forum.optyczne.pl

Lornetki - Numer seryjny lornetki

Kondzio41 - Czw 13 Lut, 2025
Temat postu: Numer seryjny lornetki
Czy każda lornetka posiada numer seryjny, bo w mojej kolekcji nie wszystkie mają. Np. DO Silver i Discovery nie ma
Jan55 - Czw 13 Lut, 2025

Nie spotkałem lornetki, z tzw chińskiej masówki, która miałaby naniesione na korpusach, nr seryjne. Może "nie miałem szczęścia"?
widoczek - Sob 15 Lut, 2025

Nie miałeś szczęścia :mrgreen:
Mechooptyk - Sob 15 Lut, 2025
Temat postu: Re: Numer seryjny lornetki
Kondzio41 napisał/a:
Czy każda lornetka posiada numer seryjny, bo w mojej kolekcji nie wszystkie mają. Np. DO Silver i Discovery nie ma

Może nic chcą osłabiać i tak już delikatnych korpusów tych lornetek poprzez grawerowanie numerów seryjnych? :mrgreen:

Kondzio41 - Nie 16 Lut, 2025

DO to dobra firma. Robi tańsze i droższe lornetki. Na DO Forest II też nie widzę numerów seryjnych. Na filmach w internecie, gdzie gość pokazuje DO Titanium z każdej strony też nie zauważyłem numerów seryjnych
Jan55 - Nie 16 Lut, 2025

Kondzio41...DO nie "robi" żadnych lornetek, tylko brenduje lornetki "robione" (produkowane) w Chinach, jak wszystkie optyczne firmy, z kilkoma wyjątkami :wink: .

Czyli mam rozumieć, że nawet modele Titanium są jakby kopia modeli innych firm?
ryszardo - Nie 16 Lut, 2025

Kondzio41, to zależy.

Seria Chase ED to na pewno oryginalny projekt DO. Czyli zaprojektowane w Polsce i produkowane na zlecenie w Chinach.
Oryginalnym projektem na pewno jest też One 8x32 (nawet miałem w rękach prototyp).
Forest II chyba też.

Seria Extreme ED to klony jakich wiele pod różnymi markami.

Titanium to chyba oryginalne projekty, ale tu nie mam pewności.

Czyli nie każdy mode musi mieć numer seryjny.
Jan55 - Nie 16 Lut, 2025

Kondzio41... Generalnie, nr seryjne na korpusach, mają lornetki znanych i uznanych firm optycznych np Kowa, Nikon, GPO, Opticron itd i oczywiście Swarki, Zeissy i Leici.
Jan55 - Nie 16 Lut, 2025

ryszardo...DO One to klon jednego z modeli Opticrona 8x32. Te same parametry optyczne i gabaryty, różnią się tylko obudową (kolor i minimalnie designem). Nie pamiętam nazwy modelu, bo to było ładnych parę lat temu i już go nie produkują. Co do reszty, czyli Chase, Titanium HDED i Foresty II to podobno projekty DO. Było, chyba, o tym, pisane gdzieś na forum, ale może się mylę :wink: .
Jedynie szkoda, że DO nie dąży do "odnowienia-polepszenia" optyki w Forestach II czy polepszenia optyki w Chase i Titanium HDED. Były by to lornetki troszkę droższe ale dorównujące, a może i lepsze optycznie, od np Nikonów M7 czy Kow i im podobnych. Pomarzyć zawsze można :mrgreen: .

Kondzio41 - Pon 17 Lut, 2025

Czyli jednak Delta Optical nie jest firmą w całości produkującą kopie lornetek innych producentów. Bo tak zrozumiałem na początku. Choć są i takie. Pewnie tak pół na pół. Jak zatem widać nie każda firma posługuje się numerami seryjnymi. Tylko te bardziej uznane.
Mechooptyk - Pon 17 Lut, 2025

Jan55 napisał/a:
Kondzio41... Generalnie, nr seryjne na korpusach, mają lornetki znanych i uznanych firm optycznych np Kowa, Nikon, GPO, Opticron itd i oczywiście Swarki, Zeissy i Leici.

Moja Delta Optical Titanium HD 10x42 ED ma numer seryjny. To w gruncie rzeczy dobra lornetka. Trochę może ustępuje np. pod względem kontrastu i kolorów Vortexowi Viperowi HD 10x42 (miałem bezpośrednie porównanie), ale pod względem wielkości pola, czy korekty AC jest od niego lepsza.

Kondzio41 - Pon 17 Lut, 2025

No to już wyższa półka.
Jan55 - Pon 17 Lut, 2025

Mechooptyk...DO Titanium HDED 10x42 pod względem wielkości pola i korekcji AC to jedna z najlepszych pod tym względem lornetek. Gdyby tylko poprawili pociemnienia brzegowe i wielkość ostrości pola widzenia, to byłaby to lornetka z wysokiego poziomu za nie duże pieniądze. Podobnie 8x42.
Dla mnie, głównie, "przegrała" przez wielkie muszle oczne (44mm) i trochę mechanikę zawiasu mostka i pokrętła ostrości (za luźne). Zamieniłem ją na Kowę, która mimo większej AC, jest ogólnie, MZ, lepsza.

ryszardo - Pon 17 Lut, 2025

Jan55, faktycznie DO One jest dość podobna do Opticrona Discovery WA ED 8x32. Są jednak jakieś różnice. DO jest 7 mm krótsza, 10 g lżejsza i ma troszkę mniejsze pole. Czyli chyba trochę zmienili, ale od zera nie robili.
Jan55 - Pon 17 Lut, 2025

ryszardo...Opticron o którym piszesz to nie jest ten model o którym ja napisałem. Ten o którym ja piszę nie jest już w produkcji co najmniej od 2014/15 r, i różnił się tym, że obudowa była czarna i nie miał tylko wyciętego rowka w obudowie, na końcu tubusów, reszta była praktycznie taka sama (gabaryty,waga i optyka).
Ten model o którym piszesz to jest "nowy " model chyba od 2022 r, poprzedni model był bez ED i te lornetki można uznać za "podobne" do DO ale są całkiem inne optycznie (lepsze, zwłaszcza ta ED).