forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomożecie....? :) LUSTRZANKA I WYMAGAJĄCU KUPUJĄCY :D

zdezorientowany - Sro 25 Cze, 2008
Temat postu: Pomożecie....? :) LUSTRZANKA I WYMAGAJĄCU KUPUJĄCY :D
Zacznę tak: do dyspozycji mam na aparat+ szkło 2500zł.

moje wymagania:
-podgląd GO
- najlepiej 2 obiektywy w tym tele

moje pytania:
- jeśli tele to czy konieczna jest stabilizacja w korpusie( na szkło stabilizowane mnie nie stać) a z drganiami czy będę sobie radził opierając aparat o np. kamień, plecak, bluze, łokieć o kolano?

Jestem otwarty na wszelkie marki aparatów byle był podgląd GO! Olków się obawiam z powodu matrycy 4:3( drogie obiektywy i pogłosków że mogą ten system wycofać[ dobrze słyszałem?]) Doradźcie mi. Osobiście zastanawiałem się nad Pentaxem K200D. Nikon D80 też był w moim polu zainteresowań jednak boję się kosztów szkieł i tego że kupując D80 nie starczy kasy na kit+ tele. Więc.....?

Zainteresowania:
- Pejzaże
- Zwierzęta( ptaki a więc tele)
-trochę makro

DZIĘKUJĘ ZA POMOC :D

kozidron - Sro 25 Cze, 2008

Powiem szczerze wymagania niezłe, body(nie olek) + 2 szkała w tym tele za 2500,-
.........ja też chce taki zestaw. Z tego co wiem to za tą kase tylko olek proponuje cos najbardziej zblizonego do twoich potrzeb, z tym że zadne tele, bo tam jest 14-40 i 40-150, no ale masz stabilizacje i GO. No chyba ze K200 + kit + sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG macro, przy dobrych wiatrach mógłbys się zmieścić w 2500,-

heding - Sro 25 Cze, 2008

Prawdę mówiąc to bardziej odradzę niż doradzę...
Z lektury forum wynika, ża cykanie ptaszków to zajęcie naprawdę dla zamożnych, więc o dobrym szkle za taką kwotę jaką masz ciężko marzyć... więc o cykaniu ptic z takim limitem lepiej zapomnij i skup się na węższym kręgu zainteresowań... :wink:

k1caj_ns - Sro 25 Cze, 2008

No to ja bym Ci radził albo c 450D +kit i dozbierać troszkę na sigmę 70-300 APO lub 400D + Tamron 17-50 i też musiałbyś dozbierać na tele.

Wymagania masz bardzo duże ,a w tym przedziale cenowym to faktycznie tylko Olek daje radę.

Powiem że za tele tak nie obstaje. GO przyda się? Co dokładnie daje?( to że możemy zobaczyć czy np obiekt na 1 planie jest wyraźny a tło nie itp?) za 2 obiektywami murem nie stoję choć jakby były to ok! 2 nie musi być koniecznie tele.

Co sądzicie ogólnie o marce pentax(k200d). w sklepie mogę mieć go za 2699 z ob. 18-55+ 50-200. chyba że 18-50+??
mam możliwość kupienia C450d z 18-55IS za 2445zł lub Nd80 z 18-55VR za 2499zł.
PS. znalazłem canona 450D IS za 2298zł

No widzę, że skłaniasz ku pentaxowi. Jak juz tele odpadło w wyborze to ja bym brał raczej 450D + tego kita.....na sam poczatek będziesz zadowolony a i sama pucha z biegiem czasu pozwoli ci się rozwijać....później bedziesz mógł dokupić 55-250 IS(ten który w tym roku dostał nagrodę TIPA'y, z tym ze pamietaj to tylko na początek on ma plastik w mocowaniu), niestety przy ptaszkach 250mm może okazać się za mało(chyba ze jestes jak rambo i się nieźle maskujesz) a rewelacyjny ten obiektyw to nie jest ale stosunek ceny do jakości jest ok.

Tak naprawde K200 to też fajna puszka, z tym że uważam ze sigma 70-300 będzie tu lepsza, kolega ma w pracy i pracuje jak marzenie(za to u mnie na eosie ten sam model raczej słabo- Af jest cienki -nie kalibrowałem), jakość fotek nie jest rewelacyjna ale dla amatora styknie.

Nie daj sobie robić wody z mózgu tym wszystkim marketingowcom, lepiej wybrać niżyszy model puszki a lepsze szkło.
Na ten przykład do Canona, jak już połkniesz bakcyla, możesz podczepić eLkę 70-200/4.0 a to za tą cene nie zawaham się napisać petarda (jakośc plus cena ---miód)

z tym okresleniem ze 70-300 sigmy" to marzenie" trochę przegiąłem (miałem na mysli prace af na pentaxie w stosunku do pracy 55-250IS na eosie 400D)

RB - Sro 25 Cze, 2008

heding napisał/a:
Prawdę mówiąc to bardziej odradzę niż doradzę...
Z lektury forum wynika, ża cykanie ptaszków to zajęcie naprawdę dla zamożnych, więc o dobrym szkle za taką kwotę jaką masz ciężko marzyć... więc o cykaniu ptic z takim limitem lepiej zapomnij i skup się na węższym kręgu zainteresowań... :wink:

Zaczynać zabawę z ptakami można i Sigma 70-300 i SAL 75-300 i adekwatnym Tamronem, albo manualnym Tairem 300/4.5... jak brak forsy to lepiej miec denne (Tair nie jest taki zły!) szkło niz żadne.

mnie marketing nie obchodzi. chcę dobrą puchę i w miarę szkło. Pentax przemawia że ma uszczelniane body, stabil, wyświetlacz na body(cz-b) i 2 szkła w miarę cenie. Canon ma dużą dostępność, łatwiej przechodzić w systemie. A nikon? Też ok. tylko że przy c450d mam szkło z IS a przy Nikonie nie. Ale nadal czekam na porady
RB - Sro 25 Cze, 2008

zdezorientowany napisał/a:
mnie marketing nie obchodzi. chcę dobrą puchę i w miarę szkło. Pentax przemawia że ma uszczelniane body, stabil, wyświetlacz na body(cz-b) i 2 szkła w miarę cenie. Canon ma dużą dostępność, łatwiej przechodzić w systemie. A nikon? Też ok. tylko że przy c450d mam szkło z IS a przy Nikonie nie. Ale nadal czekam na porady

Jeśli ptaki - to Canon ma dobre szkła za rozsądne pieniądze i dużo super szkieł za bardzo nierozsadne pieniądze. Te pierwsze to 100-400 L za jakies 4.5 tys.
Równiez matryca CMOS pomaga ze swym uzywalnym wysokim iSO.

Tyl;e, że to na później. Jeśli ptaki to nie az taki priorytet to czemu Canon? Jest tyle rozsadnych alternatyw np. Pentax...Tyle, że ja po prostu korpusów Canona jakos nie trawię...

Jeśli nie masz jakis bardzo ukierunkowanych potrzeb to każdy system się sprawdzi. Bierz to co Ci lepiej do łapy pasuje :-)

mavierk - Sro 25 Cze, 2008

chcę dobrą puchę i w miarę szkło.
a powinieneś chcieć dobre szkło i w miarę puchę.

Potrzeba Ci czegoś szerokiego na pejzaże + coś do macro = Sigma 17-70
tele na ptaszki, w miarę tanie: 70-300VR

mamy 2500zł :) Do tego musisz dorzucić najtańszą puszkę, jaką możesz kupić - nikon d60 :) no i zestawik, który moim zdaniem jest jakościowym minimum, masz złożony.

