forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka za ok. 1000zł do ptaków i przyjazna dla okularów

pczarnul - Wto 24 Cze, 2008
Temat postu: Lornetka za ok. 1000zł do ptaków i przyjazna dla okularów
Witajcie,

Mam dylemat jak w temacie - pomóżcie proszę. Rozważam:

1. Ecotone AD-7 10x50 - 810g
2. Vortex Vulture 10x50 - 880g
3. Pentax DCF HRc 10x42 - bardzo lekka - 660g
4. Nikon EX 10x50 1kg

Z tego co widzę wszystkie są OK dla okularów. Która da najostrzejszy obraz? Nikon jest nieco tańszy, ale to porro - jak ma się jego jakość do pozostałych? Pentax kusi tymi 660g - jak sądzę można bez problemu nosić na szyi.

Wszelkie uwagi lub inne sugestie mile widziane. Preferuję powiększenie 10x.

Dziękuję i pozdrawiam

Paweł

RB - Sro 25 Cze, 2008
Temat postu: Re: Lornetka za ok. 1000zł do ptaków i przyjazna dla okular
pczarnul napisał/a:
Nikon jest nieco tańszy, ale to porro - jak ma się jego jakość do pozostałych?

Przyjmuje się, że lornetka porro będzie lepsza optycznie od lornetki dachowej w tej samej cenie. Odstępstwa od tego podobno nie są czeste. Sadze, ze Nikon EX 10x50 nie jest aż taka wpadką, aby nie stosował się do tej reguły.

Arek - Sob 28 Cze, 2008

A może warto jednak dołożyć i kupić coś w stylu Olympusa 10x42 EXWP lub Vortexa Vipera?

Jeśli zostajemy przy 1000 zł, to z wymienionych przez Ciebie lornetek najlepszy optycznie będzie
Nikon 10x50 EX. Jednak także najcięższy. Możesz pomyśleć nad EX 8x40, ale to już mniejsze
powiększenie (za to jakie pole widzenia!).

pczarnul - Wto 01 Lip, 2008

To dobra sugestia - myślałem nad tym. Olympus EXWP nie jest znowu tak dużo droższy a potem znowu mały krok do Vipera :grin:

Z testów jak rozumiem te dwie lornetki są bardzo podobne, Viper ma szkła ED. Oglądałem tylko Olympusa.

Jeszcze mam pytanie odnośnie Pentaxa HRc 10x42 - dachówki - jak rozumiem to też sprzęt podobnej klasy?

Pozdrawiam

Paweł

Arek - Wto 01 Lip, 2008

Nie wiem. Nie miałem tego Pentaxa w rękach.
pczarnul - Sro 02 Lip, 2008

Zastanawiam się jeszcze - gdybyśmy pominęli masę, wymiary i jasność - co można by powiedzieć o jakości optycznej Nikona vs. Olympusa EXWP lub Vortexa Vipera?
Arek - Sro 02 Lip, 2008

Sam możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Masz testy tych lornetek u nas na stronie. Zrób sumę punktów tylko za kategorie optyczne i będziesz miał wynik.
Karan - Wto 22 Lip, 2008

Witam po dłuższej nieobecności. Korzystając z okacji istnienia takiego a nie innego tematu wątku chciałbym zapytać, czy gdziekolwiek można jeszcze zakupić Vortexy Hawk Owl 9x63?