forum.optyczne.pl

Lornetki - Jak rozruszać pokrętło ostrości?

puni - Pią 10 Maj, 2024
Temat postu: Jak rozruszać pokrętło ostrości?
W NIkonie EX 7x35 mam dość ciężko obracające się pokrętło ostrości, czasami trzeba wspomóc drugim palcem. Takie wrażenie jakby smaru było za dużo, nic nie mlaska. Tak jest od nowości, myślałem że się wyrobi. Ma kilka lat ale sporadycznie używana.  Mam porównanie do EX 10x50 gdzie to samo chodzi płynnie, lekko, delikatnie.

Jak rozruszać pokrętło ostrości?
Zostawić lornetkę na słońcu na cały dzień?
Kapnąć pół kropli rozpuszczalnika pod pokrętło ostrości na przekładnię ślimakową?
Jaki pomysł?

Lech149 - Pią 10 Maj, 2024

rozpuszczalnik ? :mrgreen:
Kot72 - Pią 10 Maj, 2024

Tam nie ma przekładni ślimakowej . Prawdopodobnie opór stawiają okulary . Zdaje się że to uszczelniona lornetka ? Może oringi ciasne skoro sporadycznie używana ?
puni - Pią 10 Maj, 2024

Jest smar. Podejrzewam, że jeśli jest go za dużo to mlaska lub ciężko chodzi. Stąd pomysł aby smar rozcieńczyć bez rozbierania połową kropli jakieś substancji. Rozumiem, też że po to jest specjalny gwint (pomyliłem z ślimakiem), aby okulary nie stawiały właśnie oporu mimo uszczelnienia. Jak jest naprawdę?
Kot72 - Pią 10 Maj, 2024

puni, w uszczelnionym porro z ruchomym mostkiem focuser zazwyczaj chodzi dość ciężko . Gdy uszczelnienie się wyrobi to wtedy chodzi lżej . W ramach eksperymentu możesz zapuścić pokrętło . Nic nie zepsujesz .
puni - Sob 11 Maj, 2024

@Kot72 Co to znaczy i co rozumiesz poprzez: "zapuścić pokrętło"?
Kot72 - Sob 11 Maj, 2024

puni, zapuścić znaczy to co chciałeś zrobić czyli zapuścić = kapnąć. Może nie koniecznie rozpuszczalnik ale jakiś penetrator typu wd-40 .
puni - Nie 12 Maj, 2024

Czy ktoś już kiedyś coś takiego robił na swoim sprzęcie?
Rezultat?

Kot72 - Pon 13 Maj, 2024

Ja dokładałem smaru bo pokrętło chodziło zbyt lekko . Lekka poprawa nastąpiła . W drugą stronę nie próbowałem . Rozkręć to zobaczysz czy winne jest pokrętło czy prowadzenie okularów .