Każdy tańszy produkt będzie moim zdaniem tylko i wyłącznie kompromisem i bardziej będzie się prawdopodobnie opłacało kupić dobrą hybrydę, których notabene ostatnio mieliśmy wysyp: Czy to Casio F1 czy Fuji najnowsze <- myślę, że oba dadzą radę :)

Słuchaj zdezorientowany a tak perspektywicznie myslisz o foceniu, czy to bedzie puszka tak na wycieczke (zeby mimo wszystko te foty lepszej jakosci miec niz z kompakta), czy z czasem masz zamiar sie w to zagłębic? Bo wiesz tak po prawdzie ten IS w tym kicie to rewelacji nie ma, to jest szkło na początek(nie zachwycałbym sie nim tak, to lepiej kupić ta plastikową stałkę 50mm 1.8).
Natomiast jak chcesz zakończyć całą zabawe na kicie i jakimś powiedzmy"średnim" tele to wydaje mi się że pentax k200..........(lepszy kit od canona i świetnie uszczelniony korpus jak za tą cene), bo tak naprawde wybór zaczyna i kończy się na słoikach do body(bo ta całkiem tania sigma 70-300 fajnie na pentaxie pracuje).

Natomiast jak zwariujesz tak jak ja( w dalszej perspektywie), to masz za 2200 całkiem tanią eLkę 70-200 /4.0 i nie tylko hehe:). Nie patrz na ten IS w tym kicie canona.....to troche pic marketingu, zeby dali im spokój bo wypadali źle na tle innych marek(za to ten obiektyw 18-55IS ma inne zalety, które przeminą po 2 latach pewnie z powodu wszech ogarniającego plastiku )

ja chcę się rozwijać. Przez rok pracowałem na Fz7 i jakbym patrzal tylko na lepsza jakość kupiłbym prostego, megapikselowego kompakta. Ale na foceniu tak zbytnio sie nie zanam. Będę się uczył( przesłona, migawka itp) za Pentaxem przemawia dobra cena(ok 1950zł za korpus+kit) nikon- boję się że sobie z nim nie poradzę. A przy pentaxie i uszczelnianie jest na jakies zakurzone plenerki. Ale jestem elastyczny. Jak ktoś pokarze mi sensowne dowody na to ze jakiś aparat jest lepszy może mnie przekonać.
PS. jaktam AF w Pentaxie?
PS.2 czy do pentaxa pasują obiektywy M42?

NIe ma lepszego....każdy jest dobry, jeden słabszy tu, drugi tam...czasem mysle, ze żałuje ze nie wziełem D80 ma dwie rolki(oddzielnie przysłona, oddzielnie nastawa czasu) ale jak pomysle sobie (po plenerze nocnym z kumplem) ze mój d80 wysiadł by na fotch nocnych.......(za to wykonczenie d80 i lezy w rece...miod)....

To nie gra nikt cię nie przekona, jak się wiecej różno sytemowców włączy do dyskusji, bo zawsze będą za i przeciw.
Mavierk polecił ci D60 ale jak mówisz ze sie bedziesz rozwijał, to z a niedługo moze cię zdenerwować brak śrubokręta (silnika Af w body), chociaż nie koniecznie. Natomiast dobrze Ci radzi(zebyś zszedł z body poprzeczkę niżej -wspominałeś D80), na korzyść dodatkowego słoika.

Af w pentaxie ( jak obserwuje u kolegi z pracy) jest jak najbardziej wporzo i na kicie i właśnie na tej sigmie70-300 (natomiast ona od 250 do 300 trochę sypie sie na jakości, nie ma co ukrywać ale jest tania -jak na poczatek)

Ja ci polecam C400D +tamron 17-50 lub C450D z tym kitem (bo nie wiem czy na tego tamiego 17-50 wystarczy)

a pentax k200d kit+ obiektyw do 600zł? bo jeśli do pentaxa pasują obiektywy m42 to mogę za grosze(250zł) mieć obiektyw 400mm
krisv740 - Sro 25 Cze, 2008

z przejściówką jak najbardziej mozna stosować tego typu szkła, oczywiście bez automatyki migawki i pomiaru światła, masz za to stabilizację.

Cytat:
z przejściówką jak najbardziej mozna stosować tego typu szkła, oczywiście bez automatyki migawki i pomiaru światła, masz za to stabilizację.

co mam przez to rozumieć?

MichalP - Sro 25 Cze, 2008

ano znaczy to nie mniej ni więcej, że jesteś skazany na tryb M i ręczne ustawienie przesłony na obiektywie :mrgreen: a że stabilizacja jest w body to chociaż tyle dobrze i będziesz mógł skorzystać z jej dobrodziejstw.

no i brak af oczywiście
w k10 lub k20 jest chyba tylko pomiar światła zaimpletowany i nie trzeba mieć chip'a na przejściówce? ale nie jestem pewien :roll:

no to mnie skołowaliście. Myślałem też o 400d ale jest dla mnie za mały. Dylemat jedynie między K200d i C450d( nikuś chyba odpada bo jak mówicie: średnie body i lepsze szkło)

jak dla mnie to lepsza byłaby 450 - wg mne obecnie i chyba nie tylko obecnie Canon oferuje najlepszą jakość zdjęć. Tylko ta "wpadka" z rozpiętością tonalną :shock: coś mi się wydaje, że Canon celowo za każdym razem niedomaga w jakiejś dziedzinie - patrz C40D - beznadziejny ekran, nie wierzę, że producent tego nie zauważył. I chyba nie będzie wypuszczał perfekcyjnych modeli bo wtedy nikt by nie kupował następców.

Trzymałeś już 450D ? Jak dla mnie nie wygodnie się go trzymało ale nie można mieć wszystkiego. Za 450D na pewno przemawia dobra matryca 12 mpix i dobry poprawiony obiektyw kitowy. Sprawdź jak Ci leży w ręce. Ja kiedy dostałem w rękę 40D to zapomniałem o czymś takim jak ten aparat. Jeśli chodzi o jakość zdjęć ogólnie mówiąc i użytkowanie to każdemu mogę polecić 450D natomiast koniecznie sprawdź jak Ci leży w ręce.

Odnośnie pentaxa Ci nie pomogę ale może ktoś dopisze coś i wtedy sobie porównasz jeszcze pod tym kątem co Ci napisałem.

C450d leży mi w ręce- 400d za mały(może grip pomoże ale się nieopłaca)
zaczekam jeszcze na pentaxowca

zdezorientowany,
a zastanowiłeś się czy naprawdę i na serio chcesz wchodzic w foto, czy tylko jest to zachłyśnięcie?
jeśli wiesz na pewno,że chcesz i będziesz się rozwijać, to jak już wielokrotnie było na forum tylko canon i nikon ew. sony, w każdym innym przypadku wybór jest różny.
na początek możesz sobie nabyc np. pentax czy olympus. jeśli dojdziesz do wniosku ze chcesz i musisz to zawsze możesz sprzedać i wejść w system ktory będzie ci leżał. zastanow się nad swoimi pobudkami zakupu lustra. to ciężka i kosztowna droga do uzyskania przyjemności :mrgreen:

krisv740, wieeeem. Ale chcę wejść. Jestem peiwen. a może reklamowana Sigma sd14 +18-200.
chodzi mi o to że nie wiem który aparat na początek, do nauki najlepiej. Będę nim chciał jak już napisałem robić zdjęcia pejzażowe i zwierzęta :)

Każdy aparat będzie jednakowo dobry do nauki, tryb M jest wszędzie taki sam - wybierz przede wszystkim aparat wygodny i oferujący przyzwoitą jakość zdjęć. A więc jak już wcześniej w innym temacie się rozpisywałem C40D, który jest tylko nieco droższy od 450. A jak 450 Ci "leży" to wybierz ją. Wtedy zaoszczędzisz nieco i kupisz lepszy obiektyw.

