it is likely a customer would finance the non-recurring engineering and set-up costs.
If this interpretation is correct, then it echoes my understanding and experience of Chinese manufacturing capability.
Now that this range of BC bins are being sold directly by the manufacturer, the middle man profit and associated mark-up is removed, thus delivering them at good prices to the end user.
No to zaczyna sie WWIII, gdzie zamiast rakiet spadna nam na glowy bennerklaudy.
W ramach dzialan wojennych, jako partyzanckie operacje falszywej flagi, pojawiac sie beda takie komentarze jak wyzej, ktore doprowadza do zamieszek w gronie co poniektorych entuzjastow optyki nad Wisla.
Na te okolicznosc zachecam do przypomnienia sobie tekstu piosenki naszego wspanialego wieszcza: https://youtu.be/3gGFL0vb8cg?si=yxI0GBXHGKsSMHZ0
Wojtas_B - Sro 10 Kwi, 2024
Chyba widzę w BC trochę gorszą ostrość na brzegach tego włoskiego kadru niż w EL. Przypuszczam, że Chińczycy mogli uzyskać jakość obrazu porównywalną z austryjacką w środku pola. Być może chińska lornetka nie będzie w stanie dorównać Swarovskiemu właśnie pod względem procentu dobrze skorygowanego pola.
Podrzucisz jakis link?
Ja ilekroc zostaje przekierowany na binomanie, dostaje migreny od patrzenia na estetyke i typografie na tej stronie (o zgrozo wloskiej), nie mowiac o fatalnej nawigacjina telefonie.
Binokularnik - Sro 10 Kwi, 2024
Wojtas_B napisał/a: | Chyba widzę w BC trochę gorszą ostrość na brzegach tego włoskiego kadru niż w EL. Przypuszczam, że Chińczycy mogli uzyskać jakość obrazu porównywalną z austryjacką w środku pola. Być może chińska lornetka nie będzie w stanie dorównać Swarovskiemu właśnie pod względem procentu dobrze skorygowanego pola. |
Czyżby Chińczycy opanowali produkcję soczewek i powłok godnych Swarovskiego? Jeżeli tak to i pole skorygują jeżeli będzie im się chciało.
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
Może już to zrobili (skorygowali dobrze), tylko trafi się na to w innym egzemplarzu lornetki. Wiadomo nie od dziś, że dobra kontrola jakości w chińskich fabrykach nie istnieje. Tylko zdecydowane działania i wymagania zleceniodawców (firm) mogą doprowadzić do zmiany tej mentalności. W innym przypadku będzie jak dotąd, czyli jak się trafi .
Jan55 napisał/a: | Tylko zdecydowane działania i wymagania zleceniodawców (firm) mogą doprowadzić do zmiany tej mentalności. |
Może Delta Optical coś zamówi z nowej oferty chińskich firm i będziemy mieli „Swarki” rodzimej produkcji?
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
To byłoby najlepsze, co mogliby zrobić, po kilkunastu latach, od premiery Forestów II .
Jan55 napisał/a: | Może już to zrobili (skorygowali dobrze), tylko trafi się na to w innym egzemplarzu lornetki. Wiadomo nie od dziś, że dobra kontrola jakości w chińskich fabrykach nie istnieje. Tylko zdecydowane działania i wymagania zleceniodawców (firm) mogą doprowadzić do zmiany tej mentalności. W innym przypadku będzie jak dotąd, czyli jak się trafi . |
Braku skorygowania pełnego pola nie wiązałbym wprost z brakiem kontroli jakości, a raczej z niepokonaną jeszcze przez Chińczyków barierą technologiczną, której pokonanie wymagałoby odpowiednich nakładów.
Ale jeśli jakość obrazu, powiedzmy do 70% promienia, przy wielkim polu pozornym będzie wybitna, to i tak mamy do czynienia z poważnym zamieszaniem na rynku lornetek do wyższej półki średniej.
Bo co będzie, jeśli okaże się, że BC są lepsze od wszystkich modeli spoza wielkiej trójki?
OK, teraz spojrzałem na dużym monitorze.
Ja jednak Wojtek dostrzegam tam bardzo zbliżoną ostrość brzegową, natomiast główna różnica IMO jest gdzie indziej - w kontraście! Spójrzcie na świecącą się metalową kulę w centrum FOV. Takie rozświetlone powierzchnie świetnie weryfikują powłoki i kontrast. Gdy lornetka ma gorszy kontrast, poświata wydaje się rozlewać poza powierzchnię świecącą i tak jest w, brrr..., banerklałdzie. W EL światło jest bardziej skoncentrowane. Jeśli to ta sama apertura, nie może być to kwestia po prostu większej jasności jednej z lornetek.
_Tomek_ - Sro 10 Kwi, 2024
One już były przez chwilę w sprzedaży (Aliexpress) i to w cenie ok $500...
Wojtas_B napisał/a: | Bo co będzie, jeśli okaże się, że BC są lepsze od wszystkich modeli spoza wielkiej trójki? |
Będzie dobrze...albo nawet lepiej
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
Wojtas_B... O braku kontroli jakości pisałem w kontekście całości, czyli optyki, mechaniki i obudowy, bo co z super optyki jak mechanika będzie marna a obudowa będzie się rozpadała po np pół roku użytkowania.
Co do reszty o czym piszesz to w zupełności się z Tobą zgadzam.
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
Panowie , weźcie pod uwagę że na rynku wewnętrznym ta lornetka jest wyceniona na ok 350 USD i zapewne tyle realnie jest warta . Za granicą cena rośnie x2 . Ani optycznie ani mechanicznie ten sprzęt nie zbliży się do ALF więc śpijcie spokojnie . To jest dobra lornetka klasy średniej i tak należy ją odbierać . Ot dobry produkt jak na obecne czasy . Szczegółowa recenzja jest już od pewnego czasu na binoview.ru
Kot72, Jeśli chodzi o mnie, to nie czytam nic ruskiego.
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
A ja nie dyskryminuję jednostki za politykę jego furera .
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
Z resztą ten sam człowiek recenzował w/w lornetkę na Bridforum .
Kot72 napisał/a: | A ja nie dyskryminuję jednostki za politykę jego furera . |
Jakoś muszę protestować.
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
Jak na razie to te BC, pod względem wielkości pół, sięgnęły szczytu czyli NL-ów , a co do reszty optyki to trzeba się wstrzymać z opiniami, do momentu, aż tych opinii będzie więcej i to opinii bardziej uznanych opiniodawców (recenzentów). Dopiero wtedy, będzie można wyciągać jakieś sensowne wnioski, a dokąd sami nie popatrzymy przez te "cuda", to będziemy musieli traktować te opinie, jako subiektywne opinie recenzujących, o czym wszyscy wiemy .
Lech149 - Sro 10 Kwi, 2024
Chciałbym spytać , co to jest furer ? . Gogle odsyła mnie do Hitlera .
Lech149 napisał/a: | Chciałbym spytać , co to jest furer ? . Gogle odsyła mnie do Hitlera . |
To taki, co ma furę i nią powozi.
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
Lech149, miało być fuhrer z u z dwiema kropeczkami . Wkradła się literówka ale jeśli nie łapiesz kontekstu to ....wybacz .
Jan55, kto jest uznanym opiniodawcą ?
Kot72 napisał/a: | Lech149, miało być fuhrer z u z dwiema kropeczkami . Wkradła się literówka ale jeśli nie łapiesz kontekstu to ....wybacz .
Jan55, kto jest uznanym opiniodawcą ? |
Google nie jest najgłupszy, bo odesłał do Adolfa nawet bez "h".
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
Kot72 napisał..." kto jest uznanym opiniodawcą ?"
To już musisz sobie sam, na to pytanie odpowiedzieć, zwłaszcza, jeżeli czytasz inne binofora oprócz Optycznych .
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
Jan55, zapomnij . Ojciec Redaktor pewnie nie zechce tego testować . Choćby z uwagi na brak polskiej dystrybucji . Z tego co jest w sieci jakieś tam wnioski już można wyciągnąć . Mnie osobiście bardziej interesują zapowiadane wersje 10x50 i 12x50 .
Jan55 - Sro 10 Kwi, 2024
"Wadą" tych BC, mogą być - są, prawdopodobnie, muszle oczne, których średnica na styku z oczodołami wynosi 45,5mm , co niewielu ludziom będzie pasowało. Ciekawe jakie będą opinie na ten temat.
Kot72 - Sro 10 Kwi, 2024
Muszle oczne faktycznie są słusznej średnicy . Gorzej że nos mogą uciskać . Mnie się nie podoba zbyt cienki pancerz .
kimek27 - Sro 10 Kwi, 2024
A to dobre
zadra - Sob 13 Kwi, 2024
Kot72 napisał/a: | A ja nie dyskryminuję jednostki za politykę jego furera . |
w tym przypadku zakup jednostki bezpośrednio wpłynie na zysk w polityce rzeczonego przodownika mas i dołoży cegiełkę do finansowania jego zbrodni.
Wojtas_B - Sob 13 Kwi, 2024
zadra napisał/a: | Kot72 napisał/a: | A ja nie dyskryminuję jednostki za politykę jego furera . |
w tym przypadku zakup jednostki bezpośrednio wpłynie na zysk w polityce rzeczonego przodownika mas i dołoży cegiełkę do finansowania jego zbrodni. |
Że co?
Wojtas_B - Sob 13 Kwi, 2024
Przeczytałem właśnie włoską recenzję tytułowej BC 8x42. Nie dorównał Zeissowi SF 8x42, ale wg recenzenta kasuje wszystko w cenie 500$.
https://www.binomania.it/...cloud-apo-8x42/
Bardzo dobra kontrola AC, całkiem płaskie pole (dla amatorów tegoż i astromaniaków), astygmatyzm nieduży widoczny na gwiazdach dopiero na peryferiach pola, kontrola odblasków od bocznego światła lepsza niż w szerokokątnych alfach (!), efekt 3D większy niż w typowej dachówce, duże okulary - tu diabli wiedzą, ilu z nas będzie uwierała w pysk.
Kot72 - Sob 13 Kwi, 2024
Wnioski i spostrzeżenia zgodne z rosyjską recenzją . Jeszcze jedna uwaga . Za 500 z groszami to kupisz jak mieszkasz w USA . U nas niemal 700 USD . W Chinach , w sklepie ok 350 . Gdzie tu sprawiedliwość ?
mzksiak - Sob 13 Kwi, 2024
No dobra. Kto pierwszy odważny i zamawia 😀
Jan55 - Sob 13 Kwi, 2024
Jak na razie, to zamówić można, tylko piwo w bufecie , bo BC są wyprzedane .
Ja "wypadam" z tego zakupu, bo dla mnie za ciężka cegła i za duże muszle oczne .
Jeszcze jedno, piszą, że jakość obudowy BC, odstaje od alf. Jak na razie to są trzy opinie, więc pytanie, czy zachwyty jeszcze będą czy raczej skończy się jak z lornetkami SVBony czy Oberwerkiem SE, czyli cisza po burzy .
Gdyby się okazało, ze lornetka jest faktycznie, prawie świetna, to cena 700$ (2800) nie byłą by ceną wygórowaną .
PS. Na BF, jeden z opiniujących porównał ostrość BC z M7 i P7 8x42 oraz z E II i stwierdził, że BC jest ciut ostrzejsza od M7 a porównywalna z P7 i E II. Ciekawe ?
binocullection - Nie 14 Kwi, 2024
Prowadze teraz korespondencje z kolega, nalogowym binoholikiem ze Szwajcarii, ktory mial dostep do testowego egzemplarza Rowera. Powtarza wszystko, co zostalo juz powiedziane na forach, dodajac jedna wazna uwage - BC zadnym elementem swej konstrukcji, w tym wygladem powlok, estetyka obrazu i mechanika obudowy nie przypomina niczego dotychczas wyprodukowanego. Jesli to new development, z rekordowym polem widzenia, ktore z reki dysponuje w pelni plaskim polem i ktory "troche" odstaje od SFa za 500 czy 700 EUR - to jest to juz poczatek wojny hybrydowej, przynajmniej na froncie optycznym.
Jan55 - Nie 14 Kwi, 2024
Tylko, żeby takie lornetki chciały być dostępne, normalnie w Europie, a nie przez jakieś Alli..., to byłoby pięknie . Do tego dochodzi gwarancja i serwis, którego praktycznie nie ma, więc lornetka staje się loterią, jak się trafi. Chyba, że Chińczyki staną na wyżynach kontroli jakości, i wszystkie lornetki będą bez wad .
Kot72 - Nie 14 Kwi, 2024
Neil English też już recenzję naskrobał . Twierdzi że ostrość centralna jest porównywalna z Habihtem 8x30.
Dla mnie za drogo . Poczekam jak rynek się nasyci i ceny spadną . Zresztą vis EII zbyt wiele sobie nie polepszę a już na pewno nie wagowo .
Jan55 - Nie 14 Kwi, 2024
Jeżeli ostrość centralna BC, według Englisha, jest porównywalna z Habichtem 8x30, to znaczy, że jest lepsza od NL i EL, dlatego, że ostrość centralna Habichta, uznana została już dawno, za najlepszą (najwyższą) wśród lornetek .
Niemniej jednak, ostrość, to najbardziej indywidualna ocena każdego lornetkowicza, więc opinię Englisha należy potraktować jako jego osobistą, widzianą jego oczami a nie zmierzoną .
Na BF, opiniujący porównał ostrość BC i wyszło mu, że jest porównywalna z Prostaffem P7 i E II a tylko ciut lepsza od Monarcha M7. To jest dowód na to, jak każdy odbiera ostrość w lornetkach .
binocullection - Pon 15 Kwi, 2024
Coraz ciekawsze te spekulacje banerklaudowe. Jeszcze bardziej niz o ostrosci lubie dywagacje nt balansu bieli i wyzszoci jednego nad drugim.
Od razu przypomina mi sie pewne degustacja win hiszpanskich z Markiem Kondratem, na ktorej pan Marek, intensywnie indagowany przez uczestnikow na temat wyzszosc jednych szczepow nad innymi ze spokojem Adama Miauczynskiego stwierdzil, ze wina dziela sie na te, ktore mu smakuja i nie.
Nie wiem kim jest Neil English, ale jesli mowa o porownywaniu ostrosci lornetek ostrych, to az dziw bierze, ze glosu jeszcze nie zabral kol. Wojtas. Wszak juz dawno stwierdzilismy (obiektywnie), ze lornetki dziela sie na dwie rozlaczne kategorie: ostre i nieostre. Metoda lean management, czyli w sposob naukowy, ukrocilismy dywagancje, co determinuje ostrosc i jej gradacje wsrod lornetek.
zadra - Pon 15 Kwi, 2024
przeczytalem dyskusję i naszla mnie myśl, że wszystkie wpisy są obarczone dużym błędem logicznym.
Sugerujecie się trzema opiniami z Internetu napisanym po testach jednostkowych sztuk produktu.
Nie wiadomo, czy testy nie były w jakiś sposób sponsorowane, aby produkt okazał się konkurencyjnym..
Dopiero kontakt z lornetką seryjnej produkcji i to nie z początku ich produkowania może odpowiedzieć na pytania, czy jest dobra, czy nie.
Na jakie ustępstwa poszedł producent żeby osiągnąć efekt, jak wygląda wspomniana wcześniej kontrola jakości i możliwości dystrybucji oraz serwisu.
Przecież kontrola jakości jest na każdym etapie. Osobno mają ją elementy obudowy, osobno kazamda soczewka i pryzmat, jakosć powłok na szklach i dodatkowo produkt końcowy.
Wystarczy że na którymkolwiek etapie kontrola jest slabsza to cały instrument już kryteriów nie spełnia..
Może również być tak, że te które określone jako gorsze zjada z linii produkcyjnej to również pojawią się w sprzedaży z niższą ceną jako pełnowartościowe i nastąpi fala krytyki dot jakosci wszystkich tych lornetek..
Moim zdaniem za szybko na ochy i achy ..
Wojtas_B - Pon 15 Kwi, 2024
binocullection napisał/a: |
Nie wiem kim jest Neil English, ale jesli mowa o porownywaniu ostrosci lornetek ostrych, to az dziw bierze, ze glosu jeszcze nie zabral kol. Wojtas. Wszak juz dawno stwierdzilismy (obiektywnie), ze lornetki dziela sie na dwie rozlaczne kategorie: ostre i nieostre. Metoda lean management, czyli w sposob naukowy, ukrocilismy dywagancje, co determinuje ostrosc i jej gradacje wsrod lornetek. |
Tak, podczas przydługich dywagacji z rodzaju ostra, nieostra, mniej ostra, o piczy kłak mniej ostra itd., postanowiłem zastosować brzytwę Ockhama. No bo jak nie pokusić się o takie uproszczenie (przynajmniej w stosunku do ostrości centralnej), skoro chcąc kontemplować pióra na droździe, przykładam do oczu jedną lornetkę, która jest niby ostra, ale czegoś mi brakuje, czuję, że coś jest nie tak, a przykładam drugą i od razu czuję satysfakcję? A czy ona jest ostra jak Habicht czy jak Meopta, to już rozważania pomocnicze.
Przekonałem się, że to ta demoniczna AC o nieciekawej charakterystyce jest w ogromnym stopniu odpowiedzialna za to, czy czujemy, że lornetka jest wystarczająco ostra, żeby u nas została, czy musimy ją odrzucić. Centralna AC, gdy się ujawni, potrafi w pewnych warunkach zrujnować ogólne odczucie ostrości, podczas gdy w innych warunkach, gdy się na chwilę schowa, funduje nam złudzenie, że mamy do czynienia z lornetką wystarczająco ostrą.
Jan55 - Pon 15 Kwi, 2024
zadra napisał..."Dopiero kontakt z lornetką seryjnej produkcji i to nie z początku ich produkowania może odpowiedzieć na pytania, czy jest dobra, czy nie. "
Twoje rozumowanie jest też błędne, bo nie raz, nie dwa, okazywało się, okazuje się, że lornetki (różnych firm) w normalnej produkcji i sprzedaży, nie spełniały, nie spełniają, norm jakościowych, a kupno ich to loteria, jak się trafi, co dowodzi, że kontrola jakości (niechlujna) jaka była to jest i nic w tym temacie się nie zmienia i prawdopodobnie się nie zmieni .
Napisałeś też..." Moim zdaniem za szybko na ochy i achy .."
Nikt z nas, a przynajmniej ja, nie sugerujemy się tymi trzema opiniami i nie roztaczamy nad nimi ochów i achów, po prostu wyrażamy swoje opinie na temat tych opinii i tego produktu.
Sam, nie raz pisałem, że nawet testy (podobne w technice) Optycznych czy van Ginkela, o czym sam nie raz pisał, nie są w 100% miarodajne, bo są wykonywane na jednym egzemplarzu jakiejś lornetki, co nie odzwierciedla jakości i wyników całej produkcji danej lornetki (różnice pomiędzy egzemplarzami), o czym można się nie raz przekonać, czytając opinie użytkowników BF, CN i Optycznych.
Sam piszesz na forum, o poradę w sprawie zakupu lornetki, my Ci doradzamy ( na podstawie doświadczeń z danymi lornetkami ) a Ty skorzystasz z naszych opinii albo i nie, kupisz taką jaka Tobie się podoba i Tobie spasuje, jeżeli taka się trafi .Ta lornetka, która w/g nas, jest bdb, niekoniecznie musi być dobra dla Ciebie, o czym też można wyczytać w Twoich postach ( zastanawiasz się nad słabszymi od lepszych, przez nas poleconymi ) .
Zawsze piszę i mówię, że testy i opinie, mogą służyć (tylko), za podstawę lub zorientowanie się w temacie danej lornetki i nie powinny służyć do "nakazowego" zakupu tejże lornetki, zwłaszcza przez osobę, która ma jakieś pojęcie o lornetkach, bo dla laika jest obojętne co kupi ( byle nie drogo a dobrze), bo i tak kupuje to co jest reklamowane w sieci lub to co ma kolega czy sąsiad, też laicy .
Jan55 - Pon 15 Kwi, 2024
Wojtas_B... Bez mydła , ale dobrze i ciekawie to napisałeś . Uważam tak samo.
TRYTON7 - Pon 15 Kwi, 2024
Panowie ale to jest dublecik ED ciekawe jakie szkiełko ?
Nie sadze aby nawet sie zbliżył do Św. 3.
może złożymy sie w 10 osób + i zamówimy na testy ?
Przygotujemy Arka by to nam pomierzył a sami pobawimy sie nad warszawskim bulwarami
po 14 dniach jak bedzie słaba to odeślemy do producenta ... .
Jan55 - Pon 15 Kwi, 2024
TRYTON7,,, To jest inna lornetka, a nie BC 8x42. BC nie ma żadnych napisów tego typu, więc nie wiadomo czy to taka sama optyka. Bosma to lornetki 10-12x50 a BC 8-10x42.
browar - Pon 15 Kwi, 2024
Gdyby nie płaskie pole to już bym nabył 10x42, szkoda.
Wojtas_B - Pon 15 Kwi, 2024
browar napisał/a: | Gdyby nie płaskie pole to już bym nabył 10x42, szkoda. |
Tragedia.
zadra - Wto 16 Kwi, 2024
Cytat: | Sam piszesz na forum, o poradę w sprawie zakupu lornetki, my Ci doradzamy |
Zawsze dobrze poradzić się ludzi którzy są bardziej zorientowanie w temacie.
Uważam też, że nawet to co napiszę taki laik jak ja - że mi nie pasuje to, czy tamto w lornetce sugerowanej , albo gdy zrobię porownanie wrażeń z patrzenia przez dwie różne lornetki, to być może kiedyś ktoś przeczyta te posty, ktoś kto tak jak ja ma mniejszą orientację w temacie i sam sobie na podstawie wpisów wyrobi opinię i przeprowadzi osobisty proces doboru.
Z Waszych porad korzystam, dlatego aktualnie patrzę na świat przez Kowę..
binocullection - Wto 16 Kwi, 2024
Wojtas_B napisał/a: | browar napisał/a: | Gdyby nie płaskie pole to już bym nabył 10x42, szkoda. |
Tragedia. |
Jest Was juz dwoch. Nadzieje w przypadku BC ratuja pogloski o spadku ostrosci na ostatnich 10% pola.
Kot72 - Wto 16 Kwi, 2024
W/g rosyjskiej recenzji , w tej lornetce występuje pewien efekt krzywizny pola . Najlepiej wygląda dół obrazu . Boki prawo -lewo mają widoczną krzywiznę którą można doregulować focuserem 5 stopni . Najgorzej jest na górze kadru . Tam krzywiznę można redukować poprzez 10 stopniowy ruch focusera . To w szczegółowych testach bo w obserwacjach dziennych prawie tego nie widać .
binocullection - Wto 16 Kwi, 2024
Brak symetrii krzywizny pola, który opisujesz, jest charakterystyczny dla chinskich flatenerów i nie ma wspólnego mianownika między egzemplarzami (te z równą nieostrością w każdym kierunku należą do rzadkości). Wg mnie prawie na pewno przedstawia to jakiś błąd produkcyjny.
Kot72 - Sro 17 Kwi, 2024
Kolejna po zakupowa recenzja na CN . Całkiem dobra optyka przy stosunkowo przeciętnej mechanice . Po raz kolejny zwrócono uwagę na kiepskie ogumowanie . Cienkie i słabo chwytne oraz z nierównym oporem działający fokuser . Czyli mamy typowo po chińsku . Dość dobrą optykę wsadzono w kiepską obudowę . Przy cenie jaką trzeba zapłacić za ten produkt w UE to na chwilę obecną nie jest to interes życia . Ja poczekam na wersję poprawioną
Wojtas_B - Sro 17 Kwi, 2024
Przeczytawszy dwie recenzje, o których nie wiem, czy są sponsorowane, czy nie (jedna z nich pełna zachwytów nad stroną optyczną lornetki) i dowiedziawszy się o enigmatycznej konstatacji pewnego konesera ze Szwajcarii o nieporównywalności BC do wszystkiego, co do tej pory widział, napiszę za Sokratesem: Wiem, że nic nie wiem.
