|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kompakt a Lustro
sfinks - Czw 26 Cze, 2008 Temat postu: Kompakt a Lustro Czy można wyjść z takiego założenia że nawet najlepszy komapkt, jak np. fz50, s100,h10 itp. są wolniejsze od tych lustrzanek z najniższego segmentu? (d40, e-400, k100)
Jesienny - Czw 26 Cze, 2008
Wolniejsze w czym?
MichalP - Czw 26 Cze, 2008
no właśnie - też tego stwierdzenia nie rozumiem.
sfinks - Czw 26 Cze, 2008
autofokus, uruchamianie, czas od nacisniecia spustu do zrobienia zdjęcia
Trochę zbyt duże generalizowanie, Jak do D40 nie dokręcisz obiektywu z silnikiem to czas reakcji jego autofokusa będzie wynosił dokładnie nieskończoność.
mavierk - Czw 26 Cze, 2008
... no ale jak dopniesz kompatybilny obiektyw, to d40 będzie ostrzyć najszybciej (wiem, sprawdzałem).
Generalnie lustro jest dużo szybsze od kompaktów, aczkolwiek w przypadku hybryd różnice będą tylko w przypadku AF.
bo ja wiem? Oczywiście róznice mogą wystąpić, ale chyba nie aż tak drastyczne. Autofokus - być może lustra są szybsze ale nieznacznie (zależy od kompaktu, od obiektywu i od samego lustra i od światła), uruchamianie - nie przesadzajmy, kompakty (z niechlubnym wyjątkiem Casio F1) w miarę szybko się uruchamiają, w praktyce tego nie poczujesz, shutter lag (czyi opóźnienie migawki) też w niektórych przypadkach nieznaczny, chociaż faktycznie lustra są niemalże instant, czyli błyskawiczne. Generalnie nie ma co się worry about. Kompakty są coraz lepsze i myślę, że kiedyś tam nastąpi wysyp totalnych hybryd w stylu Sony A300/A350, czyli luster ze świetnym LV. Zresztą producenci ciągną tą zaprzeszłość (lustro) nie wiadomo po co. Wizjer jest oczywiście dokładniejszy bo przekazuje realny obraz, ale myślę, że total LV ze świetnym ekranem o wysokiej rozdzielczości (w sumie ta z d300/d3 wystarczy) ma przyszłość przed sobą.
edmun - Czw 26 Cze, 2008
a ja przyznam że kompakt jest na pewno wolniejszy przy zdjęciach seryjnych, oraz wolniejszy w obsłudze. być może trafiłem na złe modele na razie, ale przy fotografii sportowej brakuje mi szybkiej zmiany przysłony czy kompensacji ekspozycji.
zanim nacisnę, zanim zmienię, to mogę już wypatrywać następnej akcji.
w lustrzankach szybciej można te ustawienia zmienić.
Marian - Czw 26 Cze, 2008
Porównując najlepsze z każdej kategorii:
-lustrzanki są wolniejsze od niemających lustra
-cyfrowe są wolniejsze od filmowych (analogowych)
MC - Czw 26 Cze, 2008
Generalnie w kompakcie czas od wlaczenia do zrobienia zdjecia jest dluzszy niz w lustrze - obiektyw musi sie wysunac.
tkosiada - Czw 26 Cze, 2008
jeszcze jedno
przy robieniu fotek z lampą kompakt musi poczekać, "pomysleć" po strzale, naładować i dopiero błysk
a lustro nawet z wbudowaną lampą błyska za każdym razem, nawet przy serii
takze kwestia szybkości w serii
k1caj_ns - Czw 26 Cze, 2008
Z tą lampą to bym się tak nie rozpędzał . Tym bardziej wbudowaną. Moja Kobieta ma Olka SP-550 . Ma w nim bardzo dobre akumulatorki i jej lampa wbudowana ładuje się dużo szybciej niż ładowała się moja w 450D. Oczywiście jak dołożymy GRIP i zewnętrzną lampę która ma własne zasilanie to lustro bije na głowę hybrydę ale w tej sytuacji z wbudowaną lampą moja lustrzanka była wolniejsza
krisv740 - Czw 26 Cze, 2008
panowie , a jak z zapisem zdjęć- bufor kompaktów i hybryd jest wolniejszy-generalnie, i to chyba jest głównymproblemem kompaktów.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Wielkiego porownania nie mam, bo tylko Sony H5, ale tam i ustawienie ostrosci i seria i zrzut z bufora trwaly za dlugo.