Na początek każdy aparat jest dobry nawet jakaś hybryda. Chodzi bardziej o to co później? Masz jakieś konkretne plany na zakup następnych obiektywów? Coś czego będziesz oczekiwał od tych obiektywów? np. Dobre światło. Ostrość od pełnej dziury. Szybki i celny AF? Stabilizacja na wysokim poziomie? Jakość wykonania? itd... Problem w tym ,że nie można mieć tego wszystkiego i to jeszcze za małe pieniądze. Trzeba iść na ustępstwa. To wszystko są sprawy dość istotne jak się sam przekonasz dlatego warto się trochę zapoznać z tematem zanim się zdecydujesz na jakiś system.

Możesz też trochę bardziej sprecyzować wtedy dostaniesz bardziej konkretną odpowiedź.

NIECO........ 4200 z obiektywem(-720)= 3500!! jeśli obiektyw sprzedam za 1400-1500 to body wychodzi 2000zł tylko skąd weznę 4200zł!!
a skłonny będę chyba jednak do pentaxa! ale zaczekam na posiadacza tego aparatu i na jego SZCZERĄ opinię! a na razie jeszcze raz przeczytam testy!

zdezorientowany,
jak koledzy-zastanow się co chcesz robic i na jakim poziomie. nie podniecaj się żadnym systemem, bajerami-to mija.
weź do łapki każdy ze sprzetów, dobierz do siebie aparat obsługi nauczysz się szybko niezaleznie od systemu i 'pułki" aparatu. na początek bez sprecyzowanych planów imho pentax k10! lub k200 w kit.

NIECO........ 4200 z obiektywem(-720)= 3500!! jeśli obiektyw sprzedam za 1400-1500 to body wychodzi 2000zł tylko skąd weznę 4200zł!!
a skłonny będę chyba jednak do pentaxa! ale zaczekam na posiadacza tego aparatu i na jego SZCZERĄ opinię! a na razie jeszcze raz przeczytam testy!

no wiesz różnica 400-500 zł pomiędzy 450 i 40 przy tej cenie to NIECO. Więc jeśli chodzi o Canona to przymierz się do obu. Oba oferują podobną jakość zdjęć, ale 40 jest sporo wygodniejsza, nie tylko w trzymaniu ale i w obsłudze (dwa pokrętła)

w przyszłości obiektyw szerokokątny i tele. a różnica pomiędzy 2300zł c450d a 4200zł za 40d z obiektywem JEST RÓŻNICA
A pentax może niepozorny ale coś ma. Ale jak juz pisałem czytam testy:)

A powiedz mi jak wyliczasz różnicę pomiędzy 450 a 40. Bo coś mi się zdaje że w grę wchodzą różne obiektywy. W 450 podejrzewam 18-55IS a przy 40 17-85.
I tak o prawdzie to ja bym 17-85 nie brał tylko kupił jak już golasa 40 i tego 18-55IS z 450.

a ile kosztuje body 40d - upust?

z tego co sobie przypominam najtaniej można dostać za 2899 - 540 upustu, czyli 2360, paradoksalnie jest to mniej niż za 30D :mrgreen:

tylko to samo body...... a gdzie reszta? torba obiektyw(jaki?) karta pamięci,

karta pamięci - 100 zł wystarczy Sandisk Extreme III 4GB
torba - załóżmy 100 zł
obiektyw - ten co wspomniałem, czyli 18-55IS 450 zł

Oczywiście ten obiektyw nie jest samym szczytem możliwości ale stanowi niezły i niedrogi początek. Potem jak Cię wciągnie to możesz kupić co Ci się przyda.

czyli w sumie ponad 3000zł- ponad mój budżet.....:( czyli pozostaje c450d i pentax K200d

a szkoda :(
PS czy za C450D też dostaję zwrot?

Obiektyw do tego używany 18-55 IS na przecierpienie za 350zł wyrwiesz i zbierać na lepsze szkła! Karta 2 gb - 60 zł + kabura za 40 i przecierpisz do czasu aż nazbierasz na lepsze szkło i torbę porządną.

Na 450D zwrotu nie ma .

ta sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG MACRO jest w cyfrowych za 555 ziko, więc nie koniecznie musisz modzić na m42. Jak decydujesz sie na pentaxa to za tą cene, ta sigma jest jak to się mówi "da się rzygać".

k1caj_ns, mówisz o 40d czy 450d? i ponawiam pytanie czy za 450d dostaję zwrot?

czyli w sumie ponad 3000zł- ponad mój budżet.....:( czyli pozostaje c450d i pentax K200d

a szkoda :(
PS czy za C450D też dostaję zwrot?

450 jest zbyt nowa aby uzyskać zwrot, za to 400 kupisz za mniej niż 1400 (po cashbacku) i zostanie sporo na obiektyw i dodatki i wtedy kupujesz jasną Sigmę. Jakościowo 400 też jest niezła (tradycyjnie dla C) ale uwaga - wąski i niewygodny grip. Tak jak pisałem Canon zawsze coś spieprzy :mrgreen:

czyli podsumowując:
C450d nowość dobra matryca ale cena trochę przesadzona jak na jakość!
C400D mały nieporęczny ale tak samo(prawie) dobry jak 450d a poza tym tani po zwrocie i starczy na obiektyw. i zostaje P K200D. Ale cały czas czekam na pentaxowca

Ja polecam 40D z kitem 18-55 IS tymi akcesoriami co napisałem ( z uwagi na brak funduszy) i proponuję zbierać na Tamrona 17-50. Możesz wcześniej sigmę kupić 70-300 APO macro. To już decyzja będzie później należała do Ciebie. Może stałka 50/1.8 ? Wszysto później będzie zależało od tego co Ci będzie potrzebne .

a tam wąski i niewygodny grip, jakie masz łapy ......zdezorientowany...? Jak wczesniej napisałeś ...że nie opłaca sie gripa kupować do 400D (orginał chyba około 450 ziko kosztuje, mozna kupic zamiennik i wcale nie jest taki badziewny....200 ziko- ja sie nie pieszcze z tym gripem ani z aparatem i nic sie nie zchrzaniło, poza punktem ocznym; hehe:).
Wiesz najlepiej jakbyś rzeczywiscie poszedł do sklepu foto(nie zadnego nie dla idiotów), złapał pentaxa i 400D z gripem. Bo wiesz co: 400D i 450D bardzo w wielkosci się nie różnią....

k1caj_ns ja nie wiem jak u ciebie ta sigma chodziła ale u mnie się kręciła jak skrzepła krew z nosa i jeszcze nie ostrzyła poprawnie........

kozidron napisał/a:
a tam wąski i niewygodny grip, jakie masz łapy ......zdezorientowany...? Jak wczesniej napisałeś ...że nie opłaca sie gripa kupować do 400D (orginał chyba około 450 ziko kosztuje, mozna kupic zamiennik i wcale nie jest taki badziewny....200 ziko- ja sie nie pieszcze z tym gripem ani z aparatem i nic sie nie zchrzaniło, poza punktem ocznym; hehe:).
Wiesz najlepiej jakbyś rzeczywiscie poszedł do sklepu foto(nie zadnego nie dla idiotów), złapał pentaxa i 400D z gripem. Bo wiesz co: 400D i 450D bardzo w wielkosci się nie różnią....

w wielkości może i nie ale każde powiększenie gripa zaowocuje lepszym trzymaniem. A powinni Canonierzy pozostać przy gripie z 300d, ehh, tak jak mówiłem, jak nie urok to... :razz:

pentaxa nie będę miał okazji trzymać, to będzie kupowanie w ciemno! dlatego czekam na opinie osoby posiadającej ten aparat. cały czas zaczynam się zastanawiać nad canonem 400d 2000zł z gripem+ szkło(tamronik jakiś- na początek starczy) do tego torba karta pamięci, szara połówka+ polar. Jak starczy to jeszcze IR.

