forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - POMOCY !! FZ50 czy SP-570 !!

Bllu-Man - Pon 23 Cze, 2008
Temat postu: POMOCY !! FZ50 czy SP-570 !!
Witam serdecznie !

Przeczytałem już większość wątków na temat tyhc dwóch aparatów, ale chciałbym uzyskać ich jednoznaczne porównanie. Różnią się cena ok. 100 pln, więc do zaakceptowania.

Proszę o pomoc w wyborze mojego PIERWSZEGO aparatu.

FZ50 VS SP-570

Którego wybrać ?

Pozdrawiam serdecznie !

tomekh - Pon 23 Cze, 2008

FZ50 jest znacznie większy - trudno go nawet nazwać aparatem kompaktowym, bo rozmiarem dorównuje amatorskim lustrzankom - jeśli to Ci nie przeszkadza to wybierz FZ50. SP-570 zmieści się w kieszeni kurtki czy polara, i obsługuje się go naprawdę super, ale jakość zdjęć jest wysoka tylko przy niskich czułościach (64-100, 200 na granicy przyzwoitości, potem szumy dają się we znaki) i krótkich ogniskowych (mniej więcej do 200 mm, potem daje w kość aberracja chromatyczna). Mogę wysłać na PW kilka przykładowych zdjęć z SP570.
pozdrawiam
Tomek

tomekh napisał/a:
FZ50 jest znacznie większy - trudno go nawet nazwać aparatem kompaktowym, bo rozmiarem dorównuje amatorskim lustrzankom - jeśli to Ci nie przeszkadza to wybierz FZ50. SP-570 zmieści się w kieszeni kurtki czy polara, i obsługuje się go naprawdę super, ale jakość zdjęć jest wysoka tylko przy niskich czułościach (64-100, 200 na granicy przyzwoitości, potem szumy dają się we znaki) i krótkich ogniskowych (mniej więcej do 200 mm, potem daje w kość aberracja chromatyczna). Mogę wysłać na PW kilka przykładowych zdjęć z SP570.
pozdrawiam
Tomek

Rozumiem że FZ50 robi lepsze fotki ? Czytałem w kilku miejscach że ma również spore problemy z szumami.

A jakie macie zdanie na temat karty wykorzystywanych w obu aparatach xD i SD które wypadają lepiej podczas zapisu ? No i kwestia najważniejsza różnica w zasilaniu baterie oraz akumulator , co bardziej ergonomiczne. ?

P.S. Podeślij kilka fotek jak możesz.

Cytat:
Rozumiem że FZ50 robi lepsze fotki

Tak - ma większą fizycznie matrycę (1/1.8, SP570 1/2.33) przy tej samej liczbie megapikseli, oraz lepszej jakości obiektyw Leica. Obiektyw Olympusa daje oczywiście większe możliwości, bo ma po pierwsze szeroki kąt 26 mm, a po drugie zbliżenie 520 mm, i to przy 10 mpix, wykrajając z tego np. 3 mpix uzyskamy niesamowity zoom. Ale w praktyce są dwa "ale". Po pierwsze przy najszerszym kącie jest widoczne zniekształcenie beczkowate, które będzie przeszkadzać jeśli zrobisz zdjęcia budynkom czy innym "prostym" motywom, ale np. przy krajobrazie w górach nie będzie już tak przeszkadzać. Po drugie przy maksymalnym zoomie dobre zdjęcie zrobisz co najwyżej w formacie 10x15, bo już przy wielkości ekranowej widać żółto fioletowe efekty na krawędziach fotografowanych obiektów.

A może dorzucisz coś na temat kart, jaką najlepiej wybrać zastanawiam się nad 4 GB extreme SD, czy są jakieś rodzaje tych kart ? jeszcze szybsze i czy to coś zmienia ? a może 2 GB spokojnie wystarczy ?

Rozumiem że akumulator w aparacei to lepsze rozwiązanie niż 4xAA jak jest w sp-570 ?

no z kartami xD jest kiepsko, wolno zapisują się zdjęcia, ale jakoś da w sie wytrzymać z JPEG, z RAW to już tragedia. Podobno można dokupić jakąś przejściówkę dzięki której można włożyć SD do SP570 - tak było napisane w teście na optyczne.pl.

[ Dodano: Pon 23 Cze, 2008 16:00 ]
acha, i akumulatorki. Powiem tak, mnie osobiście bardziej pasuje dedykowany akumulator, ale rozwiązanie z SP570 ma tę zaletę że jak się wyczerpią akumulatorki, to można paluszki kupić w kiosku.

No już chyba wybrałem, chyba że masz jeszcze jakąś alternatywę dla FZ50 bo to w końcu konstrukcja z 2006r. więc już leciwa..

Może umknął mi jakiś dobry aparat w podobnym przedziale cenowym +\- 100pln ??

