|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon MONARCH HG 8x42
MacYaro - Czw 30 Maj, 2024 Temat postu: Nikon MONARCH HG 8x42 Zwracam się do posiadaczy Monarcha HG 8x42 lub tych, którzy mieli ją dłużej w rękach niż 5 minut (tak jak ja) o rzeczowe opinie. Co o niej sądzicie. Zaszła potrzeba zebrania opinii na jej temat, gdyż mój przyjaciel naoglądał się na YT filmików w jej temacie i zapragnął ją kupić.
Ale zanim to zrobi, chciał bym go trochę ostudzić. Ja jestem jeszcze amatorem w temacie lornetek, a on jest zupełnym lamerem. Tak to jest, jak wpadnie przyjaciel na weekend na „dłuższego” drinka, „pomaca” szkiełka a potem chce zabłysnąć i mieć droższe „zabawki”.
Jan55 - Czw 30 Maj, 2024
MacYaro...Jeżeli MHG 8x42 reprezentuje poziom optyczny starego modelu Monarch7 8x42, to powinien być dobry, bo patrząc na M7 8x30 i 10x30, w których poziom optyki jest lepszy niż w starych Monarchach7, a niewiele gorszy od MHG 8x30, to powinno być bdb. Należało by się zastanowić, czy optycznie, MHG 8x42, jest wart zakupu, za obecną cenę, 2x wyższą, w stosunku do ceny M7 8x42, a to można tylko stwierdzić mając obie 1:1 w rękach. Największa różnica między nimi to lepsza budowa i mechanika MHG, w optyce może być bardzo mała, albo żadna. Zastanowiłbym się też nad GPO ED 8x42, która optycznie nie odstaje od wielu lornetek z wyższej średniej półki, tyle, że jest cięższa od MHG czy M7 a jest tańsza od MHG .
MacYaro - Czw 30 Maj, 2024
@Jan55 mam GPO Passion ED 8x42, przyjaciel ją testował, tak jak Kowę 6,5 i Nikona M7 8x30.
Chwilowo uparł się na MHG, zanim ją kupimy poczekam na ewentualne opinie.
Jutro "wybywamy" na tydzień do Szwecji na ryby (przyjaciel na ryby, ja w roli kucharza i barmana ), więc ewentualny zakup jeszcze poczeka.
Jan55 - Czw 30 Maj, 2024
MacYaro...W takim przypadku należy kupić MHG i porównać 1:1 z GPO i M7 8x30. Co prawda 8x30 to nie to samo co x42 ale jakość optyczną można porównać, bo MHG 8x42, chyba, nie odstaje optycznie aż tak, od MHG 8x30, które jest z kolei niewiele lepsze optycznie od M7 8x30. Ciekawe, dlaczego w necie jest tak mało opinii o MHG 8x42 .
Przyjemnych łowów i lornetkowych wrażeń .
binocullection - Pią 31 Maj, 2024
Przez 8x42 HG patrzylem wielokrotnie, ostatnio na spotkaniu lornetkowym nad Jeziorskiem i utrzymuje wysoka ocene optyki tej lornetki. Troche nie potrafie sie dogadac z jej muszlami okularowymi, ale tak poza tym jest to ogolnie dobry poziom adekwatny do (obecnej) ceny sklepowej. Ostrosc centralna, pole i oddanie barw aspirujace wrecz do topowych lornetek.
Jesli znajomy poczatkuje w branzy lornetkowej, to bedzie bardziej niz zachwycony.
Seria HG nie jest jednak, jak czasem sie ja czasem przedstawia, przedmurzem klasy alfa - pole ma plaskawe, ale dalekie od plaskiego. AC widoczne nawet w centrum, wyrazna dystorsje (osemka, dziesiatka jest super). Kupowanie tej lornetki za duze pieniadze z nadzieja na nieskazitelnosc optyczna grozi powaznym rozczarowaniem.
Jan55 - Pią 31 Maj, 2024
Dlatego, najlepiej przed zakupem, skonfrontować ją z M7 albo np z GPO czy Viperem 8x42, bo może się okazać, że optycznie nie jest aż tak lepsza, od nich, a cenowo droższa i to sporo. Można założyć, że lornetkowy laik, nie zauważy nawet, różnic optycznych, między tymi lornetkami, chyba, że się uprze, bo chce mieć Monarcha HG, więc musi kupić MHG .
ryszardo - Pią 31 Maj, 2024
Nad Jeziorskiem podszedł do nas jeden losowy człowiek, który poprosił o rekomendacje lornetkowe.
Po 20-30 minutach porównań stwierdził, że Monarch M7 8x42 jest wystarczający jakościowo, a patrzył przez niejedną alfę. Właśnie dlatego warto robić bezpośrednie porównania
zadra - Nie 02 Cze, 2024
nie mogę zgodzic się ze stwierdzeniem dotyczącym AC, bo ja nie mogę się jej dopatrzyć w swojej HG , ale każdy widzi to trochę inaczej.