Ale powiedzcie mi dokładnie do czego służy podgląd głębi ostrości? bo sprzedawca w sklepie powiedzial że nie jest aż tak użyteczny!

Wraz ze zmianą przysłony trzymając przycisk podglądu głębi ostrości widzisz jak zmienia się głębia. Lecz także ze zmianą przysłony przyciemnia się obraz w wizjerze lub rozjaśnia. Tak to działa.

Ja i tak robię fotkę próbną i sprawdzam GO. Kiedy nie mam na to czasu to staram się trafić w GO taką jaką potrzebuję i liczę na jakieś tam doświadczenie . Z tego przycisku podglądu prawie w ogóle nie korzystam.

no bo zastanawiam się czy to mi się aż tak przyda.......

Ja bym na takie coś uwagi nie zwracał przy wyborze puszki. Patrz na to co najważniejsze czyli to co zostało przez nas wypisane. W 450D masz podgląd w reszcie nie wiem ale możesz w testach sprawdzić.

czyli może C400D+ Sigma APO?

Sam musisz zdecydować co chcesz. Pisałeś ,że chcesz krajobrazy a tym nie zrobisz. Ja myślę ,że dostałeś dużo rad już więc teraz Twoja decyzja. Nikt za Ciebie jej nie podejmie .

Dziękuję za rady ale.... wiem tyle co wiedziałem. szkoda że żaden posiadacz pentaxa się nie wypowiedział.

Podlad GO po prostu przymyka ci przysłonę z wartości wynikającej z ogniskowej obiektywu do wartości którą ustawiłeś w aparacie...
Zdezorientowany, chodzi ci o tą sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro, to przynajmniej na moim 400D działała beznadziejnie, w sensie Af szalał jak dziki i on dośc rzadko trafiał z ostrością.

.........To chyba pozostaje Pentax z 2 szkłami albo C450d

właśnie do testujących i poinformowannych: czy Pentax K200D tam przy korpusie ma plastikowe czy metalowe ząbki( te co trzymają obiektyw) pytanie odnosi się tez do C450d. bo alfa 200, 300 ma plastik

C450D ma metalowy Bagnet i k200D też ma metalowy.
answis - Sro 25 Cze, 2008

przynajmniej ja sie zdecydowalem po tych tekstach, w sierpniu biore 450d z kitem.

A mam tylko jedno pytanko jaki obiektyw do niego byscie polecili zeby krajobrazy fotografowac??

MichalP - Czw 26 Cze, 2008

answis napisał/a:
przynajmniej ja sie zdecydowalem po tych tekstach, w sierpniu biore 450d z kitem.

A mam tylko jedno pytanko jaki obiektyw do niego byscie polecili zeby krajobrazy fotografowac??

ano im szerzej tym lepiej :mrgreen: byle nie popadać w "rybozę"

czyli można polookać na ultrawide w stylu Canon 10-22 (niestety dość drogi) albo Sigma 10-20, Tokina 12-24 też jest niezła ale męczą ją abberacje. A jeśli chcesz uniwersalny to zwyczajowo Tamron 17-50, Sigma 17-70 (i dodatkowo masz makro jakie by nie było ale 1:2 i nie trzeba dedykowanego obiektywu kupować), sigma 17-35 2.8-4 HSM. No wybór jest naprawde spory.

answis - Czw 26 Cze, 2008

ok, czyli obiektyw do krajobrazow w pozniejszym terminie.

jeszcze jedno pytanie odnosnie obiektywow, jak pisalem biore 450d z kitem, ale mysle sobie zeby moze jeszcze dokupic Canon EF 50 f/1.8 II, tylko nie wiem czy to ma sens, w czym bylby lepszy od kitowego 450d.

Przemawia za nim, no wlasnie co poza cena i jak moglbym go wykorzystac dodam ze jestem totalnym amatorem, ale czytalem w wielu miejscach tu na forum ze nie jest to zly obiektyw.

w świetle, czyli w słabych warunkach oświetleniowych nie musisz podbijać ISO a poza tym daje to małą głębię ostrości, która pozwala na wyodrębnienie z tła interesującego nas szczegółu.

Krótki kurs zależności czasu naświetlania od przesłony:

przesłona to blaszki które zacieśniając się (duża liczba) bądź rozszerzając (mała liczba) regulują dostawę światła które przechodzi przez obiektyw.

Podam kolejność przesłon w standardowych odstępach (1EV)

f - 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 itd...

załóżmy, że mamy obiektyw 50mm o największym świetle f 1 - teoretycznie, bo taki sporo kosztuje.

wciskamy spust migawki do połowy co spowoduje pomiar światła i wychodzi nam, że przy ustawionym ISO 100 czas naświetlania to 1/1000.
zmieniając przesłonę zauważysz, że dla tej samej sceny czas naświetlania się wydłuża dwukrotnie przy każdym 1EV

i tak przy f 1.4 masz 1/500, przy f 2 1/250 itd...

jest regułą, że aby wykonać nieporuszone zdjęcie (w obiektywie bez stabilizacji) czas naświetlania musi być krótszy lub równy odwrotności ogniskowej, więc dla 50mm będzie to 1/50 i krócej. Oczywiście niektórzy z nas są stabilniejsi i są w stanie dłużej utrzymać aparat bez ruchu :razz: to zależy od doświadczenia i wyćwiczenia. Należy również brać pod uwagę dynamikę sceny. W przypadku martwej natury można korzystać z dowolnego czasu, w przypadku ruchu należy odpowiednio dobrać czas do prędkości fotografowanego obiektu.

teraz - im mniejsza wartość przesłony, tym mniejsza głębia ostrości. Czasem jest to pożądane (w przypadku zwrócenia uwagi na pewnien szczegół poprzez rozmazanie tła), ale czasem nie (gdy chcemy mieć cały kadr ostry) i wtedy trzeba zwiększyć wartość co automatycznie wydłuży czas. Może się zdarzyć, że czas będzie na tyle długi, że zdjęcie zostanie poruszone - wtedy zwiększamy wartość ISO (100, 200, 400, 800 ...) każdy taki stopień to też 1EV, czyli zwiększenie wartości skutkuje dwukrotnym skróceniem czasu.

Jeśli obiektyw jest ciemny (rozpoczynający się na f 4) to może się okazać, że tylko znaczne zwiększenie ISO pomoże w uzyskaniu ostrego zdjęcia a wysokie ISO to większe niepożądane szumy na zdjęciu. Mając jasny obiektyw możemy skorzystać z dobrodziejstw dużej przesłony i nie podbijać ISO w takim stopniu.

answis - Czw 26 Cze, 2008

czyli wywnioskowalem, nie wiem czy slusznie, ze wartobyloby jednak zainwestowac te kilka stowek w ten obiektyw dla jego swiatla, oczywiscie statyw tylko utlawi w tym wypadku sprawe.

