forum.optyczne.pl

Opinie i uwagi - Wulgarne trole

Baku - Czw 26 Cze, 2008
Temat postu: Wulgarne trole
Jestem tu od niedawna i nie wiem, na ile problem ten trapi forum optycznych, jednak natrafiłem na szkodnicze działanie pewnego wulgarnego trola internetowego:

http://www.optyczne.pl/32...ja_aparatu.html

polecam ocenę z 2008-06-24 13:27:14 ze szczególnym uwzględnieniem nicka.
Moja propozycja: usunąć ocenę i zablokować IP (najlepiej zakres).

Szukałem na forum podobnego tematu, w którym można takie uwagi zgłaszać, ale nie znalazłem. Jeśli napisałem w złym miejscu to proszę ten temat usunąć/przenieść.

MC - Czw 26 Cze, 2008

Widzialem ten wpis. Szkoda, ze dotknelo to tez i ten portal, ale jak widze Robert walczy :grin:
goltar - Czw 26 Cze, 2008

Dzięki za zgłoszenie.
mavierk - Czw 26 Cze, 2008

ostatnio Arek opowiadał, jak to forum KKM rzuciło się na A100, zaraz po otworzeniu rankingu - Sony 5/5/5/5/5 wszystkie inne 0/0/0/0/0 :D :D

Tacy ludzie są zabawni :)

MC - Czw 26 Cze, 2008

mavierk napisał/a:
Tacy ludzie są zabawni :)

Tam generalnie jest sporo "zabawnych" ludzi :wink:

MM - Czw 26 Cze, 2008

Oni muszą być porąbani a nie weseli. Gdzie jest ten "ranking" to im zaraz zamieszam tę średnią :mrgreen: :lol:
heding - Czw 26 Cze, 2008

Tylko MM bądź człowiekiem daj im choć 4,5 :mrgreen:
MC - Czw 26 Cze, 2008

Generalnie w ocenach sprzetu sa rozne kwiatki. Niektorzy wyladowuja dzieki temu swoje frustracje :razz: Powinno byc obowiazkowe wpisywanie pol wady, zalety, podsumowanie.
Baku - Czw 26 Cze, 2008

Zgadzam się z MC - te pola powinny być obowiązkowe, a możliwość brania udziału w rankingu powinna być, moim zdaniem, ograniczona tylko dla zarejestrowanych uczestników. Tym bardziej, że rejestracja na optycznych jest łatwym i szybkim procesem.

Udzielam się różnież na innych wortalach tematycznych i mogę co nie co powiedzieć o atakach. Począwszy od:
1. Czystej złośliwej formy, bezcelowej i szczęśliwej z powodu dokonanych zniszczeń lub zamieszania (zwykle jednorazowe ataki łatwe w neutralizacji i prewencji), często poprzez wulgarność,
poprzez
2. Pseudohakerów "przyjaciół", grzebaczy w URLach, wklejących fragmenty kodu html i php do inputów. Ataki trwają tak długo, póki "głupi administrator nie zmądrzeje" i nie zamknie furtki poprzez uszczelnienie kodu. Finał jest pozytywny, bo strona jest lepiej zabezpieczona, ale ataki te w zależności od umiejętności pseudohakera i zostawionej furki mogą być całkiem nieprzyjemne (np. skasowanie listy uczestników, zablokowanie bazy danych ziterowanym zapytaniem i w konsekwencji przeciążenie serwera, etc)
3. Celowe, wrogie i precyzyjne ataki. Nie życzę takowych, gdyż od tych z grupy drugiej różnią się tym, że atakujący nie ma za grosz dobrych zamiarów, za to ma cierpliwość i wiedzę.

Przed wszystkim da się obronić jak i każdą obronę da się złamać. Ciekawe na ile bezpieczne są optyczni... Ja w każdym razie tego sprawdzać nie zamierzam.

arietiss - Czw 26 Cze, 2008

MC napisał/a:
Generalnie w ocenach sprzetu sa rozne kwiatki. Niektorzy wyladowuja dzieki temu swoje frustracje :razz: Powinno byc obowiazkowe wpisywanie pol wady, zalety, podsumowanie.

Zgadzam się, a dodatkowo oceny powinny być zarezerwowane tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum, których można w kazdej chwili poprosić o jakieś wyjaśnienia!
Ocena byłaby bardziej miarodajna!