Czy remedium na tę niewiedzę byłoby dla mnie eksperymentalne zamówienie jednej sztuki?
Pewnie tak, gdyby można ją było kupić choć u jakiegokolwiek znanego dystrybutora lornetek.
binocullection - Sro 17 Kwi, 2024
Dajcie prosze znac, jak znowu pojawisie podaz. Ja chetnie zamowie osemke.
Kot72 - Sro 17 Kwi, 2024
W Singapurze możesz zamówić . Zbierają zamówienia . Wysyłka 22.04 .
Sklep Mcgill mcgill.com.sg
jaarek07 - Czw 25 Kwi, 2024
Lornetki znów są dostępne w sprzedaży.
Moze ktoś z forumowych fachowców kupi i zrecenzuje
Kot72 - Czw 25 Kwi, 2024
W sieci masz co najmniej trzy recenzje plus wrażenia użytkowników . Czy będziesz dużo mądrzejszy gdy przeczytasz czwartą ? Możesz kupić a ja Tobie recenzję napiszę
Już jeden posiadacz na CN napisał że z uwagi na wielkie muszle lornetka nie bardzo pasuje do twarzy . Gdyby przymierzył w sklepie stacjonarnym to twierdzi że by nie kupił . Dodatkowo szybko powstał luz na fokuserze . I teraz bieda bo na naprawę trzeba do Chin odesłać .
Wojtas_B - Czw 25 Kwi, 2024
Dziś poczytałem na CN trochę ostatnich postów użytkowników SRBC, z których wyłania się taki obraz sytuacji, że optycznie lornetka(i) jest na poziomie alf lub bardzo blisko, a kontrolę odblasków ma fenomenalną, natomiast mechanika jest z niższej półki. Ktoś napisał, że jeśli porównywać z NL, to zasadniczo różnice poziomów można rozważać tylko w mechanice.
Kot72 - Czw 25 Kwi, 2024
Ja uważam że optyka jeszcze nie zbliża się do alf . Są pewne pozytywne postępy ale nadal to wyższa klasa średnia wśród chińskich lornetek . Myślę że ta lornetka to pewien biznesowy eksperyment , badanie rynku . Sky Rower nie stanie się pogromcą Swaro tak samo jak Moonstar/APM nie stał się zabójcą EII .
kimek27 - Czw 25 Kwi, 2024
Przez moje rece przeszlo wiele lornetek ( pewnie garstka w porownaniu z niektorymi na forum) Powiem jedno z doświadczenia z chińskimi lornetkami i porównywaniem ich do ALF. Jeśli ktoś nie miał przy oku np takiego SV 8.5x42 to dla niego większość topowych chińskich produkcji będzie top. Ale jeśli ktoś kupuje lornetke chińska bez serwisu za 1/3 ceny to wyrzuca kase w błoto moim zdaniem. Jest sporo lornetek na rynku przekroju 2500zl z Chin, sa one lepsze i gorsze. Jak kto woli i czego oczekuje. Dla mnie jak wspomniano wyżej daaallleeekkkoo im do lornetek klasy top.
jaarek07 - Czw 25 Kwi, 2024
Kot72 napisał/a: | W sieci masz co najmniej trzy recenzje plus wrażenia użytkowników . Czy będziesz dużo mądrzejszy gdy przeczytasz czwartą ? Możesz kupić a ja Tobie recenzję napiszę . |
Po pierwsze, istniejące recenzje w sieci do mnie nie trafiają (np Neil English zachwycający się wszystkim co mu w ręce wpadnie )
Po drugie kolega @binocullection pisal by dac znać jak się pojawią, więc publicznie daję znac.
Po trzecie, dla niektórych użytkowników 2600zl stanowi niewielki wydatek i moga sobie pozwolić na zakup "na próbę" lub dla zaspokojenia ciekawosci.
Dla innych to będzie maksimum na jakie moga sobie pozwolic i woleliby miec jak najwiecej danych i przekonania przed takim zakupem.
Kot72 - Czw 25 Kwi, 2024
Masz bardzo dobrą recenzję na Binoview.ru . U Neila nie wyczułem wielkiego entuzjazmu
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
Generalnie, wszystkie, cztery, obecne recenzje, opiewają jakość optyki tej lornetki, natomiast co do obudowy i mechaniki, to już jest różnie, a generalnie mało co . Lornetka miałaby szanse być "ideałem" za 500$ a nawet za 1000$, ale tylko wtedy, gdyby jej całościowa jakość była idealna, a tego jeszcze Chińczykom brakuje, idealnej kontroli jakości, braku serwisu i prawdziwej gwarancji. Chyba, że puszczą ten "projekt" dla jakiejś znanej firmy i pod uznaną marką, to wtedy może lornetka zyska uznanie i będzie "prawie alfą".
Czas może pokaże, albo skończy jak inne chińskie wyroby np SvBony ED .
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
jaarek07 napisał..."Dla innych to będzie maksimum na jakie moga sobie pozwolic i woleliby miec jak najwiecej danych i przekonania przed takim zakupem".
Kupno lornetki nie znanej, zwłaszcza chińskiej marki, za cenę 500-600$, nawet mającej bdb recenzje, które są subiektywnymi opiniami recenzujących, jest bardzo złym wyborem, bo aby mieć pewność, że lornetka którą chcemy kupić i na którą nas stać, była tą jedyną i najlepszą dla nas, musi być sprawdzona, najlepiej przez nas samych a nie przez recenzentów, bo to co spasuje recenzentowi, nie koniecznie będzie pasowało osobie, która kupi zrecenzowaną lornetkę. Przekonaliśmy się o tym, już nie raz, tutaj na forum i sami na sobie.
Sam Holger Merlitz w swojej recenzji Sky Rovera APO 12x50 napisał, że do recenzji mógł dostać wyselekcjonowany egzemplarz z całej serii i inne egzemplarze mogą nie być tej samej jakości optycznej. Inni recenzenci o tym nie piszą, przyjmując, że wszystkie są "cacy" , a znając życie, to tak na pewno nie jest, przykład opiewanych lornetek, firmy SvBony ED iip.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Jan55, tylko z potencjalnym zwrotem SVbony nie było problemu bo były dostępne na amazonie . Tutaj płacimy za lornetkę plus fracht ok 2800 zł . Celnik może jeszcze doliczyć cło . Jeśli coś będzie nie tak lub lornetka nie przypasuje to trzeba zwracać bezpośrednio do Chin . Następne 50 USD i jeszcze zabawa z papierami celnymi bo teraz wchodzisz w rolę eksportera . Ja kupić ,, na próbę " mogę tylko w przypadku zakupu w sklepie w UE i to w przypadku gdy cena spadnie bo nie mam zamiaru płacić 2x tyle co kosztuje w sklepie w Chinach kontynentalnych .
TRYTON7 - Pią 26 Kwi, 2024
lornetka niewątpliwie pojawi sie wkrótce u nas, jestem pewien .
Jeśli chcemy mieć naprawdę obiektywne inf. potwierdzającą jej jakość optyczne to powinna trafić na testy: otyczne.pl
Relacje posiadaczy lornetki będą zawsze subiektywne z wiadomych powodów.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
TRYTON7, test określi jedynie parametry techniczne . Cechy pozostałe to już tylko wrażenia osobnicze po osobistym kontakcie .
Kot72
testy :optyczne.pl są kluczowe po to by naprowadzać na co zwrócić uwagę.
Ile bedzie testerów tyle bedzie opinie ... owe są istotne ale nieprecyzyjne i zmienne w zależności od obserwatora ,jego preferencji, wady wzroku, rozstawy ocznego itp.
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
TRYTON7... Test Optycznych będzie dotyczył tylko jednej lornetki, jak się trafi, więc też nie będzie wyrażał jakości wszystkich serii, co już nie raz było wytykane, nie tylko u nas ale i na BF. Gdyby był robiony na np 3 czy 5 egz z danej serii, to można by było mówić o teście obiektywnym, a tak, to też jest test i wyniki subiektywne i nie są wyrocznią tylko informacją, która może być pomocna ale nie koniecznie zgodna z rzeczywistością i opiniami innych użytkowników, o czym też można poczytać na BF.
Napisałeś..."lornetka niewątpliwie pojawi sie wkrótce u nas, jestem pewien"
Czy lornetka pojawi się w testach Optycznych to też jest wielki znak zapytania, bo na to potrzeba zgody producenta-dystrybutora i konkretnej lornetki, a nie każdy producent, jak wiemy, na to się godzi . Już kiedyś było pisane na ten temat na forum, ale może, coś w tej kwestii się zmieniło, o czym nie wiemy .
Jan55
To módl sie żeby był to dobry egzemplarz .
zawsze mozna powiedzieć, ze cos mogło by być lepsze lub gorsze wiec jest to bez znaczenia... jeśli wypadnie fatalnie tzn. ze większość jest fatalne i to jest odpowiedz na najbardziej interesujące nas pytanie.
Jeśli chodzi o zgody na testy to czy wszyscy producenci lornetek którym poddawane są testy wyrazili na optycznych.pl na to zgodę ? wątpię ale moge sprawdzić
Nawet jeśli tak jest ,ze potrzebna jest oficjalna zgoda to przecież istnieją sposoby by przekazać wyniki testu w mniej jawnie oczywisty sposób nie naruszając konwencji międzynarodowych , chyba ze sie mylę ?
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
TRYTON7, dziwne rzeczy wypisujesz .... Jan55, nie musi o nic się modlić bo raczej nie jest zainteresowany tą lornetką . Widzę że wierzysz tylko testom optyczne . pl . Czekaj tedy na test Sky Rovera BC ale myślę że długo poczekasz lub wcale się nie doczekasz . Współczuję ludziom którzy przed zakupem muszą mieć wszystko przetestowane bo sami ni be ni me ni kukuryku
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
TRYTON7...Jeżeli uważasz, że test jednego egzemplarza lornetki, na + lub na -, jest oceną prawidłową i dotyczy całej produkcji tej lornetki, to gratuluję takiego podejścia do sprawy. Ciekawe czy podchodzisz w ten sam sposób do wszystkich rzeczy, które kupiłeś w swoim życiu, np telefon, samochód, TV itd , czy też kupiłeś takie, które Tobie pasują a nie inne, uważane przez opiniotwórców za najlepsze .
binocullection - Pią 26 Kwi, 2024
Pobawmy sie przez moment w prognozowanie. A co jesli SRBC okaze sie tak dobry i powtarzalny jakosciowo, jak mowia fora internetowe? Co gorsza, producent nie zdecyduje sie na podwyzszenie ceny po osiagnieciu efektu marketingowego zalania rynku swoimi lornetkami. Co zrobimy my i caly zachodni rynek optyczny, jesli okaze sie, ze ten sprzet jest po prostu dobry i za niska (tu nie bojmy sie przymiotnikow) cene?
Na CN zaczynaja sie pojawiac recenzje osob, ktore dobrze znam z dotychczasowych recenzji, zazwyczaj powsciagliwych w opiniach lub przewlekle krytycznych. O SRBC wypowiadaja sie od "dobrze", po pojedyncze "wybitne". Te same osoby krytykowaly topowe Zeissy czy Leici za niedociagniecia optyczne. Ta sciezka dedukcyjna niebezpiecznie prowadzi ku wnioskowi, ze nowy Chinczyk moze byc naprawde dobry... Tylko jak to zniesc mentalnie bez uciekania sie do farmakologii?
PS. 8x42 zamowiona, czekam na potwierdzenie sposobu fiskalizacji zakupu w naszym oswieconym EU-kolchozie.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
binocullection, cena dla reszty świata już jest podniesiona w stosunku do rynku lokalnego więc raczej jest pole do obniżek Brałeś na Alli ...?
Jan55 napisał/a: | TRYTON7...Jeżeli uważasz, że test jednego egzemplarza lornetki, na + lub na -, jest oceną prawidłową i dotyczy całej produkcji tej lornetki, to gratuluję takiego podejścia do sprawy. Ciekawe czy podchodzisz w ten sam sposób do wszystkich rzeczy, które kupiłeś w swoim życiu, np telefon, samochód, TV itd , czy też kupiłeś takie, które Tobie pasują a nie inne, uważane przez opiniotwórców za najlepsze . |
Janie 55
a jeśli okażę sie ,ze jest wyśmienita to według Ciebie wszystkie inne w 100% tez beda wyśmienite ?
tak tez oceniasz wszystkie inne rzeczy ?
co do ocen : wyśmienita ,dobra, krytyczna to wydaje mi sie ,ze łatwiej jest wybaczyć dane mankamenty w lornetce za 2000 zł niż ten sam poziom błędu, niedociągnięć w lornetce za 12000 zł..
Więcej możemy wybaczyć "tańszej" właśnie przez cenę niż "droższej" z tego samego powodu.
No nic, ale zapewne trafi w ręce osoba ,które beda miały- Swarki, zegarki wiec ocena powinna być dość prawidłowa, zobaczymy.
Osobiście obstawiam, ze nie zbliży sie owa do np.NL ale różnicę wyjada dopiero po prawidłowych testach a nie na wizualnych odczuciach.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Rosjanin w swojej recenzji ostrość w BC ocenił jako gorszą od conqusta a przecież conquest to nie jest najwyższa klasa zeissa . Ostrość porównywalna do nikona E 8X30 pierwszej wersji . Czyli jest zapewne gorzej niż w EII . Co do reszty to są wprowadzone duże postępy jak np wielość pola , płaskie pole , dość mała AC , brak odblasków . Optycznie , w klasie średniej półki to spora rewolucja . Gorzej może być z ergonomią i mechaniką .
Wojtas_B - Pią 26 Kwi, 2024
Ja nie wiem, co może być lepszym testem lornetki niż "wizualne odczucia" w różnych warunkach doświadczonego binoholika.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
To samo napisałem wyżej . Osobiste odczucia wizualne to najlepszy test .
browar - Pią 26 Kwi, 2024
Doświadczenie/wiedza użytkownika jest kluczowe. Pamiętam porównanie Geco 10x42 i Nikona Prostaff 7 też 10x42 przez moich pięciu nieślepych kolegów - gapili się z 40 minut, a na koniec stwierdzili (bez przekonania) że chyba Nikon lepszy, myślę że z powodu tego że znali markę, a Geco nie. Patrzeć to nie znaczy widzieć
binocullection - Pią 26 Kwi, 2024
Kot72 napisał/a: | binocullection, cena dla reszty świata już jest podniesiona w stosunku do rynku lokalnego więc raczej jest pole do obniżek Brałeś na Alli ...? |
Z McGilla.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Czasem z Singapuru może dojść szybciej niż z Chin .
browar, ten Nikon jakiś wybitny musi być . Nie miałem okazji przez niego zerkać . Dla mnie Geco 10x42 jest pod wieloma względami lepszy niż będący również w moim posiadaniu Viper hd 10x42 , który to Viper był dość wysoko oceniony w teście na tutejszym portalu
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
TRYTON7 napisał..."a jeśli okażę sie ,ze jest wyśmienita to według Ciebie wszystkie inne w 100% tez beda wyśmienite ?"
"tak tez oceniasz wszystkie inne rzeczy ? "
Ja napisałem: ".Jeżeli uważasz, że test jednego egzemplarza lornetki, na + lub na -, jest oceną prawidłową i dotyczy całej produkcji tej lornetki..."
Mój wpis dotyczy wyniku testu, w obie strony, czyli lornetki wyśmienitej lub marnej.
Nie, nie oceniam w ten sposób innych rzeczy, bo kieruje się swoimi zasadami, czyli testy testami i opiniami a ja wybieram to co jest dla mnie dobre, a nie w/g testera czy opiniującego. Testy i opinie traktuję jako info, a nie nakaz kupienia danej rzeczy . Każdy kieruje się swoimi wyborami i tym się różnimy między sobą .
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
browar napisał..."Doświadczenie/wiedza użytkownika jest kluczowe. Pamiętam porównanie Geco 10x42 i Nikona Prostaff 7 też 10x42 przez moich pięciu nieślepych kolegów - gapili się z 40 minut, a na koniec stwierdzili (bez przekonania) że chyba Nikon lepszy, myślę że z powodu tego że znali markę, a Geco nie. Patrzeć to nie znaczy widzieć "
To jest to o czym nie raz też pisałem. Kilku patrzących ale każdy co innego widzący .
Gdybyś lornetki zakamuflował i patrzący nie znaliby ich marek, to wynik byłby, prawdopodobnie inny.
Sam robiłem kiedyś taki eksperyment, ale z trzema osobami i porównaniem zakamuflowanej GPO 8x32 z Vortexem 8x32. Wynik był taki, ze to co widzieli dwaj koledzy w GPO nie pokrywało się z widzeniem, trzeciego kolegi i na odwrót było z Vortexem. W sumie dla dwóch kolegów, GPO była zdecydowanie lepsza, a dla trzeciego trochę lepszy Vortex. Oczywiście, po rozkamuflowaniu lornetki GPO, cała trójka była zdziwiona, że lornetka nieznanej, dla nich, firmy, jet lepsza od amerykańskiego Vortexa. Czy u trzeciej osoby górę wzięła marka Vortex i dlatego uważał ją za trochę lepszą, nie wiem, jedynie stwierdził, że przez Vortexa lepiej mu się patrzyło.
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
Kot72...Ten Nikon kol browara wcale nie musiał być wybitny, to patrzący przez niego widzieli to co widział ich wzrok i do tego doszło, zasugerowanie się marką, którą znają, nie dopuszczając do myśli, że może być lornetka, nie znanej firmy, która jest lepsza od Nikona.
U wielu osób, w podświadomości istnieje, coś takiego jak marka i tylko tym się sugerują przy wyborze. Spotkałem się z tym nie raz, gdzie proszono mnie o radę w zakupie lornetki i gdy polecałem np GPO lub Kowę, to od razu słyszałem, że Nikon jest lepszy, ale dlaczego jest lepszy, to tłumaczono, że to jest znana marka. Tak to działa u ludzi, zwłaszcza nie zorientowanych w temacie .
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Jan55, ale co spowodowało że przeprowadziłeś w/w eksperyment ? Tak dla jaj czy sam miałeś wątpliwości ?
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
Kot72...Ani dla jaj ani dla wątpliwości .
Po prostu, chciałem się przekonać jak różni ludzie widzą obraz przez tą samą lornetkę i czy to faktycznie działa. No i działa. Nawet Ci dwaj koledzy, którzy uznali GPO za lepszą, różnili się między sobą w niektórych niuansach, ale jednoznacznie orzekli jej wyższość optyczną. Kolega od Vortexa był w swoim widzeniu nieugięty, orzekając lepszość Vortexa, w zasadzie tylko na podstawie lepszego patrzenia. Nie zmienia to faktu, że GPO podoba mu się całościowo.
Ciekawe, jak wypadłby taki test, gdyby zrobić go wśród np 9 osób - amatorów. Ile z tych osób wybrałoby jedną, najlepszą, z porównywanych, zakamuflowanych lornetek różnych firm, np 8-10x30-32 i 8-10x42 .
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Jan55, pewnie z tych dziewięciu , każdy wybierze sprzęt najlepiej dopasowany do swojej wady wzroku Były takie testy , chyba na binoculrs hunters . Do dziś nie wiem jak to było organizowane i czy potencjalny testujący miał możliwość wstępnego ustawienia lornetki pod swój wzrok . Druga sprawa to też wystawiane w szranki lornetki mogły być lepsze/gorsze w ramach serii .
_Tomek_ - Pią 26 Kwi, 2024
Ja takie testy robię ilekroć ktoś mnie odwiedza i ma ochotę zerknąć przez lornetkę. Okazuje się na przykład, że Kowa Genesis 10.5 jest dużo lepsza od BD II 8x42, bo lepiej przybliża, albo że najlepszy jest zachodni (Oberkochen) Zeiss 8x30 z lat 50., bo klasyczny i pachnie skórą
Serio mówiąc zastanawiam się czy jest sens czytać i pisać opinie o lornetkach, skoro każdy ma inną skalę odniesienia. W bazie na Optyczne oceniam lornetki odnosząc się do najlepszych jakie widziałem, a nie do innych w danej klasie cenowej. Inni pewnie różnie. Z tego wychodzi... wiadomo co.
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
_Tomek_, posiadasz 8x30 ? Jak oceniasz kolorystykę obrazu ? Kupiłem niedawno ale czeka mnie czyszczenie .
Żółta na maksa. Podobno lepiej niż Zeissy z Jeny, ale ja nie miałem z nimi do czynienia, wiec nie moge porownac. Do tego kuleje kontrast. Poza tym całkiem dobra.
A która wersję kupiłeś?
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
_Tomek_, tą pierwszą 8,5 stp. U mnie kolorystyka jest bardziej zielona . Kontrast jeszcze o.k. ale i tak do czyszczenia bo pryzmaty zawalone tragicznie . Zwłaszcza lewa strona . Kolega który recenzował tą lornetkę w ,, klasykach " twierdził że biel lepsza niż w CZJ T3M . Bzdura , w porównaniu z tym wynalazkiem to CZJ T3M ma wręcz piękne kolory . Bez zafarbu . Na plus 8x30 większy obszar ostrości . Nie mniej to piękna lornetka . Jeśli u Ciebie jest słaby kontrast to też masz do czyszczenia .
To ja mam tą samą wersję. Muszę wciskać w oczy, ale ogarniam całe wielkie pole Tak, jest piękna i automatycznie przenosi w czasie. W sumie nie dziwię się, że ktoś mógł wskazać jako nr 1.
Z tego co patrzyłem to w środku jest czysto. Zwracałem na to uwagę przy zakupie. Kontrast oceniam w porównaniu do współczesnych lornetek - mocno spada pod światło.
A czy te powłoki T3M to nie były wielowarstwowe? Bo to by tłumaczyło przewagę nowszego Jeniacza. Tutaj są jednowarstwowe.
browar - Pią 26 Kwi, 2024
Nikon Prostaff 7 to pancerna i dość dobra optycznie lornetka w porównaniu do późniejszych Prostaff 7s i P7. Na tym forum dawno temu Goornik był zaskoczony jej jakością. A jak kupowałem Geco to dla niuansów, opisywanych zresztą przeze mnie w wątku o Geco - mniejszej AC i większej rozdzielczości na dalekich ptakach. A moi koledzy o zdrowych oczach zapewne nie wiedzieli na co popatrzeć żeby wyczaić różnice. Ja zresztą też wtedy ledwo je dostrzegałem. Teraz widzę dużo więcej niuansów ale się musiałem ostro douczyć. No i jak tu zmierzyć i wziąć pod uwagę osobnicze doświadczenie przy czytaniu cudzych relacji/testów? Chyba się nie bardzo da, stąd warto brać pod uwagę obiektywne testy Optycznych i ich doświadczonych testerów oraz takich gości jak Holger Merlitz, Gijs van Ginkel czy Tobias Mennle
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
browar, raz na jakiś czas Nikon da coś więcej nawet w niższych seriach co świadczy o dobrej optyce w obecnym P7 8X30 .
