|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D50 opinia po zrobieniu kilkunastu chyba kilo zdjęć.
Remol71 - Wto 03 Paź, 2006 Temat postu: Nikon D50 opinia po zrobieniu kilkunastu chyba kilo zdjęć. Moja opinia jako amatora jest następująca:
- brak podnoszonego lustra (to moja wina, mogłem wydać więcej kasy), przynajmniej 2-3 sekundowe opóźnienie.
- dlaczego nie ma ISO100?? nie to aby przy ISO200 było źle, ale lubię mieć ISO100 jak dla mnie to i mniej mogło by być.
- na korpusie brak przycisku wyboru sposobu pomiaru światła, w 95% przypadków używam pomiaru punktowego i wprowadzam korekcję, ale i tak uważam takowy przycisk za niezbędny.
- brak podświetlenia górnego wyświetlacza.
- wada największa to brak możliwości podlączenia M42 niestety.
Przy kupnie aparatu ponad rok temu pod uwagę brałem C 350D i N D50. Wybrałem Nikona z powodu:
- normalny korpus, dobrze leży w ręku, C jest mały, zupełnie w mojej ocenie nieporęczny i wręcz tandetny plastik (aż dziwne).
- punktowy pomiar światła, to co ma C to nie jest pomiar punktowy (w mojej ocenie dyskwalifikacja niestety).
- konieczność dokupienia gripa do C, co niestety znacznie podniosło by koszty.
- C ma podobno lepszą matrycę, argument szumów do mnie nie bardzo przemawia, różnica w rozdzielczości między 6, a 8 mpix nie jest dla mnie decydująca
- do C można wsadzić M42.
Tak naprawdę z tych modeli wybierając najlepsze cechy można by zrobić jeden sprzęt idealny dla amatora. No ale co wtedy robili by "fachowcy" od marketingu firm N i C ??
eska - Wto 03 Paź, 2006
Mamy to body obecnie w testach. Choc nie jest to nowosc, to jednak wciaz cieszy sie on spora popularnoscia. Mysle, ze nie dlugo w tescie napiszemy wszystko o jego plusach i minusach...
konrad
Remol71 - Sro 04 Paź, 2006
eska napisał/a: | Mamy to body obecnie w testach. Choc nie jest to nowosc, to jednak wciaz cieszy sie on spora popularnoscia. Mysle, ze nie dlugo w tescie napiszemy wszystko o jego plusach i minusach...
konrad |
Z przyjemnością poczytam.
Remol71 - Sob 04 Lis, 2006
eska napisał/a: | Mamy to body obecnie w testach. Choc nie jest to nowosc, to jednak wciaz cieszy sie on spora popularnoscia. Mysle, ze nie dlugo w tescie napiszemy wszystko o jego plusach i minusach...
konrad |
Co tam słychać w sprawie testu D50?? Sprawa żyje czy padła??
Pozdrawiam
eska - Nie 05 Lis, 2006
Troche ostatnio sie pochorowalem wiec wszystko mi se poprzeciagalo w czasie. Trudno mi mowic o jakis datach, ale test ciagle jest obrabiany. Prosze o jeszcze troche cierpliwosci.
konrad
Remol71 - Czw 09 Lis, 2006
eska napisał/a: | Troche ostatnio sie pochorowalem wiec wszystko mi se poprzeciagalo w czasie. Trudno mi mowic o jakis datach, ale test ciagle jest obrabiany. Prosze o jeszcze troche cierpliwosci.
konrad |
Życzę powrotu do zdrowia
|
|