RobertO - Czw 26 Cze, 2008

MC napisał/a:
Powinno byc obowiazkowe wpisywanie pol wady, zalety, podsumowanie.

piotr juz to zrobil z poniedzialek, ale zapomnial ze niezalogowani tez moga dodawac opinie i obowiazkowosc w tych polach dzialala tylko dla zalogowanych :-)
zaraz powinno byc zrobione

I oto, co to znaczy szybka reakcja!
MC - Czw 26 Cze, 2008

arietiss napisał/a:

Bo tutaj sie z uzytkownikiem licza :mrgreen:

MC napisał/a:
arietiss napisał/a:

Bo tutaj sie z uzytkownikiem licza :mrgreen:

I chwała im za to! To prawdziwa rzadkość w dzisiejszych czasach...

Arek - Czw 26 Cze, 2008

To pewnie dużo nie zmieni. Bo już od dawna są takie wpisy:

Zalety: same
Wady: brak
Podsumowanie: super

:)

MC - Czw 26 Cze, 2008

Popis erudycji :lol:

Myślę, że Arek ma rację. Każde ograniczenie da się obejść. A niektórych ludzi się nie zmieni... :neutral:
Baku - Czw 17 Lip, 2008

Nie ma tu wulgaryzmów, ale podejrzenie matactwo-krętactwa. Proponuję zajrzeć do opinii wystawianych aparatowi Sony a-350. Śmiem twierdzić, że z dużym prawdopodobieństwem miesza tu dział marketingu Sony (swoją drogą już na prawdę działają na wszystkich frontach). Przyjrzyjcie się ostatnim 9-ciu ocenom (wszystkie cechy 5/5) i kilku innym 5/5. Popatrzcie na adresy IP, a także daty i godziny dodania tych "opinii", bo nie wiem czy za opinie można uznać ++++++++++++++ ++++++++++++ +++++++++++, albo "wszystko", "nie ma", "godny uwagi".
Ja bym usunął wszystkie opinie, w których brakuje sensownego uzasadnienia wystawianych ocen, lub nawet wszystkie dodane przez niezalogowanych uczesntników.
I umożliwił branie udziału w wystawianiu opinii tylko dla zalogowanych. Oczywiście jedno konto = jeden głos na dany produkt.

Arek - Czw 17 Lip, 2008

Usunąłem lakoniczne opinie z samymi 5 pojawiające się jedna po drugiej z tych samych IP.
KaleSony - Czw 17 Lip, 2008

Z forum optyczne.pl i znawców zabierających tu głos, najbardziej nabijają się na forum Pentaxa, potem na KKM, czasem na Cyberfoto, na nikonie.org i nawet widziałem też że canon pojechał z wami, na dpreview też zostaliscie obśmiani po kompromitacji z pentaxem. Zawsze największe oklaski za wpisy na forum dostaje MC i pstrykacz - najczesciej cytowane niekompetentnie udzielane rady, zamiast przyciagac ludzi znajacych sie na rzeczy, to forum stanowi przyczolek dla pozbawionych wiedzy i umiejetnsci fotografow, ktorzy probuja przed innymi zaimponowac brakiem wiedzy.
Jeden MM się zna, ale zaślepiony jest napisem Canon ( co stara sie ukryc swoim niby zainteresowaniem nikonem) i brakuje mu obiektywizmu, reszta mu przyklaskuje jak nie powiem kto. Smiesznie tu.
:cool:

Arek - Czw 17 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
Smiesznie tu.

Niom... Właśnie dzięki takim wpisom jak Twój :)

MM - Czw 17 Lip, 2008

Moje "niby zainteresowanie" Nikonem jest takie, że robię nim codziennie zdjęcia w robocie :lol:
MC - Czw 17 Lip, 2008

Na wstepie bardzo prosze o niemoderowanie tego wpisu!!

KaleSony, bardzo Ci dziekuje. Skoro masz o mnie takie zdanie - jestem spokojny.
PS. A na optyczne.pl smieja sie z Kaleson :mrgreen:

arietiss - Czw 17 Lip, 2008

A ja lubie kolegę KaleSony, bo potrafi zawsze ożywić dyskusję! :wink: No i dobrze jest poznać inny punk widzenia, jaki by nie był...! :mrgreen:
Baku - Czw 17 Lip, 2008

Fora poświęcone konkretnym systemom (Nikon/Pentax/Canon/Sony/etc...) zawsze będą skażone brakiem obiektywizmu; przecież nie będą przyznawać że ICH sprzęt posiada jakieś wady, skoro kupili go za tak ciężkie pieniądze i wybrali spośród tylu innych. Ale to, że oni ich nie dostrzegają, wcale nie oznacza, że inni mają być na nie ślepi.

Na optycznych są testy, które obnażają pewne wady i powodują ślepe ataki, głównie na autorów tychże testów. Najśmieszniejsze jest jednak to, że uczestnicy for np. Pentaxa zarzucają optycznym ...stronniczość. Jednym słowem ubrał się diabeł w komżę i na mszę ogonem zamiata.

