forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - LR Classic nie widzi Nikona Z8

bhpchmiel - Pią 20 Wrz, 2024
Temat postu: LR Classic nie widzi Nikona Z8
Cześć, może znajdzie się jakaś dobra dusza, która mi pomoże.
Mam problem przy próbie połączenia Nikona Z8 z LR Classic. Przy łączeniu przewodowym komputer mieli komunikat o próbie połączenia i na tym się kończy. Co ciekawe jak łącze się przy pomocy programów Nikona - NX Studio i Tether, to wszystko pięknie działa. Jak podłączyłem D850, to LR pięknie się z nim połączył. Więc trochę zgłupiałem. W Z8 jest trochę tych opcji dotyczących połączenia z kompem, więc tutaj mam podejrzenie, że jest coś nie tak. Ktoś ma jakiś pomysł, jak to rozgryźć?
Aha, LR jest w najnowszej wersji - dzisiaj się zaktualizował.

ryszardo - Sob 21 Wrz, 2024

A nie miałeś programów Nikona działających wtedy równolegle lub jakichś procesów w tle?
Miałem kiedyś coś takiego z Canonem, jak próbowałem odpalić go jako kamerkę internetową dedykowanym oprogramowaniem - musiałem ubijać automatycznie odpalający się proces EOS Utility, bo przejmował on komunikację z aparatem, przez co inne procesy nie miały dostępu.

Ja bym spróbował odinstalować programy Nikona (jeśli nic Ci to nie popsuje) i wtedy sprawdzić.
Ewentualnie zainstalować na próbę LR na innym komputerze.

bhpchmiel - Sob 21 Wrz, 2024

@ryszardo - komputer był świeżo po restarcie, więc nic nie powinno zakłócać.
W ustawieniach połączenia mam dwie opcje - MTP/PTP i USB-LAN. Co bym nie wziął, to nie działa:( Ale zauważyłem, że przy łączeniu za pomocą programów Nikona, muszę mieć włączone MTP/PTP - wtedy połączenie działa....

ryszardo - Sob 21 Wrz, 2024

Rzecz w tym, że samo podłączenie aparatu może powodować uruchomienie się procesów oprogramowania producenta. Dokładnie tak było u mnie. Dlatego pisałem o ręcznym ich ubijaniu lub (lepiej) odinstalowaniu oprogramowania.
bhpchmiel - Nie 22 Wrz, 2024

Testowałem na komputerze, gdzie w ogóle nie mam żadnego programu Nikona. Ten sam efekt:(