forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Budżetowy zoom jako dodatkowy obiektyw

ravco - Pią 22 Lis, 2024
Temat postu: Budżetowy zoom jako dodatkowy obiektyw
Witam,

Panie i Panowie, jako że na początku roku sprzedałem poza nerką prawie wszystko z moich foto zasobów żeby przeskoczyć na pełną klatkę z supertelephoto do siedzenia po krzakach i odmrażania tyłka w celu uchwycenia zimorodka siedzącego na patyku, nie mam teraz nic co byłoby poniżej 150mm. A ostatnie wakacje pokazały że mordęgą jest chodzenie z czymś takim rekreacyjnie, że o zrobieniu zdjęcia krajobrazu nie wspomnę.
Zastanawiam się więc na uniwersalnym zoomem, tym bardziej że "czarny piątek" jak tak patrze daje pewne budżetowe możliwości.
I tak wytypowałem sobie dwa tamrony: 28-75 2/8 G2 oraz 20-40 2/8 i do tego jeszcze starcia dorzuciłem sigmę 24-70 2/8 Dg DN tylko w tej starszej pierwszej wersji.
Zbierając wszystkie plusy i minusy zebrane w sieci najbardziej przemawia do mnie Tamron 28/75, aczkolwiek .... no właśnie i tu jest pytanie czy starsza pierwsza wersja sigmy 24-70 ma jeszcze sens i jakąś przewagę nad tamronem.
A w perspektywie czasu dorzucę do tego coś jeszcze poniżej 20mm czy to stałkę czy zooma.

Dajcie znać proszę jakie jest Wasze zdanie i w który obiektyw celować.

Pozdrawiam