FZ18 - ma "prawie" taki sam zakres ogniskowych (28-504) i robi lepsze zdjęcia na dłuższych ogniskowych (SP570 lepsze na krótszych). Po za tym w FZ18 moim zdaniem pewniej i szybciej działa autofocus, stabilizacja i rozpoznawanie twarzy, robi też lepsze filmy. Za to SP570 bije go na głowę w kwestii ergonomii, po prostu używanie tego aparatu jest samą przyjemnością.

tomekh napisał/a:
FZ18 - ma "prawie" taki sam zakres ogniskowych (28-504) i robi lepsze zdjęcia na dłuższych ogniskowych (SP570 lepsze na krótszych). Po za tym w FZ18 moim zdaniem pewniej i szybciej działa autofocus, stabilizacja i rozpoznawanie twarzy, robi też lepsze filmy. Za to SP570 bije go na głowę w kwestii ergonomii, po prostu używanie tego aparatu jest samą przyjemnością.

No to ja już nie wiem co zrobić czyli FZ-18 jest lepszy od FZ-50 ? ma matryce 8.1 Mpix ... :(

Nie twierdzę że jest lepszy, po prostu zależy od tego na co stawiasz, jak zależy ci na jakości zdjęć, a rozmiar nie gra roli, to wybierz FZ50, a jeszcze lepiej najtańsze lustrzanki które kupisz jeszcze taniej niż FZ50. Ja akurat chciałem mieć aparacik który nie zajmie tyle miejsca co lustrzanka i robi przyzwoite zdjęcia - dlatego mam FZ18, ale używałem trochę też SP570 stąd mam porównanie ich obu.

A która z kart jest szybsza Ultra czy extreme ? są jeszcze jakieś rodzaje kart do tych aparatów ? i czy cena 1699 to dobra cena za taki aparat ?
Portal - Pon 23 Cze, 2008

Bllu-Man napisał/a:
A która z kart jest szybsza Ultra czy extreme ?

Extreme III jest szybsza i chyba najszybsza :) (polecam sandisk Extreme III - super szybkosc )

qadest1 - Pon 23 Cze, 2008

Zwróć uwagę jeszcze na Fuji S9600, zoom nieco mniejszy bo "tylko" 10,7 bodajże, ale aparacik bardzo porządny i w podobnej cenie (jak nie tańszy) ale! podstawowy plus to szeroki kąt 28mm - czego brakuje w FZ 50 :)
Bllu-Man - Wto 24 Cze, 2008

Po wczorajszej wizycie w sklepie zmieniłem zdanie na lustrzanki :

NikonD40VR, Nikon D60, Canon EOS400D, Olympus 510DuKIT, i nie wiem co wybrać !!!

qadest1 - Wto 24 Cze, 2008

Olek E-510 + Dual Kit bardzo dobry stosunek jakość/cena, przyzwoite szkła kitowe, wysoko funkcjonalne body ze stabilizacją :)
tomekh - Wto 24 Cze, 2008

Trudny wybór. Z tych które wymieniłeś, tylko Olympus ma Life View. On też ma tak jak już ktoś wyżej napisał porządne obiektywy w zestawie. 2 pozostałe mają większe matryce i przez to mniejsze szumy. Pochwal się jak już wybierzesz.
pozdrawiam
Tomek

Bllu-Man - Czw 26 Cze, 2008

Wybrałem Olympusa E-510 DuKit.
qadest1 - Czw 26 Cze, 2008

Bllu-Man napisał/a:
Wybrałem Olympusa E-510 DuKit.

No i super na pewno Będziesz zadowolony, zobaczysz!!! :grin:
Gratuluję wyboru! :mrgreen:

Bllu-Man - Pią 27 Cze, 2008

Nie wiem czy jest na forum dział gdzie można się pochwalić fotkami ale zapewne wrzuce tam kilka moich pierwszych amatroskich fotek wykonanych tym aparatem :)
tomekh - Pią 27 Cze, 2008

podeślij mi też, na adres zwrotny z którego ci wysyłałem moje
pozdr

qadest1 - Pią 27 Cze, 2008

Bllu-Man napisał/a:
Nie wiem czy jest na forum dział gdzie można się pochwalić fotkami

Najlepiej umieść je gdzieś na zewnątrz, a tutaj zapodasz link i będzie ok :)

oimlody - Pon 07 Lip, 2008
Temat postu: Panasonik FZ50 czy Olympus SP 570 lub?
Witam
Proszę o pomoc mam zamiar kupić cyfrowy kompakt do 1500zł zastanawiałem się nad Panasonik FZ50 lub Olympus SP 570 lub może coś innego co byście polecili w tym przedzaile cenowym

qadest1 - Pon 07 Lip, 2008

Fuji S9600 - poczytaj specyfikacje i porównania, moim zdaniem bez konkurencji w tej cenie. Chociaż w tej cenie to zastanowił bym się też nad zakupem lustrzanki np. Nikon D40 z kitowym obiektywem - w tej cenie dostępny, albo Olympus E510 z kitem.... Jak poczujesz kiedyś większy pociąg d ofocenia, to nie będziesz ograniczony "wbudowanym, hybrydowym" obiektywem. No chyba, że chcesz się ograniczyc do porządnej hybrydy to tylko FZ 50 lub S9600 ;) Jednak z naciskiem na S9600 bo ma szeroki kat od 28mm a to bardzo przydatna ogniskowa :)
sfinks - Wto 08 Lip, 2008

ja stawiam zdecydowanie na fz50. lustro lepsze, ale obiektywy trzeba kupować..wyjdzie drożej.