|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon EOS 1D Mark II - Do uratowania?
Uysy - Nie 03 Lis, 2024 Temat postu: Canon EOS 1D Mark II - Do uratowania? Witam,
Bardzo tanio kupiłem Canona 1D Mark II. Nie sprawdziłem go niestety dość dokładnie a i potem z różnych powodów przeleżał trochę czasu na półce. W przemijający weekend, udało mi się wreszcie porobić nim więcej zdjęć i odkryłem, że matryca zdecydowanie wymaga czyszczenia. Jako, że kupiłem go w cenie w której profesjonalne czyszczenie przekroczyło by co najmniej połowę ceny aparatu, postanowiłem zrobić to samemu. Efekt czyszczenia, muszę przyznać, byłby bardziej niż zadowalający, gdyby nie pajęczynka która po 5 próbach czyszczenia nie zmieniła się ani trochę... Pajęczynkę bardzo wzraźnie widać na Przysłonie f22 za to staje się prawie niezauważalna na f2,8. (spróbuję dodać zdjęcie na którym widać owo zjawisko).
Po pierwszych bardzo delikatnych podejściach do czyszczenia ostatnie dwa były moim zdaniem już dość intensywne (duża ilość isopropanolu i wiele patyczków "nie" do uszu). Co ciekawe pomimo barbarzyńskiego podejścia nie pogorszyłem sprawy
Zjawisko występuje na dwóch różnych obiektywach.
Proszę o opinię osoby z podobnym doświadczeniem lub zaawansowaną wiedzą techniczną czy matryca-aparat jest do uratowania, czy niestety złomek?
|
|