_Tomek_, nowsze są wielowarstwowe ale zastanawiające jest to że Goornik widział lepsze odwzorowanie bieli niż w T3M . Podświetl latarką led od strony okularów i dokładnie oglądaj pryzmaty . U mnie na pierwszy i drugi rzut oka też wydaje się czysto
browar napisał/a: | obiektywne testy Optycznych i ich doświadczonych testerów oraz takich gości jak Holger Merlitz, Gijs van Ginkel czy Tobias Mennle |
browar, na pewno te testy są dużo bardziej obiektywne niż nasze opinie, ale to nadal nie jest 100% obiektywizmu. Weźmy Optyczne. Pomiary są tylko w części z ocenianych kategorii testowych, reszta to nadal subiektywna ocena, tylko "grupy testerów" i z przyznanymi punktami.
https://www.optyczne.pl/2..._lornetki_.html
Kot72 - Pią 26 Kwi, 2024
Na CN następne pierwsze wrażenia świeżego nabywcy SRBC . Wyciąg okularowy pracuje bez smaru słychać tarcie metalu o metal . Ojojoj
Jan55 - Pią 26 Kwi, 2024
Testy Optycznych są obiektywne tylko w kilku mierzalnych kwestiach i dotyczą tylko jednego egzemplarza lornetki danej marki, wiec nie są obiektywne w całości a tylko w części jakości optyki, reszta testu, to subiektywne oceny osoby testującej i trzeba się z tym pogodzić. To samo dotyczy znanych i uznanych recenzentów wymienionych przez kol browara.
Wszystkie te opinio-testy powinno się traktować jako informację, a nie coś co mówi nam, że dana lornertka jest "super-chiper" lub szajsem, bo to trzeba ocenić samemu, własnymi oczami. Piszą też o tym, głównie na BF, zwłaszcza najbardziej obeznani w optyce i polecający lornetki innym, mniej doświadczonym lornetkowiczom.
Marcelixt - Sob 27 Kwi, 2024
Testy testami ale opinie Mnicha były fajne. Lubiłem je czytać. Coś wiadomo co u niego???
_Tomek_ - Sob 27 Kwi, 2024
Mnich i nie tylko. Kilkunastu doświadczonych użytkowników lornetek przestało w ogóle pisać. Wygaśnięcie hobby to oczywiście możliwa przyczyna, ale mało prawdopodobne, by dotyczyło wszystkich. Może uznali, że nie ma sensu pisać, bo nie daje to nic im lub innym. Raczej nie daje nic im samym, bo recenzje lornetek są chętnie czytane. No ale to tylko moja próba wyjaśnienia.
Lech149 - Sob 27 Kwi, 2024
A może atmosfera nie taka ?
_Tomek_ - Sob 27 Kwi, 2024
No na pewno inna niż byłaby gdyby pisali Wynika wyłącznie z tego kto i co pisze. A że każdy patrzy na lornetki z innego punktu widzenia to chyba normalne Nie chodzi mi o kwestie techniczne, ale samo podejście do sprzętu. Czy jest ono czysto użytkowe, czy może raczej chodzi o szukanie piękna w obrazie? Może kolekcjonerstwo, a może tylko pretekst do wyrwania się z domu i bycia samemu? Powodów zainteresowania optyką obserwacyjną może być wiele.
binocullection - Nie 28 Kwi, 2024
Bez wzgledu na rodzaj motywacji, pasja ma mierne szanse na utrzymanie sie (a na rozwijanie zadne), jesli nie jest aktywnie dzielona z innymi pasjonatami. Ten element socjalizacyjny i wymiany mysli ma szczegolne znaczenie w dyscyplinach ugruntowanych na zmyslach (jak binoholizm na wzroku), bo te jak wiadomo kazdy z nas ma ograniczone. Gorzej. Na tychze ograniczonych zmyslach budujemy swoj swiatopoglad, czesto nie dopuszczajac mysli o tym, ze rzeczywistosc moze byc bardziej zlozona (vide potencjal technologiczny Chin w optyce i tym podobne). W ten sposob spirala sie zapetla, a uluda pewnosci poznania prawdy umacnia.
Nie dalej jak wczoraj poruszylismy ten watek z Wojtkiem na spontanicznym spotkaniu lornetkowym na Fortach Bema w Warszawie, w kontekscie wplywu powiekszenia na odbior atrakcyjnosci obrazu w typowych zastosowaniach terenowych. Wnioski z tych rozwazan sa co najmniej szokujace. Zreszta mam nadzieje, ze Wojtek podzieli sie zdjeciem dokumentujacym probe w pocie czola ostatcznego rozstrzygniecia kwestii, czy 10-tka czy 12-tka.
Kot72 - Nie 28 Kwi, 2024
Szkoda że nie daliście znać że będzie spotkanko . Wiałem wolny weekend
Jan55 - Czw 02 Maj, 2024
Jeden z użytkowników BF pisze, że jakością budowy i obudowy, SBC APO nie dorównuje nawet Monarchom M7 a co dopiero alfom. Optycznie wygrywa tylko wielkością pola widzenia a przegrywa kontrastem i przejrzystością obrazu. Do tego dodaje, że wielkie muszle oczne (48mm), są trudne do dopasowania do oczodołów. Pasują ewentualnie do płaskich twarzy azjatów. Ocenia lornetkę na bdb ale w swoim przedziale cenowym, czyli 500 $.
Kot72 - Pią 03 Maj, 2024
Wychodzą też inne ,, kwiatki " . Zacinające się pokrętło dioptrii , nie równa praca focusera , brud wewnątrz tubusów . Niejaki Pinac ze Szwajcarii już odesłał bo w jednym tubusie ujawnił źle naniesione powłoki . Moim zdaniem to zabrudzenie smarem . Zdjęcia dostępne w wątku na CN . Zgłaszano też że muszle oczne same się składają ... Jeszcze raz napiszę że ta lornetka warta może tej ceny co kosztuje w Chinach kontynentalnych czyli ok 1500 zł i to w przypadku zakupu sprawnego i czystego egzemplarza .
Jan55 - Pią 03 Maj, 2024
Chińczycy muszą wejść na szczyty, w perfekcji kontroli technicznej i serwisowej, a wtedy osiągną to czego nie osiągnęły jeszcze, niektóre marki na świecie. Tylko ceny, pójdą wtedy też do góry i może się okazać, że ich wyroby nie będą już taką konkurencją, dla tych markowych .
Jak na razie, to próbują, ale chyba wolą robić tak jak do tej pory, czyli masówkę dla ludu za małe pieniądze, bo szybciej i więcej można sprzedać, bez większych nakładów finansowych (kontrola jakości i serwisy) .
Wojtas_B - Pią 03 Maj, 2024
Pan Pinac odesłał lornetkę sprzedawcy, ale z zamiarem otrzymania innego egzemplarza.
Bo dlaczego ten koneser lornetek (a facet zdecydowanie nim jest) miałby odpuścić perspektywę posiadania dobrze zmontowanego egzemplarza lornetki, która skądinąd optycznie dorównuje alfom, a pod pewnymi względami oferuje nawet coś więcej?
Na szczególną uwagę zasługuje jego ocena wyjątkowej łatwości patrzenia mimo dużych średnic muszli, czy precyzja szlifu pryzmatów taka, że nie idzie wygenerować spajków.
Obok takich informacji nie da się przejść obojętnie, nieskończone lamenty o chińskiej kontroli jakości nie zmienią pewnych faktów istotnych - że oto nadchodzą nowe czasy w optyce. Wiadomo, że ta kontrola była i jest ch...wa, tylko czy tak będzie zawsze? Chinole, jeśli tylko będą chcieli, wkrótce mogą choćby tę kontrolę w jakiś inteligentny sposób na tyle zautomatyzować, żeby przełożyła się na zadowalającą statystykę dobrych egzemplarzy.
Ale jest też możliwy kiepski i nudny scenariusz, że zwyczajnie prosta kalkulacja pokazuje, że założony wynik firma zrobi bez inwestowania w kontrolę jakości, bo tak to jest policzone.
Wypuszczanie na rynek znakomicie skorygowanej optyki w niedopracowanej mechanice przez niektórych binoholików może być wręcz postrzegane jako celowe drażnienie się Chińczyka ze światem zachodnim.
Kot72 - Pią 03 Maj, 2024
Wojtas_B, tak niestety jest . Procentowo to w Chinach produkowanych jest pewnie 85% lornetek między innymi znanych marek w świecie optyki sportowej . Widać że w pewnych przypadkach kontrola jakości działa . W przypadku tej konkretnej lornetki Sky Rover wyszedł z założenia że ulepią jak najtaniej i sprzedadzą bardzo drogo . Pierwsze , wyselekcjonowane sztuki wysłane do testerów był w miarę o.k. Teraz mamy to co mamy .
Jan55 - Pią 03 Maj, 2024
Kot72 napisał..."Widać że w pewnych przypadkach kontrola jakości działa".
Działa tam gdzie musi działać, czyli dla marek zagranicznych, a i to nie działa jak należy, co widać na rynku. Natomiast w produkcji lornetek stricte chińskich marek, kontrola jest, jeżeli jest, wyrywkowa i tego nie da się ukryć. Nie ma tu znaczenia, że to jest "znany" Sky Rover czy SvBony, po prostu, oni tak mają bo im się to bardziej opłaca.
Wojtas_B napisał..."Na szczególną uwagę zasługuje jego ocena wyjątkowej łatwości patrzenia mimo dużych średnic muszli..."
Być może Pinac ma taką budowę twarzy (płaską ala chińczyki) , że bardzo duże muszle oczne nie są dla niego problemem w patrzeniu. Pod względem wielkości muszli, te lornetki są jakimś kuriozum. Ja nie spotkałem się w życiu, z muszlami tej wielkości (48mm), a miałem trochę różnych lornetek w swoich rękach. Największe z jakimi miałem do czynienia to muszle w DO Titanium ED HD (44mm) i jakiejś łatwości w patrzeniu przez nie nie odczuwałem, wręcz przeciwnie.
Chyba, że chińczyki zrekompensowały tą wielkość muszli tym, że można je trzymać w większej odległości od oczu (przed brwiami) i widzi się całe pole.
PS. Znalazłem, relief to 18 mm, czyli standard.
Mam tak (18mm) w GPO 8x42 przy muszlach 42mm i trzymam je w odległości 2/3 od źrenicy do brwi, wtedy widzę całe pole, bez "fasolek". Podobnie mam z Kowami (43mm) na przedostatnim wysuwie muszli. Z DOT HDED miałem większy problem.
Kot72 - Pią 03 Maj, 2024
Z przeczytanych postów można wywnioskować że nie mniej niż połowa ma jakieś wady i niedoróbki .
Wniosek z tego płynie taki że kontroli jakości nie ma wcale . Filozofia typu zrobić , wypchnąć i dolce zgarnąć . Myślałem o 10x50 ale już odpuszczam . Ryzyko zakupu trefnego egzemplarza jest zbyt duże .
Jan55 - Pią 03 Maj, 2024
Mam obawy, że kupno egzemplarza dobrego, w pełnym tego słowa znaczeniu, jest jak wygrana w totolotka .
Za dużo wad technicznych, jest sygnalizowane przez tych, którzy kupili te lornetki. Osobiście, wolałbym dołożyć i kupić np MHG, przynajmniej miałbym normalną gwarancję lub możliwość niekłopotliwego zwrotu, gdyby coś z lornetką było nie tak .
Trzeba zauważyć, że te lornetki opiniują ludzie (Pinac, Merlitz), którzy dostali, prawdopodobnie, egzemplarze "wyselekcjonowane". a mimo to z wadami, więc można sądzić, że te lornetki nie przechodzą przez żadną kontrolę techniczną. Ile takich "wyselekcjonowanych" lornetek kupili inni ludzie . Tego się nie dowiemy, bo znakomita ich większość nie jest użytkownikami forów, więc nie piszą na nich, jaki egzemplarz kupili. Szkoda, bo to dałoby pełniejszy obraz tego "cudu" lornetkowego.
Kot72 - Pią 03 Maj, 2024
Pinac kupił w renomowanym sklepie w Singapurze . Tam , przed wysyłką też lornetki nikt nie sprawdził . Finalnie dostał lornetkę z zasyfioną optyką . Sklep mu oczywiście wymieni ale to trwa i pewne uciążliwości z odsyłką trzeba będzie ponieść . Ponieważ te lornetki po sprowadzeniu do UE finalnie kosztują ok 3k i więcej to ja raczej też byłbym skłonny do dopłaty do markowego sprzętu dostępnego chociaż u europejskiego sprzedawcy .
Wojtas_B - Pią 03 Maj, 2024
O chińskiej kontroli jakości.
binocullection - Pią 03 Maj, 2024
Szczerze mowiac on juz dawno nie byl tak entuzjastycznie nastawiony do sprzetu, jak w przypadku tej lornetki. A ze jego percepcja optyki nie jest schematyczna, hurraoptymistyczna i nastawiona wylacznie na optyczny wyczyn swiadczy fakt, ze po pierwsze dysponuje pod reka praktycznie kazda najlepsza lornetka wspolczesnych czasow, a gdy od czasu do czasu podpytuje go (naiwnie, ale swiadomie) o ulubiony sprzet z kolekcji, to jak mantra wraca do SLC 8x42.
Z SRBC od poczatku rysuje sie schemat, ktory juz znamy m.in. z APM. Dobrych lornetek, niekiedy wrecz przeganiajacych optycznie natenczas panujaca elite, ale wymagajacych lepszego zarzadzania na etapie produkcji. Nie wierze w spiskowa teorie dziejow i zalewania rynku odpadem lornetkowym, ktory rynek i tak kupi, bo jest tanio. BC wyglada mi na swiadomy pstryczek w nos kapitalistycznego zachodu, ktory srubuje premie za topowe lornetki juz do granicy bolu, a popyt na nie jak na zlosc spadac nie chce. Co lepszego mozna w tej sytuacji zrobic, jak lornetke bedaca optycznie w 80% alfa (to cytat z Pinaca wlasnie) za 20% ceny? Jednoczesnie eliminujac w niej bledy, ktore popelnili konkurenci jak SV z odblaskami.
Mnie ta walka swiadomosci naszego globalnego rynku z faktami z Chin niezmiennie smieszy (szczegolnie dyakusje na CN), ale tez cieszy, bo cos czuje ze odpowiedz z Absam i to juz niedlugo bedzie nuklearna.
Jan55 - Pią 03 Maj, 2024
Oby ta nuklearna odpowiedź z Absam, nie dotyczyła korzystania z produkcji lornetek w Chinach lub Japonii, co już zrobili z SJunior (Chiny) .
Nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby te lornetki produkowane w Chinach czy Japonii, były tańsze od tych co są teraz produkowane w Europie i były jakościowo, na takim samym poziomie, ale patrząc na Zeissa i jego wyroby chińsko-japońskie (Terra i SFL), to raczej do tego nie dojdzie a wręcz przeciwnie, spadnie jakość w stosunku do wysokich cen. Widać to po Terrach (Chiny) i już zgłaszanych (na BF) problemach (obudowy) z SFL (Japonia). Zeissy SFL ratuje optyka, bo Terry ED, podobno, są już gorsze, w stosunku do tych byłych japońskich i tych z początku produkcji w Chinach.
Kot72 - Pon 13 Maj, 2024
binocullection, dotarła już do Ciebie ta lornetka ?
binocullection - Pon 13 Maj, 2024
Kot72 napisał/a: | binocullection, dotarła już do Ciebie ta lornetka ? |
Tracking UPS pokazuje caly czas Singapur. Prawdopodobnie przed zamowieniem juz wyczyscili stock i czekaja na dostawe. Dzis pisalem do responsywnego pana z CN reprezentujacego ten sklep, ale jeszcze nie odpisal.
Poki co mam inne problemy na glowie...
Kot72 - Pon 13 Maj, 2024
To dziwności jakieś ....Od dłuższego czasu mają cały czas na stanie . Nawet teraz pokazuje 3 szt na stanie . Może coś ze śledzeniem albo piraci Huti gwizdnęli właśnie TEN kontener
Jan55 - Pon 13 Maj, 2024
Prawdopodobnie, w tamtej części świata, nie wiedzą, co to za kraj zwany Polska, i boją się wysłać .
TRYTON7 - Wto 14 Maj, 2024
Kolejnym pstryczkiem w nos zachodu jest Maybach za 1200 $
https://namasce.pl/maybach-za-1200-dolarow-chinczycy-stworzyli-pakiet-dla-mercedesa-klasy-e/
Maybach za 1200 dolarów to E-Klasa „w przebraniu”, które spełnia swoją funkcję. Trudno oczekiwać, by w środku również było podobnie, ale pamiętajmy, że wydatek jest bardzo niski, biorąc pod uwagę cenę oryginału, która sięga miliona złotych. Pakiet jest dostępny na Alibaba.
Alibaba rządzi i tak trzymać
widoczek - Sro 04 Gru, 2024
SRBC 12x50, być może pierwszy Banner Cloud w Polsce?
Waga bez zatyczek to 1024 gramy.
Zatyczki na obiektywy mają fajny system mocowania, jedno z najlepszych rozwiązań jakie spotkałem.
Zatyczki na okulary standardowe, tutaj efektu wow nie ma
Powłoki na obiektywach i pryzmatach wysokiej jakości. Odbicia są małej intensywności, sugeruje to wysoką transmisję światła.
Wnętrzności bardzo czyste i dobrze wyczernione, brak pyłków.
Przesłony i karbowania, wszystko w czarnym macie. Jedynie cela pryzmatow bardziej połyskliwa, chociaż też czarna.
Jan55 - Sro 04 Gru, 2024
No to czekamy na wrażenia i opinię, najlepiej z porównania z NL 12x42/14x52 i EL 12x50 , jeżeli oczywiście, takie porównanie, uda się zrobić .
Soczewki okularów średnicy 27mm. Tutaj również zastosowano doskonałe powłoki antyodblaskowe. Minimalna odległość ostrzenia to ok. 2,5 metra.
Jan55 napisał/a: | No to czekamy na wrażenia i opinię, najlepiej z porównania z NL 12x42/14x52 i EL 12x50 , jeżeli oczywiście, takie porównanie, uda się zrobić . |
Jeśli już to z innymi 12x50. Porównywanie roznych formatów wg mnie nie ma sensu. Porownania lorbetek o różnych średnicach obiektywów, powiększeniu, czy wielkości źrenic wyjściowych to raczej zly pomysł.
Binokularnik - Czw 05 Gru, 2024
Dzięki z krótką prezentację, ale czy przyłożyłeś ją choć na chwilę do oczu? Jeżeli tak, to jakie było pierwsze wrażenie?
Jan55 - Czw 05 Gru, 2024
widoczek...Jeżeli uważasz, że nie ma sensu, takie porównania, to pozostaje tylko EL, Vortex UHD i Leica UV 12x50, bo reszta "odstaje" optycznie, co nieco od nich, przynajmniej w/g testu Optycznych.
Natomiast, MZ, jakiś sens jest, bo w jakiś niuansach optycznych można te lornetki porównać, co da osobom zainteresowanym, jakiś odnośnik co do różnicy w jakości optycznej.
SRBC i NL-e to najnowsze "osiągnięcia" optyczne więc i porównanie między nimi jest warte sprawdzenia, natomiast EL, UHD i Leica to projekty z przed dobrych kilku lat, więc i różnice w optyce są/mogą być widoczne, nie mówiąc o komforcie użytkowania (SRBC ma bardzo dużą średnicę muszli ocznych), widzianego obrazu czy jakości wykonania, co dla wielu lornetkowiczów jest bardzo ważne, oprócz jakości optycznej danej lornetki.
binocullection - Czw 05 Gru, 2024
Bardzo jestem ciekaw tej lornetki. 12x50 ze swoim polem ma szanse byc najciekawsza z calej palety BC, jednoczesnie najbardziej podatna na wady typu odblaski. Jesli w praktyce zblizy sie do alf (w sensie w odczuciu wiekszosci obserwatorow), to bedzie to maly armageddon rynkowy.
Jan55 - Czw 05 Gru, 2024
Mnie ciekawi, jak tak duże muszle oczne sprawują się w obserwacji i ogólnym użytkowaniu.
Na którymś z forów, użytkownik pisał ,że miał problemy z umiejscowieniem ich w oczodołach i musiał trzymać muszle oparte o brwi (nie pod brwiami) i tracił w ten sposób na wielkości pola. Po dopasowaniu rozstawu muszli do źrenic, zostaje tak mała przerwa między nimi, że nie mieści się nasada nosa.
W takim przypadku, co z lornetki, która nawet jak będzie dorównywała alfom, nie będzie dawała komfortu użytkowania .
widoczek - Czw 05 Gru, 2024
Hej, komfort muszli ocznych to bardzo indywidualna sprawa. Ja osobiście uważam że w SRBC muszle nie są złe, ale znam bardziej komfortowe lornetki. Prawdą jest że obecne muszle nie są szczytem konfortu, bo przy moim wąskim rozstawie oczu rzeczywiście trzeba opierać muszle częściowo o brwi żeby komfortowo obserwować. Mam IPD 62,5mm i nie mieści mi sie nos miedzy muszlami lornetki, ale na drugim stopniu wysuwu muszli spokojnie obejmuję całe pole widzenia opierając muszle czesciowo o brwi i moge sie po nim spokojnie rozglądać. Po zlozeniu muszli nie mam problemu z obserwacją w okularach.
Producent Sky Rover dzisiaj na cloudynight zapowiedzial ze zmodyfikuje muszle w Banner Cloud'ach :
https://www.cloudynights....ter/?p=13834133
Wg mnie super sprawa. Sky Rover aktywnie współpracuje z uzytkownikami i bie jest głuchy na ich opinie.
Jan55 - Czw 05 Gru, 2024
Producent SR zmodyfikuje muszle na mniejsze, ale i tak 44/45mm to dalej duża średnica muszli dla większości użytkowników. Dla mnie np 43mm to full, przy moim IPD 66mm, ale bez komfortu użytkowania. Dlatego Kowy, które mam, są najrzadziej używanymi moimi lornetkami .
Ciekawe czy te zmodyfikowane muszle będą do kupienia osobno, przez tych co już kupili lornetki, czy tylko z nowymi lornetkami.
widoczek - Czw 05 Gru, 2024
Binokularnik napisał/a: | Dzięki z krótką prezentację, ale czy przyłożyłeś ją choć na chwilę do oczu? Jeżeli tak, to jakie było pierwsze wrażenie? |
Po wzięciu do ręki:
- Jakość lepsza od typowych chinskich dachówek. Po wzięciu do ręki wiesz, że to nie jest zwykły średniak.
- Świetne pokrętło ostrości, równomierny opór bez efektu "przyssania" smaru, przez caly zakres ogniskowania, zero "martwego" obrotu czyli natychmiastowa responsywność. Naprawdę jest duza przyjemność z ostrzenia lornetką.
Po przyłożeniu do oczu:
-Nie mieści mi sie nos musze opierac o brwi. W Bushnell Legend M też w ten sposob obserwuje, więc nie jest to dla mnie nowość
-Po wyregulowaniu muszli i rozstawu skupiam sie na szybkiej obserwacji i pierwsze co odnotowuje to szerokie pole własne okularów, ostra diafragma bez rzucających sie w oczy pociemnień
- dobry relaks obserwacji, nie zmagam sie z pociemnieniami, fasolkowaniem w trakcie wieczornych obserwacji. Na dniu w pelnym słońcu jeszcze nie obserwowalem.
- jest ostro, mozna nawet powiedziec ze bardzo ostro. W dodatku ta bardzo dobra ostrość utrzymuje sie w praktycznie calym polu widzenia, przy czym w odległości około 70-80% od centrum pola widzenia pojawia sie lekki spadek ostrości tzn. trzeba się skupić na wychwyceniu spadku ostrości, bo w sumie to nadal jest ostro (!) tylko nie aż tak jak w centrum) a potem pełna ostrość znowu wraca aż do diafragmy. Widać więc lekki efekt Absam Ring. Z tego co pamiętam w Nikonie 12x50 SE nieostrość spowodowana efektem Absam Ring jest bardziej widoczna.
