forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - tryby AF w Nikonie

maziek - Pon 23 Cze, 2008
Temat postu: tryby AF w Nikonie
W D80 są dostępne trzy tryby AF: auto, pojedynczy, ciągły.

Zdjęcia zasadniczo robię na pojedynczym, tylko w bardzo dynamicznych sytuacjach przestawiam na ciągły (bo nie mam do niego zaufania - czy on np. aproksymuje przemieszczenie obiektu od pomiaru do ściągnięcia spustu).

Teraz jednak zacząłem się zastanawiać, czy tryb auto jednak do czegoś nie służy (robi zdjęcia jak w pojedynczym na centralnym punkcie, a jak się zorientuje, że obiekt ucieka z celownika ustawia ostrość na podstawie innych punktów AF). Próbował ktoś tego?

A po drugie zastanawiam się, czy czasem nie byłoby korzystne użycie opcji automatycznego wyboru punktów ostrości (aparat sam decyduje, ile i których punktów użyć). Konkretnie chodzi mi np. o taką sytuację, jaką miałem w Góraszce podczas pikniku, zdjęcia na ogniskowej 70 mm ewolucji "z dymem". Szybka akcja, punkty ostrości nie do ustawienia ręcznie w locie, bo ciągle zmienia się konfiguracja samolotu i smug na niebie. Radziłem sobie poprzez AF-lock, ale może w takiej sytuacji należało mu własnie pozwolić samemu sobie wybrać, na których punktach łapac ostrość, tym bardziej, że przysłona była 11-16 więc GO duże.

Ktoś to praktycznie przepracował?

edmun - Wto 24 Cze, 2008

chętnie posłucham bo sam wkurzam się przez za wolny AF w moim kompakcie ;/
MichalP - Wto 24 Cze, 2008

Ano w d300 jest całkiem niezły tryb śledzenia obiektu w 3D - wystarczy zablokować ostrość na obiekcie i aparat sam na bieżąco koryguje AF aby w momencie pstryku obiekt był ostry nawet jak zmieni swoje położenie (nie tylko w kadrze ale również odległość od aparatu)
AuThoR - Pon 05 Sty, 2009

ja bym chętnie posłuchał nikoniarzy w jakich sytuacjach jakie stosują tryby ostrości bo sam jestem ciekawy które zdają kiedy egzamin.

Ja w sumie korzystam w większości z punktowego a moje doświadczenie jest zbyt małe żeby wiedzieć kiedy można się zdać na jakieś tryby automatyki aparatu