forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - telekonwerter sony alfa

terbufos - Pią 19 Gru, 2025
Temat postu: telekonwerter sony alfa
Witam wszystkich.

Użytkuję body Sony Alfa 300 z kilkoma obiektywami (Minolta AF Reflex 500 mm, zmiennoogniskowy Sony 75-300 mm, jakiś standardowy obiektyw Sony). Wszystko działa bez problemu. Miałem okazję sprawdzić jak się użytkuje z tym zestawem telekonwerter Vivitar series 1 2XMC4 AF (ktoś sprzedawał i miałem możliwość zamontowania tego konwertera i zobaczenia jak to działa). Wszystko ładnie się zamontowało i spasowało. I tutaj pojawił się problem. Na podglądzie obraz był rzeczywiście większy, ale aparat nie chciał zrobić zdjęcia, na ekranie pojawił się komunikat, że obiektyw nie jest zamontowany i migawka została zablokowana. Czy to oznacza, że konwerter jest zepsuty? Czy jest jakiś inny problem z kompatybilnością sprzętu?

Dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc.

Pozdrawiam.

Jivul - Pią 26 Gru, 2025

W innym systemie (Canon here) miałem podobne błędy (brak obiektywu) na różnych body przy różnych okazjach i konfiguracjach (akurat nie z TC ale innymi rzeczami miedzy body a obiektywem)
- często problem z dociskiem styków, podgląd oczywiście będzie, ale np nie wyświetla wartości przysłony, tylko 0,0
- na DSLR działały potwierdzenia ostrości z chipa w adapterze na M42, ale już na bezlusterkowcu wywala błąd obiektywu (kupie drugi adapter bez chipa)

Tak czy siak, jak nie działa, to nie kupuj :cool:

Możesz też gdzieś w menu posxukać ustawienia "zrob zdjecie bez obiektywu", jeżeli AF dziala i sterowanie przysłoną, to może to będzie obejście

foton2023 - Nie 11 Sty, 2026

Obstawiam styki.
Equilirium - Wczoraj 7:43

Ja miałem podobną sytuację. Pomogło przeczyszczenie styków preparatem do czyszczenia płytek drukowanych.