forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Co po Capture One do okazjonalnego wołania plików .RAF?

TomPL2 - Czw 19 Wrz, 2024
Temat postu: Co po Capture One do okazjonalnego wołania plików .RAF?
Przez rok do (okazjonalnej) obróbki plików .RAF z aparatu Fujifilm korzystałem z Capture One - dostałem go bezpłatnie wraz z zakupem aparatu. Jak się okazało nie na zawsze... W styczniu ogłoszono, że Capture One będzie już tylko w wersji płatnej a moja wersja po roku przestała działać ("twoja licencja jest nieważna").
Ponieważ robiłem to tylko okazjonalnie i amatorsko to nie zamierzam bawić się w żadne abonamenty ani "dożywotne" wersje, pozostaje użyć coś z oprogramowania "free" i tu proszę o poradę - czego taki amator jak ja mógłby najłatwiej nauczyć się używać do podstawowych zadań? Słyszałem o Darktable, RawTherapee ale nie mam pojęcia co lepiej...

ryszardo - Czw 19 Wrz, 2024

Darktable i RawTherapee to programy, które działają i są darmowe. Tyle dobrego mogę o nich powiedzieć.
Zrobić w nich można naprawdę sporo, ale interface jest beznadziejny. Nie grzeszą też przesadną płynnością pracy. Przesiadka z C1 może być bolesna.
Ale są za darmo i sprawdzenie będzie kosztowało Cię tylko Twój czas. Oba są równie złe/dobre - kwestia preferencji. Mnie by musieli zapłacić, żebym tego używał.

Poza tym darmowych alternatyw jest niewiele.
Ja bym spróbował zacząć od dedykowanego programu Fuji, czyli FUJIFILM X RAW STUDIO do pobrania stąd:
https://fujifilm-x.com/en-us/support/download/software/

Nie wiem, czy się to do czegokolwiek nadaje, ale powinno działać.

TomPL2 - Pią 20 Wrz, 2024

Dzięki, najpierw spróbuję te FUJIFILM X RAW STUDIO zainstalować i zobaczyć co potrafi :)
TomPL2 - Nie 22 Wrz, 2024

Ale ten FUJIFILM X RAW STUDIO to wygląda, że to jest TYLKO konwerter!?
Zainstalowałem ale na razie nie opanowałem, jak zmusić go zrobienia konwersji (opcje konwersji wyszarzone) :(

ryszardo - Nie 22 Wrz, 2024

Sprawdziłem i ten program jest śmieszny. Działa tylko z podpiętym aparatem i tylko na plikach z aktualnie podpiętego modelu aparatu, bo 'obróbka' robiona jest właśnie przez aparat.
Aparat trzeba podłączyć w odpowiednim trybie itp. Wszystko powinieneś mieć w instrukcji.

TomPL2 - Pon 23 Wrz, 2024

Poważnie???!!! Wykorzystuje procedury/algorytmy zaszyte w aparacie? Czyli dostanę jpg identyczny jaki mam już (bo ustawiłem zapis JPG+RAF) w aparacie? To faktycznie byłaby śmieszna, rozczarowująca sprawa :???:
ryszardo - Pon 23 Wrz, 2024

Możesz dostać identyczny, ale możesz go też zmodyfikować ustawiając kontrast, balans bieli i sporo innych rzeczy, ale teoretycznie to samo możesz zrobić ustawiając odpowiednie opcje przed zrobieniem zdjęcia lub wywołując plik RAF w aparacie już po zrobieniu. Do C1 możliwościami będzie bardzo daleko.
_Tomek_ - Pon 23 Wrz, 2024

Ja się szarpnąłem na C1 w 2017, a w tym roku zmieniłem na nową wersję. Bez problemu zaimportowałem stary katalog, więc mam dostęp do wszystkich edycji zrobionych wcześniej. Czy te 1200 zł to tak dużo na 7 lat? A jest pełen komfort.

Odrawiarkę dołączoną do aparatu (Olympus/OM Workspace) też czasem używam, ale głównie wtedy kiedy chcę mieć dostęp do filtrów artystycznych Olka. Poza tym przepaść. To samo dotyczy darmowych - niewygodne, nieintuicyjne, powolne.

TomPL2 - Sro 25 Wrz, 2024

Aktualnie cenią się na 349 EURO, czyli około 1500zł za wersję "The current version to keep forever".
Sie waham :roll:

ryszardo - Sro 25 Wrz, 2024

Ja kupiłem 2 lata temu i nie żałuję. Jak się dostatecznie dużo zmieni lub będę miał nieobsługiwany aparat, to kupię nowszą, ale to nieprędko.

Zainstaluj Darktable lub RawTherapee i zobacz ile tracisz na takiej przesiadce. Może będzie to dla Ciebie akceptowalne, a może przekona do zakupu C1 :idea:

_Tomek_ - Sro 25 Wrz, 2024

TomPL2 napisał/a:
Aktualnie cenią się na 349 EURO, czyli około 1500zł za wersję "The current version to keep forever".

Taka jest cena jak próbujesz kupić przez menu programu. Ja kupiłem we "Wzornikach" za 1199 i widzę, że nadal tyle kosztuje.

TomPL2 - Sro 25 Wrz, 2024

Co to są "Wzorniki"? :shock:
_Tomek_ - Sro 25 Wrz, 2024

Sklep :) W "Cyfrowe" widzę tyle samo, jak wolisz. Pisałem tam gdzie ja kupowalem (także w 2017 poprzednia wersje)
TomPL2 - Czw 26 Wrz, 2024

Dzięki, choć nadal nie wiem co to za jedne te Wzorniki ;)
Ale zobaczę na Cyfrowe...

_Tomek_ - Czw 26 Wrz, 2024

Oni są od grafiki i tylko pośrednio foto. Np. kupowalem tam też monitor graficzny i kalibrator.