I dziekuje za ten krotki kurs, dluga i ciezka droga przede mna, no ale coz nikt nie mowil ze bedzie latwo.

mavierk - Czw 26 Cze, 2008

ja piernicze... kup sobie tylko 450d + 17-85 czy może 17-50 Tamrona i po czasie stwierdź, czego Ci brak.

Najlepiej kupić obiektyw o stałym świetle - tj niezależnym od ogniskowej. Takim jest właśnie Tamron 17-50 albo Sigma 18-50 z makro (krótszym ogniskowaniem) lub bez makro. Zaletą tego rozwiązania jest to, że pstrykając w full manual (tryb M) nie musisz się martwić zmianą ekspozycji przy zmianie ogniskowej, bo przesłona nie ulega zmianie a co za tym idzie tyle samo światła wpadnie do aparatu.
zdezorientowany - Czw 26 Cze, 2008

Mi osobiście na obiektywie makro nie zależy( od czego będzie się miało obiektyw smieny i pierścień odwrotnego mocowania :) ) zastanawiam się na nikonem d80 i obiektywem 18-200( taki zestaw może uda mi się dostać za 2600) a wy co mi radzicie? Na początek przebolę brak obiektywów do pejzażu- taki zestaw do nauki, a potem żeby w miarę tani sprzęt był

A o którym 18-200 piszesz? Bo chyba nie o 18-200VR :mrgreen: Z dwóch Sigm polecam 18-200 DC OS ze względu na przyzwoite parametry jakościowe (ostrość) i stabilizację. Jest nieco droższa ale uważam że przy ogniskowej 200 stabilizacja będzie jak znalazł.

ale tak się zastanawiem.... z jednej strony tani(w porównaniu do nikusia) pentax k200d którego nie dotknę przed zakupem. z drugiej strony nikon d80.
a czy słabsze napięcie w pentaxie to minus?

ale o co chodzi z tym napięciem?

bo w innych aparatach jest napięcie z akum. ok 7,2 a w pentaxie są 4 paluszki po 1,5?
MC - Czw 26 Cze, 2008

i??

powiem tak - są aparaty zasilane z dwóch paluszków i jest OK, więc nie powinieneś się tym martwić.

czy to powoduje tragedię? spadek napięcia, mniejsza ilość zdjęć?
ale nadal czekam na jakąś wypoiedz na temat pentaxa.
Bo waham się pomiędzy C400D+ grip+ KIT+ polar+ szara połówka; nikon D80+ obiektyw raczej KIT; a pentax K200D+ KIT+ to co przy canonie oprócz gripa :D

mniejsza ilość zdjęć? raczej nie - to zależy od zarządzania prądem przez aparat.

Podam doskonałe porównanie d200/d300 - mają tę samą baterię i tu uwaga

d200 - 340 zdjęć
d300 - 1000 zdjęć

jest różnica?

Napięcie nie ma tu nic do rzeczy - raczej pojemność - kup jak najpojemniejszą i będziesz zadowolony. Miałem swego czasu SONY DSC-H5. Normalne, alkaliczne baterie zżerał w 5-10 minut a na akumulatorkach (min 2500 mAh) robił ok 300 fotek.

a jaki byście mi polecali aparat do nauki? Po nauczeniu się obsługi, starałbym nazbierać na lepsze body. Więc co lepiej?
Pentax+ filtry?+KIT
C400D+ grip i filtry+KIT
Nikon d80+KIT
450d+KIT

MC - Czw 26 Cze, 2008

Ja bym chyba wzial 450D+kit, a potem zbieral na gripa i lepsze obiektywy.

.... szkoda że c450d jest taki drogi.... LV mi niepotrzebne a płacić za to :/ a czy ma wstępne podnoszenie lustra? Jak to mówią canon to canon <lol>

.... szkoda że c450d jest taki drogi.... LV mi niepotrzebne a płacić za to :/ a czy ma wstępne podnoszenie lustra? Jak to mówią canon to canon <lol>

Z własnego doświadczenia widzę, że Canon to przede wszystkim doskonała jakość zdjęć. LV można sobie w buty wsadzić, wstępne podnoszenie lustra generalnie też - powiedzcie mi z ręką na sercu jak często się korzysta z M-up (chyba tak samo często jak z LV)

na razie wcale( chyba że ja coś o swoim FZ7nie wiem) Aparat potrzebny mi do nauki i potem żeby do niego dokupywać ciekawe obiektywy. Dlatego zastanawiam się nad 450D i nikonem D80. Ale cena kusi do PK200D :( :(

z podnoszenia lustra korzysta się po to aby wyeliminować drgania przy super dokładnym zdjęciu - np makro
MC - Czw 26 Cze, 2008

i przy testach aparatu/obiektywu :wink:
kozidron - Czw 26 Cze, 2008

Weź 400D + grip +17-50 tamron, wczoraj myslałem , że sie już zdecydowałeś.....widzę, że sie jeszcze wahasz i zastanawiasz nad D80. Nie rozumiem , tylko czemu nie możesz sie przejśc do sklepu i pobawić sie pentaxem....żeby wszelkie wątpliwości były rozwiane?

Niestety nikt ci w 100% nie podpowie, że ten lub inny jest najlepszy, musisz sam wyciągnąć wnioski.
Jeżeli chcesz rozbudowywać w przyszłości szklarnie to patrz tylko pod kątem słoików.
Jeżeli jak sam wczesniej napisałeś kupisz za jakis czas body z półki wyżej, to niestety powinieneś się skupić na C i N.

RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:

Jeżeli chcesz rozbudowywać w przyszłości szklarnie to patrz tylko pod kątem słoików.
Jeżeli jak sam wczesniej napisałeś kupisz za jakis czas body z półki wyżej, to niestety powinieneś się skupić na C i N.

A tam...
Skupiać się na C i N to wtedy, gdy nie masz pojęcia co będziesz chciał robić (bo oni maja szkła praktycznie do wszystkiego jako tako dostępne w Polsce) lub gdy wiesz, że zdobyćie szkieł które będą odpowiadały Twoim zainteresowaniom będzie gdzie indziej trudne.
Poza tym to wiele osób z powodzeniem posługuje się na stopniu naprawdę zaawansowanym Pentaxami, Sony czy nawet Olympusem. W klasie wzej wsyzscz maja godne korpusy.

arietiss - Czw 26 Cze, 2008

MichalP napisał/a:
z podnoszenia lustra korzysta się po to aby wyeliminować drgania przy super dokładnym zdjęciu - np makro

Ale chyba przy makro statycznym? Przy podniesieniu lustra pierwsze naciśniecie migawki podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie. Przez ten czas pomiedzy przyciśnieciami mamy czarno w wizjerze. Nie wyobrażam sobie w przypadku fotografowania robala, spuścić go z oczu choć na chwilę. Przy GO rzędu kilku milimetrów to spowoduje przesunięcie pola ostrości niekoniecznie tam gdzie chcemy. Na to możemy sobie pozwolić tylko przy makro ze statywu i tylko elementów nieruchomych. Nawet wtedy poruszenia np fotografowanych roślin przez wiatr będą się tu dawać we znaki.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 15:32 ]
Z podnoszenia lustra na pewno korzysta się przy wydłużonym czasie ekspozycji.

