|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne?
Kondzio41 - Wto 09 Lip, 2024 Temat postu: Jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne? Czy wie ktos jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne? Czy są to lornetki firmy Delta optical?[/quote]
NoVik - Sro 10 Lip, 2024
Z tego co wiem korzystają z marki Steiner.
TRYTON7 - Sro 10 Lip, 2024
chyba Delta O. jak i PZO 7x45
nie liczyłbym na NL lub cóż w tym stylu ...
gaudemus - Sro 10 Lip, 2024
Kiedyś (tak z 13 lat temu) w Bieszczadach gdzieś w okolicach Chmielu wyskoczyli mi znienacka zza jakichś krzoków strażnicy SG - typowa kontrola w strefie przygranicznej - choć w dolinie Sanu w tej ślepej odnodze to się ich nie spodziewałem. To były początki mojej przygody z lornetkami, miałem wtedy na górskie wypady vixen new foresta 8x32
Czekaliśmy chwilę bo sprawdzali mój nr samochodu w bazach a jako że strażnicy mieli lornetkę przez którą mnie wypatrzyli wymieniliśmy się na chwilę aby porównać widok. To był jakiś fujinon, dachowy, parametrów nie pamiętam ale było coś w rozmiarze 8-10/42-50.
Oni po spojrzeniu przez vixena "wow, ale przez to dopiero widać"
Obraz z fujinona zapamiętałem jako bardzo wąski, jakiś taki szarawy, lekko rozmyty. Ale dość słabo go pamiętam, na pewno nie było w tej lornetce nic co by mnie zachęciło do niej
Kondzio41 - Sro 10 Lip, 2024
To slabawo wtedy bylo. Teraz pewnie maja rzeczywiscie Steinery. Ze zdjecia mozna troche poznac.
TRYTON7 - Czw 11 Lip, 2024
nie sadze by mieli Steiner-y gdyż jak słyszymy : kupują sobie "za swoje" lepsze : buty ,kamizelki ,etc. ale... może dowództwo ma parę szt.?
Maciek - Czw 11 Lip, 2024
Jakiś czas temu na tym forum pytanie zadał funkcjonariusz ITD. Dotyczyło ono tego jaką najlepszą lornetkę o powiększeniu 10 - 12x kupić za rozsądne pieniądze. Stwierdził również, że na stanie - podobnie jak inne służby mundurowe - w ITD mają stare PZO z wytartymi od czyszczenia powłokami i Delty. Bez skrępowania funkcjonariusz stwierdził, że gotów jest kupić coś lepszego za własne pieniądze aby "poprawić wyniki pracy". To by się zgadzało z tym co jest na wstawionych przez Trytona zdjęciach.
To czym dysponują służby potwierdził również syn mojego kolegi, który przez kilka miesięcy pomocniczo służył na zielonej granicy - lornetki to stare ruskie BPC do tego PZO i Delty - no i przede wszystkim termowizja do wyłapywania fluchtingów.
Steinery można spotkać co najwyżej w jednostkach specjalnych - zwłaszcza tych kierowanych na misje.
Kondzio41 - Czw 11 Lip, 2024
Ciekawe jakie Delty maja. Pewnie te z nizszej półki. W Polsce jak zwykle dziadostwo.
TRYTON7 - Pon 15 Lip, 2024
Nie ma zasadności by do tego typu pracy były potrzebne lornetki klasy Alfa.
Nic więcej przez alfy nie zobaczysz i nikt tez z funkcjonariuszy/żołnierzy nie bedzie sie delektować jakością obrazu ...
Ważne by lornetka miała stosowne zabezpieczenie przed uderzeniem, zarysowaniem ,etc. miała mała wagę i szerokie pole widzenie.
Tutaj takie stare PZO 7x45 porro jest wyśmienite...
Steiner, Fuji porro 8x30 w pancernym mundurku- również spełnia swoje zadanie.
|
|