We wcześniejszych lornetkach widziałem, a w Nikonie nie dostrzegam.
Może objawić się w jakiejś nie przewidywalnej chwili, to sobie zapamiętam i dopiszę.
Nie wiem, czy te lornetkę kupiłbym w kwocie powyżej 4000zł, chyba wybrałbym coś tańszego albo troszkę drozszego z zeissa lub innego rozpoznawalnego producenta,
Jak na razie jestem nią wciąż oczarowany..
Kilka pierwszych wrażeń jest do przeczytania w moim temacie dot vortexa tryumpha 10x42 ktory ostatecznie zakończył się zakupem Nikona MHG 8X42 .
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=35075
Acha..
Nie jestem pewien, czy można bezpośrednio porównywać 8x32 do 8x42 pod względem optycznym.
MacYaro - Nie 02 Cze, 2024
zadra napisał/a: | nie mogę zgodzic się ze stwierdzeniem dotyczącym AC, bo ja nie mogę się jej dopatrzyć w swojej HG , ale każdy widzi to trochę inaczej.
We wcześniejszych lornetkach widziałem, a w Nikonie nie dostrzegam.
Może objawić się w jakiejś nie przewidywalnej chwili, to sobie zapamiętam i dopiszę.
Nie wiem, czy te lornetkę kupiłbym w kwocie powyżej 4000zł, chyba wybrałbym coś tańszego albo troszkę drozszego z zeissa lub innego rozpoznawalnego producenta,
Jak na razie jestem nią wciąż oczarowany..
Kilka pierwszych wrażeń jest do przeczytania w moim temacie dot vortexa tryumpha 10x42 ktory ostatecznie zakończył się zakupem Nikona MHG 8X42 .
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=35075
Acha..
Nie jestem pewien, czy można bezpośrednio porównywać 8x32 do 8x42 pod względem optycznym. |
Dziękuję, przeczytałem.
kimek27 - Wto 04 Cze, 2024
Jesli ktos sledzi watki na forum, to ostatnio mialem zamiar kupic 8x30MHG, trafila sie 8x42 MHG ktora zakupilem.
Lornetki maja u mnie ciezko, na codzien uzywan 8x25CL i 8,5x42 EL SV
Nikon 8x42 MHG wyszedl dwa razy ze mna na spacer nad staw, optycznie lornetka przyzwoita, niestety nie bede jej porownywal ze SV bo to inna klasa optyki.
Nie odniose sie tez do Monarcha 7 bo go przy oku nie mialem.
Zalety dla mnie:
Mala i poreczna, optycznie? zalezy od ceny zakupu
Rozdzielczosc i oddanie kolorow bardzo dobre jak na klase cenowa.
Wady dla mnie:
Blackouty!!!
Muszli ocznych nie da sie wykrecic,
Futeral chyba zaprojektowany pod inna lornetke (chyba ze ktos nosi ze soba podreczny atlas pltakow, to sie zmiesci hihihi)
Ani wada ani zaleta:
Szerokie pole, niestety niezbyt dobrze skorygowane (osobiscie wolal bym tego pola mniej, a plasko i ostro)
Obudowa moze sie podobac, co do trwalosci ciezko stwierdzic.
Pokretlo ostrosci dla mnie pracuje za ciezko
8x42MHG wrocila do pudeleczka i sobie czeka az ja wymienie na cos innego, pewnie 8x30MHG jesli mniejszy brat bedzie pozbawiony w/w wad, albo cena bedzie adekwatna
Wojtas_B - Wto 04 Cze, 2024
kimek27, Ciężko być usatysfakcjonowanym MHG, gdy używało się EL 8,5x42. Musiałby ten Nikon dawać Ci coś w zamian, np. znacznie lepszą mobilność, mniejszą wagę itp.
_Tomek_ - Wto 04 Cze, 2024
kimek27 napisał/a: | niestety nie bede jej porownywal ze SV bo to inna klasa optyki. |
Nie rozumiem zupełnie. Uważam, że można porównywać lornetki z dowolnych klas i sam nie raz to robiłem i opisywałem. A porównania dwóch modeli obok siebie zrobione przez właściciela są szczególnie cenne, więc szkoda...
MacYaro - Wto 04 Cze, 2024
Kite Lynx HD+ 8x30, 8x42
Cenowo podobne do cen MHG a nawet tańsze.
Ktoś coś? Ma, miał?
.