Nie chce sie z Tobą RB sprzeczać bo nie czas i miejsce ale....kolega dłubie na pentaxie i narzeka, ze musi sie sigmami posiłkować a jak ma cos do wyboru z pentaxa to cena albo zdobycie obiektywu przysparza go o ból głowy. O wyborze szklarni do Alfy pewnie opowie ci więcej, ktoś na forum, choć pewnie już czytałeś....co do 4/3...to nie bede rozpoczynał tematu, bo znowu się o Wantuchu nasłucham.
Mowa tutaj o amatorskim podejsciu do tematu i budżecie, pokaż mi w systemie pentaxa taki stosunek ceny do jakości jak eL canona70-200 4.0, nie wyliczając już innych.

MC - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:
pokaż mi w systemie pentaxa taki stosunek ceny do jakości jak eL canona70-200 4.0

Co do systemu Alfa - brak :evil:

arietiss napisał/a:
MichalP napisał/a:

Ale chyba przy makro statycznym? Przy podniesieniu lustra pierwsze naciśniecie migawki podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie. Przez ten czas pomiedzy przyciśnieciami mamy czarno w wizjerze. Nie wyobrażam sobie w przypadku fotografowania robala, spuścić go z oczu choć na chwilę. Przy GO rzędu kilku milimetrów to spowoduje przesunięcie pola ostrości niekoniecznie tam gdzie chcemy. Na to możemy sobie pozwolić tylko przy makro ze statywu i tylko elementów nieruchomych. Nawet wtedy poruszenia np fotografowanych roślin przez wiatr będą się tu dawać we znaki.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 15:32 ]
Z podnoszenia lustra na pewno korzysta się przy wydłużonym czasie ekspozycji.

Masz rację ... człowiek cały czas się uczy. Ja w każdym razie z tej funkcji skorzystam raz na ruski rok.

krewzszafy - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:
kolega dłubie na pentaxie i narzeka, ze musi sie sigmami posiłkować a jak ma cos do wyboru z pentaxa to cena albo zdobycie obiektywu przysparza go o ból głowy

to po jaką cho...e siedzi w pentaxie :mrgreen:
RB ma rację że pentax jest raczej dla ludzi którzy naprawde wiedzą czego chcą. ceny wcale nie przyprawiają o zawrót głowy bo nie są wyższe jak u konkurencji. dostępność jest ograniczona ale jest coraz lepiej bo wchodzą nowe modele.
"Canon to przede wszystkim doskonała jakość zdjęć" :?: :?: :?:
a w ogóle to czemu tak sie uparłeś na k200? bierz facet k10 póki jeszcze można wyrwać z kitem za 2100 zł na allegro. co do M42 to działa automatyka czasu wiec martwisz sie tylko o ostrość i przysłone. d80 tez fajny sprzęt i tani teraz. z podglądu GO jakoś nie korzystam chociaż mam. na 450d to z manualami bedzie ciężko ze względu na mniejszy wizjer. aha do pentaxa docinasz sobie matówke od zenita(grubość pasuje idealnie) i masz ostrzenie w punkt na manualu. tyle co moge o pentaxie napisać. o innych nie pisze bo nie mam.

RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:
Nie chce sie z Tobą RB sprzeczać bo nie czas i miejsce ale....kolega dłubie na pentaxie i narzeka, ze musi sie sigmami posiłkować a jak ma cos do wyboru z pentaxa to cena albo zdobycie obiektywu przysparza go o ból głowy. O wyborze szklarni do Alfy pewnie opowie ci więcej, ktoś na forum, choć pewnie już czytałeś....co do 4/3...to nie bede rozpoczynał tematu, bo znowu się o Wantuchu nasłucham.
Mowa tutaj o amatorskim podejsciu do tematu i budżecie, pokaż mi w systemie pentaxa taki stosunek ceny do jakości jak eL canona70-200 4.0, nie wyliczając już innych.

Nie wiem o sso Ci chozi, przeciez pisze, że jak chcesz miec potencjalnie wszystkie szkła to tylko C i N , ze wskazaniem na C. Tyle, że mało komu jest potrzebna świadomośc, ze jakby co to potencjalnie może mieć wszystkie szkła.

Co do 70-200/4 - to oczywiście, ze nigdzie nie ma. Tak samo jak trudno znaleźć zamiennik 100-400. Ale zawsze można zaleźć 70-200/2.8 by Sigma która az takim złem nie jest za więcej niz canonowska 4. No fakt, że cięższy... Canon kosztuje 2100 - Sigma 2900. Aż taka różnica za całkiem dobre szkło 2.8?
A za większe pieniądze wszędzie znajdziesz jeszcze lepsze 70(80)-200/2.8. A że powoli się bogacimy (niedawno wydatek 4 tys PLN na aparat by szalonym pomysłem w naszej realności ekonomicznej), to może wcale niezadługo to nie bedzie juz takie jojczenie i okaże się ze wydać te 2-3 razy tyle za 2.8 to nie taki głupi pomysł...

Jeszcze raz - za Canonem przemawia mozliwośc zrealizowania praktycznie kazdej fantazji jeśli chodzi o szkło. I dobry CMOS juz od entry levelu skutkujący wysokim uzytecznym ISO. Z tym, że na niskich ISO to akurat ja woklę CCDki w tanich aparatach...

Poza tym - IMO nie ma Canon nic szczególnego... Większośc potrzebnych zaawansowanemu amatorowi szkieł znajdziesz wszędzie. "Funkcjonalności" korpusów Canona nie znajdziesz nigdzie :-D - no ale to juz moje prywatne zdanie a funkcjonalnśc nie jest kryterium obiektywnym.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 19:54 ]
MichalP napisał/a:

Z własnego doświadczenia widzę, że Canon to przede wszystkim doskonała jakość zdjęć.

Z własnego doświadczenia wiem, że zarówno Sony jak i Pentax to przede wszystkim doskonała jakość zdjęć.... Nikona i Olympusa nie używałem. Sadzę, ze to tez przede wszystkim doskonała jakśc zdjęc.

hehe a co to jest jakość zdjęć? jakość zdjęć wg użytkowników to szumy :razz: one są okropne, nie da się z nimi żyć, te kolorowe kropeczki są najważniejsze :mrgreen:

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 20:25 ]
co tam ergonomia, co tam wizjer, kolorowe kropeczki są naj naj :lol:

MC - Czw 26 Cze, 2008

Nie, no bo jak aparat na ISO3200 ma jakisz szum to jest beeeeee i nie do uzytku :wink:

Dlaczego mówię Canon to świetna jakość zdjęć?

Załóżmy w tym momencie, że poziom szumów we wszystkich lustrach jest taki sam, co oczywiście każdy wie, jest nieprawdą. Canon i Pentax (teraz sobie przypomniałem 10 i 20d) mają całkiem przyzwoite podejście do oddawania szczegółów w jpegach. Nikon też, ale w wyższych modelach. Pozostałe aparaty (jak się mylę to proszę mnie poprawić) dość mocno ingerują w jpegi chcąc zachować szum na znośnym poziomie i obraz traci szczegóły. Można to doskonale zobaczyć na stronie która testuje zachowanie przy ISO na niebiesko-białym profilu królowej Elżbiety. Oczywiście sprawa się zmienia diametralnie przy RAWach. Szczegóły są tylko szum się zmienia.
Dla mnie kolorowy szum jest beznadziejny. Wolę mono i drobnoziarnisty, ale żeby szczegóły pozostały na wysokim poziomie.

