forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Zeiss Turmon, Docter, Nikula, Noblex Mono, Steiner Miniscope

yahya - Czw 14 Sie, 2025
Temat postu: Zeiss Turmon, Docter, Nikula, Noblex Mono, Steiner Miniscope
Zainteresowały mnie ostatnio miniaturowe "kieszonkowe" lunety porro (monokulary), które po I wojnie światowej produkował Zeiss pod nazwą handlową Turmon, a w późniejszych latach występowały jako Docter, Nikula, Noblex Mono, czy Steiner Miniscope. Optyka tego sprzętu to najczęściej 8x21 albo 10x21.

Ponieważ nie posiadam takowych wynalazków, chciałbym prosić o opinię na ich temat osoby, które miały z nimi styczność. Interesuje mnie w szczególności ich praktyczna użyteczność, szczególnie wieczorami i nocą, w tym ze względu na niewielkie wymiary oraz jakość optyki.

Jan55 - Pią 15 Sie, 2025

yahya napisał..."Optyka tego sprzętu to najczęściej 8x21 albo 10x21. Interesuje mnie w szczególności ich praktyczna użyteczność, szczególnie wieczorami i nocą, w tym ze względu na niewielkie wymiary oraz jakość optyki."

Używanie mono czy lornetki 8/10x21, do tego starej daty,nawet Zeissa, szczególnie wieczorami i nocą, to nieporozumienie. Co chcesz przez to uzyskać, bo na pewno nie uzyskasz normalnego, jasnego obrazu, jak choćby, przez mono lub lornetkę 8/10x32 itp. Chyba, że chcesz mieć zabawkę, która nadaje się do popatrzenia, ale nie w nocy tylko w dzień, zwłaszcza, że widok przez nie to jak patrzenie przez "dziurkę od klucza" :roll: (pole okularu około 50*) . Co do jasności obrazu, to, wg H&O, jedynie Docter wykazuje jakąś sensowną jasność (85%), bo pozostałe to ciemnice (60%).

yahya - Pią 15 Sie, 2025

Dziękuję za cenne informacje.

Niby Docter ma powlekane szkła, ale poniższa recenzja zdaje się temu przeczyć:

https://www.ebay.com/p/2255618846