|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Co po Capture One do okazjonalnego wołania plików .RAF?
TomPL2 - Czw 19 Wrz, 2024 Temat postu: Co po Capture One do okazjonalnego wołania plików .RAF? Przez rok do (okazjonalnej) obróbki plików .RAF z aparatu Fujifilm korzystałem z Capture One - dostałem go bezpłatnie wraz z zakupem aparatu. Jak się okazało nie na zawsze... W styczniu ogłoszono, że Capture One będzie już tylko w wersji płatnej a moja wersja po roku przestała działać ("twoja licencja jest nieważna").
Ponieważ robiłem to tylko okazjonalnie i amatorsko to nie zamierzam bawić się w żadne abonamenty ani "dożywotne" wersje, pozostaje użyć coś z oprogramowania "free" i tu proszę o poradę - czego taki amator jak ja mógłby najłatwiej nauczyć się używać do podstawowych zadań? Słyszałem o Darktable, RawTherapee ale nie mam pojęcia co lepiej...
ryszardo - Czw 19 Wrz, 2024
Darktable i RawTherapee to programy, które działają i są darmowe. Tyle dobrego mogę o nich powiedzieć.
Zrobić w nich można naprawdę sporo, ale interface jest beznadziejny. Nie grzeszą też przesadną płynnością pracy. Przesiadka z C1 może być bolesna.
Ale są za darmo i sprawdzenie będzie kosztowało Cię tylko Twój czas. Oba są równie złe/dobre - kwestia preferencji. Mnie by musieli zapłacić, żebym tego używał.
Poza tym darmowych alternatyw jest niewiele.
Ja bym spróbował zacząć od dedykowanego programu Fuji, czyli FUJIFILM X RAW STUDIO do pobrania stąd:
https://fujifilm-x.com/en-us/support/download/software/
Nie wiem, czy się to do czegokolwiek nadaje, ale powinno działać.
TomPL2 - Pią 20 Wrz, 2024
Dzięki, najpierw spróbuję te FUJIFILM X RAW STUDIO zainstalować i zobaczyć co potrafi
TomPL2 - Nie 22 Wrz, 2024
Ale ten FUJIFILM X RAW STUDIO to wygląda, że to jest TYLKO konwerter!?
Zainstalowałem ale na razie nie opanowałem, jak zmusić go zrobienia konwersji (opcje konwersji wyszarzone)
ryszardo - Nie 22 Wrz, 2024
Sprawdziłem i ten program jest śmieszny. Działa tylko z podpiętym aparatem i tylko na plikach z aktualnie podpiętego modelu aparatu, bo 'obróbka' robiona jest właśnie przez aparat.
Aparat trzeba podłączyć w odpowiednim trybie itp. Wszystko powinieneś mieć w instrukcji.
TomPL2 - Pon 23 Wrz, 2024
Poważnie???!!! Wykorzystuje procedury/algorytmy zaszyte w aparacie? Czyli dostanę jpg identyczny jaki mam już (bo ustawiłem zapis JPG+RAF) w aparacie? To faktycznie byłaby śmieszna, rozczarowująca sprawa
ryszardo - Pon 23 Wrz, 2024
Możesz dostać identyczny, ale możesz go też zmodyfikować ustawiając kontrast, balans bieli i sporo innych rzeczy, ale teoretycznie to samo możesz zrobić ustawiając odpowiednie opcje przed zrobieniem zdjęcia lub wywołując plik RAF w aparacie już po zrobieniu. Do C1 możliwościami będzie bardzo daleko.
_Tomek_ - Pon 23 Wrz, 2024
Ja się szarpnąłem na C1 w 2017, a w tym roku zmieniłem na nową wersję. Bez problemu zaimportowałem stary katalog, więc mam dostęp do wszystkich edycji zrobionych wcześniej. Czy te 1200 zł to tak dużo na 7 lat? A jest pełen komfort.
Odrawiarkę dołączoną do aparatu (Olympus/OM Workspace) też czasem używam, ale głównie wtedy kiedy chcę mieć dostęp do filtrów artystycznych Olka. Poza tym przepaść. To samo dotyczy darmowych - niewygodne, nieintuicyjne, powolne.
TomPL2 - Sro 25 Wrz, 2024
Aktualnie cenią się na 349 EURO, czyli około 1500zł za wersję "The current version to keep forever".
Sie waham
ryszardo - Sro 25 Wrz, 2024
Ja kupiłem 2 lata temu i nie żałuję. Jak się dostatecznie dużo zmieni lub będę miał nieobsługiwany aparat, to kupię nowszą, ale to nieprędko.
Zainstaluj Darktable lub RawTherapee i zobacz ile tracisz na takiej przesiadce. Może będzie to dla Ciebie akceptowalne, a może przekona do zakupu C1
_Tomek_ - Sro 25 Wrz, 2024
TomPL2 napisał/a: | Aktualnie cenią się na 349 EURO, czyli około 1500zł za wersję "The current version to keep forever". |
Taka jest cena jak próbujesz kupić przez menu programu. Ja kupiłem we "Wzornikach" za 1199 i widzę, że nadal tyle kosztuje.
TomPL2 - Sro 25 Wrz, 2024
Co to są "Wzorniki"?
_Tomek_ - Sro 25 Wrz, 2024
Sklep W "Cyfrowe" widzę tyle samo, jak wolisz. Pisałem tam gdzie ja kupowalem (także w 2017 poprzednia wersje)
TomPL2 - Czw 26 Wrz, 2024
Dzięki, choć nadal nie wiem co to za jedne te Wzorniki
Ale zobaczę na Cyfrowe...
_Tomek_ - Czw 26 Wrz, 2024
Oni są od grafiki i tylko pośrednio foto. Np. kupowalem tam też monitor graficzny i kalibrator.
|
|