MC napisał/a: | Wielkiego porownania nie mam, bo tylko Sony H5, ale tam i ustawienie ostrosci i seria i zrzut z bufora trwaly za dlugo. |
No wiesz - w H5 serię ciężko nazwać serią równie dobrze można by pojedyńczo strzelać. Ale ustawienie ostrości było całkiem całkiem.
MC - Czw 26 Cze, 2008
MichalP, usilowalem tym czyms robic zdjecia na wreczeniu dyplomow. Aula UMK. Ciemno jak u Makelele wiadomo gdzie. Zanim AF nastawil ostrosc, to obiektu juz nawet w kadrze nie bylo. Potem nawet A100+kit byla szokiem na plus.
MC napisał/a: | MichalP, usilowalem tym czyms robic zdjecia na wreczeniu dyplomow. Aula UMK. Ciemno jak u Makelele wiadomo gdzie. Zanim AF nastawil ostrosc, to obiektu juz nawet w kadrze nie bylo. Potem nawet A100+kit byla szokiem na plus. |
no w ciemności to masz rację, ale prawda jest taka, że i lustra nie zawsze sobie w takich warunkach dają radę. Za to w świetle - jak najbardziej OK.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Dobrze, ze to nie byl moj kompakt tylko Tescia, by chyba bym go rozwalil. Praktycznie zadne zdjecie nie wyszlo, a lampa nie bylo co blyskac jak niektorzy...
MC napisał/a: | Dobrze, ze to nie byl moj kompakt tylko Tescia, by chyba bym go rozwalil. Praktycznie zadne zdjecie nie wyszlo, a lampa nie bylo co blyskac jak niektorzy... |
czy ja wiem - lampa w H5 daje radę, myślę że byłby z niej użytek.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Michal, w tej auli nie daje. Uwierz mi. Ta wbudowana w A700 tez by nie dala, jestem tego pewien. A blizej nie mozna bylo podejsc.
no dobra offtop się robi wiadomo, że wbudowane lampy są najlepsze w d200/d300
MC - Czw 26 Cze, 2008
Dobra, to wracajac do rzeczy.
Lustrzanki sa lepsze niz kompakty, ale za to bardziej szkodliwe dla kieszeni
bo się w niej nie mieszczą? No dobra wiem o co chodzi. Generalnie tak jest - kupujemy kompakta i nie wydajemy już nic - chyba, że się bawimy w makrofotografię. A w lustrach to a nuż nowy jaśniejszy obiektywik, lampka zewnętrzna i tak w kółko. Zastanawiam się jaka jest optymalna ilość szkiełek tak aby nie czuć niedosytu a jednocześnie nie być przytłoczonym.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Ja mam taki zestaw marzen, ale chyba samochod bym musial na niego sprzedac
krisv740 - Czw 26 Cze, 2008
ilość szkieł jest nieograniczona - prawie. ograniczeniem jest zdrowy rozsądek i zasobność portfela
owszem można by sprzedać - ostatecznie jeżdżę rowerem. I wtedy 1ds MarkIII z kompletem stałek eLkowych, niezłym makro i lampeczkami. Oj rozdzielczość w makro by rozwalała
Ja do szczęścia będę potrzebował jak na razie tylko C85 /1.2 L C 24-70 /2.8 L i statywik z głowicą. Jak wyjdzie body 5D MK II to jeszcze to
Pewnie teraz mi się wydaje ,że to wystarczy ale jak już to dostanę to zacznę łakomym okiem spoglądać w stronę 300/2.8 L IS itp ...
Tak to już jest z lustrem ... Ciekawe kiedy jakaś firma wpadnie na to żeby rozdawać pełnoklatkowe body do których szkła kosztują od 5 k w górę . Wtedy Taki entry level by dopiero zachęcał do następnych zakupów .
ja na razie nie pcham się w drogi sprzęt (chodzi o optykę) bo nie wiem, czy Nikon to mój docelowy system. Czekam na nowości C i obniżenie obecnych cen. Może 5D mkII a może jaki Pan Marek kiedyś tam. Ale całkiem możliwe, że pozostanę przy N i wtedy D3 albo następca albo mniejszy FF (d700??)