- kontrast, klarowność obrazu na bardzo wysokim poziomie.
- nie miałem warunków do oceny aberracji chromatycznej.
- na pobliskich mocnych latarniach led oraz oświetleniu halogenowym pobliskich hal widać pojedyncze delikatne duszki. Gdy mocne źródłowe punkto światła jest na krawędzi pola widzenia lub tuż za polem widzenia to pojawia sie lekki efekt "tęczy" ale jest to serio bardzo ekstremalna sytuacja.
- brak "spajków" na latarniach
Ogólnie to powala ostrość w calym polu widzenia. Efekt Wow dla mnie jest. Nie wiem czy taki efekt bedzie dla wytrawnych uzytkownikow swarovskich el lub nl pure. Bedziemy sie umawiac z Mateuszem na obserwacje, on ma 12x42 nl pure to pewnie jego osąd bedzie bardziej na miejscu
Binokularnik - Czw 05 Gru, 2024
widoczek napisał/a: | Ogólnie to powala ostrość w calym polu widzenia. Efekt Wow dla mnie jest. |
Ok, dziękuję!
widoczek - Sob 07 Gru, 2024
Dzisiaj troszkę obserwacji na dniu. Potwierdziło się, że duża srednica muszli ocznych przeszkadza w rozglądaniu sie po ogromnym polu widzenia okularów lornetki. Pojawiają się pociemnienia. Oczywiście Polak potrafi więc popatrzylem, pokombinowałem i problem raczej rozwiązałem. Okazało się że gumowe nakładki na aluminiowe muszle oczne można zdjąć, były bardzo lekko przyłapane klejem. W razie czego można je założyć spowrotem, normalnie wskakują na swoje miejsce.
Teraz średnice muszli ocznych zmniejszyly sie do 44mm obserwacje zrobiły się znacznie bardziej komfortowe, pociemnienia mocno sie zredukowały.
Myślę nad pokrycie aluminiowych końcówek muszli gumą w płynie, żeby skóra wokół oczu nie miała styku z metalem .
Więcej fotek. Jak widać muszle wykręcają się, są aluminiowe. Maja pięć pozycji wysuwu + calkowite złożenie, czyli w sumie 6 pozycji. System stopnuowania działa dobrze, kliki są wyczuwalne i nie składają się pod naciskiem.
Porównanie, w lewym okularze zdjęta gumowa nakładka, prawy okular oryginał.
I mały bonus, czyli powłoki powłoki... Mamy brzydkie pochmurne jesienne dni, a kolorowe szkła poprawiają mi humor, lubie sobie tak patrzeć na tą paletę różnych barw
Więcej fotek
binocullection - Sob 07 Gru, 2024
Dziekuje.
Kolor i intensywnosc odbic (szczegolnie zieleni) podobne do nowego Swarka. Swarek nie prezentuje glebokiego blekitu, jesli refleksuje w krotszych długościach, to jasnym i lekkim niebieskim. W BC widac reaktywność powlok w kierunku fioletu, cos w stylu powlok nowego UV HD+. Swarek z kolei prezentuje wiecej różu, zarowno po stronie obiektywow jak i okularow.
Mam pewne podejrzenia, co te symptomy swiadcza o balansie bieli i kontrascie BC, az jestem podwojnie ciekaw, aby to zweryfikowac. Moim zdaniem oznacza to cieplejsza biel niz w Swarku, byc moze wyzszy kontrast i wrazenie przygaszenia w ciagu dnia. Mowie w kontekscie do Swarka. Zobaczymy
Te głębokie fiolety to na pryzmatach
Intensywność odbić może byc troche przekłamana trybem HDR w aparacie.
Porownamy jutro gołym okiem powloki swarka i srbc
Mały update, przez dziury w chmurach obserwowałem Księżyc oraz Jowisza i trochę gwiazd. W centrum obrazu Księżyc nie pokazywał żadnego śladu aberracji chromatycznej. AC wyskakuje dość daleko od środka pola i nie jest duża. Księżyc robi się jajowaty na brzegu pola widzenia, widać że przy krawędzi pola widzenia pojawia się dystorsja zmniejszająca powiększenie.
binocullection - Sob 07 Gru, 2024
Czy na brzegu tarczy Ksiezyca, gdy znajduje sie w centrum obrazu, pod wplywem delikatnego pozaosiowego ruchu oczu w okularze obserwujesz pojawianie sie otoczki aberracyjnej?
jaarek07 - Nie 08 Gru, 2024
Jako dość świeży właściciel Banner Clouda 10x42 mogę dołożę parę zdań od siebie.
Po pierwsze mogę się podpisać pod opisem mechaniki, ogólnie lornetka robi dobre wrażenie a regulacja rozstawu osi oraz focuser działają płynnie i z właściwym oporem. Zatyczki obiektywów rzeczywiście bardzo dobrze rozwiązane.
Nie podoba mi się za to zbyt sztywno pracujące pokrętło regulacji dioptrii przy prawym okularze oraz tandetna zatyczka gniazda statywowego. Jej gwint jest tak marny, że trzeba się nacelować żeby ją wkręcić prosto w gniazdo, boję się że za którymś razem się uszkodzi i nie będzie się już dało go użyć.
Co do optyki:
-obraz ostry praktycznie do samego brzegu, bardzo nieznaczne pogorszenie ostrości ona ostatnich około 20% pola
- niewielka aberracja chromatyczna pojawia się w podobnych obszarach jak nieostrość, w skrajnych przypadkach (księżyc w okolicy pełni) jej ślady można zauważyć już bliżej centrum pola widzenia
-spore spajki widoczne na jasnych latarniach, nieobecne się na gwiazdach
-obraz bardzo jasny, kontrastowy, natomiast obraz bardzo delikatnie ocieplony - widzę to dopiero w porównaniu do Nikona EII 8x30 z nowymi powłokami który mam wrażenie że daje obraz delikatnie oziębiony
- niewielka dystorsja przy samej krawędzi pola
- gwiazdy punktowe praktycznie do samego brzegu
I jeszcze kwestia muszli ocznych. Mam dość głęboko osadzone oczy i dosyć wąski ich rozstaw.
Jako że głownie korzystałem z lornetek porro to zmuszony byłem wywijać muszle oczne żeby obejmować całe pole. to zaś rodzi problemy z podparciem lornetki o brwi czy nos. Tu dotychczas tylko Opticron 8x32SRGA przy swoich płytkich i bardzo wąskich (34mm) muszlach, oraz DO Forest 8x42 na częściowym wysuwie pozwalał mi na komfortowe obserwacje.
Banner Cloud pod tym względem mi pasuje. Muszle na drugim stopniu wysuwu opieram o nasadę nosa oraz brwi i mogę obserwować dość komfortowo, problem bocznego światła załatwia bino bandit.
jaarek07 - Nie 08 Gru, 2024
Dodam jeszcze, że nie miałem okazji obserwować przez żadną "alfę", a porównanie mam jedynie do powiedzmy "średniej" półki: Nikon EII 8x30, Canon 15x50IS oraz klon Oberwerka 20x65ED.
-jeśli chodzi o pozorne pole widzenia to Banner Cloud oczywiście bije je wszystkie (75°), jedynie Nikon się delikatnie zbliża (70°), pozostałe to okolice 64-65 stopni
-ostrość w centrum moim zdaniem wszystkie mają bardzo dobrą, nie mam zastrzeżeń choć czasem gorszy kontrast Canonie czy aberracja w Nikonie pogarszają tu w niektórych warunkach wrażenia
-w kwestii płaskości pola i ostrości w całym polu widzenia to Banner Cloud jest tu na czele, blisko są też "Oberwerk"(obiektywy F7), oba są naprawdę ostre w całym polu, i Canon choć ten ostatni traci na sporej aberracji na brzegach; Nikon traci ostrość już od w okolicy 60% promienia, należy zaznaczyć że w tym zestawieniu Banner Cloud i Canon korzystają z tzw.wypłaszczacza pola
- Banner Cloud z Nikonem dają najlepszy kontrast, minimalnie za nimi jest "Oberwerk", dalej Canon
- balans bieli najzimniejszy ma Nikon, neutralny mają "Oberwerk" i SkyRover( baardzo minimalne ocieplenie moim zdaniem), Canon daje obraz zażółcony zbliżając się niebezpiecznie w stronę Celestrona Skymastera czy Opticrona 8x32 SRGA
-aberracja chromatyczna - tu "Oberwerk" i Banner Cloud rządzą zdecydowanie, praktycznie nie da się z nich "wycisnąć aberracji w przynajmniej 80% pola widzenia, na samym brzegu nieco wyraźniejsza jest w Sky Roverze, Nikon z Canonem chromatyzm pokazują zarówno w centrum jak i na brzegu pola, choć w Nikonie bardziej ginie on tam w nieostrości
Sumarycznie Banner Cloud 10x42 jest najlepszą lornetką z przeze mnie posiadanych, świetną praktycznie we wszystkich kategoriach, zachwyca wielkością pola, ostrością w całym polu, brakiem aberracji, kolorami, kontrastem.
Jego "ofiarą" stanie się Nikon który leżał dotychczas sporadycznie używany, ponieważ jego muszle oczne okazały się niekompatybilne z moimi oczodołami. Teraz jednak znalazł następcę lepszego optycznie i lepiej zgranego z moją anatomią.
Z pozostałych dodam żę klon Oberwerka optycznie jest znakomity optycznie, ale ma mniejsze pole (64 afov), wymaga statywu i idealnego ustawienia oczu do obserwacji, no i niestety co jakiś czas muszę go kolimować
Canon optycznie ze zachwyca, ale jest ostry i ma dość spore pole widzenia i wygrywa gdy liczy się szczegółowość obrazu przy obserwacji "z ręki"
deep - Nie 08 Gru, 2024
jaarek07 napisał/a: |
Jego "ofiarą" stanie się Nikon który leżał dotychczas sporadycznie używany, ponieważ jego muszle oczne okazały się niekompatybilne z moimi oczodołami. Teraz jednak znalazł następcę lepszego optycznie i lepiej zgranego z moją anatomią. |
To zdanie pięknie pokazuje, jak jesteśmy różni i jak ważne jest dopasowanie lornetki do siebie. Ja nie mogę mieć mniejszych muszli ocznych niż 40mm i większych niż 43mm. Idealne to 41.5mm. Opieram je pod brwiami. Większe cisną mnie w nos (nasada nosa) a mam dość spory roztaw oczu bo 68mm, widocznie nos też jest duży
Mniejsze wpadają mi do środka oczodołu, nie mają o co się oprzeć i cisną gałkę oczną. Trzeba stosować inne metody trzymania itd.
Nikon EII 8x30, Monarch HG 8x42, EDG 8x32, wszystkie idealnie pasują do mnie. Sky Rover zapowiedział zmianę muszli na 44mm...to już bliżej moich preferencji
widoczek - Nie 08 Gru, 2024
Ooo proszę, Jarek się nam ujawnił z Skyrovskim NL Cure
A myślałem że jestem pierwszy w Polsce z Banner Cloudem.
binocullection - Nie 08 Gru, 2024
Przede wszystkim dziękuje Koledzy za dzisiejsza mozliwosc spotkania w ciekawym miejscu i spędzenia wartosciowego binoholicznie czasu. Szczerze mowiac zobaczenie Banner Clouda bylo w tym roku drugim po premierze nowej NL wydarzeniem, na ktore najbardziej czekalem. Po dwoch godzinach obserwacji trudno o kategoryczne stwierdzenia, ale…
Zaczne od przytoczenia pewnego cytatu, ktorym kiedys posłużył sie uzytkownik Bird Forum w watku o zasadnosci ogladania ptakow przez lornetki najwyzszej klasy. Powiedzial, ze lornetki alfa poznaje nie po konkretnych aspektach optycznych, ale po latwosci osiagania idealnego komfortu widzenia. Zgadzam sie w zupelnosci - BC to nie alfa, ale tylko dlatego, ze nie zdążono w niej dopracowac jeszcze ergonomii. A to tylko kwestia czasu.
Mialem dzis wrazenie, jakby Chinczycy zdecydowali sie polaczyc najlepsze aspekty lornetek europejskich, czerpiąc powloki i pole widzenia ze Swarka, stabilność frykcji i dynamike pracy focusera rodem z Zeissa, kontrastowosc i ekspresję kolorystyki jak z Leice. To wszystko tam jest, ale mniej przyjaźnie dostepne niz w alfach. Za duze muszle okularowe, wrazliwosc na osiowosc patrzenia, momenty niepewnosci osiagania idealnego focus snapu w zaleznosci od sposobu przylozenia oczu do lornetki czy fasolki przy probie objecia wzrokiem tego ogromnego pola.
Kolejny raz utwierdzam sie w przekonaniu, ze atrakcyjnosc obrazu, wysoki kontrast i nasycenie kolorow nie jest bezkosztowe. BC pomimo poprawnej korekcji centralnej AC nie jest tak czysta aberracyjnie jak NL czy EL, a nawet porównywany dzisiaj SF. W zamian odwdzięcza sie zywsza kolorystyka i wrazeniem świecenia odcinających sie kolorystycznie obiektow, jak np w dzisiejszej aurze szarzyzny.
......, ale nie bylbym soba nie nawiazujac. Banner Cloud jest dla mnie brzydki, taki troche wyciosany w programie graficznym, bo wszyscy koncentrowali sie na optyce. Chwyt Victory, NL czy nawet prostszego dizajnersko EL daje wrazenie obcowania z czyms dopracowanym pod kazdym wzgledem, a nie pozostawionym jako wypadkowa konstrukcji. Jesli atakujemy top, trzeba myslec o wszystkim, szczegolnie wchodzac na wymagajacy rynek europejski.
Licze na kolejne nasze spotkanie, tym razem w bardziej słonecznych warunkach. Intensywnosc swiatla pozwoli bardziej swiadomie porownac BC12x50 z NL12x42, ktora byla przeciez jej technologiczna inspiracja.
Jak na ten moment - Sky Rover mi zaimponował i kolejny raz po serii MS ED pokazuje, ze potrafi zmienic oblicze tej branzy.
Jan55 - Nie 08 Gru, 2024
Chińczyki poszli w gabaryty, wagę i wielkie muszle oczne. SRBC to lornetki, które mają chyba największe muszle (48mm) ze wszystkich lornetek na rynku. Po co i komu to? .
_Tomek_ - Pon 09 Gru, 2024
Ciekawie brzmi to co piszecie. A gdzie kupowaliście te Bannery? Genesis ma trochę ponad 44 mm, jeden z okularów do mojej lunety jeszcze więcej i zupełnie mi to nie przeszkadza, więc mógłbym zaryzykować..
widoczek - Pon 09 Gru, 2024
Jan55 napisał/a: | Chińczyki poszli w gabaryty, wagę i wielkie muszle oczne. SRBC to lornetki, które mają chyba największe muszle (48mm) ze wszystkich lornetek na rynku. Po co i komu to? . |
Są lornetki z wiekszymi okularami. APM MS ED ma większą średnice, Celestrony Skymaster Pro ED również:
http://www.astronoce.pl/recenzje.php?id=135
Pewnie coś by się jeszcze znalazło.
Jan55 - Pon 09 Gru, 2024
widoczek...Myślałem o lornetkach turystycznych, bo do astro to mogą być .
Jan55 - Pon 09 Gru, 2024
_Tomek_...Nie obrażając Cię, widocznie masz taką "facjatę", że tak duże muszle Ci pasują Jak widać, wyjątki się zdarzają .
_Tomek_ - Pon 09 Gru, 2024
A tam wyjątki... Każdej mniejszości zdaje się, że jest większością. Nie wiem czy gdyby zrobić ankietę to duża srednica muszli byłaby powszechna wadą.
Jan55 - Pon 09 Gru, 2024
_Tomek_...Tylko musiałbyś wziąć pod uwagę, że większość "niedzielnych" lornetkowiczów, nie ma pojęcia co to jest ER, wielkość muszli i jaki wpływ ma to, na komfort obserwacji. Po prostu, kupują jakąkolwiek, z reguły najtańszą lornetkę i patrzą przez nią, ciesząc się, że widzą, ale jak widzą to już nie ma znaczenia . Więc taka ankieta nie byłaby miarodajna, chyba, że byłaby to ankieta dla świadomych forumowiczów.
TRYTON7 - Wto 10 Gru, 2024
Dość ogólne i mało precyzyjne porównanie.
ogólnie widzę - "atak" i to mnie b. zastanawia...
skoro JEST tzn. ze lornetka jest naprawdę dobra
Muszle oczne nie są problemem Panowie wiec nie atakujcie tak SR .
Osobiście oddal bym na testy do P. Arka/Optyczne.pl/ te lornetkę i rozwiał wszelkie wątpliwości czy owa lornetka jest zagrożeniem dla Alf czy tez nie jest... same opisy porównań beda mało precyzyjne i nasiąknięte osobista preferencja zwłaszcza jeśli juz posiadamy Alf-e w swoim ogródku.
jaarek07 - Wto 10 Gru, 2024
_Tomek_ napisał/a: | Ciekawie brzmi to co piszecie. A gdzie kupowaliście te Bannery? Genesis ma trochę ponad 44 mm, jeden z okularów do mojej lunety jeszcze więcej i zupełnie mi to nie przeszkadza, więc mógłbym zaryzykować.. |
Ja swojego kupiłem na aliexpress.
Można tez oczywiście kupic na stronie producenta, a użytkownicy forum cloudy nights często zamawiali tu: https://mcgill.com.sg/
Wracając do tematu porównań z alfami.
Zupełnie zrozumiałe jest, i myślę że nawet pozytywne, ze lornetki te wciąż mają do zaoferowania coś więcej niż ich chińscy rywale. Dzięki temu ten biznes w Europie moze się w Europie rozwijać, a konkurencja zmuszać firmy do rozwoju produktów.
Uważam ze dzieki temu klienci których stać na Zeissa i Swarowskiego nadal będą kupowac ich produkty, co najwyżej dokupując Sky Rovera np z ciekawości.
Natomiast prawdziwym game changerem jest ta seria dla osób które chciałyby obcowac ze świetną optyką, ale nie są sklonne wydac na to kilkanaście tycięcy zlotych.
A Banner Cloudy mogą z czasem przejąć dużą część rynku lornetek w cenach powiedzmy od 2 do 6tys. zlotych od których będą optycznie lepsze a i od większosci tańsze.
Bo tak szczerze, ja za swoja 10x42 zapłaciłem 1880 zlotych.
Ile musiałbym wydać za lornetkę o ktorej z czystym sumieniem mogłbym powiedzieć ze jest lepsza lub przynajmniej na podobnym optycznie poziomie?
Jan55 - Wto 10 Gru, 2024
jaarek07,...Jest racja w tym co piszesz . Problemem pozostaje dystrybucja, gwarancja i serwis w "naszej" części świata. Gdyby do tego doszło, to ceny tych lornetek poszłyby w górę, prawdopodobnie o 100 a może i 200%, co spowodowałoby , że te lornetki, mimo swojej "lepszości" stałyby się mało konkurencyjne w stosunku do uznanych, europejskich marek, a najważniejsze to, jakość wykonania i powtarzalności miedzy poszczególnymi egzemplarzami, co w lornetkach chińskich firm dalej kuleje.
Jak na razie, to raczej nie zanosi się na to, aby SRBC "weszły" do Europy i nie tylko. Szkoda dla chętnych do zakupu a "wielcy", S, L i Z, może się cieszą .
browar - Sro 11 Gru, 2024
_Tomek_ napisał/a: | A tam wyjątki... Każdej mniejszości zdaje się, że jest większością. Nie wiem czy gdyby zrobić ankietę to duża srednica muszli byłaby powszechna wadą. |
Dla mnie to cecha bez znaczenia, mam kilka różnych lornetek i wygoda patrzenia jest podobna.
widoczek - Czw 12 Gru, 2024
Mam też od kilku dni wersję 8x42. Wrzucę pare fotek porównawczych do 12x50.
8x42 to już w swojej kategorii zawodnik wagi ciężkiej.
Porównanie powłok 8x42 vs 12x50.
Okulary
I obiektywy/pryzmaty.
Kontrola odblasków w okolicach źrenic wyjściowych:
Jan55 - Czw 12 Gru, 2024
Waga z zatyczkami i paskiem to prawie 1 kg. Faktycznie, waga ciężka jak na 8x42, ale nie odstaje od kilku innych marek na rynku.
Binokularnik - Czw 12 Gru, 2024
widoczek napisał/a: | Porównanie powłok 8x42 vs 12x50. |
mam pytanie: czym świecisz w soczewki? M7 też podobno ma powłoki i tu, i tam, ale takich fajnych, kolorowych plamek nie udaje mi się zeń "wydobyć". Ustawiłem pod slońce, świeciłem lampą rowerową, halogenem biurowym i coś tam się trochę odbija, ale nie wygląda tak efektownie jak na prezentowanych zdjęciach.
Świece mocnym plafonem sufitowym w pokoju, lornetki ustawiam pod plafonem na podłodze i cykam fotki z góry
Binokularnik - Pią 13 Gru, 2024
Zrobiłem tak w kuchni bo tam mam mocną żarówę na suficie.
Obiektywy wyglądały podobnie jak ten z prawego, dolnego rogu pierwszego zdjęcia „ I obiektywy/pryzmaty”.
jaarek07 - Nie 15 Gru, 2024
Tymczasem Sky Rover powoli szykuje kolejną niespodziankę:
https://skyroveroptics.com/blogs/blog/sky-rover-new-binoculars-preview-we-may-be-creating-a-more-powerful-tool
Jan55 - Nie 15 Gru, 2024
Ale to wygląda jakby mieli dopiero w projekcie, bo piszą że specyfikacja może ulec zmianie . Jeżeli mają to być lornetki o gabarytach podobnych do tych obecnych to niech się w ogóle nie zabierają za ten pomysł.
Binokularnik - Pon 16 Gru, 2024
Jan55 napisał/a: | Jeżeli mają to być lornetki o gabarytach podobnych do tych obecnych to niech się w ogóle nie zabierają za ten pomysł. |
To mają być lornetki o średnicy obiektywu 32mm, więc jest szansa na to, że będą mniej ważyć. Swarovscy NL 32mm ważą ok. 640g i to chyba jest dobry wynik biorąc pod uwagę większą komplikację układu optycznego w stosunku do lornetek bardziej popularnych. Sky Rover, chcąc doskoczyć (a może nawet przeskoczyć?) do optycznego poziomu alf, musi wpakować w lornetki odpowiednią ilość szkła bo inaczej chyba się nie da.
mzksiak - Pon 16 Gru, 2024
Swar czy Niemcy mogli by się uczyć i też wyprodukować coś bardzo szerokiego z 6-7x powiększeniem
binocullection - Pon 16 Gru, 2024
Swar i Niemcy będą się musieli dużo nauczyć od BC.
Już dzisiaj, gdyby BC dopracował część aspektów optyczno-użytkowych (parę ważnych, parę kosmetycznych), to 95% odbiorców lornetek na Ziemi nie powinno mieć wątpliwości, jaka lornetkę powinno kupić, jeśli zależy im na JAKOŚCI OBRAZU. Duże są, ciężkie są. Konkurencja produkuje lornetki mniejsze i lżejsze. Ale w budżecie do wysokich tysięcy złotych nic nie jest w stanie im na dzisiaj optycznie zagrozić.
Jan55 - Pon 16 Gru, 2024
binocullection napisał..."Już dzisiaj, gdyby BC dopracował część aspektów optyczno-użytkowych (parę ważnych, parę kosmetycznych), to 95% odbiorców lornetek na Ziemi nie powinno mieć wątpliwości, jaka lornetkę powinno kupić, jeśli zależy im na JAKOŚCI OBRAZU. Duże są, ciężkie są. Konkurencja produkuje lornetki mniejsze i lżejsze. Ale w budżecie do wysokich tysięcy złotych nic nie jest w stanie im na dzisiaj optycznie zagrozić."
