forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 30D

norbiQue - Sob 30 Wrz, 2006
Temat postu: Canon 30D
witajcie,
zastanawiam sie nad zakupem nowego aparatu, mialem 350D, a teraz myslalem nad 30D, czy to dobry wybor?
jesli tak to jakie se obiektywy do niego dokupic?
--
norbert

Arek - Sob 30 Wrz, 2006

A co i w jakich warunkach chcesz fotografować?
norbiQue - Nie 01 Paź, 2006

hmmm
gory, obiekty (pensjonaty) z wewnatrz i zewatrz no i na wakacjach dzieciaki :)
--
n

MM - Nie 01 Paź, 2006

Jak tanio, górskie plenery i ciasne wnętrza to wychodzi, że Tamron 17-50/2.8.
Jak jest sporo kaski to można kupić 24-105L i coś do szerokiego kąta (np. Tamron 17-35)

a jaki kolejny przedział cenowy?
i co za to :)

Arek - Nie 01 Paź, 2006

Ja bym w takim razie postawił na tanie body. Do swoich zastosowań nie potrzebujesz niczego wyszukanego. Nawet D50 wystarczy, a do tego postawiłbym na dwa fajne szkła: klasy 18-70 lub 18-135 i jakiś tele.

Arek

ciekawe kiedy canon wprowadzi np 40D....
mario_Scott - Nie 12 Lis, 2006
Temat postu: Kompatybilność obiektywu analogowego 28-105 II USM?
Też się zastanawiam, bo spadnie wtedy cena D30. Może mi ktoś napisać czy spasuje mi do Canona D30 obiektyw z analoga 28-105 3,5-4,5 IIUSM?
Arek - Nie 12 Lis, 2006

Nie ma powodów, żeby nie pasował. Tylko dla zupełnej jasności sprecyzuj czy mówisz o D30 czy 30D, bo to dwa zupełnie inne aparaty.
mario_Scott - Pią 17 Lis, 2006

Kolega, który ma Canona 10D, mówił mi, że to ostatni do którego pasują obiektywy z analogów. Robiłem zdjęcia tym obiektywem na Canonie 350D i było tragicznie; stąd też pytanie o współpracę z jeszcze nowszym 30D.
007areka - Sob 18 Lis, 2006

czemu tragicznie, ja do swojego zakladalem i OK, hmm..
d - Sob 18 Lis, 2006

na polskiej stronie canona następująca oferta:

"Kup aparat EOS 30D w okresie od 01.11.2006 do 31.01.2007, a Canon zwróci Ci kwotę 590 zł"

jak myślicie, dlaczego?
- słabo się sprzedają?
- chwyt marketingowy?

a może szykowanie miejsca dla następcy? koniec oferty przypada na luty, czyli na tradycyjny moment ogłaszania nowości canona

MM - Sob 18 Lis, 2006

Po pierwsze w końcu taka promocja dotarła do Polski (wcześniej Nikon w tym brylował).
Po drugie jak widać Nikon D80 dał popalić Canonowi i BARDZO DOBRZE! :twisted: Dzięki temu cena leci w dół i to może tylko cieszyć.

mrooq - Nie 19 Lis, 2006

majac canona 350D i 2 szkla. w sumie nie drogie,nie ma chyba sensu sie zastanawiac na zmiana na lepszy Nikon D80 bo jest lepszy od 30D.Wzial bym 30 D
ppawcio - Pią 29 Gru, 2006

pisze ten post po raz drugi, bo podczas poprzedniego kliknalem 1 link, a wcisniecie wstecz nie dziala, bo strona wygasla... Eh te komputery... :P Dobra, koniec zamartwiania sie, czas przejsc do tematu :)

Postanawiam odgrzac stary temat i sie w nim dopisac, bo planuje kupno 30d. Tylko nie wiem kiedy? Mysle, ze w drugiej polowie stycznia, kiedy bedzie obowiazywala jeszcze promocja canona, wiec wyniosloby mnie to ok. 3400 zł. Z drugiej strony nie wiadomo, czy czegos zaraz po tym nie wrzuca na rynek, wiec nie lepsza bedzie ta nowosc, a nawet jesli nie, to cena 30d i tak raczej spadnie...

Aparatu zamierzam uzywac glownie do robienia zdjec koszykowki na hali. Wiadomo jednak, ze bede go czasem potrzebowal, zeby pstryknac fotki podczas rodzinnych imprez, na wakacjach, czy jakies pseudo sesje fotograficzne :) Od prawie 4 lat mam... Nikona Coolpixa 5700, ale teraz postanowilem przesiasc sie na cos, co bedzie bardziej odpowiednie do robienia zdjec, jakimi sie zajmuje :)

Teraz mam pyt. dot. 30d.