A jak już dokupisz tych obiektywów, to stwierdzasz, że potrzeba Ci drugiego body, bo przecież nie będziesz co chwila ukręcał obiektywów... przecież może CI uciec ta niezapomniana chwila. W końcu po 30 latach masz w mieszkaniu małe muzeum fotograficzno-optyczne.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Hehe, skoro juz o marzeniach mowa:
A900+CZ24-70+70-200G SSM + 300/2.8G SSM + Sigma 300-800 + Sony 35/1,4G + Zeiss 85 + Sony 135/1,8
Czy ja tak duzo wymagam?
RB - Czw 26 Cze, 2008
MC napisał/a: | Hehe, skoro juz o marzeniach mowa:
..... Sigma 300-800 ..... |
Kurcze to jest jak pancerfaust - marzenia z dzieciństwa?
MM - Czw 26 Cze, 2008
Pancerfaust to jest Nikkor 1200-1700
MC - Czw 26 Cze, 2008
RB napisał/a: | marzenia z dzieciństwa? |
Nieee. Dzieki temu mialbym przyzwoite tele
heding - Czw 26 Cze, 2008
MM napisał/a: | Nikkor 1200-1700 |
a ilu dodają murzynów lub Turków do noszenia??
Cytat: | a ilu dodają murzynów lub Turków do noszenia?? |
To było za czasów analogów Teraz technika poszła do przodu i dorzucają Nissana Navarę 4x4 i pokrowiec ze skóry aligatora
MC - Czw 26 Cze, 2008
k1caj_ns, w zestawie jest zdaje sie metalowa skrzynia
mavierk - Czw 26 Cze, 2008
taka 300-800/5.6 byłaby i dla mnie wystarczająca
answis - Pią 27 Cze, 2008
jak tak czytam, to sie zastanawiam czy jednak kompakt nie bedzie lepszym rozwiazaniem.
lustro to studnia bez dna.
MichalP - Pią 27 Cze, 2008
oczywiście, że kompakt będzie lepszym rozwiązaniem (finansowym) ale lustro to świetny wabik na dziewczyny. Powinieneś już widzieć o tym
heding - Pią 27 Cze, 2008
jedną, a może jedyną zaletą kompaktu są rozmiary i nie wzbudza on przesadnej paniki czy zaburzenia naturalności zachowania, szczególnie gdy fotografujemy dzieci..
MC - Pią 27 Cze, 2008
heding ma oczywiscie calkowita racje. Niestety, albo wielkosc i nizsza cena albo jakosc zdjec i inwestycje (bo ja to tak - w przeciwienstwie do mojej Zony - nazywam )
heding - Pią 27 Cze, 2008
no właśnie..bo nie każdy chce mieć w rodzinnym albumie artystyczne fotografie czy portrety...
igorax - Pią 27 Cze, 2008
,,,ironizując przewaga kompaktów może być taka że będę miał hiper-ultra-mega-zoom 24-1200mm za małe pieniądze, nigdy nie pozwolę sobie na zkup np. Canon'a 1200mm.
(jakość jakością takim kompaktem na 1200mm jakieś zdjęcie zrobisz, lustrem z 70-200mm ten zakres to marzenie)
RB - Pią 27 Cze, 2008
igorax napisał/a: | ,,,ironizując przewaga kompaktów może być taka że będę miał hiper-ultra-mega-zoom 24-1200mm za małe pieniądze, nigdy nie pozwolę sobie na zkup np. Canon'a 1200mm.
(jakość jakością takim kompaktem na 1200mm jakieś zdjęcie zrobisz, lustrem z 70-200mm ten zakres to marzenie) |
kompakta dość łatwo podłączysz do lunety i bedziesz miał małoobrazkowe 1000 - 4000mm... MF, niezbyt poręczne, niełatwo obsługiwalne, nie nadające się na szybkie foty i zdjęcia jakiej takiej jakośći w niewielkim rozmiarze ale 4000...
