|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Podmiana bagnetu
TBJB - Sro 22 Sty, 2025 Temat postu: Podmiana bagnetu Witam.
Nabyłem obiektyw Sigma 24-70 z mocowaniem Sigma SA.
Planuję zmianę bagnetu na Canon EF, EF-S
Udało mi się ustalić, że flange distance w obu mocowaniach jest taka sama 44mm.
Mam na części Sigmę 28-200 z mocowaniem Canona. Pierścienie mają otwory montażowe w tych samych miejscach.
Pozostaje ustalić ścieżki na taśmie flex obu obiektywów i wlutowanie w kostkę ze stykami.
Brakuje mi tylko osłony oddzielającej soczewkę wewnętrzną od elektroniki. Zakładam, że bez osłony będzie działać. Może coś dopasuję ze starych obiektywów, ewentualnie skleję z fragmentów.
Poszukuję kogoś kto to ogarnie lub podpowie jaka jest różnica w ścieżkach elektroniki.
ryszardo - Sro 22 Sty, 2025
Pisałem w poprzednim wątku, więc napiszę i tutaj: zwróć lub sprzedaj ten obiektyw. Nikt poza oficjalnym serwisem Sigmy nie ma wiedzy ani części do zrobienia podmiany bagnetu.
Kiedyś oferowali taką usługę:
https://www.optyczne.pl/?news=6050
Niestety link już nie działa i akcja sprzed 12 lat też może być nieaktualna, ale nie zaszkodzi napisać i zapytać
To nie tylko kwestia połączenia odpowiednich ścieżek, ale również innego protokołu komunikacji obiektyw-korpus. Tego sam nie zrobisz. No chyba, że dorwiesz jakąś popsutą Sigmę 24-70 EF ze sprawną elektroniką i z 2 obiektywów złożysz jeden, ale to gra nie warta świeczki moim zdaniem, bo nie ma żadnej gwarancji sukcesu
|
|