Bardzo dobrze to ująłęś.
Ja tylko dodam, że MZ, SR musi "zejść", przede wszystkim, z gigantyzmu na minimalizm (gabaryty lornetek), tym samym może dorównać, w swoich wyrobach, producentom markowym, zwłaszcza S,Z,L, aby popyt na ich produkty był na tyle duży, aby dorównywać gigantom optyki. To, że w tej chwili te wielkie i ciężkie lornetki pasują jakiejś grupie osób, nie znaczy, że pasują i będą pasowały dużo większej grupie, chętnych do ich zakupu. Do tego, tak jak pisałem już nie raz, dochodzi jakość kontroli produkcji i dostępny serwis, nie gdzieś na końcu świata, ale w Europie i USA. To jest podstawa całego sukcesu. W innym przypadku wszystko "umrze" w chińskim grajdole.
jaarek07 - Pon 16 Gru, 2024
Może Austriacy i Niemcy nie muszą się uczyć jak produkować świetne lornetki, ale mogliby uczyć się jak słuchać opinii potencjalnych klientów.
W wielu miejscach, w tym także na tej stronie, pojawiały się głosy, że na rynku brakuje świetnych optycznie i prawdziwie szerokokątnych lornetek o powiększeniu 6-7x.
Jeszcze dwa, trzy miesiące temu użytkownicy Cloudy nights przekazywali, że Sky Rover w odpowiedzi na zapytania komunikował, że nie planuje tworzenia lornetek klasy 30-32mm. Jak widać jednak ponawiające się zapytania skłoniły ich do zmiany zdania.
W ten sposób nowe 32 jeśli zachowają jakość większych braci i rozsądną cenę, oraz rozsądny rozmiar to praktycznie zagospodarują tą niszę bez większej konkurencji ze strony bardziej uznanych producentów optyki.
Jan55 - Pon 16 Gru, 2024
jaarek07 napisał..."W ten sposób nowe 32 jeśli zachowają jakość większych braci i rozsądną cenę, oraz rozsądny rozmiar to praktycznie zagospodarują tą niszę bez większej konkurencji ze strony bardziej uznanych producentów optyki."
Tylko aby się to stało to muszą wejść na rynki państw, gdzie lornetki są tak popularne jak hamburgery. Na razie to produkcja ich lornetek jest w zasadzie na rynki daleko wschodnie, a i tam nie w każdym kraju można je kupić. Sprzedaż przez Alliexpres czy przez firmę SR, trudno nazwać sprzedażą i konkurencją.
Jak napisałem w wcześniejszym poście, najpierw muszą nauczyć się, że sprzedawana optyk musi przejść przez skuteczną kontrolę jakości i posiadać dobry serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. bo w tej chwili tego nie mają, co skutkuje brakiem dystrybutorów w krajach z którymi chcą konkurować. Chyba, że chcą pokazać, że mogą ale nie muszą .
pgolik - Wto 17 Gru, 2024
Jan55 napisał/a: | najpierw muszą nauczyć się, że sprzedawana optyk musi przejść przez skuteczną kontrolę jakości i posiadać dobry serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. bo w tej chwili tego nie mają, co skutkuje brakiem dystrybutorów w krajach z którymi chcą konkurować. |
Tylko wtedy nie będą kosztować tyle, ile kosztują teraz. Najprościej byłoby im dogadać się z którymś producentem, który już sieć dystrybucji i serwisu ma i sprzedawać pod jego marką jako OEM (w końcu większość lornetek poza alfami i tak powstaje w chińskich fabrykach). Ale to pod warunkiem, że te konstrukcje nie naruszają niczyjej własności intelektualnej (nie mam pojęcia, czy układy optyczne lornetek są patentowane).
Jan55 - Wto 17 Gru, 2024
pgolik...Oczywiście, że ceny poszłyby w górę, ale jeżeli te lornetki spełniałyby wszystkie kryteria jakości
mechaniczno-optycznej, przynajmniej w takim stopniu jak obecnie "markowe" lornetki z średniej półki, to niech, by kosztowały więcej, ale wtedy byłoby wiadomo ,że taką lornetkę warto kupić.
Prawdopodobnie dojdzie do tego, kiedyś, że któraś znana firma, typu Kowa, Nikon, Vortex itp, zabrenduje ten projekt lornetek od SR i na rynek wypuszczą jako swoje nowości, co nie byłoby złe a wręcz przeciwnie, ale wtedy ceny poszybowałby by w kosmos, co jest najbardziej możliwe .
jaarek07 - Wto 17 Gru, 2024
Jan55
Po pierwsze nie mam pojęcia skąd wniosek że Banner Cloudy miałyby spełniać Cytat: | wszystkie kryteria jakości mechaniczno-optycznej, przynajmniej w takim stopniu jak obecnie "markowe" lornetki z średniej półki | .
Na ten moment to mechanicznie jest właśnie poziom takiej średniej półki, a już na pewno nie odstaje od lornetek w tym przedziale cenowym, natomiast optycznie to te "markowe" lornetki ze średniej półki mają raczej coś do nadgonienia a nie odwrotnie.
Po drugie czytając zachodnie fora nawet tam nie widzę tam specjalnego oczekiwania na sporo droższe, obrandowane przez zachodnie marki Bannery. Raczej wszyscy kupują od chińczyka, a jak się komuś nie spodoba to zwraca i po problemie.
Tak naprawdę to Sky-Rover pokazuje jak jesteśmy "strzyżeni" przez znane marki i dystrybutorów, którzy za podobny lub często słabszy sprzęt kupiony od tego samego chińczyka każą sobie płacić dwu lub trzykrotnie więcej
Jan55 - Wto 17 Gru, 2024
jaarek07...Nie zapominaj, że są to lornetki "świeże" w sprzedaży więc co do ich trwałości nikt się jeszcze nie wypowiedział, natomiast co do ich jakości wykonania już tak, zwłaszcza Ci co je kupili, i wcale nie w och achach. Jeżeli komuś pasuje zabawa w kupowanie i odsyłanie, zwrotu lub reklamacji lornetki, na drugi koniec świata, to jego sprawa, mało tego to traci na pieniądzach, bo opłat podatkowo-celnych nikt mu nie zwróci.
Jakoś SR i jemu podobne firmy, nie kwapią się do wejścia na rynki zachodnie czy do USA, ze swoimi produktami. Pytaniem pozostaje, dlaczego MZ, dlatego, że musieliby spełnić warunki jakościowo-gwarancyjne i serwisowe, a to spowodowałoby, że te lornetki, nie kosztowałyby 500-700 eu/ $ jak w Chinach, ale prawdopodobnie 1200-1700 eu/$, bo trzeba by doliczyć do ceny wyjściowej (chińskiej) wszystkie dodatkowe koszty. Za takie pieniądze każdy wolałby kupić lub dołożyć i kupić lornetkę premium S,L,Z, co też bym sam uczynił .
binocullection - Sro 18 Gru, 2024
Czas pokaze, jakimi lornetkami okażą sie SRBC. To determinować bedzie ich długoterminowa wartosc, czyli to, czego instynktownie kazdy uzytkownik lornetki oczekuje. Na dzis wiadomo, ze ich potencjal jakosciowy (optyczny i mechaniczny) jest duzy, a SR seria MS ED (znane w EU glownie pod brandem APMa) pokazal, ze jesli tylko chca, to potrafia skonstruować produkt konkurujący prawie 1:1 z tuzami optyki z EU/JP.. Jedyne co trzeba bylo zrobic, to trafic na dobry egzemplarz. Wydaje mi sie, ze z BC bedzie podobnie.
Ale pisze z innego powodu, tzn porównywania BC z S/Z/L, czyli cos, co aktualnie jest na językach for dyskusyjnych „zachodu”. U nas jak widze podobnie.
Nasz rynek (chyba bardziej niz azjatycki) bardzo chcialby sensacji, uciemiężenia lornetkowej burżuazji, udowodnienia jej zepsucia, drakońskich marzy i rowniez wykazania, ze ich odbiorcy błądzą w mrokach utopijnej jakosci oraz prestizu marki. Wszak wiekszosc odbiorcow lornetek nie widzi roznic miedzy nimi, wiec BC stanowi dowod na to, ze mozna miec to samo za mniej.
No i wlasnie tutaj dochodzimy do sedna, ze SRBC nie jest i moim zdaniem nigdy nie byl konkurencja dla wyzej wskazanych, podobnie jak MS nie byl bezpośrednia konkurencja Nikona czy Fujinona. To rynek tego chcial. Nikon i Fujinon robili lornetki lepsze, z wiekszym potencjalem wartosci długoterminowej, z wieksza atencja na detale, na lepszych komponentach szklanych i z bardziej zaawansowana technologia powlok, co czuc. Ale przykladajac do oka MS ED okazywało sie, ze dostajemy 90% jakosci wskazanych, w niektorych aspektach nawet lepsze, ale z pelna swiadomosci tego, ze Chinczyk za pol ceny stworzyl lornetke, ktora raz mu wyszla lepiej, a raz gorzej. Stworzyl lornetke z mniejszym przywiązaniem do kontroli jakosci i nie zadbał tak jak konkurencja o stworzenie legendy marki. Cos, czego binoholik potrzebuje, bo widzac kierunek ogólnoświatowych zmian w branzy produkcyjnej chce wrocic do czasow, gdy w produkcie kupowalo sie długoterminowa jakosc.
Jaka z tego wypływa diagnoza stanu obecnego? Ze SRBC jest dobrym produktem asymilującym w sobie atrybuty marek topowych, dla uśrednionego odbiorcy lornetek na calym swiecie. Lornetki dobrej do przyrody, do astronomii, troche mniej do zastosowan profesjonalnych typu myślistwo czy sluzby, bo tam jednak element praktycznosci wychodzi na pierwszy plan. BC ma kupic osoba, ktora wahała sie czy to ma byc Monarch, a moze jakis Viper, albo moze pojde krok dalej i kupie cos z przedmurza topu jakosciowego. Dzis, jak dla mnie, ten dylemat zostal rozwiazany. W tym sektorze nie kupi sie lepszej optycznie lornetki niz BC. Mozna narzekać na pewne aspekty praktyczne, ale przyłóż te lornetke do oczu i odpowiedz przyjdzie do Ciebie sama w kilka sekund.
Jesli jednak do optyki podchodzisz w troche inny sposob i dostrzegasz pewne subtelności optyki, mechaniki, wykonania, ale przede wszystkim ERGONOMII, nad ktora IMO trzeba napracować sie najbardziej, nie wybierzesz BC. Nie dlatego, ze jest zla lornetka, ale dlatego, ze tych elementow w tej lornetce nie ma i nie bedzie, jak mawial klasyk. Jesli chcesz lornetke, w ktorej czuc dlugie lata dopracowywania technologii i aspektow praktycznych, pogódź sie z tym, ze do tego trzeba tradycji marki i kosztow dopracowywania produktu. Jesli chcesz, aby lornetka odpowiadała na wszystkie Twoje pragnienia a nawet na to, o czyms sam nie pomyślałeś, szukaj w markach z tradycja. Bo tradycja to nie jest prestiż, jak bardzo chetnie mysla co poniektorzy na tym forum. Tradycja to jest wartosc marki ukryta w pracy poświęconej udoskonaleniu swoich produktow. To jest czas, praca, koszty włożone w R&D oraz (czego nie wolno deprecjonowac) budowę marketingu marki. Pamietajmy o tym, aby niesłusznie i bez głębszego przemyslenia nie deprecjonowac lokalnych marek produkcyjnych, bo w tej czesci swiata zostaje ich juz coraz mniej.
Niektorzy z nas z sentymentem wspominają teraz „Misia” Bareji, gdy na Powazkach pożegnaliśmy Stanisława Tyma. Film juz troche wyświechtany, cytaty znane i powtarzane, ale to dzielo sztuki filmowej konczy sie takim mniej znanym cytatem, ukazującym wielkosc reżyserska tego czlowieka.
No, bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić, ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworzu! Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Tradycja naszych dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.”
TRYTON7 - Pią 27 Gru, 2024
Holger działa
https://holgermerlitz.de/Fujinon_vs_SRBC_10x50/Fujinon_SRBC_10x50.html
- Kąt widzenia: Fujinon oferuje obiektywny kąt pola 6,5 stopnia, i biorąc pod uwagę jego skromną ilość zniekształceń poduszkowych, chciałbym Zgadnij, że jego kąt pozorny będzie bliski 61 stopni. SRBC jest dostarczana z imponujący kąt pozorny 7,5 stopnia (obiektywny) i określony kąt pozorny 70 stopni...
- Ostrość obrazu: Obie lornetki zapewniają doskonałą ostrość w prawie całym polu widzenia. Moje porównanie, przeprowadzone na gwiazdach o zakresie jasności 2 magnitudo, wskazuje, że SRBC jest praktycznie ostry do krawędzi. Przy odrobinie staranności jest to możliwe w celu wyznaczenia wąskiego przekroju przypominającego pierścień między 80% a 90% poza środkiem, w którym obraz SRBC staje się nieco łagodniejszy o nieznaczny procent. Ten tzw. "pierścionek Absam" (nazwany na cześć zegarka Swarovskiego 8,5x42 ELSV, w którym Zjawisko to zostało po raz pierwszy opisane około 2010 roku) jest łatwiej widoczne, gdy powoli panoramowanie po powierzchni o drobnej strukturze, ale prawie niemożliwe Uwaga pod nocnym niebem. Pomiędzy 90% a krawędzią pola, SRBC jest ponownie idealnie ostry. Z Fujinonem, najbardziej wewnętrznym 80-85% jest ostrych, otoczonych peryferiami, które stopniowo się obracają rozmyte w kierunku krawędzi. Byłem lekko zszokowany, gdy zauważyłem, jak Daleko poza ostrością gwiazdy zdawały się być tuż przy krawędzi i Obserwacje te wydają się być sprzeczne z wcześniejszą raport z 2003 roku, według którego Fujinon wydawał się osiągać lepsze wyniki. Zapoznaj się z dyskusją na temat osiągów lornetki i Wiek obserwatora na końcu niniejszego raportu. Wygrywa to SRBC punkt.
- SRBC wydaje się wykazywać pewien efekt kuli ziemskiej, który ja nie widzę z Fujinonem...
-Rozproszone światło: W ciągu dnia żaden z zawodników się nie pokazuje jakiekolwiek znaczące odblaski. Gdy poziom światła otoczenia spadnie, źrenice oka rozszerzają się, a tutaj Fujinon może pokazać pewne łukowate obszary zaciemnienia w peryferyjnych obszarach pole. Dzieje się tak podczas zaawansowanych stanów zmierzchu po zachodzie słońca, np. podczas obserwacji w kierunku zachodnim, w którym Niebo jest jeszcze oświetlone. W tym przypadku SRBC wyświetla nadrzędny odporność na odblaski.
jak by co to juz jest do "łyknięcia" na naszym terytorium...
https://astropolis.pl/classifieds/item/5450-sprzedam-now%C4%85-lornetk%C4%99-sky-rover-banner-cloud-12x50-apo/
widoczek - Pią 27 Gru, 2024
Szukam ludzi z Warszawy i okolic, którzy mają EL 12x50 lub Leice Ultravid 12x50., na wspólne porównanie z Sky Roverem Banner Cloud 12x50
TRYTON7 - Pon 30 Gru, 2024
widoczek
nie dałbyś sie namówić na testy na :optyczne.pl ?
ja mam takie przeczucie ,ze wypadnie b. dobrze ...a może nawet jeszcze lepiej
Ten test mógłby niezłe namieszać i wiele wyjaśnić - o co tak naprawdę chodzi...
dispentpleer - Pon 30 Gru, 2024
widoczek napisał/a: | Szukam ludzi z Warszawy i okolic, którzy mają EL 12x50 lub Leice Ultravid 12x50., na wspólne porównanie z Sky Roverem Banner Cloud 12x50 |
szybciej znajdziesz ludzi w lokalnych grupach na Facebooku.
jarbarek - Pon 30 Gru, 2024
Widoczek, ja od 5 lat jeżdzę co dwa, trzy dni, z moimi lornetkami na Kaczy Winkiel - koło Pucka. Tylko raz spotkałem kogoś z lornetką, i może ze dwa razy dałem komuś popoatrzeć prze moje, j
widoczek - Pon 30 Gru, 2024
Może jednak trafi się ktoś kto czyta optyczne.pl
widoczek - Pon 30 Gru, 2024
TRYTON7 napisał/a: | widoczek
nie dałbyś sie namówić na testy na :optyczne.pl ?
ja mam takie przeczucie ,ze wypadnie b. dobrze ...a może nawet jeszcze lepiej
Ten test mógłby niezłe namieszać i wiele wyjaśnić - o co tak naprawdę chodzi... |
Nie ma problemu, mógłbym dać na testy tylko że nie wiem czy Arek byłby chętny..
TRYTON7 - Wto 31 Gru, 2024
to prośbą do Moderatora o kontakt z posiadaczem SR APO i przeprowadzenie rzetelnego testu.
Myślę, ze większość osób tego oczekuje gdyż tak jak wspomniałem może to być rewelacja 22025r. !!!
Najlepszego w nowym roku !!!
Jan55 - Wto 31 Gru, 2024
TRYTON7...Jak to miałaby być rewelacja 22025r, to już nie dla nas ani dla naszych potomków . Niemniej jednak, test można by zrobić, tak z ciekawości .
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dla forumowiczów i nie tylko
Lech149 - Wto 31 Gru, 2024
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku .
widoczek - Czw 02 Sty, 2025
Zapraszamy w najbliższą sobotę rano do Green Cafe na Bulwarach w Warszawie, będą m.in.:
Tasco 110 7x35 12.5 st. pola widzenia,
Minolta Celtic 7x35 11 st. pola widzenia
Sky Rover Banner Cloud 8x42 9.1 st. pola widzenia
Sky Rover Banner Cloud 12x50 6.4 st. pola widzenia
Zabierzcie swoje 7x, 8x oraz 12x do porównań!
binocullection - Czw 02 Sty, 2025
Do zobaczenia na Bulwarach!
widoczek - Sob 04 Sty, 2025
Dzięki za pięcioosobowe spotkanie
Pogoda dopisała, przejrzystość powietrza doskonała, piękne Słońce, troszkę śniegu i krajobrazy przyrodniczo-miejskie. Czego chcieć więcej? Więcej lornetek! Do dyspozycji mieliśmy:
APM 16x70ED, APM 20x70ED, TS Mx-Marine 15x70, Nikon 10x70 SP
Swaro NL Pure 10x52 oraz 12x42, Swaro EL 10x50
Sky Rover 8x42 oraz 12x50
Zeiss pocket SF 8x25, Zeiss SF 10x42
Nikon EDG 10x42, Nikon EII 8x30, Nikon Monarch 7 8x42
Bushnell Legend M 8x42
Tasco 7x35 12.5st
Minolta Celtic 7x35 11st.
Kto nie przybył, niech żałuje
_Tomek_ - Sob 04 Sty, 2025
Gratuluję spotkania!
Lornetki klasyczne i nowoczesne, tanie i drogie, małe i duże, różne powiększenia... Macie jakieś ciekawe obserwacje?
Mnie szczególnie ciekawi NL 10x52 (czy ma jakąś wade? ), Bushnell Legend M (czy AC tak mała jak w teście Optycznych, ale też ogólnie jakość optyki w porównaniu do Nikona M7 8x42) oraz klasyki 7x35 w porównaniu do Nikona E II 8x30.
jarbarek - Sob 04 Sty, 2025
Super, dla mnie za daleko. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2025, j
ryszardo - Sob 04 Sty, 2025
_Tomek_ krótko, ale robiłem małe porównanie Bushnella z M7.
Ogólnie lornetka jest niezła. AC mniejsza niż w Nikonie, ale zauważalna. Nieostrość brzegowa wyraźna, ale nie większa niż w M7. Może nawet mniejsza. Pole niestety też widocznie mniejsze, ale nie drażniąco małe. Nikon daje zimniejsze odwzorowanie kolorów.
Największą wadą tej lornetki jest obudowa - jest zwyczajnie toporna. Ergonomia nie zachwyca, ciężar może nie bardzo duży, ale jak na 8x42 mały też nie jest, a praca pokrętła ostrości woła o pomstę do nieba. Nie wiem jakiego smaru Bushnell użył i ile go tam wpakowali, ale przy ustawieniu ostrości trzeba się siłować. Co gorsza po zbyt szybkim przestawieniu potrafi samo trochę się cofnąć, jakby sprężynowało
Z innych rzeczy:
- Minolta Celtic okazała się najlepszą szerokokątną 7x35 przez jaką patrzyłem. Obraz czysty, a nieostrość 'brzegowa' nie obejmuje większości pola widzenia, jak w wielu innych. Do tego piękna obudowa.
- EDG 10x42 z oryginalnymi muszlami odcinającymi światło boczne podoba mi się jeszcze bardziej, niż bez nich. Chciałbym
- SRBC 8x42 jest świetna, ale nie dla mnie. Wolę optycznie gorszego, ale mniejszego, lżejszego i wygodniejszego w użyciu Nikona M7. Tą lornetką zwyczajnie przyjemniej mi się obserwuje. Im więcej porównań robię, tym bardziej ją lubię.
- SRBC 12x50 muszę kupić. Nie daje takiej stabilności i komfortu jak NL 12x42, ale optycznie podoba mi się bardziej. Świetny kontrast i dobra praca pod światło. Ostrość bez zarzutu. W efekcie daje to przyjemniejszy w odbiorze obraz (przynajmniej dla mnie).
Cieszę się, że odkładałem na później zakup Meopty B1 Plus, bo bym teraz żałował
Dzięki za spotkanie i widzimy się następnym razem.
Bushnell Legend M vs Nikon Monarch M7:
- Bushnell mniej AC, zarówno w centrum jak i na brzegu
- Bushnell troszkę ostrzejszy na osi, brzegi w obu podobnie nieostre
- Bushnell dawał żywsze, bardziej nasycone kolory, w tych warunkach jakie były
- Bushnell lepszy kontrast pod słońce
- Nikon zauwazalnie większe pole własne okularów
- Nikon lżejszy i mniejszy
- Nikon trochę łatwiejszy przy oku
- Nikon zdecydowanie lepsza praca pokrętła ostrości
To takie moje małe spostrzeżenia. Ogólnie to Bushnell trochę lepszy optycznie ale Nikon wygrywał ergonomią i mechaniką.
binocullection - Nie 05 Sty, 2025
Dziekuje Wam bardzo za spotkanie. Cieszy inicjatywa Widoczka oraz nowe twarze na Bulwarach - zapraszamy kolejnym razem z lornetkami lub bez, fajnie posluchac opinii kolejnych osob na temat sprzetu, co do ktorego ma się juz wypracowane żelazne stanowisko
SRBC to lornetka, ktora zmienia reguly gry w naszej branzy - słyszeliśmy to juz wielokrotnie, ale dopoki nie dotknie sie jej dlonia, trudno zdac sobie sprawa, jaka to rewolucja. Dzisiaj 8x42 odebralem jako lornetke jeszcze lepsza niz 12x50. Lornetke tak „niebezpiecznie” dobra, ze po odjęciu jej od oczu i przylozeniu alfy, coraz trudniej doszukiwac sie roznic. Ba, to co Banner robi z kontrastem wykracza ponad znane nam standardy wsrod elit optycznych. Nawet nowa NL, z lepszym niz poprzednie Swarki kontrastem, znajduje sie solidnie w tyle. Nie wiem jak to mozliwe, patrzylem dzisiaj dokladnie na powloki SR na obiektywach i pryzmatach - sa łudząco podobne do Swarka, a pracuja zupelnie inaczej. Podobnie z kontrola odblaskow, w tubusach SR widac wiecej i bardziej restrykcyjnych diafragm. 8x42 w wydaniu chińskim to optyczna alfa, od kilku miesiecy slyszalem o tym od przyjaciół z CN, teraz moge to potwierdzic osobiscie.