Podłaczenie DSLR do lunety i praca tym to nieco trudniejsza kwestia.
Marian - Pią 27 Cze, 2008
Postponujecie kompakty.
Niech mi ktoś powie, że mju robił gorsze zdjęcia od najdroższej lustrzanki?
To tylko cyfrowe kompakty jakością nie dorównywały lustrzankom, ale DP-1 jest być może pierwszym zwiastunem zmian.
Trzeba zatem obserwować zmiany na rynku nie kierując się przesądami ery cyfrowej, bo to może w każdej chwili zmienić się na sytuację jaka była przy filmie, kiedy kompakty bywały lepsze od lustrzanek.
marcin-vlc - Sro 02 Lip, 2008
warto byloby sprawdzic czy po porownania zdjec z lustra i kompaktu powiedzmy ogniskowa w kompakcie odpowiednik 400mm, a lustro odpowiednik 200, ale wyciete do tego samego kadru, co daloby lepsza jakosc??? to mogloby dac odpowiedz co warte sa te mm w kompakcie
h.s. - Czw 03 Lip, 2008
Możesz sobie obejrzeć na mojej stronie
http://picasaweb.google.p...Z50Stabilizacja
WidMo - Pon 07 Lip, 2008
Szczerze mówiąc, jak miałem kompakta (tz. nadal go mam, ale już nie używam) to czułem się jakoś ograniczony. Czasami autofokus ostrzył nie na to co trzeba, przesłonę mogłem zmieniać tylko między dwoma wartościami, no jedynie migawka miała szerszy zakres wartości. Potrzebowałem większej wolności.
A tak poza tym, to dla mnie lustrzanka jest szybsza i ma się większy wachlarz możliwości. A co do szkieł to z chęcią dokupiłbym coś z większym zakresem ogniskowej i może jeszcze jakiś jasny obiektyw.
muad - Pon 07 Lip, 2008
U mojego Fuji S5500 Af działa (w porównaniu do C 40d) zauważalnie wolniej, szczególnie w trudniejszych warunkach, lampa też się wolniej się ładuje. A jeśli idzie o inne aspekty użytkowania to nie widzę istotnych różnic wpływającyh zasadniczo na komfort pracy.
xrobsonx - Sob 17 Sty, 2009 Temat postu: Lustrzanka czy kompakt?? POMOCY!! Połączyłem ten (nowy) temat do już istniejącego, starszego, żeby nie mnożyć identycznych wątków. Komor
Witam Was wszystkich,
od jakiegos czasu nosze sie z zakupem lustrzanki. rok temu mialem do wybory czy lustrzanka czy hybryda... wybierajac sposrod canona 400d i canona s5 wybralem to drugie. teraz przez to, ze nie lubie robic zdjec z lampa, lubie nocne oswietlenie, kolory miasta i zdjecia robione w budynkach przy cieplych barwach oswietlenia i przez to na s5 mam duze szumy , a jak zmniejszam iso i dluzszy czas naswietlania to oczywiscie wszystko jest rozmazane, chce kupic lustrzanke.
czaje sie na EOS 500d jesli wejdzie, jak nie to 450D ale...
kusi mnie ostatnio SX1 canona i nie wiem bo ma matryce CMOS i to juz lepiej duzo...
co byscie polecili amatorowi ktory nie robi na auto i lubi sie pobawic zdjeciami.
z gory dziekuje za pomoc!!
Kocur - Sob 17 Sty, 2009
xrobsonx napisał/a: | jak zmniejszam iso i dluzszy czas naswietlania to oczywiscie wszystko jest rozmazane, |
xrobsonx napisał/a: | co byscie polecili amatorowi ktory nie robi na auto i lubi sie pobawic zdjeciami. |
Zaczął bym od statywu Przy kiepskim oświetleniu jak chcesz fotografować ruchome obiekty (ludzi) to tylko lampa, albo zapomnij o tym. Nawet lustrzanka często nie daje rady w słabym świetle, a jasne szkła nie są tanie...
costi - Sob 17 Sty, 2009
Dokladnie - do nocnej fotografii bez statywu nie ma co podchodzic.