1. Glosnosc. Na tym forum wyczytałem, ze jego poprzednik (20d) "strzela migawką faktycznie stosunkowo głośno" (pzdr. Artur :) ), "ale "gang" migawki jest zarąbisty (szczególnie w serii)" (pzdr MM :) ) :D Jak jest w przypadku 30d?

2. Obiektywy. Co do tego kupic, zeby miec i cos na mecz, i cos na pozostale okazje. Pewnie trzeba bedzie kupic 2 szkla. Pytanie jakie i ile na to moge przeznaczyc kasy? Mysle, ze na obiektywy przeznacze ok. 2-3 tysiaczkow. W niemalze identycznym temacie Artur pisal o Sigmie 50-150, wiec zaczalem sie nad nia zastanawiac. W necie (dobrze, ze jest cos takiego jak skapiec :) ) znalazlem go za 2400zł, wiec na kolejny zostaloby ok. 600 zł. Co za to mozna kupic, zeby uzywac do pozostalych celow?

A moze wogole jakies inne rozwiazanie, jesli chodzi o obiektywy, i samo body? Pisze do Was, bo jestescie mądrzejsi ode mnie i wiem, ze cos dobrego mi doradzicie :)

Arek - Pią 29 Gru, 2006

Canon w lutym wypuści coś z segmentu 5D, więc raczej następcy 30D nie będzie. To bardzo dobry aparat. Dźwięk klapania lustrem i strzału migawki jest podobny do 20D
i faktycznie dość głośny, taki bardziej metaliczny od Nikonów.

Na halę Sigma 50-150 f/2.8 z HSMem wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem. Problem w tym, że pozostałe 600 zł nie starczy Ci na zbyt dużo. Ja bym dołożył i zainwestował w Tamrona 17-50 f/2.8. Miałbyś dwa dobre szkła obejmujące zares od 17 do 150 mm i oba z dobrym światłem f/2.8.

1507 - Pią 29 Gru, 2006

sigme ja bym odpuścił do canona, za te pieniądze masz EF 70-200 4L
ukasus - Pią 12 Sty, 2007

ale f/4 to jest za ciemny obiektyw jak na hale ..
światło przynajmniej 2,8 więc sigma w tym przypadku bardziej wskazana
ja sam kupuje na początku lutego sigmę tyle że
Sigma 70-200 mm f/2.8 EX APO DG HSM Macro
ugadałem z koleszką cene 2300 ...
szkła czyste .. jedna rysa na obudowie ..
ostrzy jak żyleta .. widziałem zdjęcia ..
zanim kupie oczywiście podepnę do swojego body i sprawdzę jak ostrzy

wydaję mi się że opłaca się w tej cenie ?

ppawcio - Sob 13 Sty, 2007

ja się dzisiaj ostro zdziwiłem, bo wszedłem na Skąpca i dzisiejszej nocy cena 30d spadła w jednym sklepie o 800 zł do 3180...

wszystko to jakieś dziwne jest...

Fabrykant - Sob 13 Sty, 2007

Co tu się dziwić. Wiadomo- dziwny jest ten świat. Cztery dni temu cena 350D w Fotojokerze spadła o jakieś 400 zł. Wygląda po prostu na to że Canona dopadła wreszcie konkurencja i musi się wziąć do roboty. Wg. mnie 30D był jak dotąd zbyt drogi (choć za niego ze wspólnikiem zapłaciłem)- 350 czy 400D jest funkcjonalnie niewiele gorszy a kosztuje połowę. Wg mnie 400D jest sprzętem wystarczającym dla 90% fotografujących. Niewiele osób potrzebuje REALNIE czegoś lepszego. Duże różnice pomiędzy tymi aparatami to szybkostrzelnośc (5kl vs 2,5 kl/sek), wielkość sprzętu (ma to na pewno znaczenie przy używaniu z dużymi obiektywami) i trwałość (30D ma gwarancję 100 tys cykli migawki, a 400D wg. serwisu Canona w W-wie wytrzymuje ok. 40 tys.)
Pozdrowienia i oby nam ceny nie przestały spadać.

ppawcio - Nie 14 Sty, 2007

no i się okazało, że sklep się pomylił dając taką cenę, bo dzisiaj jest już 4180...

szkoda, że go wczoraj tam nie kupiłem, bo bym był do przodu jakieś 800 zł...

asp - Nie 14 Sty, 2007

Arek napisał/a:
Canon w lutym wypuści coś z segmentu 5D, więc raczej następcy 30D nie będzie (...)

zobaczymy... :)
ja np. nie byłbym wcale tego pewien, chyba że znasz już jakieś "przecieki" na ten temat

ppawcio - Pon 12 Lut, 2007

no więc kupiłem sobie Canona 30d i do tego szkło Tamrona 28-75 2.8.

