forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec do podróżowania po Fuji XT-20

Elderbary - Wto 22 Kwi, 2025
Temat postu: Bezlusterkowiec do podróżowania po Fuji XT-20
Cześć,

od kilku lat używam Fuji XT-20 wraz z obiektywem 18-55/2.8-4 również od marki Fuji. Przez ten czas zrobiłem wiele zdjeć przy pomocy Fuji, ale od pewnego czasu uwydatniło mi się jego wady i zastanawiam się czy sprzedając swój aktualny zestaw i dokładając z 1500 zł (czyli sumarycznie miałbym około 4000 zł) jestem w stanie kupić lepszy sprzęt.

W aktualnym zestawie brakuje mi wyższego używalnego ISO wieczorami/w nocy, lepszego AF, stabilizacji matrycy, której brak jest odczuwalny wieczorami i myślę nad innym obiektywem w celu zwiększenia zooma z 55 np/ do 70-80.

Przeglądając OLX zobaczyłem, że po sprzedaży body i dokładając około 1000 zł mogę kupić Fuji X-S10, który ma trochę lepsze efektywne ISO oraz stabilizacje matrycy. Czy jest to dobry pomysł? A może bardziej opłaca się sprzedać cały zestaw i zmienić system? Oczywiście, zakładam też opcję, że w tym budżecie nie znajdę nic lepszego i będę musiał się wstrzymać ze zmianami.