MC napisał/a:
Nie, no bo jak aparat na ISO3200 ma jakisz szum to jest beeeeee i nie do uzytku

:shock: kastode juz w smietniku :mrgreen:
o tak do tego obiektyw bez usm, hsm, sdm (czy jakie tam jeszcze są) nie nadaje się bo jest głośny i straszy ludzi na ulicy :!:
a ja mam focus w oku i palcach prawej dłoni i przyznam się że czasami daje sie zrobić zdjęcie :oops:

MC - Czw 26 Cze, 2008

krewzszafy, zapomniales jeszcze o ssm, ale to pewnie dlatego, ze sa tylko 3 obiektywy z tym napedem :wink:

http://www.dpreview.com/r...100D/page14.asp
MichalP piszesz o tym?

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 20:49 ]
to akurat k100 bije konkurentów na łeb w szczegółach. wyostrz z cmosa tak jak w k100 i szum wylezie :wink:

chyba zdecyduję się na D80+ 18-55 bez VR(taki prosty)
jaad75 - Czw 26 Cze, 2008

krewzszafy napisał/a:
a ja mam focus w oku i palcach prawej dłoni i przyznam się że czasami daje sie zrobić zdjęcie

Jesteś skrzywiony, gdybyś posłuchał paru ekspertów, to wiedziałbyś, że tak się nie da... :twisted:
Aaa, i masz za mało FPS...

bierz nie marudź :mrgreen: do tego dokup sobie Nikon AF 50 f/1.8D

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 21:03 ]
jaad75, choroba dopiero teraz zajarzyłem :razz: miało byc prawej nogi :lol:

dozbieram na tą stałkę :) potem nikon 55-200 potem jakieś TELE :D

jaad75 napisał/a:
Jesteś skrzywiony

dziękuję, miło mi hehe :mrgreen:

Jeśli chcesz brać Pentaxa, to ja bym proponował K10D+FA32/2 lub FA50/1.4 w zalezności od preferencji i zająć się robieniam zdjęć, a nie czytaniem pierdół na forach...

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 21:06 ]
krewzszafy napisał/a:
dziękuję, miło mi hehe :mrgreen:

Zawsze do usług... :cool:

k1caj_ns - Czw 26 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:
i zająć się robieniam zdjęć, a nie czytaniem pierdół na forach...

jaad75, Heh sam czytasz te "......" i często je komentujesz :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
zająć się robieniam zdjęć, a nie czytaniem pierdół na forach...

jaad misisz mieć pentaxa skoro tak piszesz :razz:

krewzszafy napisał/a:
http://www.dpreview.com/reviews/PentaxK100D/page14.asp
MichalP piszesz o tym?

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 20:49 ]
to akurat k100 bije konkurentów na łeb w szczegółach. wyostrz z cmosa tak jak w k100 i szum wylezie :wink:

no zgadłeś - o tym. :mrgreen: I zgadzam się z tym aby na początku kupić sobie stałke 50 1.8 potem nic już nie będzie takie ostre (przy wyższych przesłonach) z wyjątkiem stałoogniskowego makro :mrgreen:

Ale racja w tym, że zamiast pisać, zastanawiać się i dywagować, lepiej zaryzykować, kupić i zabrać się za praktykę...! Wszak ta czyni mistrza... :wink:

d80 jest lepszym wyborem jak 450d :twisted:

Każdy ma swoje wady i zalety... One są dokładnie 50/50...! :mrgreen:

k1caj_ns napisał/a:
jaad75, Heh sam czytasz te "cenzura" i często je komentujesz

Zdecydowanie za często...

nieprawda, najlepszy jest mój :twisted:

krewzszafy napisał/a:
d80 jest lepszym wyborem jak 450d :twisted:

Gdyby to wszystko było takie proste ,że jedno jest po prostu lepsze od drugiego... Ja mogę napisać z czystym sumieniem ,że 1ds mark jest lepszy niż 450D na przykład. Zawsze jednak znajdzie się ktoś kto powie ,że 1ds dla niego za duży czy za drogi i po sprawie .

k1caj_ns przeciez sie wygłupiam bo jestem skrzywiony :razz:
RB - Czw 26 Cze, 2008

MichalP napisał/a:
Dlaczego mówię Canon to świetna jakość zdjęć?

Załóżmy w tym momencie, że poziom szumów we wszystkich lustrach jest taki sam, co oczywiście każdy wie, jest nieprawdą. Canon i Pentax (teraz sobie przypomniałem 10 i 20d) mają całkiem przyzwoite podejście do oddawania szczegółów w jpegach.

Sony a100 ma bardzo przyzwoite podejście do jakości jotpegów. Całkiem serio.

krewzszafy napisał/a:
nieprawda, najlepszy jest mój :twisted:

bo Twój

Tak samo najlepszy jest mój - bo mój

I tym sposobem dochodzimy do wniosku, że nie warto się kłócić o to kto co ma, albo ma kupić :razz: bo wszystkie są tak samo dobre - robią zdjęcia :mrgreen:

No to się wygłupiamy razem ... Każdy jest w pewnym stopniu skrzywione więc nie brałbym tego tak do siebie :mrgreen:

panowie......panowie.... my mielismy doradzić......w kwestii puchy...dla zdezorientowanego........ale facet wczoraj sie wachał miedzy 450 +kit zISem, D80+ kit, K200+ dwa słoje.......wczoraj juz myslałem ze bedzie brał 400+kit +grip ale dzis sie znowu waha...

RB, ta sigma co mówisz(70-200) to zdecydowanie gorsze szkło od eLki canona(i droższa jeszcze) ale dośc o tym ....

Co chciałem przekazać zdezorientowanemu, że uważam jak sie szarpie na puche jak sie okazało na jakiś czas (tam chyba krótki) to pentax k200 , bo kit niezły i dostanie tanie tele sigmy (średniej jakości), no chyba ze wyrwie K10-jak ktos wyzej napisał

ale ......jezeli bedzie czekał w przyszłosci na jakąś nową puche canona.....w niedalekiej perspektywie to lepiej 400d+ grip = tami 17-50...

RB napisał/a:

I piękne kolory na wysokich ISO... :mrgreen:
k1caj_ns napisał/a:
Każdy jest w pewnym stopniu skrzywione więc nie brałbym tego tak do siebie

Serio? A którą kończyną ostrzysz?

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:

można by powiedzieć bajecznie tęczowe :mrgreen:

Ja ostrzę lewą . Trudno mi sobie wyobrazić ,że może byc inaczej ale jak komuś tak wygodniej czy tez czuje sie przez to wyjątkowy to jego sprawa :razz: Ja czasami biegam po budynkach i wskakuje ludziom na balkony . To też jest w pewnym stopniu skrzywienie . Pisałem o tym skrzywieniu tak bardziej ogólnie nie ograniczając tylko do foto.

ee tam. Podoba mi się Nikon, duży jasny wizjer. A w przyszłości D300 lub inne

Podoba mi się Nikon, duży jasny wizjer. A w przyszłości D300 lub inne

kup, używaj, ciesz się :wink:

Podoba mi się Nikon, duży jasny wizjer

No widzisz, wreszcie zacząłeś zwracać uwagę na to co istotne... :smile:
Jak by co, to K10D i GX-10 też mają takie.

ee tam. Podoba mi się Nikon, duży jasny wizjer. A w przyszłości D300 lub inne

słusznie - inne to raczej już d700 albo d3 lub następca.

