forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Kamera dla Amatora

Michal2307 - Pon 31 Mar, 2025
Temat postu: Kamera dla Amatora
Cześć , rozglądam się za kamerą 4K, najlepiej Panasonic, ale nie jest to wymóg konieczny.
Do tej pory miałem Panasonic HC V700 oraz V785. Obie Full HD
Na testach ostatnio miałem SONY FDR AX43a i nie przypadła mi do gustu ponieważ często gubiła ostrość, czego przy równoczesnym używaniu nie wykazywał Panasonoc V785.

Chce aby kolejna nagrywała jak najlepiej w słabym\sztucznym oświetleniu, żeby nie było szumów. Dodatkowo zależy mi aby była mała i poręczna. Nie interesują mnie kamery sportowe lub aparaty. Musi to być typowy handycam. W oko wpadła mi HC X1200 ale ciut za duża przez te pierścienie, czy jest podobna specyfikacja kamera bez tych pierścieni ?

Filmowac bede częste podróże po świecie oraz utrwalania imprez rodzinnych.
Dzięki za poświęcony czas.

ryszardo - Pon 31 Mar, 2025

Nie podałeś budżetu, więc ciężko coś polecić.

Stwierdzenie "Musi to być typowy handycam." mocno ogranicza wybór, szczególnie sprzętu dającego dobrą jakość obrazu w słabym oświetleniu.
Jak do tego ma być 'mała i poręczna', a HC X1200 jest za duża (jakie pierścienie masz na myśli?), to taki sprzęt może zwyczajnie nie istnieć.

browar - Wto 01 Kwi, 2025
Temat postu: Re: Kamera dla Amatora
Michal2307 napisał/a:

Chce aby kolejna nagrywała jak najlepiej w słabym\sztucznym oświetleniu, żeby nie było szumów.

Do tego potrzebny jest rejestrator z matrycą 1", a kamera z taką matrycą to duży klocek "profi" albo aparat np kompakt Canon G7X mark III lub kompakt Sony RX100. Ja używam Canona do podobnych celów jak Twoje. Też szukałem kamery (filmuję od 1986 r, miałem dwie Panasonic i jedną Sony) ale od ok 10 lat kompakty dużo lepiej się nadają do filmowania.