forum.optyczne.pl

Lornetki - Czyszczenie pryzmatów w lornetce.

Marcelixt - Czw 02 Maj, 2024
Temat postu: Czyszczenie pryzmatów w lornetce.
Hej koledzy. Czym wyczyścić i jak pryzmaty w lornetce bez ich wyjmowania????czyszczę starą pamiatkę Binolux 8x30 i nie chcem zostawić jakichś smug. Pryzmaty są zamocowane na takich blaszkach. Nie chce tego wyjmować, bo nic nie ustawię potem.
Kot72 - Czw 02 Maj, 2024

Bez wyjmowania to zapomnij . Musisz wyjąć przynajmniej jedną parę . Zaznacz ołówkiem lub markerem położenie i demontuj . Jeśli kolimacja poleci to zostają mimośrody do poprawek . Jeśli odkręciłeś obiektywy i nie zaznaczyłeś położenia to i tak już po ptokach :wink:
zadra - Wto 07 Maj, 2024

dołączę się do tematu o pryzmaty.
Czyszczenie czyszczeniem, ponowny prawidłowy montaż też łatwy nie jest, ale ja chciałbym zapytać o inną kwestię.

Pryzmaty w mi dostępnych ruskach na bocznych ściankach mają warstwę zmatowionego szkła. Wygląda jak piaskowana albo szkielkowana.
Oczywiście, że chodzi tu o utrunienie odbicia i ucieczkę światła przez boczne ścianki.
Zastanawiałem się wielokrotnie, czy te boczki można pokryć warstwą zupełnie nieprzepuszczalnego lakieru oraz jakie negatywne efekty mogłoby to przynieść.

Z pozytywnych, to najpewniej aż " zdobycie doswiadczenia" w psuciu lornetek ;)
Może by dało się uzyskać lepszy kontrast, albo ogólnie " obraz " ?

Maciek - Wto 07 Maj, 2024

zadra, Powierzchnie pryzmatów, które są matowe nie biorą udziału w odbijaniu światła i najzwyczajniej producentowi nie opłaca się ich polerować - pozostają więc matowe. Malowanie ich nic nie da.
Dla odmiany te powierzchnie które odbijają światło w lepszych lornetkach są uszlachetniane np. warstwami dialektrycznymi i powłokami fazowymi.

Kot72 - Wto 07 Maj, 2024

zadra, Tak , te boczne ścianki można czernić . Czasem delikatnie poprawia się kontrast . Można użyć markerów . Wszystko zależy od konstrukcji . Np. w CZJ 8X30 w obiektywie jest dodatkowo zamontowana karbowana tulejka która zasłania przednie pryzmaty . W takim przypadku czernienie nic już nie wnosi . Warto pomalować boki soczewek w okularze o ile nie są malowane fabrycznie . To wyraźnie poprawia kontrast .
zadra - Wto 07 Maj, 2024

Kot72 napisał/a:
zadra, Tak , te boczne ścianki można czernić . Czasem delikatnie poprawia się kontrast . Można użyć markerów . Wszystko zależy od konstrukcji . Np. w CZJ 8X30 w obiektywie jest dodatkowo zamontowana karbowana tulejka która zasłania przednie pryzmaty . W takim przypadku czernienie nic już nie wnosi . Warto pomalować boki soczewek w okularze o ile nie są malowane fabrycznie . To wyraźnie poprawia kontrast .

sprawdzę przy najbliższej okazji.

Wydaje mi się, że otwieralem też lornetkę która pryzmaty miała obudowane blaszkami - wyczernione od wewnątrz.

TRYTON7 - Sro 08 Maj, 2024

https://allegro.pl/oferta/eter-dietylowy-czysty-min-99-5-100ml-warchem-7849372401 + wata bawełniana.