| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Jaka luneta do digiscopingu?
leono94 - Wto 18 Lis, 2025 Temat postu: Jaka luneta do digiscopingu? Witam, co polecacie żeby zakupić do zastosowania takiego jak w temacie, żeby można było robić zdjęcia różnym zwierzętom, lub też samolotom na wysokościach przelotowych?
ryszardo - Wto 18 Lis, 2025
Zdjęcia chcesz robić w celach identyfikacyjnych i dokumentalnych, czy bardziej w kierunku artystycznym?
W pierwszym przypadku digiscoping to świetne rozwiązanie, ale w drugim aparat z przyzwoitym, dedykowanym teleobiektywem będzie dużo lepszy.
Co do wyboru lunety, to nie podpowiem, bo nie mam porównania. Sam zaczynam przygodę z taką fotografią. Mój zestaw to Celestron Regal 100 F-ED + okular UFF 18 mm + aparat µ4/3 z małą stałką (12/2.0 lub 25/1.7).
Zaletą tej kombinacji jest to, że okular ma wbudowany gwint T2 (dostępny po zdjęciu muszli ocznej), więc obiektyw aparatu mogę przykręcić idealnie osiowo za pośrednictwem prostej przejściówki na gwint filtrowy.
I jeszcze jedna myśl: luneta ma sens, jeśli chcesz przez nią obserwować wizualnie i traktować możliwość dołączenia aparatu jako dodatkową opcję. Jeśli interesują Cię tylko zdjęcia, to ja bym wolał coś w stylu Nikona P1100 lub taniej P950. Od sensownej lunety sporo mniejszy i lżejszy, z AF (nie rewelacyjnym, ale działającym), łatwiejszym wyszukiwaniem obiektów dzięki zoomowi i nie wymaga tak ciężkiego statywu (nawet z ręki od biedy się da).
leono94 - Sro 19 Lis, 2025
Dzięki za odpowiedź, tak, potrzebuję w celach dokumentacyjnych jako dodatek do obserwacji naocznych lunetą co ma być głównym zadaniem. Aparat jaki posiadam to Nikon D7000, czy ten model nadaje się do takich zastosowań?
ryszardo - Sro 19 Lis, 2025
D7000 potencjalnie powinien się nadać, ale dużo będzie zależeć od użytego obiektywu.
No chyba, że chcesz robić zdjęcia bez obiektywu na aparacie, czyli w projekcji okularowej.
Przydadzą się odpowiedzi na parę pytań:
- Jaki masz budżet?
- Jak istotne są wymiary i masa?
- Czy masz dobry statyw? Jeśli tak, to jaki?
Planuje wydać maksymalnie 4000-4500zł.
Wymiary i masa nie mają znaczenia takiego, nie przeszkadza mi dźwiganie.
Statyw nie wiem czy dobry, ale mam Manfrotto Carbon One 440.
Czy z obiektywem czy też nie, to nie wiem, nie znam się tak na tym, ze stałek to mam do tego jeden szerokokątny 14mm
ryszardo - Sro 19 Lis, 2025
Tego konkretnego statywu nie znam. Jaką tam masz średnicę kolejnych segmentów nóg?
Ja mojego Celestrona (2.5 kg) stawiam na Benro TTOR 34C z (średnice nóg: 32.4, 28.6, 25.2, 21.8 mm) i do obserwacji wizualnych jest akurat, ale do zdjęć wolałbym coś sztywniejszego.
Oczywiście z lżejszą i krótszą lunetą wymagania co do statywu będą mniejsze.
Co do obiektywu: nie znam szkieł Nikona, ale nie musi być to stałka. Ludzie używają też zoomów. Po prostu trzeba sprawdzić jakie efekty dają poszczególne obiektywy.
Tak mniej więcej sprawdzałem to u mnie najgrubsza ma jakieś 30mm, a najwęższa jakieś 15mm
|
|