Praw fizyki sie nie przeskoczy - przy dlugim czasie naswietlania zawsze zdjecie wyjdzie poruszone. Obiektyw/aparat ze stabilizacja moze pomoc, ale tylko do pewnego stopnia.
xrobsonx - Sob 17 Sty, 2009
ja mam statyw i ladne zdjecia nim robilem ale np idac ulica w londynie chcialem zrobic zdjęcie oswietlenia ulicy i wszystko oczywiscie pomazane bo statywu nie mialem i stanolem na chwile i z lapy robilem.
czyli lustrzanka raczej nic nie pomoze ? bo chodzi o to ze siedzac w domu chce strzelic zdjecie przy jakims oswietleniu zarowkowym bez lampy
nie lubie szumow i dlatego nie wiem czy warto przechodzic z s5 na 450d lub 500d lub sx1
komor - Sob 17 Sty, 2009
xrobsonx, z ręki nie licz na cuda. Owszem, szumy są mniejsze, ale w korpusie takim jak 450D przy ISO 1600 będziesz miał szum i mało szczegółów. Poza tym kwestia obiektywu, kitowe światło typu f/4 to też trochę za mało na wieczorne zdjęcia z ręki.
MC - Sob 17 Sty, 2009
Na wieczorne zdjecia z reki to moze D700+24-70/2.8 po znacznym podbiciu iso. Troche bez sensu. Lepiej faktycznie statyw.
mavierk - Sob 17 Sty, 2009
nie, d700 + 14-24/2.8 i tylko szum na pełnej dziurze pogorszy jakość obrazu Gdybym miał do wyboru: d700 + 24-70/2.8 + statyw lub to z góry, brałbym zestaw z 14-24
komor - Sob 17 Sty, 2009
Nie, D700 + 35/2. Jest coś jaśniejszego i szerszego w Nikonie? A zresztą Sigma 20/1.8 jest na pełną klatę, więc do D700 też się da podłączyć…
Kocur - Sob 17 Sty, 2009
Ja mam problem z robieniem z ręki w nocy zestawem 50D + 17-55/2,8 IS USM, bo przy ISO1600 czasy nie schodzą poniżej 1/4s Statyw to dosłownie podstawa nocnych zdjęć, nieważne jakim się dysponuje sprzętem... Można coś tam pstryknąć, ale efekty nigdy nie są takie jakie by się chciało uzyskać.
garreth - Sob 17 Sty, 2009
komor napisał/a: | Jest coś jaśniejszego i szerszego w Nikonie? |
AF: 28/1,4D
MF: 28/2,0
Pstryczek - Sob 17 Sty, 2009
Wracając do tematu "Kompakt a Lustro" to co sądzicie o tym G1 co go Panasonic popełnił ? Da radę się takie zaginione ogniwo ewolucji przyjąć, czy to czysty marketing ?
xrobsonx - Sob 17 Sty, 2009
a czy z EF 50mm f/1.4 USM da sie dobre zdjecie zrobic w nocy zeby bylo ostre i 450d nie szumial ? obiektyw jest chyba dosc jasny ??
mavierk - Sob 17 Sty, 2009
garreth napisał/a: | AF: 28/1,4D
MF: 28/2,0 | Konkludując - właściwie to tylko Sigma i manuale:)
costi - Nie 18 Sty, 2009
xrobsonx napisał/a: | a czy z EF 50mm f/1.4 USM da sie dobre zdjecie zrobic w nocy zeby bylo ostre i 450d nie szumial ? obiektyw jest chyba dosc jasny ?? |
Zdefiniuj "noc", bo noc na wsi i noc w centrum miasta to nie to samo
Aczkolwiek od razu uprzedze - nie musi byc Kup pan statyw i nie kombinuj
Ostegolectric - Nie 18 Sty, 2009
zimowa noc pełna śniegu przy pełni księżyca nie jest taka straszna nawet na wsi cudów na kiju nie ma, tylko statyw i najlepiej jeszcze wężyk spustowy
edmun - Nie 18 Sty, 2009
Pstryczek pytałeś o G1 - myślę że jest gdzieś bardzo ciekawy temat na forum o właśnie tym cudzie techniki
h.s. - Wto 20 Sty, 2009
Tu jest pełny test
http://www.dpreview.com/r...sonic_dmcg1.asp
|
|