|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Unistellar Envision
ryszardo - Sro 19 Cze, 2024 Temat postu: Unistellar Envision Taka ciekawostka ma się pojawić:
https://www.unistellar.com/envision/
Porro 10x50 z nakładką opisującą, na co patrzymy.
Zastosowanie inne, ale to by była druga (po AX Visio) lornetka z komputerowym wspomaganiem obserwatora.
Mnie nie przekonuje, ale ciekawe jest, że ponoć Nikon maczał w tym palce.
Sposobu finansowania też fanem nie jestem, ale takie mamy czasy.
Abs - Sro 19 Cze, 2024
Ciekawa sprawa. Niegdyś fani fotografii "analogowej" bronili tej technologii jak demokracji. Dziś normą jest foto cyfrowe. Prezentowane rozwiązanie ma potencjał ale czas pokaże.
browar - Czw 20 Cze, 2024
Korzystam z atlasów papierowych, korzystam z programów rozpoznających rośliny i głosy ptaków (Plantnet, Birdnet) i sporo radochy mam właśnie z aktu rozpoznania. Korzystanie z podglądu w lornetce kojarzy mi się ze zwiedzaniem z przewodnikiem - no kiepsko mi się kojarzy.
Abs - Czw 20 Cze, 2024
Świat idzie do przodu. To co łatwe i wygodne często staje się normą, np. smartfon. Trendy wyznaczają głównie ludzie młodzi. Dla większości z nich lornetka to niepotrzebna rzecz. Może takiej lornetce dają szansę? Prywatnie trochę w to wątpię ( poza praktycznym zbliżeniem smartfon ma większość tych funkcji) ale jakaś szansa jest.
browar - Pią 21 Cze, 2024
Abs napisał/a: | ... (poza praktycznym zbliżeniem smartfon ma większość tych funkcji) ... |
To chyba nie widziałeś co potrafi zoom w S-24, Huawei Pura 70 Ultra czy Xiaomi
Miałem to w łapie i nie tyle zoom zrobił wrażenie co jego doskonała stabilizacja.
Nie musisz już mieć lornetki...
|
|