forum.optyczne.pl

Lornetki - Olympus 10x42 PRO czy Chase ?

Basquiat - Sob 31 Sie, 2024
Temat postu: Olympus 10x42 PRO czy Chase ?
Witam wszystkich.Mam pytanie jak w temacie.Teraz na Amazon jest PRO za 1399zł,mniej więcej jak cena Chase w Polsce.Czytam forum i mam dylemat.Drożej jest większy wybór bo i Kowa BD II i Viper czy Monarch 7.Ktoś pisał,że Pro to poziom wyżej jak Delta,ale mniejsze pole.Dzięki za radę.
Jan55 - Sob 31 Sie, 2024

Basquiat...Olympus ma mniejsze pole ale lepiej skorygowaną AC, a Chase ma troszkę większe pole, więcej ostrego pola i trochę wiekszą AC. Ostrość centralną mają porównywalną. Do tego różnią się, znacznie, muszlami ocznymi, te w Chase nie każdemu pasują. Gabarytowo są jednakowe ale wagowo Chase jest cięższa.
Pozostałe, wymienione przez Ciebie lornetki, są na pewno lepsze i większymi polami, zwłaszcza Kowa 7*, co jest ich największym atutem.

PS. Jest jeszcze Delta Titanium ED HD 10x42, z rewelacyjnie skorygowaną AC, bardzo dużym polem 7* i bdb ostrością , ale też ma problem z dużymi muszlami ocznymi i winietowaniem.
Kwestią pozostaje to, czego oczekujesz od lornetki.
Jeszcze jedno, kupno optyki na Amazonie jest obarczone dużym ryzykiem trafienia na egzemplarz po zwrocie z wadami lub nowy ale też z wadami, więc lepiej czasem dopłacić i kupić w normalnym sklepie, gdzie to ryzyko jest zdecydowanie mniejsze, ale to już jest Twój wybór gdzie dokonasz zakupu.

okobogee - Wto 22 Paź, 2024

Proponuje Delta Chase, nie będziesz żałował.
Soniak10 - Wto 22 Paź, 2024

okobogee napisał/a:
Proponuje Delta Chase, nie będziesz żałował.
Poza tym Delta to polska marka i ma bardzo sprawnie działający serwis, o czym warto pamiętać, bo każdemu sprzętowi może prędzej-czy-później coś się przytrafić. Jeżeli nie chcesz mieć problemów z serwisowaniem, to spośród tych wymienionych przez Ciebie ja też bym doradzał DO Chase.