Jak wspominalem na spotkaniu, alfa to moim zdaniem nie tylko optyka. To tez wrazenie, ze w kazdym elemencie składającym sie na caloksztalt doswiadczenia lornetkowego, tkwi intensywna praca inzynierow, ktorzy rozumiejąc aspekty techniczno-praktyczne potrafia odpowiedziec na nasze potrzeby, zanim je sobie jeszcze uzmysłowimy. Polozenie dloni na korpusie, palca wskazującego na focuserze, wywazenie i tym samym stabilizacja, uczucie obudowy na skórze, zapadanie oczodolow w okularze i wrazenie wessania w obraz. Ba, uczucie z patrzenia na lornetke leżąca na stole czy zwisająca na szyji. Tego w SR nie czuje, jest dla mnie lornetka o poteznym potencjale optycznym włożonym w nieadekwatna dla swego potencjalu obudowe. Za ciężką, zwalista, zbyt tępym projektem i pominięciem elementu wrazen zmysłowych.
Ktos powie - bzdura, liczy sie przeciez optyka. No tak, oceniając z punktu widzenia testu pod kawiarnia. Ale relacja z lornetka z czasem to przeciez forma swego rodzaju współżycia, proza i problemy codziennej eksploatacji, rozne pola wykorzystania, specyfika uzytku z zimie i w lecie, obniżonej stabilizacji chwytu w momentach zmęczenia, czasem niestety upadków… Czy SR w takich uwarunkowaniach sprosta oczekiwaniom wymagajacych binoholikow? Pewnie 2025 udzieli nam czesciowo odpowiedzi na te pytania, czego użytkownikom SR noworoczne zycze
Wojtas_B - Nie 05 Sty, 2025
Podzielam powyższą opinię.
Banner Cloud 8x42 pod względem czysto optycznym jest równa współczesnym alfom, a w pewnych aspektach (kontrast, odporność na światło rozproszone, praca pod światło) pokonuje większość tych alf, może z wyjątkiem Noctividów - chciałbym zobaczyć jej bezpośrednie starcie z Leicą.
Naturalną konsekwencją tego, co napisałem wyżej, musi być brutalny (ale piszę to z pełną odpowiedzialnością, bijąc się w pierś) wniosek, że jeśli dla kogoś ważniejszy jest rewelacyjnie skorygowany obraz od wzornictwa, koloru, wagi, perfekcyjnej ergonomii okularów, ten może zapomnieć o całej średniej półce droższych lornetek dostępnych w Polsce. Wszystkie te Conquesty (włączając HDX), Nikony HG itp. leżą i kwiczą przy optyce SRBC 8x42.
Dodam jeszcze, że testowany przez nas egzemplarz Roberta miał świetnie pracujący fokuser, który nie twardniał na wczorajszym mrozie.
_Tomek_ - Nie 05 Sty, 2025
Dzięki za wszystkie opinie.
Bardzo przydałby się test SRBC 8x42 na Optyczne. Klasa jest mocno obsadzona i ciekawe jak by sobie poradziła:
https://www.optyczne.pl/r...netek-8x42.html
Nie mówię już nawet o porównaniu alfami (cokolwiek "alfa" znaczy), tylko sprawdzeniu jak koryguje kolejne wady.
Wojtas_B - Nie 05 Sty, 2025
_Tomek_, Tak koryguje kolejne wady, że obraz jest topowy z wyraźnym pier...nięciem nasyceniem barw i kontrastem w czerniach pod słońce. Test nic tu nie wniesie. Binoholizm kanapowy wymyka się możliwości poznania takich lornetek.
Test wniesie dużo, za to słoneczny dzień to nie są warunki dobrze uwidaczniające AC (gdyby jeszcze śniegu było więcej...), a już zupełnie nic w tych warunkach nie da się powiedzieć o komie i astygmatyzmie, czyli przydatności lornetki w nocy. Topowa w dzień lornetka może być przeciętna w nocy i odwrotnie. Między innymi dlatego określenie "alfa" jest mylące, widać wyraźnie w rankingu różne niespodziewane przetasowania.
widoczek - Nie 05 Sty, 2025
Zapewniam ze pod nocnym niebem zarowno 8x42 jak i 12x50 zapewniają pięknie skorygowane ogromne pole widzenia pełne punktowych gwiazd
Super, dzięki. A patrzyłeś może na Księżyc blisko pełni - jak takie mocne źródło światła w polu widzenia generuje flary? No bo znów, odblaski i spadek kontrastu w dzień (od Słońca poza polem widzenia) to co innego. I czy jest AC na Księżycu? I czy Wenus pokazuje spajki?
widoczek - Nie 05 Sty, 2025
Coś AC na Księżycu jest, ale poza centrum pola widzenia. Spajki na latarniach też są. Jakieś tam flary pojawiają się gdy Księżyc jest tuż za polem widzenia. Na Wenus czy jakies spajki są to nie wiem, nie patrzylem na Wenus. Na Jowiszu nie ma.
_Tomek_ - Pon 06 Sty, 2025
Czyli wygląda na to, że jest bardzo dobrze jeśli chodzi o AC i przynajmniej nieźle odnośnie spajków. Latarnie są różne, gdyby Jowisz pokazywał spajki to byłoby już kiepsko (Wenus trochę bardziej wymagająca - łatwiej o spajki)
ryszardo - Pon 06 Sty, 2025
Wojtas_B napisał/a: | aturalną konsekwencją tego, co napisałem wyżej, musi być brutalny (ale piszę to z pełną odpowiedzialnością, bijąc się w pierś) wniosek, że jeśli dla kogoś ważniejszy jest rewelacyjnie skorygowany obraz od wzornictwa, koloru, wagi, perfekcyjnej ergonomii okularów, ten może zapomnieć o całej średniej półce droższych lornetek dostępnych w Polsce. Wszystkie te Conquesty (włączając HDX), Nikony HG itp. leżą i kwiczą przy optyce SRBC 8x42. |
W sumie bardzo ciekawi mnie, jak w takim porównaniu wypadłyby SFL. Muszę w końcu dorwać i przetestować coś z tej serii. Pole mniejsze, ale ponoć świetnie skorygowane. Porównanie z SRBC byłoby ciekawe, bo to trochę odwrotna filozofia - ograniczenie pola, ale skupienie się na całej reszcie.
Binokularnik - Sro 08 Sty, 2025
ryszardo napisał/a: | - SRBC 8x42 jest świetna, ale nie dla mnie. Wolę optycznie gorszego, ale mniejszego, lżejszego i wygodniejszego w użyciu Nikona M7. Tą lornetką zwyczajnie przyjemniej mi się obserwuje. Im więcej porównań robię, tym bardziej ją lubię. |
Ja mam M7 10x30 i 10x42. Z obu jestem zadowolony. Trudno powiedzieć z którego bardziej bo oba są fajne i idealnie się uzupełniają. Mały jest moją lornetką codziennego użytku, czasem Terra 10x25 go wygryza, ale to są wyjątkowe sytuacje. Duży M7 to lornetka „przyjemnościowo-parapetowa”, na podwórko jeszcze nie wyszedł i chyba długo nie wyjdzie.
TRYTON7 - Sro 08 Sty, 2025
https://www.cloudynights....%B0-fov/page-24
United Optics jest w stanie wyprodukować doskonałą optykę w bardzo atrakcyjnej lornetce, która w zasadzie działa tak dobrze, jak produkty europejskie i japońskie na najwyższym poziomie.
Ich systemy jakości i kontrola gotowego produktu wydają się jednak inną historią. Jeśli uda im się to opanować (czy tak się stanie?), mogą stać się poważnym konkurentem w optyce z najwyższej półki.
Wojtas_B - Sro 08 Sty, 2025
Kolega, którego Banner Clouda 8x42 testowaliśmy w ostatnią sobotę przezornie zamówił wcześniej 2 egzemplarze, z których jeden okazał się gówniany, a testowany przez nas mechanicznie i optycznie prezentuje się znakomicie.
Zatem szansa trafienia na tej próbce egzemplarzy okazała się wynosić 50%, co oczywiście nie ma nic wspólnego z rzeczywistą statystyką.
binocullection - Sro 08 Sty, 2025
Problem jest taki, że SR wypuszcza ewidentne fakapy.
Wypuścił w.w. fleki w lornetce Pinaca, wypuścił nieostrego BC u Widoczka.
Pojawiają się egzemplarze z kiepską kolimacją i focusery z backlashem.
To najistotniejsza różnica Chinczyka od Europy i Japonii. Wszyscy wypuszczają fakapy, ale takie, których może nie wykryć QC, typu pyłki na pryzmatach w Swarovskim, rozklejające się obudowy, szorstkie focusery itp. To są niedociągniecia lub problemy natury zużycia materiału. Chinczyk wypuszcza lornetki, które nie powinny przejść nawet kontroli prowadzonej przez małpy.
To świadczy o tym, że w SR dzieje się coś, co raz zadziała, a raz nie zadziała. Albo mają pulę lepszych i gorszysz egzemplarzy, które próbują alokować na gorszych rynkach - a nóż widelec nie odeślą. Trudno wyczuć, czy to świadome czy nieintencjonalne.
Co do zasady nie jest to dużym problem - trzeba po prostu do skutku wymieniać i szukać właściwego egzemplarza. Obie lornetki Widoczka pokazują, że mogą zrobić sprzętu, którym nie można niczego zarzucić wykonawczo.
_Tomek_ - Sro 08 Sty, 2025
Wyraźnie jest miejsce na jednoosobowy biznes. Zamówić ileś sztuk, sprawdzić wszystkie dokładnie, sprawne odsprzedać z zyskiem, a resztę wymieniać/naprawiać...
Jan55 - Sro 08 Sty, 2025
binocullection napisał..."Co do zasady nie jest to dużym problem - trzeba po prostu do skutku wymieniać i szukać właściwego egzemplarza"...
Masz poczucie humoru .
Opcja dobra dla tych co nie mają co robić, tylko zamiast korzystać z lornetki za 3000 zł z opłatami, wolą wysyłać, czekać i tak w kółko, aż trafią na ten dobry egzemplarz, który nie wiadomo ile będzie dobry, może pół roku a może rok. Chińczyki robią jak robią, bo to dla nich niski koszt, a jak klient chce to kupuje lub nie. Dopiero jak doprowadzą do tego, że każdy egzemplarz lornetki będzie praktycznie bez wady mechaniczno-optycznej, to będzie można mówić, że są bdb w swoich działaniach, a ich produkty są równe tym z firm S,L i Z . Jak na razie, to kupno chińskich lornetek typu SVBony, SR itp, jest "loterią szczęścia" dla wytrwałych .
Binokularnik - Czw 09 Sty, 2025
TRYTON7 napisał/a: | https://www.cloudynights.com/topic/911776-sky-rover-8x42-apo-banner-cloud-91%C2%B0-fov/page-24
United Optics jest w stanie wyprodukować doskonałą optykę w bardzo atrakcyjnej lornetce, która w zasadzie działa tak dobrze, jak produkty europejskie i japońskie na najwyższym poziomie.
Ich systemy jakości i kontrola gotowego produktu wydają się jednak inną historią. Jeśli uda im się to opanować (czy tak się stanie?), mogą stać się poważnym konkurentem w optyce z najwyższej półki. |
Dawno temu napisałem o Kowie BDIIXD, że w jednym jej tubusów pojawiły się podobnie wyglądające kropki po tym jak kotek zrzucił ją z szafy na podłogę. Smar rozbryzgał się po soczewkach i nie była to wina firmy, jej kiepskiej jakości powłok i niedostatecznej kontroli jakości.
binocullection - Czw 09 Sty, 2025
@Jan55 - ale warto, pokazały to lornetki APMa z serii MS ED. To lornetki grające w tej samej lidze co najlepsze astronomiczne porro, czasem nawet lepsze, bo lepiej korygujące AC. Z BC jest podobnie, tylko argumentem jest kontrast. Trzeba było tylko trafić dobry egzemplarz, czasem nawet lecąc do siedziby APM i wybierając egzemplarz dla siebie.
Niemniej, sądzę że do momentu popatrzenia przez BC należy trzymać na wodzy opinie co do sensowności wysiłku poświęconego wybraniu dobrego egzemplarza. Naprawdę.
TRYTON7 - Czw 09 Sty, 2025
Czy ktoś zna dokładnie budowę obiektywy SR ? W opisie jest 2xED ... zapewne FK61 -
Jeśli to takie wyśmienite rozwiązanie /2xED/ to dlaczego np. Swarovski z niego nie skorzystał ?
Jeśli kolorystyka jest bardziej kontrastowa/nasycona niż NL to zapewne świadczy o tym ,ze celowo to zrobili by na 1szy rzut oka zaskoczyć "świetnością".
Kłopoty z osiowością podczas przykładania lornetki SR do oka może być właśnie spowodowane zastosowaniem ED w odwróconych układach optycznych.
Podczas porownan z NL mozna wykorzystać tablice miernicze sprawdzające rozdzielczość, dystorsję, komę, itd.
Zobaczcie jak Holger pierwotnie zachwala SR jako Alfa a na CN w natłoku pytań odpowiada juz z większa rezerwa
- Tak, tu trzeba być ostrożnym. Ponieważ nie miałem ze sobą żadnych 12x42 NL Pure, kiedy testowałem Skyrovera, nie mogę powiedzieć, czy byłyby na równi. Wiem, jak potrafi : Wielka Trójka i z pewnością mogę twierdzić, że Banner Cloud gra w tej samej lidze, ale różnice będą subtelne i trzeba je rozgryźć w bezpośrednich porównaniach.
-Nie dajmy się zwieść i nie nazywajmy lornetki Banner Cloud "high-endowymi", bo tak nie jest.
Ale po raz pierwszy ta lornetka oferuje możliwość cieszenia się wysokiej klasy obrazowaniem za cenę znacznie poniżej 1000 USD. Jeśli skorzystasz z tej szansy, musisz być gotowy na życie z cechami mechanicznymi, które nie dorównują najlepszym rywalom, i zaakceptować, że w przypadku problemów usługa może nie być tak znakomita, jak jesteś przyzwyczajony do współpracy ze Swarovski.
Holger
Przeprowadzony test Holger-a : SR z Fujinon 10x50 Fmtrx tez jest dość ciekawy...
porównywał zwykły achromat-Fuji z 2xED-SR ?
Jeśli tak to Fuji. i tak dal sobie b. dobrze rade by nie powiedzieć ,ze był lepszy...
Niech porówna : bino ED-Fujinona z ED-SR i wtedy zobaczymy kto bedzie lepszy.
Jan55 - Czw 09 Sty, 2025
binocullection napisał..." Trzeba było tylko trafić dobry egzemplarz, czasem nawet lecąc do siedziby APM i wybierając egzemplarz dla siebie..."
Może i masz rację ale ja mam inne podejście do tego tematu i uważam, że jak coś (w tym przypadku lornetki) ma być uważane za top, to takie powinno być w całej produkcji a nie 1 egz na 10, i jeszcze, żeby trzeba było po to lecieć na drugi koniec świata. Może i tacy są, co lecą, ale nie znaczy to, że wszyscy muszą lecieć do producenta, aby kupić dobry egz lornetki. Nie dajmy się zwariować .
widoczek - Czw 09 Sty, 2025
@TRYTON7
Sky Rover nie jest "high endową" lornetką i nikt tak nigdy nie twierdził.
To jest lornetka ktora ma świetną optykę wsadzoną w nieergonomiczną obudowę. Nie oczekuj, że Sky Rover Banner Cloud całościowo jako lornetka + obsługa producenta, bedzie lepsza od swarovskiego, bo tak nie jest.
Z drugiej strony juz samo to, że pod względem optycznym jest porównywana z Swarovskim NL Pure, Leicą UV czy NV oraz Zeissem SF (czyli lornetkowym topem), pokazuje jaki Sky rover ma potencjał.
Co do porownania "bino ED-Fujinona z ED-SR" to powiedz o jaką lornetkę Fujinona z szkłami ED Ci chodzi? Nie znam takiej.
Wojtas_B - Czw 09 Sty, 2025
BC 8x42 (jeśli dobrze wyselekcjonowana z dziesięciu psów ) obrazuje high-endowo i to jest fakt stwierdzony przez ludzi używających Swarów i Zeissów, a więc o wysokich oczekiwaniach.
Nasz tak dobry odbiór tej lornetki wynika z faktu, że jest to 42mm, a więc jej rury są mniejsze od tych na przykład w BC 12x50, w której to trzeba się zmagać w poszukiwaniu właściwej pozycji i kombinować, jaki zrobić tuning muszli.
Gdy po zmaganiach z BC 12x50 popatrzyłem przez BC 8x42, miałem wrażenie jakbym zamienił lornetkę o znakomitej optyce ale trochę zepsutą na lornetkę, której niczego nie brakuje. Oczywiście wygoda BC 8x42 to wciąż nie jest poziom wygody SF czy innej alfy, ale dla mnie - maniaka komfortu - ta lornetka już jest w pełni do zaakceptowania.
Testów rozdzielczości jeszcze nie robiliśmy, ale nie miałem potrzeby szukania, o ile ewentualnie BC jest mniej ostra na osi od Swaro, ponieważ brak AC, która zwykle psuje wrażenie ostrości, i rewelacyjny kontrast Chińczyka sumują się do po prostu bardzo ostrego obrazu. Patrzyłem na oświetlone słońcem mewy siedzące na pobliskich kamieniach. Ptaki były ostre jak w Swarkach, ostrość była też na krawędziach połyskujących od wiślanej wody kamieni - a kamienie, szczególnie drobne, są, jak się przekonałem już dawno nad morzem, dobrym testerem degradacji ostrości przez AC i może astygmatyzm.
widoczek - Czw 09 Sty, 2025
_Tomek_ napisał/a: | Czyli wygląda na to, że jest bardzo dobrze jeśli chodzi o AC i przynajmniej nieźle odnośnie spajków. Latarnie są różne, gdyby Jowisz pokazywał spajki to byłoby już kiepsko (Wenus trochę bardziej wymagająca - łatwiej o spajki) |
Tomek, wczoraj potestowalem troche optykę SRBC 12x50 oraz 8x42, pod kątem flar na Księżycu, oraz spajków na Jowiszu, Syriuszu i Wenus. Flary od Księżyca występują wyłącznie gdy Księżyc jest tuż poza polem widzenia. Jesli chodzi o spajki to w 12x50 są na granicy widoczności na Jowiszu, widoczne na Wenus oraz niewidoczne na Syriuszu. W 8x42 jest gorzej, na Jowiszu oraz Wenus są bardziej widoczne. Na Syriuszu nie dostrzeglem spajkowania. Z pozytywnych rzeczy to Jowisz pomimo spajków ostrzył bardzo dobrze, tarcza "nie rozlewała się".
Jesli chodzi o punktowanie gwiazd to 12x50 robi to bardzo dobrze ale nie tak dobrze jak 8x42, tu 8x42 wgniata w fotel. Ta lornetka praktycznie nie ma astygmatyzmu na osi, rewelacja.
Zauważyłem natomiast w obu lornetkach że obraz lewo-prawo szybciej traci ostrość gwiazd niz w kierunku góra - dół. Zauważa się to gdy rozglądam sie po polu widzenia. Gdy patrze mniej więcej na środek pola widzenia to gwiazdy są punktowe po brzegi
_Tomek_ - Czw 09 Sty, 2025
Skoro są spajki na Jowiszu, to niedobrze, bo on nie jest tak wymagający jak Wenus Tzn. w obserwacjach nie jest to duży problem (chyba, że właśnie jasne planety, ale też ktoś wspominał o reflektorach lądujących samolotów), ale z tego co wiem świadczy o dokładności szlifowania krawędzi pryzmatów dachowych. Nie mam pojęcia czy to prawda...
Syriusz nie spajkuje, bo na punktowych źródłach światła nie ma spajków, musi być planeta, latarnia, etc, coś co ma widoczną niezerową powierzchnię.
Szkoda, że zachowanie nieostrości brzegowej nie jest odwrotne, tzn. większa góra-dół niż lewo-prawo.
Tak się dopytuję o nocne zachowanie, bo obie mają świetne parametry na nocne niebo.
ryszardo - Czw 09 Sty, 2025
_Tomek_ napisał/a: | Syriusz nie spajkuje, bo na punktowych źródłach światła nie ma spajków, musi być planeta, latarnia, etc, coś co ma widoczną niezerową powierzchnię. |
Skąd ten wniosek? 'Spajki' są skutkiem dyfrakcji, która zachodzi również na punktowych źródłach światła. Nie wspominając już o tym, że gwiazdy nie są całkiem punktowe, bo trochę atmosfera rozmywa (zależnie od warunków oczywiście).
Nigdy nie widziałem w żadnej lornetce spajków na gwiazdach, ale w sumie masz rację, może być inne wytłumaczenie - obserwowana jasność. Nawet Syriusz (najjaśniejsza gwiazda) nie świecie tak jasno jak Jowisz, a co dopiero Wenus.
Tylko czy na pewno mówimy o tym samym, tj. długich (na pół albo i lepiej promienia pola) cienkich, świetlistych liniach? Chętnie dowiem się jaki jest dokładnie mechanizm ich powstawania (najlepiej z rysunkiem), ale na pewno ma to związek z pryzmatami. Choćby dlatego, że każdy z torów potrafi dawać inną liczbę promieni i inaczej ułożonych.
W lornetkach ma to związek z pryzmatami dachowymi. Dyfrakcja zachodzi na krawędzi dachu powodując w maksymalnym uproszczeniu rozproszenie niewielkiej części światła w kierunku prostopadłym do tej krawędzi. W porro nie powinno to występować.
Dokładnie to samo zjawisko odpowiada za powstanie promieni wokół jasnych źródeł światła na zdjęciach z mocno przymkniętą przysłoną. Liczba promieni jest zależna od liczby listków przysłony (liczba krawędzi, na których zachodzi dyfrakcja), a ich długość i szerokość od tego, jaki listki mają kształt (proste/zaokrąglone).
Najbardziej widoczne spajki są w teleskopach z lustrem wtórnym na 'pająku' (popularny układ Newtona na przykład). Jeśli 'pająk' ma 4 ramiona, to spajki są 4, a przy 3 ramionach spajków jest 6. Z tego powodu niektórzy ramiona w mocowaniu lustra wtórnego robią wygięte w łuk, dzięki czemu spajki znikają, a zamiast nich jest bardzo delikatna łuna, która jest prawie niezauważalna i mniej przeszkadza przy obserwacjach wizualnych.
ryszardo napisał/a: | Dyfrakcja zachodzi na krawędzi dachu powodując w maksymalnym uproszczeniu rozproszenie niewielkiej części światła w kierunku prostopadłym do tej krawędzi. W porro nie powinno to występować. |
W takim razie niezależnie jak "ostro" by tej krawędzi nie szlifować, to dyfrakcja i tak będzie miała miejsce... Może w takim razie zamiast ostrej krawędzi powinna być jakaś mikrostruktura rozpraszająca w różnych kierunkach?
