|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zamiennik Celestron 15x70 do przyrody
whiteHussar - Wto 31 Gru, 2024 Temat postu: Zamiennik Celestron 15x70 do przyrody Witam,
Używam Celestrona 15x70 do oglądania nieba, ale tak samo często to oglądania przyrody samolotów itp. Problem jest w tym, że jego waga przeszkadza. Szukam czegoś z podobnym przybliżeniem ale mniejszego i lżejszego. Zastanawiałem się nad Delta Optical Forest II 12X50.
Jan55 - Wto 31 Gru, 2024
whiteHussar...DO Forest 12x50 jest "cieńką" optycznie lornetką (ciemna,małe pole, słaba ostrość) . Zdecydowanie lepszą lornetką jest DO Chase ED 12x50, tyle, że pociąga to za sobą wyższą cenę. Ewentualnie, masz jeszcze do wyboru Vortexa Diamondbacka HD 12x50, który ma świetną cenę, a jest porównywalny, optycznie, z Chase. W cenie Chase i Vortexa, zwłaszcza Vortexa, nie kupisz nic lepszego
whiteHussar - Sro 01 Sty, 2025
Teraz zastaneia mnie czy nie dołożyć do wersji 15x56 i sprzedać Celestrona
Jan55 - Czw 02 Sty, 2025
whiteHussar...Zaczynasz kombinować. Najpierw piszesz, że przeszkadza Ci w Celestronie, którego masz, waga i chcesz zamienić na lżejszą lornetkę, a teraz piszesz, ze może by zamienić na lornetkę o mniejszej aperturze, która to lornetka waży praktycznie tyle samo co ta, którą już masz, a różnią się tylko wielkością.
Najpierw musisz się zdecydować co chcesz uzyskać na takiej zamianie a później dopiero myśleć o zmianie .
whiteHussar - Czw 02 Sty, 2025
Przybliżenie 15x70 z wagą 10x50. Najlepszy kompromis
widoczek - Czw 02 Sty, 2025
15x56 dachówka, to chyba najlepsza opcja dla Ciebie, tylko ze najtansza rozsądna dachówka to koszt 1400zl
https://www.optyczne.pl/3...k_HD_15x56.html
Ewentualnie 12x50 lub 12x56, wtedy łatwiej znaleźć rozsądny model w rozsądnych pieniądzach
Boje się tej wagi w przypadku 15x56. Celestron 15x70 bardzo szybko męczy
Jan55 - Czw 02 Sty, 2025
whiteHussar...Vortexy ważą, prawie, 0,5 kg mniej od tego Celestrona, więc nic lżejszego nie kupisz w 12-15x50/56. Waga 900g, przy takich aperturach nie jest duża a wręcz przeciwnie. Do tego wielkość tych lornetek jest mniejsza, a to daje większy komfort użytkowania od porro.
No to chyba zdecyduje się na Vortex 15x56 choć cena wysoka. Mam nadzieję, że będę widział różnice między Celestronem
Jan55 - Czw 02 Sty, 2025
whiteHussar...Cena jest adekwatna do jakości tej lornetki i nie jest taka wysoka, jak może się wydawać. Patrząc na wynik testu (140pkt) to jest on świetny, a czy Tobie ta lornetka przypasuje, to już jest inna sprawa. Musisz to sam sprawdzić . Powodzenia w zakupie i napisz o swoich wrażeniach po zapoznaniu się z tym Vortexem.
whiteHussar - Pią 10 Sty, 2025
Podzielę się pierwszymi wrażeniami. Gdy wyciągnąłem z pudełka czuć jakość - fajna torba no i BARDZO dobre wykonanie lornetki. Duży plus za wielkość i wyważenie. Jest różnica między moim Celestronem. Co do jakości wykonania nie mam zastrzeżeń.
Ale
Spodziewalem się na WOW po lornetce za 1430 zł. Mój Celestron obecnie wart może z 200 zł wcale nie jest jakoś strasznie gorszy. Fakt, ten Vortex ma bardzo dobrą ostrość i obiekty oddalone od 300 metrów wyglądają super choć spodziewałem się po takie cenie coś lepszego.
Jako całość jest to lornetka bardzo dobra. Teraz już wiem, że Celestrona się pozbędę, bo mam lornetkę którą utrzymam w ręku nawet oglądając obiekt oddalony 14km ( w celestronke dany obiekt nie był specjalnie wyraźny ).
widoczek - Pią 10 Sty, 2025
To jest jedna z tańszych dachówek 15x56...
Chcesz efektu Wow to kup minimum Zeissa Conquest za 7000 albo najlepiej Swarovskiego SLC za 9000
Jest jeszcze Sky Rover Banner Cloud 15x56 za 4000 ale to trzeba z Chin sprowadzać
Jan55 - Pią 10 Sty, 2025
whiteHussar napisał..."Spodziewalem się na WOW po lornetce za 1430 zł."/..."Teraz już wiem, że Celestrona się pozbędę, bo mam lornetkę którą utrzymam w ręku nawet oglądając obiekt oddalony 14km ( w celestronke dany obiekt nie był specjalnie wyraźny )."
Do tego dodaj różnicę w jakości obudowy i mechaniki oraz w optyce i już masz odpowiedź dlaczego Vortex tyle kosztuje. Nie zapominaj jeszcze o różnicy w wielkości i wadze, bo to też jest istotne.
Patrząc na test Optycznych, to różnica punktowa, między Celestronem a Vortexem wyniosła 30 pkt, co wskazuje na "przepaść" optyczną między nimi, ale najważniejsze jest to, jak ktoś widzi, własnymi oczami, obraz przez daną lornetkę .
|
|