|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - FZ-18 - tulejki i konwertery - uwagi
qadest1 - Nie 22 Cze, 2008 Temat postu: FZ-18 - tulejki i konwertery - uwagi Ale kurna! Macie wątek FZ - 18 tulejki adaptacyjne Dlaczego do diaska tam nie Piszecie??????
DROGA ADMINISTRACJO!!!
Szlag mnie trafia, gdy chcąc poczytać forum "typowo" o lumixie FZ18 jestem zmuszony wertować posty (ostatnio zresztą tylko takie) o tulejkach, rajnoksach i innych duperelach do robienia portretówek muchom Założono osobny wątek i nie został skasowany, to piszcie makro/tulejko/rajnokso maniacy w tym jednym wątku, a ten zachowajcie dla spraw typowo, ogólnie użytkowych Albo zamknąć ten watek i otworzyć same tematyczne: soft/firmware, tulejki/soczewki/makro, akumulatorki, filtry itp. ect. do tego na dokładkę mamy już dwa tematy o fz50, które notabene również mogły by być zcalone
Robi się to już męczące, gdy wchodząc praktycznie w każdy wątek o FZ 18 zmuszony jestem czytać o tulejkach i soczewkach, pomimo osobnych wątków dotyczących tych spraw.
Gdybym miał pewność, że w watku: LUMIX FZ18 - to może być to... pisze się ogólnoużytkowe posty nt. tego aparatu (nie o samych tulejkach jak w podobnym wątku) chętniej i łatwiej przegladałoby mi się go, gdyż wiedziałbym, że wchodząc tam mogę się dowiedzieć nowych rzeczy, ogólnie o aparacie a nie o tym jak zrobić makro odwłoka komara Zaczynam Was (administrację) podejrzewać o to, że tracicie kontrolę nad forum
zsoi3 - Nie 22 Cze, 2008
qadest1 napisał/a: | ... podejżewać o to, że tracicie kontrolę nad forum ... |
Ok - podejrzewam, że w wątku "LUMIX DMC-FZ18 - to może być to..." bezpiecznie będzie napisać, że aparat na obudowie ma gwint, do którego można dokręcać różne rzeczy - np. pierścień do tulipana oraz tulejki adaptacyjne, które mogą służyć do mocowania konwertera makro, aby wykonać ciekawe zdjęcia (nie tylko "odwłoku komara" - np. ślimaka, niektórzy lubią robić makro slimaków i ładnie im to wychodzi). To informacja dla nowych forumowiczów, jeżeli jeszcze tego nie wiedzieli
qadest1 - Nie 22 Cze, 2008
zsoi3 napisał/a: | qadest1 napisał/a:
... podejżewać o to, że tracicie kontrolę nad forum ...
ok - podejrzewam, |
Tak.... jak się nie ma nic sensownego i merytorycznego do napisania to można też oczywiscie do "ortografa" się przychrzanić dla odwrócenia uwagi
Zresztą post był bardziej do ADMINISTRACJI forum niż do Ciebie, więc daruj sobie...
...bo się obrażę na Was jak sluuurp
edmun - Pon 23 Cze, 2008
qadest1, nie obrażaj się. nie jest to wina administracji a samych użytkowników.
ile to razy trzeba upominać. myślę nad tym, aby zmienić nazwy tematów.
ten zmienić na FZ18 ogólnie
a resztę po kolei:
FZ18 tuleje i konwertery
FZ18 soft
Gośka - Pon 23 Cze, 2008
Cześć. Faktycznie zrobiło się trochę masło maślane, ale w sumie nie wszystko musi być poukładane . Tym bardziej, że jak coś nas interesuje, wtedy staramy się chwytać wszystko na raz. Coraz bardziej przekonuję się ,że mój wybór jaki padł na Lumix-a był słuszny...ale do 100% jeszcze brakuje. No chyba ,że uda mi się zrobić takie ładne makro odwłoka komara
goltar - Pon 23 Cze, 2008
qadest1 posty tego typu proszę o wysyłanie jako "wiadomość prywatna" do moderatora lub w dziale "Propozycje", ponieważ umieszczając je na forum w temacie merytorycznym sam robisz bałagan i OT. Do tej pory w temacie FZ-18 wiele osób interesował się tulejkami i konwerterami i nie było potrzeby wydzielania odrębnego tematu. W chwili obecnej jest to dobra propozycja i będzie egzekwowana.
qadest1 - Pon 23 Cze, 2008
Przyjąłem do wiadomości odnośnie wysyłania tego typu propozycji na PW i dziękuję za uporządkowanie tematów.
Przepraszam wszystkich za OT
neM0 - Pon 23 Cze, 2008
Zeby nie byc niegrzecznym dzin dybry najpierw rzekne.
Dziwna akcja z tym topikiem o fz18 wyszla, nie zdarzylem przeczytac do konca (tak najpierw naprawde chcialem go przeczytac zanim sie wypowiem), a tu nagle bec i nie ma juz czego czytac =p
Nic madrego wlasciwie do powiedzenia jeszcze nie mam (kupilem fzetke wlasnie po to zeby sie fotografowac nauczyc i poki co koncentruje sie na czytaniu, a nie na pisaniu ), ale nawiaze do zagadnienia ktore widzialem pare stron wstecz dotyczacego sdhc. Nie wiem czy ktos odpowiedzial, bo 13 stron ktorych nie zdarzylem przeczytac wyparowalo ;p
Ktos mial watpliwosci czy fz18 obsluguje hdsc 8gb. Otoz ja wlasnie mam w aparacie 8gb Extreme III Sandiska i nie stwarza mi to zadnych problemow. Poslalem pytanie najpierw do Panasonica czy aparaty te obsluguja 8 giga i w odpowiedzi dostalem ze obsluguja do 32 giga sdhc i tu padla nazwa oryginalnej pamiec panasonica. Wywnioskowalem ze jak obsluguja oryginalne Panasonici to i oblsuza kazda - w koncu co standard to standard.
Karte spora kupilem w sumie glownie z nastawieniem ze byc moze wykorzystam aparat do nakrecenia jakiegos filmu od czasu do czasu, bo przy zwyklym robieniu zdjec komicznie wyglada 1950 zostalo przy 8mp w wysokiej jakosci =p
Posiadam fzetke ze USA z softem 1.08. Wychodzilo by ze powinna nie miec zadnych limitow dotyczacych 15min, co najwyzej maksymalny plik = 4 GB (ograniczenia fat32), ale nawet nie sprawdzalem. 15min dla aparatu to az nadto moim zdaniem
goltar - Pon 23 Cze, 2008
Temat "FZ18 - tulejki adaptacyjne i konwertery" został przeniesiony TUTAJ.
neM0 merytoryczną część postu (o karcie pamięci) proponuje umieścić w osobnym poście w temacie "LUMIX DMC-FZ18 - to może być to...".
|
|