forum.optyczne.pl

Lornetki - Pomoc w wycenie lornetki Nikon 10x35 WF

_13_jacek - Czw 22 Sie, 2024
Temat postu: Pomoc w wycenie lornetki Nikon 10x35 WF
Witam. Zakupiłem kiedyś na olx lornetkę jak w tytule. Stan lornetki wydaję się być dobry. Regulacja ostrości działa, regulacja dioptrii działa Kolimacja ok. Widok przez lornetkę dobry, obraz ostry, kontrastowy jednakże w lewym okularze u samej góry widać kropkę, paproch? Wygląd zewnętrzny jak na zdjęciach. Lecz rozstania nadszedł czas i nie wiem ile taka lornetka może kosztować? Pomożecie wycenić?

Więcej zdjęć

Więcej zdjęć

Więcej zdjęć
Jan55 - Czw 22 Sie, 2024

_13_jacek...Z tego co widać w internecie to taka lornetka w stanie "sklepowym" i w pełnym komplecie, wyceniana jest na max 200 funtów (1000 zł).
Twój egzemplarz, patrząc na zdjęcia, jest w stanie nie wiadomym dla kupującego :cry: , bo co dla Ciebie jest w dobrym, optycznie stanie, niekoniecznie będzie dobre dla kupującego, poobcierana obudowa,do tego futerał zmasakrowany (do śmieci) :roll: , poobcinane muszle oczne i na dodatek jakaś kropka (grzyb ?) w okularze.
MZ, lornetka jest w max dostatecznym stanie, zakładając, że optyka jest faktycznie dobra i nie ma grzyba. Ja wyceniłbym ją na 300 max 350zł i to tylko jeżeli trafi się jakiś fan, egzemplarza w takim stanie.
To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać :wink: .

Jan55, dzięki.
Maciek - Czw 22 Sie, 2024

Wygląda tak, jakby nie miała muszli ocznych :roll:
_Tomek_ - Czw 22 Sie, 2024

Gdybym kupował, to chętnie widziałbym zdjęcie tego paprocha.
Binokularnik - Pią 23 Sie, 2024

Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.
_13_jacek - Pią 23 Sie, 2024

Lornetka w jednym ręku, telefon w drugim ręku i pod kątem bo paproch przy samym brzegu. Się namęczyłem żeby zrobić ten paproch. Jest tam i się nie powiększa, nie przesuwa od kiedy mam lornetkę. Normalnie patrząc na wprost czasem go widać a czasem nie.

Binokularnik napisał/a:
Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.
Nikon EII miał inny chinski. Ten jest Nikon E :arrow: https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html Lornetka w temacie to Nikon E późniejsza wersja z powlokami wielowarstwowymi. Znalazłem info po numerze seryjnym i kolorze powłok.
_Tomek_ - Pią 23 Sie, 2024

To tylko paproch, ale denerwujący, a czyszczenie kosztuje. Jeśli nie ma nalotu ani grzyba, a mechanicznie ok, to moim zdaniem maks 1/3 ceny egzemplarza w stanie idealnym (raczej 1/4). Nie wiem po ile te Nikony, bo akurat mnie nie ciekawiły.
Binokularnik - Pią 23 Sie, 2024

_13_jacek napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
Nikon EII miał inny chinski. Ten jest Nikon E :arrow: https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html Lornetka w temacie to Nikon E późniejsza wersja z powlokami wielowarstwowymi.

Ok, dziękuję za wyjaśnienie. Chyba dobrze się stało, że w przypadku futerału do nikona EII zdecydowano się na wyrób chiński. Nie jest on ze skóry, ale czy tamten jest? Tylny zawias i pasek do zameczka pewnie są skórzane, a reszta? Hmm...

Jan55 - Pią 23 Sie, 2024

Binokularnik...Wbrew temu jak wygląda ten futerał, to materiał (eko skóra)z którego został wykonany nie był zły.
Wygląd tego egzemplarza świadczy o tym, że był masakrycznie eksploatowany, prawdopodobnie w wilgotnych warunkach i następnie suszony na słońcu, a do tego ktoś może go konserwował przed wilgocią, pastą do butów i to ona spowodowała takie zniszczenie.
Są w sprzedaży, na portalach, te lornetki, nawet używane, z futerałami jak ze sklepu, więc to dowodzi, ze jednak wytrzymują bieg czasu tylko właściciele obchodzili się z nimi "delikatniej" :smile: .

Widać że poprzedni właściciel intensywnie używał. U mnie lornetka też nie miała lekko Jak na ponad 40-letnią intensywnie używaną to mz optyka i mechanicznie całkiem ok bo futerał to lipa. Co przez nią popatrzyłem to moje.