forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do fotografii produktowej

krzysi8k - Pią 07 Lut, 2025
Temat postu: Pierwsza lustrzanka do fotografii produktowej
Cześć,

Chciałem w najbliższym czasie rozpocząć przygodę z fotografią produktową. Czy możecie doradzić jaki aparat najlepiej się do tego nada? Najlepiej do 1500PLN już z obiektywem, no i raczej używka. Czy Canon EOS 60D z obiektywem EF 50mm f/1.4 jest dobrą opcją czy nie bardzo?
Będę wdzięczny za każde sugestie.

Dzięki wielkie! Pozdrawiam!

ryszardo - Pią 07 Lut, 2025

50/1.4 to dziwny wybór. Nie jest to obiektyw wybitny optycznie. Możliwości dobrego pokazania małych detali też nie daje. Nie wiem jakie produkty chcesz fotografować, więc nie wiem jaki obiektyw by się sprawdził, ale na pewno nie kupiłbym tego modelu.

Nie rozumiem też czemu celujesz w 60D. Nie mówię, że to zły lub dobry wybór. Warto jednak uzasadnić czemu w pierwszej kolejności patrzysz na ten konkretny aparat. W swojej cenie na rynku wtórnym zły nie jest, ale w żadnej kategorii nie jest też wybitny.

O jakikolwiek konkretach można będzie rozmawiać jak powiesz jakie produkty chcesz fotografować, do jakiego zastosowania i w jakich warunkach (tło, oświetlenie itp.) Bez tego można powiedzieć, że najlepiej kupić GFX 100 z zestawem szkieł lub że spokojnie wystarczy 40D + 50/1.8 STM. Oba te twierdzenia mogą być prawdziwe w pewnych sytuacjach.

krzysi8k - Sob 08 Lut, 2025

Zasugerowałem się nieco tym ogłoszeniem na olx po prostu:
https://www.olx.pl/d/ofer...9-ID13Adtw.html

W planie fotografowanie produktów takich jak opakowania, kosmetyki oraz produkty spożywcze (ciastka, czekolady,, etc.). Zdjęcia do zastosowania na stronach internetowych klientów. Tło różnorodne, dodatkowo będę miał do wykorzystania lampy:
Zestaw Quadralite Thea 450 LED Panel
Panel LED Quadralite Thea RGB 150

ryszardo - Sob 08 Lut, 2025

Zakładam, że masz już klientów i nie wchodzisz w to na ślepo.
Zakładam też, że zdjęcia będą robione w studiu lub jego namiastce, a aparat będzie na przyzwoitym statywie, który już masz lub kupisz oddzielnie.

Pokuszę się o analizę oferty używanych lustrzanek Canona. Analizę innych marek możesz zrobić sam lub ktoś inny podpowie.
Dlaczego lustrzanki Canona - bo znam je bardzo dobrze, wybór używanych korpusów i obiektywów jest ogromny, a ceny względnie niskie. Dodatkowo w większości modeli świetnie działa tethering, który jest bardzo wygodny w tego typu fotografii.

Punkt wyjścia: 60D
Największe zalety w tym zastosowaniu: ruchomy ekran ułatwiający pracę na statywie oraz dobry tethering
Wady: kiepski AF w trybie LV i brak ekranu dotykowego

Lepsza alternatywa: 70D lub 77D
Zyski: DPAF i panel dotykowy, które znacząco ułatwiają ustawienie ostrości w trybie LV i przez komputer. Do tego większa rozdzielczość też się przyda.
800D i 250D też spełnią te kryteria kosztem jakości obudowy i czynników nieistotnych w tym rodzaju fotografii.
60D i 70D wyróżniają się w tym gronie akumulatorem o większej pojemności, ale nie wiem, jak wypada porównanie czasu pracy w trybie LV.

Niestety żaden z wymienionych aparatów nie ma możliwości zasilania przez USB, które mogłoby być przydatne.
Jakość obrazu we wszystkich przypadkach będzie wystarczająca.

Obiektyw do tego: zamiast 50/1.4 USM zdecydowanie wolałbym 50/1.8 STM. Tańszy, nie gorszy optycznie i w razie potrzeby daje możliwość zrobienia lepszego zbliżenia detali.
Ideałem dla mnie byłby 60/2.8 USM Macro.
Wszystkie wymienione szkła mogę być trochę za wąskie do fotografowania większych obiektów, ale szerszy kąt oznaczać będzie większe zniekształcenia perspektywiczne, co w tej dziedzinie może przeszkadzać. Jak masz dużo miejsca, to problemu nie będzie.
Alternatywnie można pójść w kierunku obiektywów manualnych, ale to już zupełnie inna bajka i tracimy bardzo wygodną możliwość ustawienia ostrości z poziomu komputera (ręcznie, powoli i bardzo precyzyjnie lub automatycznie - jak kto woli).

PS: tak, w tym przypadku zestaw 40D + 50/1.8 STM byłby w rękach wprawnego fotografa wystarczający

krzysi8k - Sob 08 Lut, 2025

Dziękuję bardzo za przedstawienie możliwości Canona. Ja chyba skłaniałbym się ku 77D. Nawet widzę cenowo to się zgrywa, tu przykładowe ogłoszenie
https://www.olx.pl/d/ofer...9-ID11XGsQ.html