forum.optyczne.pl

Lornetki - Czym przykleić gumę do lornetki?

puni - Czw 09 Maj, 2024
Temat postu: Czym przykleić gumę do lornetki?
Potrzebuję przykleić cienką czarną gumę pokrywającą centralne pokrętło ostrości do tego pokrętła które jest wykonane z tworzywa sztucznego.
Nikon serii EX.
Jakiego bezzapachowego po wyschnięciu kleju użyć?
- uretanowy?
- szybkowiążący cyjanoakrylowy wersja gęsty np. firmy Senus CA (ma wersję: rzadki, średniorzadki, gęsty, extragęsty, żel)?
- inny?

browar - Czw 09 Maj, 2024

Chyba tylko poliuretan, choć trudno bez zdjęcia tej gumy przygotować powierzchnie klejone. Ja bym najpierw rozebrał sprzęt.
puni - Czw 09 Maj, 2024

Wydaje się tak: Na powierzchni pod gumą nie ma kurzu, tłustego. Po co ją przygotowywać i tracić czas na rozbieranie sprzętu który nigdy nie był ruszany. Guma jest luźna na tyle że ma luz ok. 3mm jak się ją ściśnie, wydaje się że to dobra przestrzeń aby wlać klej ciekły lub średniogęsty.

Poliuretan jak pamiętam niesamowicie śmierdzi bo jest na bazie żywic, a żywice niezbyt dobrze radzą sobie z powierzchniami płaskimi i wymagają przygotowania (utworzenie chropowatości). W przeciwieństwie do cyjanoakrylów. Kto z Was co stosuje na sprzęty optyczne?

Binokularnik - Czw 09 Maj, 2024

A czegoś na bazie silikonu nie dałoby się wcisnąć w tę szparę między gumą a gałką?
puni - Czw 09 Maj, 2024

Masa silikonu jest dość duża, myślę że ciężko rozprowadzić.
Klej do szyb samochodowych mi przychodzi na myśl łączy gumę z blachą, bardzo trwały.