|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Digitalizacja negatywów
Amator79 - Sob 01 Mar, 2025 Temat postu: Digitalizacja negatywów Zastanawiam się od dawna, co robię nie tak z digitalizacją swoich negatywów, bo wychodzą dużo gorzej, niż to, co widzę w sieci? Nie mam co prawda dedykowanego obiektywu makro, ale chodzi mi głównie o ziarno i jakość kolorów.
Po ustawieniu balansu bieli na pustej klatce w LR 5.1 wychodzi coś takiego:
Po odwróceniu zaś, coś TAKIEGO!
Dopiero znaczne przesunięcie suwaka niebieskiego poprawia sytuację, ale ostatecznie wychodzi coś takiego:
https://zapodaj.net/plik-1PJ12gJt4k
Odwrócenie i poprawienie kolorów (kontrast, nasycenie, gamma) robię już w FastStone, bo prościej niż w LR, ale efekty w LR nie lepsze.
Amator79 - Sob 01 Mar, 2025
No i jeszcze taki drobiazg - którą stronę negatywu fotografować - czy obraz powinien być odwrócony, czy fotografować z tej strony, z której obraz od razu jest właściwie zorientowany, a nie jest odbiciem lustrzanym?
Negatyw - Nie 02 Mar, 2025
Należy fotografować tę stronę, która była naświetlana.
Amator79 - Nie 02 Mar, 2025
Tylko jak rozpoznać tę naświetlaną?
Przeczytałem gdzieś, że to ta bardziej błyszcząca. Z drugiej strony - zrobiłem test fotografując i jedną i drugą stronę i różnicy nie widzę, poza dodatkowym krokiem z odwracaniem odbicia lustrzanego.
Dżozef - Sro 05 Mar, 2025
Amator79 napisał/a: | Tylko jak rozpoznać tę naświetlaną?
Przeczytałem gdzieś, że to ta bardziej błyszcząca. Z drugiej strony - zrobiłem test fotografując i jedną i drugą stronę i różnicy nie widzę, poza dodatkowym krokiem z odwracaniem odbicia lustrzanego. |
To ta strona z emulsją.
Amator79 - Pią 07 Mar, 2025
Dżozef napisał/a: | To ta strona z emulsją. |
Ta bardziej matowa?
Inaczej się zapytam - czy jeśli fotografuję z dobrej strony, to mam odbicie lustrzane, czy nie?
Przy okazji - jak w LR 5 eksportować wołane rawy do jakiegoś bezstratnego formatu jak TIFF, czy coś innego, najlepiej w 16 bitach do późniejszej obróbki?
OT
Ależ irytujący jest ten LR - chcę ponownie edytować rawa i nie mogę go ponownie importować, nie wiem co zrobić? W PSE było dużo przyjemniej i intuicyjniej. Nie wiem, co wszystkich zachwyciło w tym LR???
Dżozef - Sob 08 Mar, 2025
Emulsję łatwo zdrapać np gdzieś na końcu filmu. Ponadto klisza skręca się w stronę emulsji i zwija emulsją do środka.
Amator79 - Sob 08 Mar, 2025
Dziękuję za pomoc.
Negatyw - Czw 12 Cze, 2025
Amator79 napisał/a: | Tylko jak rozpoznać tę naświetlaną? |
Trochę mnie załamałeś tym pytaniem.
Dżozef napisał/a: | Ponadto klisza skręca się w stronę emulsji i zwija emulsją do środka. | Myślałem, że jest to logiczne dla każdego.
|
|