Zanim stałem się posiadaczem Canona czytałem dokładnie wszystkie testy lustrzanek i doszedłem do wniosku, że wszystkie systemy traktowane są z jednakowym brakiem litości, ale też gdy są powody do chwalenia, pochwały się znajdują (np. świetnie ocenione Sony A700, Nikon D300, Pentax K10D, Olympus E-3). Opinia, jakoby optyczne było tubą Canona wcale nie znajduje potwierdzenia w testach aparatów. Stosunkowo najlepiej ocenianemu 40D nie szczędzono słów krytyki za słabe osiągi matrycy w porównaniu z 30D, żenujący poziom uszczelnień, śliską gumę i inne.

Oczywiście to moja opinia, a ja tu jestem bardzo krótko - można by rzec od 5 minut. Może jeszcze nie udało mi się odkryć drugiego dna i przewrotnego marketingu Canona?
W każdym razie dochodzę do wniosku, że aby wszyscy byli uszczęśliwieni to o żadnym aparacie nie można złego słowa powiedzieć, no chyba że to Canon. Jeśli to Canon i się go zjedzie, to wtedy jest się obiektywnym. Ale z takim podejściem to wyjdą kurioza nie testy.

ps.
A co z moją propozycją by możliwość wystawiania ocen dawać tylko zarejestrowanym uczestnikom?

Ale rodzinna atmosfera :lol: , wszyscy się kochają

Arek powiedz z jakiej stronki ściągasz te ptaszki, to sobie więcej pooglądam :cool:

MC mam nadzieję, że się nie obraziłeś za mocno moim wpisem. Myślę, że Sony niedługo Ci wynagrodzi twoje działania na Optyczne.pl . :cool:

arietiss, ja mam zawsze słuszny punkt widzenia :smile:

Baku napisał/a:
Na optycznych są testy, które obnażają pewne wady i powodują ślepe ataki, głównie na autorów tychże testów

Raz są obnażane wady, raz ukrywane, zależy jaki system.

MC - Czw 17 Lip, 2008

KaleSony, nie musisz mowic tak glosno ze pracuje w Sony. W koncu zainteresowani wiedza, kto jest prezesem :mrgreen: :mrgreen:
krisv740 - Czw 17 Lip, 2008

MC, no kolego :shock: muszę ci się baczniej przyglądać :mrgreen:
garreth - Czw 17 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
Ale rodzinna atmosfera :lol: , wszyscy się kochają

Arek powiedz z jakiej stronki ściągasz te ptaszki, to sobie więcej pooglądam :cool:

MC mam nadzieję, że się nie obraziłeś za mocno moim wpisem. Myślę, że Sony niedługo Ci wynagrodzi twoje działania na Optyczne.pl . :cool:

arietiss, ja mam zawsze słuszny punkt widzenia :smile:

http://forum.optyczne.pl/...t=3768&start=30
cytując kolegę Maziek`a : Tak! masz rację :lol: :lol: :lol:

krisv740 - Czw 17 Lip, 2008

on (KaleSony) musi byc bardzo nieszczęśliwym człowiekiem :sad:
trzeba mu współczuć :sad:
i mówie to naprawdę powaznie :sad:

komor - Czw 17 Lip, 2008

Ojej, ale obora. Kolegę KaleSony to ja dotychczas ciepło i z milczącym rozbawieniem tolerowałem/ignorowałem (niepotrzebne skreślić), bo napieprzanie w Optyczne to ja mogę zrozumieć, zarzucanie nieobiektywności – też, w końcu każdy ma prawo do swojego zdania. Ale ten tekst o ściąganiu ptaszków z czyjejś strony WWW to już jest żenada po prostu. To jest troll i prowokant zwykły, który polewa z naszych odpowiedzi na jego zaczepki. Cóż, demokracja ma swoje prawa...

Ale Arek to chyba inteligenty gość i się domyślił, że to był żart z tym ściąganiem ptaszków ( latających )
Arek - Czw 17 Lip, 2008

Mniej więcej od czasów zabaw w piaskownicy nie żartowałem na tym poziomie więc trochę czasu mi zajęło, ale się domyśliłem.
Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Lip, 2008

Ten śmieszny człowieczek (Kalesony) jest tak śmieszny że aż się uśmiałem z jego docinki do mnie. Ze niby źle doradzam, a nie powiniem mieć nic do powiedzenia.
mavierk - Czw 17 Lip, 2008

ok... ja również kiedyś myślałem, że niepotrzebnie jedziecie po forumowym gaciowym, ale kolega zaczął żartować sobie niesamowicie :)

Obiecałeś, że więcej tutaj już nie napiszesz, a tu plajta... nie jesteś słowny, jak tu wierzyć Twoim postom?

mnich - Czw 17 Lip, 2008

Na optycznych siedzi leń
Nic nie robi cały dzień
Tylko czeka na człowieka
Co na Sony chce narzekać.