Jan55 - Wto 04 Cze, 2024
MacYaro...Z tego co się orientowałem, swego czasu, to seria Lynx HD+ nie jest aż tak dobra jak wskazywałyby na to jej ceny. Największą wadą tych lornetek, są przy ich dużych polach, duże nieostrości brzegowe a pozostałymi zaletami, nie różnią się wiele, a nawet wcale (ostrość, jasność,kontrast,AC), od serii Falco, która jest tańsza o połowę i ma na dodatek lepszą obudowę. Pisali też o tym na portalu "wzrokowiec", który szkoda, że już nie istnieje, a także wiem to od osoby, która miała/ma, na co dzień do czynienia z tymi lornetkami. Ratuje je tylko w zasadzie 30 letnia gwarancja i podobno bdb serwis pogwarancyjny, bo cena ich nie jest zachęcająca jak na ich jakość optyczną.
W necie też jest bardzo mało na ich temat. Na BF jest tylko jeden temat dotyczący zakupu przez jednego z forumowiczów, Kite Falco 8x42 , który to forumowicz opisuje, że Lynx+ 8x42 jest porównywalny optycznie z Falko i nie jest wart dwukrotnej ceny, dlatego kupił Falco.
Ceny Lynxów+,ostatnio, zostały faktycznie trochę obniżone, u nas, prawdopodobnie ze względu na słabe zainteresowanie tą marką.
Kot72 - Sro 05 Cze, 2024
MacYaro, recenzję 8x42 hd+ masz na Binoview.ru . Potwierdza się że użyteczne pole na gwiazdach to jakieś 65% . Jak za tą cenę to trochę słabo . Mnie osobiście ta seria się nie podoba z wyglądu .
Jan55 - Sro 05 Cze, 2024
Zdecydowanie designe Lynx HD+, jest słabszy od Falco czy starego Lynxa HD, a jak piszą to i obudowa jest bardziej plastikowa.
kimek27 - Sro 05 Cze, 2024
_Tomek_ napisał/a: | kimek27 napisał/a: | niestety nie bede jej porownywal ze SV bo to inna klasa optyki. |
Nie rozumiem zupełnie. Uważam, że można porównywać lornetki z dowolnych klas i sam nie raz to robiłem i opisywałem. A porównania dwóch modeli obok siebie zrobione przez właściciela są szczególnie cenne, więc szkoda... |
Tylko gorzej gdy ta lornetka nie miala by wtedy zalet w porownaniu z ta o klase wyzej.
Wojtas_B napisał/a: | kimek27, Ciężko być usatysfakcjonowanym MHG, gdy używało się EL 8,5x42. Musiałby ten Nikon dawać Ci coś w zamian, np. znacznie lepszą mobilność, mniejszą wagę itp. |
MHG w porownaniu z EL jest bardzo zgrabny i sporo mniejszy. Niestety tak jak z EL sie nie cackam to MHG bal bym sie juz tak traktowac.
8x42 MHG za cene 4k PLN to fajny sprzet, jesli ktos jest swiadomy co za te pieniadze moze oczekiwac w optyce.
Ostatnimi czasy ceny sprzetu wywindowane sa w kosmos, europejskiej optyki za taka kase sie juz niie kupi, japonskiej tez juz powoli nie, zostaja tylko produkty chinskie, oem itp
Piotr_0602 - Pią 07 Cze, 2024 Temat postu: Re: Nikon MONARCH HG 8x42
MacYaro napisał/a: | Zwracam się do posiadaczy Monarcha HG 8x42 lub tych, którzy mieli ją dłużej w rękach niż 5 minut (tak jak ja) o rzeczowe opinie. |
Nikon HG w wersji 10x42 dostał bardzo wysoką ocenę w teście Optycznych (157 pkt).
Wersja 8x42 testu nie ma ale wypadłaby chyba podobnie. Osobiście wolę powiększenia x8 z ręki i jaśniejszą lornetkę, a do większych powiększeń mam ciężkiego Canona ze stabilizacją.
Ten Nikon 8x42 HG ma zaletę - małą wagę - 665 gram. Swarki czy Zeissy 8x42 są raczej koło 800g. Te 665 gram to blisko tego do czego potrafią dochodzić (do 600g) niektóre cięższe 8x32.
A najlepsza lornetka to ta którą mamy przy sobie. Lżejszą mamy częściej (stąd często mam ze sobą Pentaxa 6,5x21 który ma jak na rozmiar i cenę całkiem całkiem obrazek, no, ale to porro).
Sam preferuję lżejsze lornetki, bo te cięższe nawet jak są optycznie świetne to często łapią kusz w szafie czy szufladzie. Mam lekkiego Kite 8x3 HD (w pierwszej wersji) wybieranego jako lekka nieco lepisza wersja Nikona 8x30 Monarch (bez HG, czyi M7). Ale obecnie wolę niedawno kupiony 8x42 bo nadal jest lekką lornetą a obrazek lepszy od Kite i 42mm jaśniejsze od 30mm. Szerokie pole widzenia preferuję od kiedy zerknąłem w Nikona 10x35 E2.
Nikon HG owszem, aż poziomu Swarka nie osiąga ale jest całkiem blisko, za to lżejszy i masą, i ceną. Ceną to znacznie...
|
|