Teraz muszę tylko dokupić jakąś pojemną (i w miarę tanią) kartę pamięci. Interesuje mnie min. 4 GB. Czy ktoś miał do czynienia z kartami firmy Platinum, które wyglądają mniej więcej tak http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10089 i może powiedzieć, że to nie jest szajs?

MM - Pon 12 Lut, 2007

Teraz ceny kart bardzo spadły. Za 4GB SanDiska Ultra II zapłacisz ok. 350 zł. Ja bym się w jakieś wynalazki nie bawił.
adp007 - Wto 13 Lut, 2007

nie wiem jak jest z canonem. Nikon do swoich aparatów poleca np SanDisc i coś jeszcze... za efekty innych nie bierze odpowiedzialności.
To daje do myślenia, nie?
jak jesteś z wawy polecam odwiedziny na giełdzie foto. Ceny miłe dla portfela :)

MM - Sro 14 Lut, 2007

Z tym polecaniem to jest zabawnie. Fiat do swoich samochodów poleca Selenię. W życiu bym na tym jeździł. Ale akurat SanDisk to czołówka światowa, warto kupić. Tylko na podróbki uważaj, w tym naszym dziwnym kraju jest tyle samo podróbek SanDiska ile oryginałów. Coś o tym wiem niestety. Więc kup w takim miejscu gdzie można reklamować bez problemu kartę. Nawet gdy to będzie kosztować te 10 czy 20 zł więcej.
ppawcio - Czw 22 Lut, 2007

MM napisał/a:
Teraz ceny kart bardzo spadły. Za 4GB SanDiska Ultra II zapłacisz ok. 350 zł. Ja bym się w jakieś wynalazki nie bawił.

teraz taką nawet za niecałe 200 zł można kupić :)

jak to dobrze, że SanDisk obniżył ceny :)

MM - Czw 22 Lut, 2007

Na jednej stronce (wyśmienitej firmy) tyle że dostępnej dla sprzedawców widziałem cenę 4 GB karty SanDiska Extreme III.... całe 299 zł. Jak będzie w magazynie to ma do mnie dzwonić i już kupuję. :D
ppawcio - Sob 24 Lut, 2007

MM napisał/a:
Na jednej stronce (wyśmienitej firmy) tyle że dostępnej dla sprzedawców widziałem cenę 4 GB karty SanDiska Extreme III.... całe 299 zł. Jak będzie w magazynie to ma do mnie dzwonić i już kupuję. :D

czy ja czegoś nie rozumiem ? :)

http://www.skapiec.pl/site/cat/16/comp/5408

MM - Sob 24 Lut, 2007

W tym tygodniu po prostu ceny spadły i to znacząco. Jeszcze w poniedziałek w niektórych sklepach były prawie dwa razy wyższe. Ot cała tajemnica.
RobertO - Sob 24 Lut, 2007

MM napisał/a:
W tym tygodniu po prostu ceny spadły i to znacząco. Jeszcze w poniedziałek w niektórych sklepach były prawie dwa razy wyższe. Ot cała tajemnica.

w koncu trzeba zrobic miejsce dla extreme IV :-)

ppawcio - Sob 24 Lut, 2007

MM napisał/a:

po prostu napisałeś, że jak będzie za 299 zł to kupisz, a ja znalazłem za 236... :) i stad moje niezorientowanie

MM - Nie 25 Lut, 2007

Nauczony doświadczeniem byle gdzie karty nie kupię, najniższa cena to nie wszystko. Ostatnią kartę już dwa razy wymieniałem a był to ... SanDisk. Ponoć co drugi to podróba, w końcu chyba trafiłem na dobry egzemplarz :) A taniej w "normalnym" sklepie niż 299 za 4GB Extreme III to szczerze mówiąc nie widziałem. Dzisiaj byłem w media-markt, cena takiej karty to... 759 złotych :shock: :lol: Jak znam życie to niejeden się nadzieje i jeszcze kupi. :P
ppawcio - Pon 26 Lut, 2007

MM napisał/a:
Ponoć co drugi to podróba

i bądź tu teraz mądry i wybierz sklep z oryginałami... eh... gdybym wiedział, że oprócz zakupu aparatu i lustra będę miał dylemat "gdzie kupić kartę, żeby była i tania i oryginalna" to bym się nie przesiadał na lustrzankę... ;)

MM - Pon 26 Lut, 2007

www.cyfrowe.pl
Tam na bank mają oryginały.

Unikaj Acrisu z Łodzi, trzecia karta w ciągu trzech miesięcy (ale w końcu chyba oryginalna).

Arek - Pon 26 Lut, 2007

Zgadza się. Mamy w Redakcji 5-6 kart SanDiska kupionych w Cyfrowe.pl i żadna nie okazała się felerna.