Co by wyzwać go
Od chamów, mastodontów i pawianów.

Ręke trzyma w kalesonach
Gdy przebiera w innych forach.
Szuka, pisze recenzuje
Kocha Sony i troluje.

Amen.

jaad75 - Pią 18 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
Jeden MM się zna

To musiało wiele Cię kosztować. Podziwiam.

MC - Pią 18 Lip, 2008

mnich, jakies nowe talenty odkrywasz przed nami :shock:
mavierk - Pią 18 Lip, 2008

Ale to była nagonka xD

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 08:51 ]
No i nie ukrywam - liczyłem, że ktoś napisze, że to ja udzielam złych opinii i porad :D

MichalP - Pią 18 Lip, 2008

Bardzo well done. Brawo mnichu, hehe
KaleSony - Pią 18 Lip, 2008

mavierk obstawiam, że się znasz i na tle niektórych panów z d300 na tym forum nazwałbym Ciebie optycznym guru. Ale nie ma co się dziwić, chłopcy więcej patrzą na swoją puszkę niż przez jej wizjer, a jeden nawet wierszyki pisze, ale tak to jest jak się kupi aparat i nie wie jak go używać to trzeba się zająć inną twórczością, czekam na jakąś "ode do D300" :lol:

jaad75 też się zna, szkoda że tylko na pentaxie, a najbardziej żałuję, że przestał promować Pentaxa w naszym kraju, co spowodowało ponoć spadek sprzedaży o 50% w ostatnich miesiącach.

mnich - Pią 18 Lip, 2008

wracaj skądeś przylazł trolu.onet.pl
MichalP - Pią 18 Lip, 2008

Szanowny Panie KaleSony. Rozumiem, że można tak zza węgła się naśmiewać z twórczości innych, samemu nic nie pokazując. Ale damy Panu szansę, zapraszamy do zaprezentowania swojego znawstwa tematu i miejmy nadzieję, że nie chodzi o trolowanie.

A "chłopcy" to u szewca są.

Pozdrawiam

KaleSony - Pią 18 Lip, 2008

Jak na razie to się naśmiałem tylko z twórczości wierszykowej jednego chłopca z D300.
Chętnie bym wrzucił swoje zdjęcia, ale niestety tak przeglądam swoje fotki i nie mam żadnych darków, tablic testowych ani nic na wysokim ISO, więc raczej nie spotkam się z konstruktywną oceną moich prac na tym forum

Arka zdjęcia naprawdę mi się podobają, no może za mocno są wyostrzone, przez co bokeh traci swój klimat. Nie sądziłem, że będzie taki dym z tego powodu.
:oops:

Koniec na dzisiaj.

Pozdrawiam

komor - Pią 18 Lip, 2008

Jaad się tylko na Pentaxach zna, dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego ja, jako posiadacz Canona, z zainteresowaniem czytam większość jego postów i odwiedzam wiele z podawanych przez niego adresów WWW. Ciekaw jestem tego spadku sprzedaży Pentaxa w Polsce. Żeby jeden człowiek mieszkający daleko za Wielką Wodą miał taki wpływ na polski rynek...
mnich - Pią 18 Lip, 2008

KaleSony napisał/a:
chłopca z D300.

To był paszkwil, nie wierszyk.
O prawdziwej poezji nawet nie słyszałeś.
Zresztą tyle wiesz o tym co o sprzęcie fotograficznym.
I uważaj jak się do kogo zwrcasz i jako o kimś mówisz bo nie jestem Twoim kolegą i nigdy nim nie będe. Więc trochę szacunku. A jak będziesz fikał to cię znajdę i skasuje ci fotki z karty pamięci :P

MC - Pią 18 Lip, 2008

mnich napisał/a:
skasuje ci fotki z karty pamięci

Nie badz taki. Fotografia swiatowa za wiele na tym straci.

MM - Pią 18 Lip, 2008

Wystarczy Panowie bo nie tylko KaleSony zarobi po kolejnym ostrzeżeniu.
mnich - Pią 18 Lip, 2008

Przepraszam.

Proszę o skasowanie moich postów w tym temacie i ban na forum bo się obraziłem na cały świat i na fotografię.

Żartuje oczywiście. ;)

Arek - Pią 18 Lip, 2008

MM, akurat dyskutujemy w temacie, do którego tytuł jak ulał pasuje do KaleSony. Ale jak chcesz możesz mi dać ostrzeżenie :)
goltar - Pią 18 Lip, 2008

Arek po Twoim poście to już tylko wypada zamknąć ten temat :)