forum.optyczne.pl

Lornetki - ?

Lech149 - Sro 09 Paź, 2024
Temat postu: ?
forum się zepsuło ?
binocullection - Sro 09 Paź, 2024

Przy takim naporze chętnych do publikowania recenzji swoich lornetek było to nieuniknione.

:razz: :razz:
Marek Marecki - Sro 09 Paź, 2024

Jako człowiek znad morza jaką lornetkę polecasz na wycieszkę morską, cruiserem, może być sztormowo, powiększenie 7x? 8x? 10X

wprawdzie jestem z Gdyni , ale z morzem mam tyle wspólnego , ż płynąłem z Gdyni na Hel i z powrotem . Byłem wtedy w wojsku ( MW ) a było to 55 lat temu , Z zawodu jestem fotografem
dlatego lubię lornetki . :razz: :razz:

Jan55 - Sro 09 Paź, 2024

Marek Marecki...Nie jestem z nad morza, ale zobacz sobie na lornetki Hawk Endurance ED Marine 7x32 lub 7x50. Lornetki Hawka mają dobrą optykę, zwłaszcza te z ED a i mechanicznie są też bdb.
Na forum, jeden z kolegów, chyba RobKoz, chwalił też DO Chase 8-10x42, którą używał na łajbie przez kilka lat i był bardzo zadowolony :grin: .

Marek Marecki - Czw 10 Paź, 2024

Chyba wezmę 2 lornetki, jedną 8x, drugą 10x, powinno być ok , w zależności od warunków pogodowych będę nimi żonglował.
Jan55 - Pią 11 Paź, 2024

Marek Marecki...Lornetka 10x na łajbę to chyba nie jest dobry wybór ze względu na większe drgania i bujanie." Lornetka 8x to chyba max a najlepiej 7x, ale może się mylę w tej kwestii :wink: . Jest jeszcze "nowy" model Pentaxa SD 7x42 ED. Może warto sprawdzić :smile: .
Wojtas_B - Pią 11 Paź, 2024

Jan55 napisał/a:
Marek Marecki...Lornetka 10x na łajbę to chyba nie jest dobry wybór ze względu na większe drgania i bujanie." Lornetka 8x to chyba max a najlepiej 7x, ale może się mylę w tej kwestii :wink: . Jest jeszcze "nowy" model Pentaxa SD 7x42 ED. Może warto sprawdzić :smile: .

Marek kupuje lornetki na wszystkie stany morza - od 0 do 9. Pod dziewiątkę zakupił ostatnio 6x42.