_Tomek_ napisał/a: |
W takim razie niezależnie jak "ostro" by tej krawędzi nie szlifować, to dyfrakcja i tak będzie miała miejsce... Może w takim razie zamiast ostrej krawędzi powinna być jakaś mikrostruktura rozpraszająca w różnych kierunkach? |
Wydaje mi się, że może być to zwyczajnie kwestia intensywności. Podobnie jak z przysłoną obiektywu - jeśli jest tylko trochę przymknięta, to oddziaływanie krawędzi listków będzie względnie mniejsze, bo wpada dużo więcej światła niezałamanego i wtedy 'gwiazdek' wokół źródeł światła nie widać. Pewności nie mam, ale przy pryzmatach może być podobnie.
Lech149 - Czw 09 Sty, 2025
Proszę o pełną nazwę lornetki BC 8x42
Jan55 - Czw 09 Sty, 2025
Lech149 napisał..."Proszę o pełną nazwę lornetki BC 8x42".
Jest w tytule wątku .
TRYTON7 - Pią 10 Sty, 2025
widoczek napisał/a: | @TRYTON7
Sky Rover nie jest "high endową" lornetką i nikt tak nigdy nie twierdził.
To jest lornetka ktora ma świetną optykę wsadzoną w nieergonomiczną obudowę. Nie oczekuj, że Sky Rover Banner Cloud całościowo jako lornetka + obsługa producenta, bedzie lepsza od swarovskiego, bo tak nie jest.
Z drugiej strony juz samo to, że pod względem optycznym jest porównywana z Swarovskim NL Pure, Leicą UV czy NV oraz Zeissem SF (czyli lornetkowym topem), pokazuje jaki Sky rover ma potencjał.
Co do porownania "bino ED-Fujinona z ED-SR" to powiedz o jaką lornetkę Fujinona z szkłami ED Ci chodzi? Nie znam takiej. |
No właśnie twierdził...
Sam Holger jako pierwszy opisywał ją jako High-end...a i wasze opisy tez o tym wspominały
czy SR ma potencjał czy tylko nam sie wydaje - pokażę jakikolwiek test a nie "wrażenia ogólne"
tu masz lornetkę Ed Fuji...
SR tez robi ED w takim rozmiarze , a wiec mozna by je skrzyzowac
Lech149 - Pią 10 Sty, 2025
Janie 55 -o ja ślepy . Dziękuję .
Jan55 - Pią 10 Sty, 2025
Lech149...Ślepy nie ślepy, ale może, trochę roztargniony po świętach .
binocullection - Pią 10 Sty, 2025
Jaki konkretnie test wedlug Ciebie pokaze, czy Banner Cloud ma potencjal czy nie?
Jesli test pokaze, ze Banner Cloud nie ma potencjalu albo ma, to czy to zmieni wrazenia ogolne z tej lornetki?
jaarek07 - Sob 11 Sty, 2025
Panowie, uściślijmy jedną rzecz.
W niektórych komentarzach pojawiają się sugestie, że trzeba przebrać kilka egzemplarzy Banner Clouda zeby wybrac jeden dobry. Gdzieś indziej w nawiązaniu do APM mowa o wybraniu 1 z 10 egzemplarzy.
Wypowiedzi te sugerują, że kupno tych lornetek to loteria z małą szansa na trafienie dobrego egzemplarza.
Tymczasem z lektury forów, czy komentarzy na stronach sprzedawcow wynika wniosek zupelnie inny, a mianowicie trzeba miec pecha bo najwyzej jeden na kilka egzemplarzy ma jakieś wady.
Dodatkowo lornetke mozna kupić np. w pewnym singapurskim sklepie z usługą weryfikacji pod kątem ew. wad przed wysyłką.
I przy takim postawieniu sprawy troche inaczej moim zdaniem wygląda temat opłacalności zakupu[
Jan55 - Sob 11 Sty, 2025
jaarek07...Na BF, jeden z oceniających RSBC pisał, że właśnie w tym singapurskim sklepie zakupił lornetkę i okazało się, że dostał wadliwą i musiał wymieniać na inny egzemplarz, który też miał wady, więc wygląda na to, że wadliwość w tej serii jest duża. Trzeba wziąć pod uwagę, że nie wszyscy kupujący lornetki piszą na forach, więc i wiadomości, ile jest wadliwych, też nie ma wiele. Mało tego to widać, że hurra optymizm na forach, na temat lornetek SRBC, już jest mniejszy, z resztą jak i o innych np SvBony czy Oberwerk SE, o których praktycznie przestali pisać.
Wiele ludzi kupuje lornetki, nie sprawdzając nawet, czy mają wady, bo nie mają o tym pojęcia. Mało tego to nie mają pojęcia o podstawowej rzeczy, jaką jest kolimacja w lornetce, a jak dostają oczopląsu to lornetka idzie na sprzedaż i albo kupią inną albo rezygnują z zakupu.
PS.jaarek07...Nie wierz we wszystko co piszą w internecie a zwłaszcza w komentarze na stronach producentów oraz w opinie, różnej maści osób, które mają za to płacone.
ryszardo - Nie 12 Sty, 2025
Podacie co to za singapurski sklep?
Możliwe, że będę miał kogoś na miejscu za parę miesięcy, więc może uda się kupić bez wysyłki z Chin
binocullection - Nie 12 Sty, 2025
W proces produkcji chinskich lornetek prawdopodobnie w sposób trwały wpisana jest niejednorodność jakości produktów. Nie wiemy dlaczego i prawdopodobnie jest to jeden z głównych powodów, dla których są o tyle tańsze od konkurencji. Dotyczy to lornetek Sky Rover (KUO), ale także lornetek "markowych" z przeniesioną produkcją do Azji, gdzie priorytet jakości stawiany jest wyżej.
Banner Cloud to produkt specyficzny, bo pierwszy raz w chinczyku czuć większe przywiązanie do jakości końcowego produktu, ale nie tylko... Czuć w nim, że odpowiada na żywotne potrzeby społeczeństwa, jak mawiał klasyk. SR musiał od dawna śledzić kluczowe fora internetowe społeczności lornetkowych, aktualnie sam zaangażował się w konwersacje z użytkownikami i aktywnie reaguje. Wystarczy fakt, iż na początku deklarował brak zainteresowania wejściem w klasę 32 mm, użytkownicy zaczęli doptywać o mniejsze apertury i już jesteśmy po ogłoszeniu decyzji, że takie BC ujrzą światło dzienne. Ba, były zastrzeżenia, że ich lornetki generują za duże spajki na silnych źródłach światła, to sami pokazali, że w Swarovskim EL też takie się pojawiają.
A zatem SR wszedł na rynek z buta, bardzo świadomy potrzeb rynku i na fali agresji gospodarczej widocznej już praktycznie na większości rynków. Wydaje się, że intencje są dobre. BC, które widziałem w ostatnim czasie na spotkaniach lornetkowych, nie pozwalają myśleć inaczej.
Ciekawi mnie natomiast coś innego, a mianowicie wartość długoterminowa tych lornetek. Jak zachowywać się będą poddane czynnikom środowiskowym? Czy łatwo będą tracić kolimację? Czy wytrzyma ich mechanika i szczelność układu optycznego? W końcu, czy obsługa posprzedażowa sprosta wymaganiom klientów z EU i US. Jeśli przejdą próbę ognia w nastepnych 2-3 latach i zaistnieją w świadomości szerokiego rynku (na razie świadomość jest mała), to spodziewam się upadku lub bardzo gruntownej restrukturyzacji marek zachodnich niskiego i średniego szczebla optycznego. Wyższy szczebel jechać będzie na sile bezwładności marek, choć też będzie musiał jakoś zareagować. Póki co powinien byc jednak bezpieczny, bo lata inwestycji w dopracowywanie ergonomii i minimalizacji wagi wyprze BC w obszarach, gdzie praktyczności oczekuje się najbardziej.
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
binocullection napisał..." czy obsługa posprzedażowa sprosta wymaganiom klientów z EU i US."
W/g mnie, dokąd Chinczyki nie wprowadzą oficjalnej sprzedaży (dystrybucja) i przynajmniej po jednym pkt serwisowym na terenie EU i US, to nie ma co mówić o większym zainteresowaniu ich wyrobami, nawet gdyby się okazało, że wytrzymują, jakąś tam, próbę czasu. Sprzedaż SRBC, poprzez dwa pkt na dalekim wschodzie i serwis w jednym pkt (Australia), to nie jest przyczynek do zainteresowania klientów, zwłaszcza w USA, rynku o dużej świadomości optycznej, i z którym to rynkiem liczą się najwięksi markowi producenci optyki.
Do tego trzeba jeszcze dodać, że wśród "zatwardziałych" użytkowników optyki w USA, istnieje duża niechęć do kupna wszystkiego co jest produkowane w Chinach, a zwłaszcza wyrobów optycznych, co wynika właśnie z kiepskiej jakości i trwałości tychże wyrobów, a do tego dochodzą jeszcze, sprawy polityczne. Oczywiście są od tych uprzedzeń wyjątki w postaci optyki Vortexa, Mavena, GPO itd, ale za to mają, na miejscu, gwarancje ViP i rewelacyjną obsługę serwisową tych firm, czego chińskie firmy nie dają i nie mają.
Póki co, to się szybko nie zmieni (zawirowania gospodarczo-polityczne) i optyczna "wielka trójca" z EU, nie musi się, zbytnio, martwić zagrożeniem z Chin, co nie znaczy, że nie powinni się martwić .
Moim zdaniem nie wprowadza dystrybucji, bo byloby to wylanie dziecka z kąpielą. Oficjalne dzialanie na terenie EU/US to ponoszenie wszelkich obciazen administracyjnych na tych obszarach, w tym zanieczyszczenie ceny produktu zachodnim kosztem pracy, a przeciez tutaj jest pies pogrzebany. Pomijam wzgledy polityczne, typu chinskie przedstawicielstwo firmy optycznej na terenie USA czy DE
Nie bedzie zatem serwisu SR na terenie EU, nie bedzie mozliwosci wybrania lornetki ze stocku. Powstaje pytanie, dlaczego APM byl juz tak bliski dystrybucji tych lornetek pod wlasna marka i tak po angielsku (niemiecku?) sie wycofal. Byc moze Chiny stwierdziły, ze bezcelowym jest dac zarabiac europejskiemu kapitaliście, jak tak dobrze wychodzi im to we wlasnym zakresie. Zobaczymy, ten rok udzieli odpowiedzi na kilka pytan, w tym co pocznie z tym fantem europejska produkcja.
Brakuje nam caly czas zobiektywizowania opinii o BC. Ja mam swoje zdanie dosyc ugruntowane, ale jestem swiadom ograniczen wynikajacych z wlasnych doswiadczen. Niech kazdy oceni go wg swoich przyzwyczajeń optycznych, zastosowan oraz… przekonań politycznych. Bardzo dobrze. Jak mawial moj profesor z teorii miary - obiektywizm to zagęszczenie subiektywizmow. Chcialbym zobaczyc przypadek, w ktorym osoba negatywnie nastawiona do produktow ze wschodu wyrazi swoje zainteresowanie BC. Poniewaz sila przyzwyczajeń jest jedna z najmocniejszych w przyrodzie, jej przewalczenie jest najwiekszym sygnałem, ze mamy do czynienia z produktem rewolucyjnym.
Dlatego postuluje, aby tegoroczne spotkanie binoholiczne (pewnie nad Jeziorskiem) stalo pod znakiem Banner Clouda i wypracowania zdania swiadomej i jednoczesnie zdywersyfikowanej poglądami spolecznosci na temat jego wartosci. Bardzo mnie to ciekawi i wierze w wartosc takiego testu. Mniej wierze w testy starające sie wyciagac wnioski analityczne, bo BC dodal do obrazowania czynnik, ktorego trudno zmierzyc linijka czy aparatura - kontrast i nasycenie barw, na ktore „poleci” wiekszosc, nawet bardziej swiadomych binoholikow.
jaarek07 - Nie 12 Sty, 2025
ryszardo napisał/a: | Podacie co to za singapurski sklep?
Możliwe, że będę miał kogoś na miejscu za parę miesięcy, więc może uda się kupić bez wysyłki z Chin |
https://mcgill.com.sg/
Tylko wygląda na to, że sklepu stacjonarnego nie prowadzą, a mają jedynie salon wystawowy.
jaarek07 napisał/a: | https://mcgill.com.sg/
Tylko wygląda na to, że sklepu stacjonarnego nie prowadzą, a mają jedynie salon wystawowy. |
Dzięki.12x50 niestety obecnie nie mają, ale może się to zmieni. Tak czy inaczej łatwiej zamówić wysyłkowo na miejscu i zwrócić lokalnie, niż bawić się z wysyłką do Polski. Dodatkowo ceny niższe, niż na stronie SR.
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
"mcgill" to jest sklep wysyłkowy na którego stronie, kupujący pisze, że dotychczasowe opinie poniżej 5 gwiazdek były odrzucane a po interwencji są zamieszczane. Sklep przeprasza i zamieścił 2 opinie negatywne a ile tych negatywnych, w rzeczywistości było, to nie wiadomo .
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
ryszardo...Różnica w cenach, między mcgill vs SR, są rzędu kilkudziesięciu zł (po przeliczeniu na zł) więc przy takiej kwocie (2500-2800 zł) to nie różnica. Kwestią pozostaje, gdzie można trafić na lepszy egzemplarz, w mcgill czy w SR .
Jeżeli ktoś znajomy będzie na miejscu przez jakiś czas, to faktycznie można się pobawić w zakup na miejscu, sprawdzenie i przywiezienie, ewentualnie, do Polski.
Faktycznie ceny na stronie SR niższe, niż pamiętałem.
W tej chwili dylematu nie ma, bo w Singapurze nie mają 12x50, ale będę obserwował sytuację.
widoczek, jak poszło ze zwrotem wadliwej 8x42? Były jakieś problemy? Odzyskałeś całą kwotę łącznie z cłem i VAT?
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
Na BF jest temat o SR-ach w którym jeden z "testerów", jackjack (po polsku łobuz), taki koreański " Arek", opisuje testy 2 apertur SR, każdej po 8 egz. Wyniki są ciekawe, bo okazało się, że wszystkie te lornetki, w każdej z testowanych apertur, różnią się miedzy sobą optycznie. Zrobił to aby sprawdzić jak działa kontrola jakości w SR, w kwestii powtarzalności egzemplarzy danej apertury. Wychodzi na to, że ta kontrola jest daleko od tej jaka powinna być w lornetkach uważanych za top.
PS.Tytuł tematu :"Problemy z kontrolą jakości SRBC".
Warto poczytać, bo to jeszcze jedna opinia-test, która pokazuje, że kontrola jakości chińskiej optyki top, jest jeszcze daleko za firmami top, z Europy.
Warszawa, 12.01.2025
Po obradach najwyzszej, niezaleznej komisji binoholicznej wypracowaliśmy nastepujace stanowisko.
W najwiekszym uproszczeniu - nowe lornetki z komunistycznego wschodu nie moga zagrozić pozycji naszych europejskich. Po spojrzeniu przez Banner Clouda stygły kawy, gdyz usta nie nadążały słowom rozczarowania optyka, ktora jedynie pozoruje wrazenie jakosci i high-endu. Podobnie mechanika i nieestetycznie napęczniały korpus, wprowadzajacy niesmak oczom przyzwyczajonym do europejskiej estetyki urzadzen optycznych.
Najwyzsza komisja stwierdzila ponadto, ze nie jest władną wydac opinii z obrazowania BC, gdyz niezbędnym ku temu jest wykonanie testu badającego potencjal tej optyki.
Zwazywszy na powyzsze mozna ze spokojem stwierdzic i potwierdzic przypuszczenia, ze chinska lornetka nie jest w stanie zagrozić ugruntowanej pozycji lornetek zachodnich.
Wojtas_B - Nie 12 Sty, 2025
No i jeszcze loteria jakościowa plus brak serwisu. Dodałem to, bo dawno nie było o tym wspominane.
_Tomek_ - Nie 12 Sty, 2025
Jak patrzę na to zamieszanie ze Skyroverami, przypomina mi się ofensywa Zen-Ray 7x36 sprzed kilku (tak bliżej 10) lat. Były porównywane z Nikonami EII i nierzadko wychodziły zwycięsko. Ja pamiętam wielki, stabilny i ostry obraz. Po latach już nic więcej. W każdym razie były problemy z jakością, a potem marka zniknęła? Oby tym razem było inaczej.
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
Czas pokaze, jaka jest wartosc tej lornetki - nie wyekstrapolujemy tego teraz patrzeniem przez BC czy historia Z-R.
Tomek, na dzisiejszym spotkaniu wlasciciel NL 8x42, wysoko wyczulony na estetyke obrazu, stwierdzil, ze przez BC 8x42 patrzy jak przez swoja lornetke. Zwrocil uwage na mniejszy ER oraz subtelnie mniejsza ostrosc centralna niz w Swarku. Generalna konkluzja byla jednak taka, ze to równorzędny partner najlepszej ósemki na rynku. Z takim zdaniem trudno juz polemizowac.
Mnie natomiast kolejny raz poraziła dzisiaj ostrosc Swarovskiego EL 8,5x42. Scena z pobliskimi literkami wydrukowanymi na drzwiach kawiarni. Focus snap w tej lornetce przypomina, jakby ktos wyrył je żyletka na papierze. To jest poziom NL12x42, a czasem mam wrazenie, ze moze nawet lepszy.
Jednoczesnie przekonuje sie, ze kontrast lornetki i jej ostrosc rozumiana jako detekcja detalu to pojecia przeciwstawne. Postaram sie rozwinac ten watek w najblizszym czasie, bo to na ten moment moja najwieksza dywagacja binoholiczna, ktora chcialbym wspolnie przedyskutować.
widoczek - Nie 12 Sty, 2025
ryszardo napisał/a: | widoczek, jak poszło ze zwrotem wadliwej 8x42? Były jakieś problemy? Odzyskałeś całą kwotę łącznie z cłem i VAT? |
Odzyskałem całą kwotę od aliexpress, czyli bez cla i VAT-u. Cła i VAT Nnie odzyskam z Poczty Polskiej, bez szans.
Soniak10 - Nie 12 Sty, 2025
Kochani, tak czytam te wasze rozważania nt wad i zalet kolejnych lornetek oraz poszukiwania ideału i na myśl przychodzą mi takie oto fakty z mojego życiorysu:
1) kupiłem swego czasu Delta Optical Forest II 10x42 - byłem zadowolony;
2) później kupiłem Bushnella Forge 10x42 - byłem zadowolony;
3) kupiłem Vortex DB HD 8x32 i... też byłem zadowolony.
I wiecie do jakiego wniosku dochodzę, czytając wasze rozterki?
Że coś ze mną jest nie tak. Chyba jestem nienormalny?!
Jutro sprawdzę, czy w moim pakiecie ubezpieczeniowym (Medicover) mam bezpłatną wizytę u psychiatry
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
Soniak10...Gdzie zgubiłeś Vipera 12x50 ? Czyżbyś z niego nie był zadowolony? .
Tak w ogóle to ja też jestem zadowolony ze wszystkich lornetek, które mam i czuję się normalnie, więc wizyty u psychiatry nie potrzebuję
Prawdopodobnie wynika to z tego, że nie jestem "prawdziwym" binoholikiem . Wygląda na to, że Ty też, więc nie przejmuj się wizytą u psychiatry, tylko weź do ręki lornetkę i popatrz na "świat", póki jeszcze można .
Jan55 - Nie 12 Sty, 2025
widoczek...Jeśli można, to tak z ciekawości zapytam : ile ten zwrot Cię kosztował ? czyli jaka była kwota cła + podatek.
Wojtas_B - Pon 13 Sty, 2025
Na poważnie, dziś BC 8x42 testowaliśmy w warunkach mocno zimowych (tydzień temu w ostrym słońcu). Wrona stojąca na śniegu w sporej odległości nie pokazała AC na konturze. Obraz czysty, kontrastowy, lornetka wydobywa drobne kolorowe akcenty z kilkuset metrów przez padający śnieg, np. kolorowe czapki ludzi na drugim brzegu rzeki. Pięknie widać fakturę zmarszczek na wodzie, świat wydaje się żywy mimo szarzyzny warunków, brak dystorsji, którą mógłbym nazwać zauważalną.
Soniak10 - Pon 13 Sty, 2025
Jan55 napisał/a: | Soniak10...Gdzie zgubiłeś Vipera 12x50 ? Czyżbyś z niego nie był zadowolony? | Viper 12x50 jest służbowy, więc go tutaj nie umieściłem, ale jestem z niego BARDZO zadowolony. Zresztą koledzy z wydziału, którzy również go używają, też. Jan55 napisał/a: | weź do ręki lornetkę i popatrz na "świat", póki jeszcze można | Kurde mol! Jan55 nie strasz mnie, tylko wyjaśnij bliżej co masz na myśli? Czyżbyś miał jakieś przecieki że np w ramach "walki z globalnym oci(e)pieniem klimatu i ochroną Planety przed przegrzaniem" planują zakazać kupowania i używania lornetek? Żeby ludzie za dużo nie widzieli? Zakaz palenia w kominkach już się szykuje, uprawiania pomidorów na ogródkach też, więc granice głupoty się stale przesuwają i końca nie widać! Wiesz coś? Szepnij słówko, plijzzz...
Binokularnik - Pon 13 Sty, 2025
Soniak10 napisał/a: | Kochani, tak czytam te wasze rozważania nt wad i zalet kolejnych lornetek oraz poszukiwania ideału i na myśl przychodzą mi takie oto fakty z mojego życiorysu:
3) kupiłem Vortex DB HD 8x32 i... też byłem zadowolony. |
Rozumiem, że Vortex, ale po co ten Bushnell? Jaki był powód jego zakupu?
Soniak10 - Pon 13 Sty, 2025
Binokularnik napisał/a: | Jaki był powód jego zakupu? | Czysta ciekawość: tyle się naczytałem w necie, także tutaj na forum, że chciałem mieć możliwość porównania lornetek o takich samych parametrach, ale z różnych półek cenowych i jakościowych. Różnica jest, ale nie taka, żeby "powalała" lub zniechęcała do patrzenia przez tańszą z lornetek. W tej chwili Deltę wożę w samochodzie a Bushnella mam pod ręką w domu.
Kot72 - Pon 13 Sty, 2025
widoczek, z tego co widzę na stronie Alii... to tam wyraźnie jest napisane że cena zawiera podatek Vat . Czyżby poczta jeszcze raz naliczyła podatek ? To już by było grubo nie w porządku .
widoczek - Pon 13 Sty, 2025
Kot72, gdy przejdziesz do podsumowania i chcesz Zapłacić za lornetke (i za wszystkie towary powyżej 150$) to ci pomniejszają kwote o vat. VAT cło placisz potem u listonosza
Kot72 - Pon 13 Sty, 2025
widoczek, dzięki za informację . Taka sytuacja jeszcze bardziej zniechęca do zakupów gdy w razie otrzymania bubla praktycznie 1/4 kwoty jest nie do odzyskania .
Jan55 - Pon 13 Sty, 2025
Kot72...Nie tylko na zwrocie traci się 1/4, ale też na wymianie (gdy się chce wymienić zły egz na dobry) traci się następne 1/4 kwoty ponieważ od tego nowego pobierają znowu opłaty celno-skarbowe. Podobnie jest jak wysyłasz na reklamację do serwisu np w Australii, Japonii czy w Chinach, w okresie gwarancji i dostajesz w zwrocie lornetkę nową. To działa nie tylko w Polsce ale też w EU,USA, Kanadzie, UK. Wygląda na to, że każda przesyłka (pow 150$) jest traktowana, przez urzędy celno-podatkowe, jak nowy zakup, więc żądają opłat, a spowodowane jest to brakiem dystrybucji i serwisów różnych firm z dalekiego wschodu, na terenach innych państw.