Wszystkie trzy - d80/k10/gx10 są spore, wygodne i jak wspomniałeś - z dużymi wizjerami.

Skoro wszystkie aparaty oferują mniej więcej tę samą jakość zdjęć to należy zwrócić uwagę na wygodę użytkowania a te aparaty ją oferują (d300/d700 i wyżej również :mrgreen: )

jaad75 różnicą dla amatora to chyba tylko stabilizacja. z pentaxami jest duzo dobrej zabawy w manualne szkiełka jak ktoś tego nie polubi to bedzie jednak trochę bardziej ograniczony niż u nikosia

i po temacie...gratulacje...przy okazji mała bitwa na systemy..:)
RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:

RB, ta sigma co mówisz(70-200) to zdecydowanie gorsze szkło od eLki canona(i droższa jeszcze) ale dośc o tym ....

Że gorsze - nie będę się sprzeczał. Ze zdecydowanie, cóż... :mrgreen: Rzekł bym, że może byc całkiem godnym substytutem.
ba, ja nie mówie, że mając canona masz do niego Sigme kupować. Ale w systemie innym od Canona masz szkło ktore całkiem sprawnie ta L-kę zastąpi, da Ci lepsze światło i niewiele większa cene.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 21:41 ]
jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:

ba, od razu wszystko by chcieć :-D W kazdym razie jest kolorowo ;-)

jaka wojna, może ktoś ma problemy w tej kwestii na tym forum, ja chętnie zamienię k100 na d80 bo stwierdziłem że nikos ma to czego potrzebuję za nieduże pieniądze, ale brak kasy na razie :cry:
RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:
i po temacie...gratulacje...przy okazji mała bitwa na systemy..:)

jaka wojna... po prostu nie lubie tezy że 'tylko Canon' :-D

RB napisał/a:
W kazdym razie jest kolorowo ;-)

Raczej wręcz przeciwnie... :razz:
Przecież nie zniżyłbym się, żeby wypominać szumy A100... :twisted:

MC - Czw 26 Cze, 2008

jaad75, na A100 i ISO1600 sa piekne kolorki...

MC napisał/a:
jaad75, na A100 i ISO1600 sa piekne kolorki...

pewnie dzięki dużej rozpiętości tonalnej

mavierk - Czw 26 Cze, 2008

... kolorki są wszędzie, jak niedoświetlicie iso 800 i potem to wyciągniecie do poziomu :]

a Ty, kolego zastanów się nad szkłami. Możliwe, że już wybrałeś, ale tutaj koledzy tak zaspamowali jakimiś bezsensownymi tekstami, że nie bardzo już wiem :)

RB - Czw 26 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
W kazdym razie jest kolorowo ;-)

Raczej wręcz przeciwnie... :razz:

No co ty, te piękne ciapki w mozaike sa bardzo kolorowe.... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Przecież nie zniżyłbym się, żeby wypominać szumy A100... :twisted:

Ale do iso400 włacznie to ona naprawdę dobre jotpegi produkuje. Nic na to nie poradzę :razz:

Rb sorry może ...........i może być godnym substytutem ale nie jest........... miałeś ja kiedyś na eosie ..... a zaraz potem ta eLke...canona (bo z takimi aberracjami chromatycznymi na tej sigmie powyzej 135mm to masakra)

RB, "wojna" w przenośni raczej przedkładanie swojego systemu wcale nie tylko canon .....hehe lobbowałem też pentaxa....k200 ale swoja drogą zacząłem sledzić od wczoraj w sklepach K10 i zauważyłem że niewiele sklepów go sprzedaje....a to całkiem dobra pucha....

no dobra, kończyć flaszkę i do domu :mrgreen: wystarczy tej wojenki, bo juz nic nie wiadomo o so chozi.

MichalP nie ma wojny....a chciałem cię wczesniej Ciebie -gdzies zapytać , czy sam usunąłeś temat "koncertowe".........? Bo akurat jak chciałem wrzucić fotę to temat został usunięty ....
RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:
Rb sorry może ...........i może być godnym substytutem ale nie jest........... miałeś ja kiedyś na eosie ..... a zaraz potem ta eLke...canona (bo z takimi aberracjami chromatycznymi na tej sigmie powyzej 135mm to masakra)

Nie uzywam eosów. Jakbym uzywał to dla dłuzszych ogniskowych od 200 :-) Tam (około 400) jest dla mnie o co powalczyc i na Canona łypać pożądliwie. Niżej mi ryba. 70-200 to nie mój zakres :-D

Jesienny - Czw 26 Cze, 2008

Kozidron: chodzi Ci o temat, który ja założyłem? to zwie się fotografie imprez. :)
RB - Czw 26 Cze, 2008

kozidron napisał/a:

RB, "wojna" w przenośni raczej przedkładanie swojego systemu wcale nie tylko canon

No. Ja nie przedkładam swojego systemu. Ja wręcz niezbyt lubię swój system :-) Swoja drogą canona jeszcze bardziej :mrgreen:
Ale kompakty Canona nawet lubię. Tanie, przyzwoicie się je trzyma i dobre zdjęcią dają. I wizjer prawie jak canonowskie dslr-y (no dobra, nie bić...). Nawet mam 2 takie :-)

RB napisał/a:
I wizjer prawie jak canonowskie dslr-y

O, to to.... :mrgreen:

Jesienny napisał/a:
Kozidron: chodzi Ci o temat, który ja założyłem? to zwie się fotografie imprez. :)

Dokładnie. To ja nie zauważyłem tego http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3531 i założyłem własny temat (który został przesunięty)

teraz nie jestem pewien (ale temat był :koncertowo"), wydaje mi się ze michalP, bo była jego fota z koncertu ........a ja akurat wysyłałem rano foty na ten temat........ z koncertu petera brotzmanna (moge sie mylić było rano... i pół kawy dopiero zeszło-na kacu), klikam wyslij a tu jak byk: nie ma takiego tematu-został usuniety.......

akurat canon ma chyba najlepsze kieszonkowce serii ixus. mam ixus60 i pikny jest

ta michalP, zgadza się , mam maniere ze w przegladarkach internetowych nie oglądam zdjec, tylko sciagam na dysk -mam ja jeszcze na pulpicie -pisałes coś o tym ze przydałoby sie jakieś tele w tamtym momencie jak sie nie myle....bo mnie wiekszy hardcor spotkał na koncercie........

zgadza się - fociłem niestety tym, co miałem pod ręką, czyli 50 1.8
goltar - Pią 27 Cze, 2008

kozidron - ja połączyłem oba tematy "koncertowo" i "fotografowanie imprez". Miałeś pecha że wysłałeś post w chwilę po tym jak je scaliłem...
zdezorientowany - Pią 27 Cze, 2008

KUPIŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! D80+ TAMRON 55-200, POTEM POMYŚLĘ O 18-50/55

NO TO TERAZ PRACA PRACA I JESZCZE RAZ PRACA I NAUKA

Kasia119 - Pią 27 Cze, 2008

KUPIŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! D80+ TAMRON 55-200, POTEM POMYŚLĘ O 18-50/55

NO TO TERAZ PRACA PRACA I JESZCZE RAZ PRACA I NAUKA

ja też poproszę d80 !!
wystarczy samo body - obiektyw już sobie sama dokupię, na to akurat mnie stać :P

arietiss - Pią 27 Cze, 2008

Gratulacje! Czekamy na wyniki. :wink: