forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - "Książka o fotografowaniu" A. Mroczka

skasowany - Sro 25 Cze, 2008
Temat postu: "Książka o fotografowaniu" A. Mroczka
Witam!
Słyszałem (również wyczytałem na forum), iż warto tą pozycje przeczytać:)
Nakład jest już wyczerpany i w żadnych ksiegarniach 'stacjonarnych' oraz internetowych dostać jej nie można.
Czy ktoś z forumowiczów ją posiada? Bardzo mi na niej zależy i w związku z tym byłbym bardzo zobowiazany jeżeli ktoś mogłby mi ją pożyczyć (może sprzedać:)?)?
Jestem z Warszawy (czyt. aktualnie tu przebywam). Jeżeli ktoś jest spoza Wawy to może wysyłka? Oczywiście pokrywam wszelkie koszty i naturalnie się odwdzięczę;)

MichalP - Sro 25 Cze, 2008

you got mail :mrgreen:
mar - Czw 26 Cze, 2008

może e-book jest gdzieś dostępny ...
MichalP - Czw 26 Cze, 2008

owszem jest (pdf - skan), nawet nietrudno było znaleźć.
krisv740 - Czw 26 Cze, 2008

MichalP,
to podrzuć na pw ? :mrgreen:

MC - Czw 26 Cze, 2008

Tez poprosze :mrgreen:

torrenta można znaleźć spokojnie na sieci. szukamy Mroczek pdf torrent i jechane - czy to takie trudne? Książka nie ma wartości komercyjnej - nieoferowana w sklepach więc uważam, że nie jest to nieetyczne.
MC - Czw 26 Cze, 2008

taaaa, jak ktos sie jeszcze na torrentach zna to jest ok :neutral:

MC napisał/a:
taaaa, jak ktos sie jeszcze na torrentach zna to jest ok :neutral:

eee sorki :oops: myślałem, że to oczywiste w obecnych czasach. Dobra krótki kurs torrentowania. Ściągasz sobie programik http://www.programs.pl/program,468.html i instalujesz go.
Potem szukasz sobie po necie torrentów. Torrenty to pliki z informacjami, gdzie na necie plik ten jest dostępny i co w sobie zawiera. Gdy ściągniesz taki plik (zazwyczaj ma kilka-kilkanaście KB) uruchamiasz go w programiku i czekasz aż dane się ściągną. Finito. Działa to na bardzo podobnej zasadzie jak kiedyś kazaa, emule czy coś w ten dekiel.

MM - Czw 26 Cze, 2008

MichalP napisał/a:

eee sorki :oops: myślałem, że to oczywiste w obecnych czasach.

Nie jest oczywiste. Mój komp "na oczy" torrenta nie widział i nie zobaczy.

MM napisał/a:
MichalP napisał/a:

Ja też bardzo długo nie korzystałem, ale czasem się przydaje. Np w takich przypadkach jak wyżej wspomniany.

MC - Czw 26 Cze, 2008

MichalP, a masz ta ksiazke u siebie? Nie wyszloby szybciej, zeby zamiast tlumaczenia jak to zrobic wyslac po bozemu na maila?

MC napisał/a:
MichalP, a masz ta ksiazke u siebie? Nie wyszloby szybciej, zeby zamiast tlumaczenia jak to zrobic wyslac po bozemu na maila?

Już spieszę z wyjaśnieniami - książka jest podzielona na dwie części mniej więcej tej samej wielkości - łącznie ok 70MB.

Musiałbym podzielić pliki na mniejsze części - zrobię to RARem albo innym wynalazkiem i wyślę partiami (ograniczenia wielkości plików w mailu) Ale to dopiero po południu w domu. Może być?

MC - Czw 26 Cze, 2008

Ok, nie wiedzialem ze to az tyle wazy. Poczekam sobie cierpliwie do wieczorka.
MM - Czw 26 Cze, 2008

MC, wpadnij do mnie. Mam ją na półce :razz:
Ja tam jakoś nie mogę się przekonać do czytania książek przez komputer. Tak samo mam z czasopismami. Niby taniej, niby sterty papieru półek mi nie zalegają a jednak... wolę w ręku ten papier potrzymać niż gapić się w monitor.

MM napisał/a:
MC, wpadnij do mnie. Mam ją na półce :razz:
Ja tam jakoś nie mogę się przekonać do czytania książek przez komputer. Tak samo mam z czasopismami. Niby taniej, niby sterty papieru półek mi nie zalegają a jednak... wolę w ręku ten papier potrzymać niż gapić się w monitor.

oczywiście, że czytanie książek jest daleko lepsze od wgapiania się w monitor, ale jak się nie ma co się lubi to .... :razz:

MC - Czw 26 Cze, 2008

MM, bardzo chetnie, ale niestety w najblizszym czasie okolic Lodzi odwiedzal nie bede. Tez wole czytac ksiazki drukowane, ale te o fotografii najczesciej do najtanszych nie naleza.
skasowany - Czw 26 Cze, 2008

Ja juz ksiazeczke mam:))
Dzieki MichalP!!!:))

Ruslan napisał/a:
Ja juz ksiazeczke mam:))
Dzieki MichalP!!!:))

A nie ma sprawy. Prosię bardzo.

goltar - Czw 26 Cze, 2008

MC napisał/a:
w najblizszym czasie okolic Lodzi odwiedzal nie bede.
a nie prawda, zjazd optycznych jest pod Łodzią :razz: chyba że zmieniłeś zdanie :)
MC - Czw 26 Cze, 2008