Kot72 - Pon 13 Sty, 2025
Jan55, akurat w USA za import do ( chyba ) 800 dolarów nie ma cła i podatku . Tam ponosisz tylko koszty wysyłki , w razie zwrotu .
binocullection - Pon 13 Sty, 2025
Soniak10 napisał/a: | Kochani, tak czytam te wasze rozważania nt wad i zalet kolejnych lornetek oraz poszukiwania ideału i na myśl przychodzą mi takie oto fakty z mojego życiorysu:
3) kupiłem Vortex DB HD 8x32 i... też byłem zadowolony.
I wiecie do jakiego wniosku dochodzę, czytając wasze rozterki?
Że coś ze mną jest nie tak. Chyba jestem nienormalny?!
Jutro sprawdzę, czy w moim pakiecie ubezpieczeniowym (Medicover) mam bezpłatną wizytę u psychiatry |
A czy wlasnie o to w zyciu nie chodzi? Badzmy zadowoleni! Poglebiona swiadomosc prowadzi donikad, jawiąc przed nami wyimaginowane problemy i nierealne cele. Oddalajac nas od aksamitnej egzystencji, ktorej zycze wszystkim na nowy rok.
Jan55 - Pon 13 Sty, 2025
binocullection...Dobre to zdjęcie, a nawet bdb. Aksamitna egzystencja .
Soniak10 - Wto 14 Sty, 2025
binocullection napisał/a: | Pogłębiona świadomość prowadzi donikąd | Jak to "donikąd"? Prowadzi do WOLNOŚCI!! Przecież "wolność to uświadomiona konieczność"! Marksa nigdy nie czytałeś??! Tego samego, którego pomnik Nasi Bracia z Chin sprezentowali Unii?! Lepiej czym prędzej zacznij nadrabiać zaległości, zanim będzie za późno!
Wojtas_B - Wto 14 Sty, 2025
binocullection napisał/a: | A czy wlasnie o to w zyciu nie chodzi? Badzmy zadowoleni! Poglebiona swiadomosc prowadzi donikad, jawiąc przed nami wyimaginowane problemy i nierealne cele. Oddalajac nas od aksamitnej egzystencji, ktorej zycze wszystkim na nowy rok. |
Czy to nie jest prosty przepis na stan zwany głupotą?
binocullection - Wto 14 Sty, 2025
To przepis na budyń.
Binokularnik - Pią 17 Sty, 2025
Soniak10 napisał/a: | Binokularnik napisał/a: | Jaki był powód jego zakupu? | Czysta ciekawość: tyle się naczytałem w necie, także tutaj na forum, że chciałem mieć możliwość porównania lornetek o takich samych parametrach, ale z różnych półek cenowych i jakościowych. Różnica jest, ale nie taka, żeby "powalała" lub zniechęcała do patrzenia przez tańszą z lornetek. |
W moim przypadku było troszkę inaczej.
Kiedyś kupiłem Kowę sv 10x25 – byłem zadowolony, później kupiłem Terrę ed 10x25 i….z Kowy przestałem być zadowolony. Pole pozorne miała większe od Terry ale mimo tego nie chciało mi się już przez nią patrzeć. Dałem ją koledze, chwilę poużywał, przekazał dalej, a sobie kupił kieszonkowego Wiktora.
Odnoszę wrażenie, że większość z nas poszukuje ideału w ramach budżetu jaki sobie na ten cel wyznaczyliśmy.
kimek27 - Sob 25 Sty, 2025
A mnie zastanawia jedno. Po co te oh ach za lornetkę OEM z chińskiej dystrybucji. Te modele OEM są już dostępne od dobrych kilku lat. Miałem takie dwa, starszy i nowszy. Z europejskiej dystrybucji można kupić ja za tyle samo z prawdziwym serwisem klienta i ewentualną gwarancja. Prawda, te lornetki niewiele ustępują takiemu ELSV ale to niewiele robi wystarczająca różnice żeby nazwać lornetkę "Dobra" w odniesieniu do wzorca ELSV. Te sztuki trzeba wybierać bo rozrzut jakościowy w chińskim montażu zawsze jest. Najlepsze wersję mają już dobre powłoki choć konstrukcja taka sama na przestrzeni lat ze zmianami kosmetycznymi pod odbiorcę OEM. Te lornetki przedziału 500 euro wytrzymają 10 lat przy lekkim użytkowaniu. Kupując EL SV za 3 razy tyle mamy lornetkę na całe życie. Skwarek to nie produkt OEM. Jeśli coś będzie niedomagać. Muszle, okleina, pokrętło ostrości to to naprawimy( z reguły za darmo ) W lornetce OEM gdzie nie ma zaplecza serwisowego lornetka staje się "kikutem" z uszkodzonymi muszlami czy rozciągnięta okleina. Polecam tą lornetkę jak najbardziej, ale tylko z europejskiej dystrybucji OEM.
Basquiat - Sob 25 Sty, 2025
Z europejskiej dystrybucji można kupić ja za tyle samo z prawdziwym serwisem klienta i ewentualną gwarancją...Kimek o jakiej lornetce piszesz?
O różnych markach OEM Viking Opticron Kite etc Ja niestety nie doszukałem się dystrybucji tej "Marki" w Europie Na stronie SkyRover adres serwisu to skrzynka pocztowa w Australii a siedziba firmy w biurowcu w Kunming. Marka widmo pewnie bez stanów magazynowych i jakiegokolwiek zaplecza. Gorąco polecam
widoczek - Sob 25 Sty, 2025
kimek27, wypowiadasz się o Banner Cloudzie mimo że go nie miałeś w ręku/ przy oku. Wiążesz go z lornetkami innych marek mimo ze to zupełnie inne projekty. Trochę słabo.
Kunming raczej nie ma dużej gamy dachowych lornetek 8x42. Przerobiłem kilka lornetek 8x42 z tej fabryki na przestrzeni ostatnich 10 lat wszystkie z identycznymi parametrami jak w/w
Widoczek proszę wskaż sklep, miejsce gdzie mogę go przetestować z miłą chęcią bym ją porównał do innych lornetek tej marki bądź innych. Testu czy wpisu do bazy lornetek na optycznych też bym się raczej nie spodziewal.
widoczek - Sob 25 Sty, 2025
Ale po co chcesz ją testować skoro już sie o niej wypowiedziałeś czyli opinię masz wyrobioną bez dotykania lornetki.
ryszardo - Sob 25 Sty, 2025
kimek27 napisał/a: | Kunming raczej nie ma dużej gamy dachowych lornetek 8x42. Przerobiłem kilka lornetek 8x42 z tej fabryki na przestrzeni ostatnich 10 lat wszystkie z identycznymi parametrami jak w/w |
Możesz podać przykład jednej lornetki, przez którą patrzyłeś i ma parametry identyczne jak SRBC?
binocullection - Sob 25 Sty, 2025
Warto na tym etapie dyskusji juz tylko inteligentnie pomilczeć.
kimek27 - Nie 26 Sty, 2025
binocullection, Dokladnie. Po co drążyć. Wiosna idzie. Sezon tuż tuż. Wszystkim miłego użytkowania Kunming United Optics
binocullection - Czw 06 Lut, 2025
Najbliższa niedziela zapowiada się obiecująco, dlatego zapraszam po 11 nad Bulwary. Lokalizacja bez zmian. Może tym razem uda nam się doprowadzić do konfrontacji 8x42?
widoczek - Czw 06 Lut, 2025
Mnie nie będzie w weekend w Wawie, odpadam
binocullection - Pią 07 Lut, 2025
Ja bede tak czy siak, wiec zapraszam.
ryszardo - Pią 07 Lut, 2025
Ja będę, jeśli się ogarnę zdrowotnie do tego czasu.
binocullection - Nie 09 Lut, 2025
Dziekuje za dzisiejsze spotkanie. Dobrze bylo w koncu porozmawiac o czyms innym, niz lornetki, choc i tych nie zabraklo. Jest z tego co dostrzegam dosyc symptomatyczne dla naszego srodowiska zjawisko czytania, lecz nie udzielania sie (ani wirtualnie ani fizycznie) sporej czesci binoholikow lub (dla poprawnosci politycznej) zwyklych uzytkownikow lornetek. Czasem mnie zastanawia, z czego to wynika, niemniej niezmiernie cieszy wychodzenie z ukrycia i dzielenie sie swoimi obserwacjami. Dzisiejsze bylo szczegolnie wartosciowe i pokazujace, ze nie tylko chorobliwi fetyszyści zadaja sobie fundamentalne pytania z zakresu optyki i fascynuje ich poszukiwanie idealu w lornetkach.
Do nastepnego razu.
PS. Dzis po raz pierwszy w zyciu po wejsciu do kawiarni i spojrzeniu za okno pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to mezczyzna idacy dumnie z lornetka na piersi, ktory pod kawiarnia spanoramowal przeciwny brzeg Wisły, a nastepnie udal sie pelen entuzjazmu na dalszy spacer. Dla tych, co położyli krzyżyk na dobrostan pasji lornetkowej w spoleczenstwie mozna wykrzyknąć niczym Galileusz - a jednak sie kręci!
schuttenbach - Nie 09 Lut, 2025
Cytat: | ...Jest z tego co dostrzegam dosyc symptomatyczne dla naszego srodowiska zjawisko czytania, lecz nie udzielania sie (ani wirtualnie ani fizycznie) sporej czesci binoholikow lub (dla poprawnosci politycznej) zwyklych uzytkownikow lornetek. Czasem mnie zastanawia, z czego to wynika, niemniej niezmiernie cieszy wychodzenie z ukrycia i dzielenie sie swoimi obserwacjami... |
Pozwolę sobie odpowiedzieć - czytam forum od parunastu lat, kupiłem lornetkę na Giełdzie forum, a zarejestrowałem się dopiero miesiąc temu (przyznaję, że po to żeby również skorzystać z Giełdy). Lornetka jest moim narzędziem pracy, ale po prostu Wasza wiedza jest tak duża, że nic mądrego na temat sprzętu nie jestem w stanie dodać. Miałem w życiu w rękach może z 5 lornetek, wydaje mi się, że znalazłem taką, która spełnia moje potrzeby (Kowa BDII 10x42), mam świadomość, że są lepsze - ale pewnie droższe. Chętnie poprzymierzałbym się do innych, bo uwielbiam dobrą optykę, ale to drogie hobby niestety.
Piszcie dalej, można się od Was wiele dowiedzieć!
Dziękuję za to i pozdrawiam.
Jan55 - Nie 09 Lut, 2025
schuttenbach napisał..."Miałem w życiu w rękach może z 5 lornetek, wydaje mi się, że znalazłem taką, która spełnia moje potrzeby (Kowa BDII 10x42), mam świadomość, że są lepsze - ale pewnie droższe."
Jeżeli trafiłeś w dobry egzemplarz to się ciesz nią, bo to bdb lornetka. Za lepsze trzeba dużo więcej zapłacić, natomiast dla zwykłego amatora, Kowa jest wystarczającą lornetką , w każdej aperturze. Najważniejsze jest to, że spełnia twoje potrzeby i tym samym daje Ci przyjemność z patrzenia i widzenia dobrego obrazu.
binocullection - Pon 10 Lut, 2025
Dobrze, ze piszesz. Czasem po spojrzeniu przez 50ta lornetke wiadomo tyle samo, co po piątej. A zatem mniej chodzi o chwalenie sie liczba obejrzanych sprzetow, a wnikliwością swojej percepcji optyki. Kowa to dobry sprzet.
_Tomek_ - Nie 09 Mar, 2025
Kupiłem BC 8x42, tak trochę w ramach eksperymentu. Chciałem w tym McGill, bo niby sprawdzają przed wysyłką, ale po rejestracji moje konto wpadło w czarną dziurę. Nie mogłem się zalogować (choć hasło znałem), nie mogłem zresetować hasła ("password reset not allowed for this user"), nie mogłem zarejestrować nowego konta na ten sam e-mail, nie dostałem odpowiedzi na pytanie przesłane przez formularz ani przez ich e-mail. Dzwonić nie będę, bo szkoda mi pieniędzy. Ostatecznie kupiłem dziś na stronie producenta i czekam.
Jan55 - Nie 09 Mar, 2025
_Tomek_ napisał..."ale po rejestracji moje konto wpadło w czarną dziurę. Nie mogłem się zalogować (choć hasło znałem), nie mogłem zresetować hasła ("password reset not allowed for this user"), nie mogłem zarejestrować nowego konta na ten sam e-mail, nie dostałem odpowiedzi na pytanie przesłane przez formularz ani przez ich e-mail."
Pewnie Musk wyłączył Starlinka i stąd te trudności .
"Ostatecznie kupiłem dziś na stronie producenta i czekam."
Ale Cię wzięło . Oby egzemplarz był bez wad, bo inaczej to ból . Niemniej jednak, życzę powodzenia i oczywiście, jak dotrze, opinii po sprawdzeniu "organoleptycznym" .
_Tomek_ - Nie 09 Mar, 2025
Może ten McGill nie handluje z nami? Tylko niech to jawnie napiszą, a tak moje dane i cały misterny plan w p....
Generalnie nastawiam sie na wszystko. Jak będą drobne niedoskonałości, to przymknę oko. Jak coś grubszego to odeślę (strata opłat celno-skarbowych) lub naprawie na wlasny koszt. W obu wypadkach wyleczę się z takich zakupów. Ale jest szansa, że będzie ok.Dam oczywiście znać. Teraz już nie odpuszczę, bo kasa zeszła z konta
widoczek - Nie 09 Mar, 2025
Trzymam kciuki!
gekon72 - Pon 10 Mar, 2025
Posiadam Busnella Legend M 8x42 i mam pytanie do osób ze spotkania w styczniu: czy mocno odstawała od SRBC 8x42? Czy warto wydawać kasę na tę nową?
Cieszy mnie fakt, że opisana została jako ciut lepsza od M7
ryszardo - Pon 10 Mar, 2025
Moim zdaniem Busnell Legend M odstawał od SRBC dużo bardziej niż M7.
Powód jest prosty: M7 przegrywa optyczne, ale wygrywa pod względem komfortu użytkowania.
Ten komfort jest największą wadą SRBC, a Busnell jest jeszcze gorszy. Jedna z bardziej topornych lornetek, jakie kiedykolwiek miałem w ręku (wytworów lornetkopodobnych nie liczę).
Optycznie różnica jest duża. Banner Cloud jest pod każdym względem wyraźnie lepszy, a w niektórych kwestiach (kontrast na przykład) jest absolutnie bezkonkurencyjny i nawet SFy i NLki muszą tu uznać wyższość chińczyka.
Mata88 - Sro 12 Mar, 2025
Optycznie SRBC wypada lepiej, ale jak chodzi o komfort, to M7 rozjeżdża to totalnie. Banner Cloud faktycznie zaskakuje, szczególnie kontrastem .
_Tomek_ - Pon 07 Kwi, 2025
Dziś dotarła do mnie 8x42 APO. Wstępnie wszystko okej - żadnych wyraźnych defektów mechanicznych, estetycznych czy optycznych (kolimacja na dachu ok).
Porównam ją dokładnie do Kowy 8x42 BD II oraz Genesis 10.5x44 i za jakiś czas opiszę.
Kot72 - Pon 07 Kwi, 2025
_Tomek_, ile cła doliczyli ?
Lornetka i transport 2180 zł, VAT i cło - ok. 670 zł
Kot72 - Pon 07 Kwi, 2025
O.K. , Dzięki za info . Te Sky Rovery już zaczęły się pojawiać za południową granicą pod marką Fomei . Jeszcze trochę i może doczekamy się pod brandem Delta Optical
Które Fomei?
Kot72 - Pon 07 Kwi, 2025
Na pewno 10x42 . Linki były na C.N.
widoczek - Pon 07 Kwi, 2025
https://www.fomei.com/en/...OMEI%20warranty
widoczek - Pon 07 Kwi, 2025
_Tomek_ napisał/a: | Dziś dotarła do mnie 8x42 APO. Wstępnie wszystko okej - żadnych wyraźnych defektów mechanicznych, estetycznych czy optycznych (kolimacja na dachu ok).
Porównam ją dokładnie do Kowy 8x42 BD II oraz Genesis 10.5x44 i za jakiś czas opiszę. |
To co, robimy jakies spotkanko porównawcze naszych chińskich 8x42? 😀
Jan55 - Pon 07 Kwi, 2025
Ciekawe czy te SRBC vel Fomei to już z nowymi, mniejszymi muszlami, czy z tymi, starymi i wielkimi . Swoją drogą, jeżeli Fomei weszło w brend ze swoją marką, to może pojawią się pozostałe apertury i dobra jakość pomiędzy egzemplarzami, będzie w miarę powtarzalna. Czas pokaże. Cena też jest znośna i do przyjęcia .
_Tomek_ - Wto 08 Kwi, 2025
Skyrover daje gwarancję dożywotnią, choć z wiadomych względów to trochę abstrakcja. Fomei ma realistyczne 5 lat, za to koszty wysyłki dużo niższe. Cena zaskakująca niska, w zasadzie tyle co ja dałem.
widoczek napisał/a: | To co, robimy jakies spotkanko porównawcze naszych chińskich 8x42? 😀 |
Zdecydowanie! Zresztą BC 10x42 też mnie interesuje.
Pierwsze wrażenia po dziennych i wieczornych obserwacjach - jest super jak za tą, a nawet i wyższą cenę. Tym niemniej wyskakują drobne problemy z jakością obrazu tam gdzie bym ich się nie spodziewał.
Generalnie chcę podziękować za wszystkie opinie o Bannercloudach, w tym 8x42. Wiadomo, że zakup jest bardzo ryzykowany, ale fakt, że tylu zaawansowanych obserwatorów dobrze o tej lornetce mówiło przekonał mnie, że warto zaryzykować.
binocullection - Wto 08 Kwi, 2025
Gratulacje Tomek odwagi i zakupu. Daj znac, kiedy pasuje Ci sie spotkac.
BC, jak kazda inna lornetka, otwiera sie z czasem i pokazuje rozne oblicza. Przede wszystkim dobre, ale takze zle. Wazne, to nie ulegac trendom internetowym i nie narzucac jej zbyt wysokich wymagan, adekwatnych do lornetek duzo drozszych. Na Bannera, jak sadze, nalezy patrzec bardziej statystycznie i zdac spbie sprawe, ze ok 80% lornetek na rynku miesci sie w jego zakresie cenowym. Nastepnie spojrzec przez niego i przez pozostale lornetki z tej populacji i uzmysłowić, jaki przestwór oceanu dzieli jego optyke od pozostalych. Wtedy mozna wyciagnac pelnie satysfakcji z zakupu, muszle przestaja przeszkadzac i nawet sama lornetka staje sie lzejsza, niz ja opisywano
widoczek - Wto 08 Kwi, 2025
Waga SRBC, zarówno w klasie 42, 50, 56 mm jest podobna do lornetek topowych innych producentów
TRYTON7 - Sro 09 Kwi, 2025
No cóż...
nowe idzie Panie a wiec wsłuchajcie sie w słowa Konopielki
https://www.youtube.com/watch?v=ACUjQ6nD0-c
_Tomek_ - Czw 10 Kwi, 2025
Tak bociany będą pływały, a Bannercloudy kręciły się w drugą stronę
Generalnie można się szybko przyzwyczaić, ale jak jednocześnie używa się lewo- i prawoskrętnych lornetek to jest to trochę denerwujące.
Marek Marecki - Pon 14 Kwi, 2025
W zeszłym roku nasze lornetki Banner Cloud APO otrzymały ogromne wsparcie i zaufanie użytkowników. W tym samym czasie otrzymaliśmy również wiele opinii klientów, którzy prosili o mniejszą muszlę oczną. Po starannym zebraniu cennych sugestii zaprojektowaliśmy specjalnie zamienną małą muszlę oczną, która jest bardziej odpowiednia — a produkcja została już ukończona!
Aby okazać naszą wdzięczność klientom, którzy konsekwentnie wspierali SR, postanowiliśmy zaoferować nową muszlę oczną za darmo klientom, którzy zakupili lornetki Banner Cloud APO. Klienci muszą jedynie pokryć koszt wysyłki.
Jednocześnie, ze względu na częste wahania polityki taryfowej USA w ostatnim czasie, w celu zmniejszenia wszelkich dodatkowych kosztów, z którymi klienci z USA mogliby się zmierzyć podczas procesu aktualizacji, poszukujemy obecnie lokalnego klienta z USA na rynku amerykańskim, który pomógłby nam w logistyce wysyłki nowej małej muszli ocznej.
Jeśli któryś z użytkowników z USA jest skłonny przyjąć rolę agenta, nasza firma skonsoliduje i wyśle nową muszlę oczną na adres wskazany przez agenta. Agent będzie następnie odpowiedzialny za ujednoliconą dystrybucję i pomoże wyjaśnić szczegóły dotyczące odpowiedzialności za koszty klientom. Jeśli jesteś zainteresowany, wyślij wiadomość e-mail na adres [sales.skyroveroptics@gmail.com], dołączając swoje dane osobowe i dowód zakupu. Twoje wsparcie pomoże nam jeszcze lepiej służyć użytkownikom na całym świecie!
Poinformujemy wszystkich o potwierdzonym agencie w USA po wybraniu. Klienci, którzy potrzebują nowej muszli ocznej, mogą skontaktować się z nami bezpośrednio lub złożyć wniosek za pośrednictwem agenta w USA.
Jan55 - Pon 14 Kwi, 2025
Marek Marecki... Pisali o zmniejszeniu z 48mm na, bodajże, 46mm, więc dalej muszle będą wielkie. Aby były w miarę dobre (uniwersalne) dla wszystkich, to musieliby zejść do max 43mm.
_Tomek_ - Pon 14 Kwi, 2025
Super. Dla mnie 44.5 mm w Genesis jest już komfortowe.
Wojtas_B - Pon 14 Kwi, 2025
W nagłówku informacji, którą zacytował Marek, jest mowa o średnicy 44 mm.
widoczek - Pon 14 Kwi, 2025
https://skyroveroptics.com/blogs/blog/44mm-twist-up-eyecups-for-sr-bc-apo-binoculars
widoczek napisał/a: | https://skyroveroptics.com/blogs/blog/44mm-twist-up-eyecups-for-sr-bc-apo-binoculars |
No i o to chodziło.
Z tego co rozumiem to zmniejszyli z 48.5mm do 45mm. Mialem nadzieję, że będzie mniejsza średnica muszli
widoczek napisał/a: | Z tego co rozumiem to zmniejszyli z 48.5mm do 45mm. Mialem nadzieję, że będzie mniejsza średnica muszli |
No ale przez Twoją i Tomka SRBC 8x42 nawet z oryginalnymi wielkimi muszlami już całkiem dobrze mi się patrzy (wygodniej niż przez moją SRBC 10x42), więc po wymianie muszli na mniejsze piękny obraz, jaki daje ta lornetka, powinien popłynąć do mojego łba jak złoto.
ryszardo - Pon 14 Kwi, 2025
Te muszle są już dostępne? Jakoś ich nigdzie do kupienia nie widzę.
Nowe wypusty będą już z mniejszymi muszlami, do wyboru, czy na razie nic nie wiadomo?
Nic nie wiadomo jeszcze
Jan55 - Pon 14 Kwi, 2025
Jeżeli są dostępne to tylko bezpośrednio w Banner Cloud. Tak przynajmniej pisali. Czy już są, to trzeba by do nich pisać.
Jan55 - Pią 18 Kwi, 2025
Na forum CN piszą, że muszle są dostępne, tylko trzeba jakby się zarejestrować i wysłać potwierdzenie zakupu lornetki. Wysyłają muszle za darmo, ale trzeba pokryć koszty wysyłki.
Wynika też z opisu, że jeżeli jest się wtórnym właścicielem lornetki to trzeba pokryć też koszt muszli czyli 99$. Zainteresowani muszą sobie to sami sprawdzić.
|
|