Ja bardziej patrzylem od polnocnej strony i sobie zakodowalem Lowicz - Kutno. Jakos tak na Lodz juz nie patrzylem :wink:
arietiss - Czw 26 Cze, 2008

MM napisał/a:

Ciekawe co zdowsze na oczy...? :wink:

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 12:52 ]
MM napisał/a:
MichalP napisał/a:

No, nie jest to chyba legalny sposób, ale niestety względy ekonomiczne podpowiadają takie rozwiązania... :neutral:

MC - Czw 26 Cze, 2008

arietiss, ostatnio sporo takich "ekonomicznych" osob traci komputery jak policja robi przeszukanie. W Gdansku zdaje sie nawet akademiki przetrzepali.

arietiss napisał/a:
MM napisał/a:

Ciekawe co zdowsze na oczy...? :wink:

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 12:52 ]
MM napisał/a:
MichalP napisał/a:

No, nie jest to chyba legalny sposób, ale niestety względy ekonomiczne podpowiadają takie rozwiązania... :neutral:

No wiesz, gdyby ta książka była w sprzedaży, to bym się zgodził ... ale nie jest. Więc chociaż w celach poglądowych można ściągnąć, poczytać i skasować :mrgreen: Podobnie jak pożyczyć z biblioteki, przeczytać, oddać.

MM - Czw 26 Cze, 2008

Oczy bardziej męczy monitor bo nawet laptopa mam podłączonego (na szczęście) pod CRT.

MC napisał/a:
arietiss, ostatnio sporo takich "ekonomicznych" osob traci komputery jak policja robi przeszukanie. W Gdansku zdaje sie nawet akademiki przetrzepali.

Bo ceny programów i etc. są horendalne!!! Pewni ludzie powinni pomyślec i stuknąć się w czoło, a nie stosować restrykcyjne metody łapania "przestępców", kiedy prawdziwi latają sobie po ulicach! Liczba osób korzystających z tego typu programów jak torrenty ciągle rośnie.

MC - Czw 26 Cze, 2008

arietiss napisał/a:
Liczba osób korzystających z tego typu programów jak torrenty ciągle rośnie.

I, uwierz mi, liczba osob, ktore staja za to przed sadem - takze.

Tak, a ceny nie maleją. :!: Najprościej złapac takiego "wielkiego przestępcę", który dla własnego użytku ściągnie sobie to i owo. Natomiast wielcy producenci nielegalnego oprogramowania, czerpiący z tego bezpośrednie zyski są nie niepokojeni!
edmun - Czw 26 Cze, 2008

nie prowadźmy dyskusji na temat piractwa. załóżmy osobny topic.
a co do cen - arietiss - możesz mi uwierzyć że nie polecam piractwa. a ceny na półkach są jeszcze znośne, patrząc na starsze pozycje na półce jak i te promocyjne.
P.S. MichalP, widzisz? Nie tylko ja omijam torrenty szerokim łukiem.
Są lepsze sposoby (choćby p2m gdzie nie ograniczają się żadne limity :) jakie masz łącze, tak ściągasz, niezależnie od źródeł :) .. jeśli Twoje łącze 10mb/s ma maksymalny przepust w granicach 1024 kb/s <<marzenie>> to z taką prędkością ściągasz od samego początku pliku - do końca )
p.s. mały offtop mi się zrobił również. przepraszam.

muad - Wto 08 Lip, 2008

W torentach też nie ma żadnego limitu, jak jest dużo udostepniających to ściąganie idzie na maxa. Torenty obsługuje m.in. Opera (moim zdaniem najlepsza przeglądarka), klika się na torent i automatycznie się sciąga. Ogólnie to super sprawa jak np. ktoś chce wielu osobą przesłać choćby paczkę zdjęć, można oczywiście nagrać na cd i powysyłać do każdego albo zrobić torenta a inni sobie ściągną. Co do książek to też preferuje zdecydowanie papierowe.

A odnośnie piractwa to polecam alternatywne programy.

makos - Pią 18 Lip, 2008

czy jest jeszcze możliwość otrzymania takiej przesyłki mailowej :?:
MichalP - Pon 21 Lip, 2008

makos napisał/a:
czy jest jeszcze możliwość otrzymania takiej przesyłki mailowej :?:

Jak podasz maila ...

makos - Pon 21 Lip, 2008

już na PW Ci napisałem :mrgreen:

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 18:13 ]
dzięki :) rozkoszuje się teraz lektura

jacek37 - Pon 21 Lip, 2008

Panie Michale w wolnej chwili .....też bym prosił :oops:
jkusztal@wp.pl
Z góry dziekuję

tbodzio - Wto 22 Lip, 2008

Panie Michale,jak znajdzie Pan chwilkę czasu- bardzo byłbym wdzięczny za tę książkę na mój mail.
tbodzio@interia.pl
Z góry dziękuję.

MC - Wto 22 Lip, 2008

tbodzio, ja tez mam i wysle :mrgreen:
BlueSky - Wto 22 Lip, 2008

speed9@wp.pl lub dominika@proequo.pl

Proszę o wypożyczenie książki w wolnej chwili :)

pawel23 - Sro 23 Lip, 2008

Jak ktoś będzie miał trochę czasu, to prosiłbym o wysłanie :smile: paffcio@yahoo.pl
komor - Sro 23 Lip, 2008

Proszę dalsze prośby kierować na priv, bo to bez sensu tworzyć tutaj taką listę kolejkową, zresztą nieskierowaną do konkretnej osoby. Tym bardziej, że nie ma pewności czy nie tworzycie sami tutaj listy podejrzanych dla ZAIKS-u...