|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Polar do Canona 70-200/4LIS i Tamrona 17-50/2,8
arietiss - Pią 27 Cze, 2008 Temat postu: Polar do Canona 70-200/4LIS i Tamrona 17-50/2,8 Chcę kupić filtr polaryzacyjny, który będę mógł zastosować do obydwu obiektywów, korzystając z faktu, że mają taką samą średnicę. Jednak przeczytałem o problemach z winietowaniem przy obiektywach szerokokątnych, a oprócz eLki chcę go zakładać i na Tamiego. Co byście polecili? Myślę nad B+W POL-CIR 77mm, tylko nie wiem czy w wydaniu NC (standardowy), czy MRC? A może NC odpada ze względu na to zastosowanie do obu obiektywów, albo jest zdecydowanie gorszy i nie jest to warte oszczędności?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
MC - Pią 27 Cze, 2008
arietiss, ja mam wersje mrc i jestem bardzo zadowolony.
Polecalbym takze wersje slim, bo na Tamim moze na 17mm winietowac. Mi normalna polowka Hoya na 16mm na CZ winietuje koszmarnie. Doplacisz ok.50zl, a bedziesz mial porzadny filterek.
Tylko jeszcze jedna drobna uwaga. Do wersji slim nie zalozysz dekielka na obiektyw (tego firmowego). Dolaczana jest do filtra taka jakby czapeczka, ktora go chroni.
arietiss - Pią 27 Cze, 2008
No dobra. Czyli żeby polar nadał się do obu obiektywów to musi być slim! Czytałem, że nawet w przypadku zwykłych B+W, które i tak są węższe, to nie powinno się ich stosować poniżej ogniskowej 24 lub 28mm. Problem w tym, że na Allegro jest tylko jeden B+W slim i to za 470zł i w dodatku nie ze sklepu!
Widzę natomiast MARUMI, która ma tą zaletę, że ma gwint z obu stron, więc można stosować standardowy dekielek. Ale widzę tu dwie opcje DHG i WPC. Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć, który lepszy? Czym się różnią? A może ktoś ma i podzieliłby się spostrzeżeniami?
Smola - Nie 29 Cze, 2008
Arietiss w mojej galerii jest zdjecie Łysogóry - to wlasnie Tami na 17mm z B+W CPL ( nie slim tylko ten zwykly) - sam ocen
Lewa strona jest ciemniejsza co wynika tylko z faktu ze slonce bylo nad horyzontem po prawej stronie.
arietiss - Pon 30 Cze, 2008
Wygląda OK, ale może efekt powstaje nie zawsze i zależy od światła, czy innych czynników? Nie masz przypadkiem więcej zdjęć zrobionych tym zestawem? Czy na żadnym nie widać winiety? Coś w tym musi być skoro przestrzegają. Szkoda by było wtopić 300-400zł i być niezadowolonym.
A czy używa ktoś tego MARUMI i co może powiedzieć o tym polarku? No i czym sie różnią DHG i WPC?
Cenowo wygląda sprawa podobnie.
Bumber - Pon 30 Cze, 2008
Wprawdzie nie używam polarów Marumi czy B+W, a firmy Hoya, ale na mojej Sigmie przy 17 mm nie winietuje, a posiadam wersję zwykłą, nie slim. Myślę, że o winietę należy martwić się przy typowych obiektywach szerokokątnych pokroju Sigmy 10-20mm, przy 17mm z tym problemem się nie spotkałem (chyba że po założeniu polara na UV ).
arietiss - Sro 02 Lip, 2008
Dobra, wiem już, że na pewno B+W! Znalazłem wątek o MARUMI i są tam jakieś problemy kolorystyczne! Zastanawiam się teraz tylko pomiędzy wersją zwykłą, a slim. Czy ktoś jeszcze ma praktykę stosowania wersji zwykłej na szerokim kącie rodzaju Tamron 17-50? Czy faktycznie nie ma tam żadnych drastycznych problemów z winietą? Zdecydowanie lepiej by mi pasował, choćby i ze względu na możliwość zakładania normalnego dekielka od obiektywu!
Karipu - Sro 02 Lip, 2008
Mam Tamrona 17-50 i B+W w normalnej wersji z gwintem i nie zauważyłem większego winietowania, niż bez filtra...
Filtr w wersji slim kupiłem kiedyś do fuji s6500. Co się nabluźniłem na ten odpadający pseudodekielek Mogę komuś sprzedać, średnica 58mm
Ps. Arietiss, jesteś z Łodzi, to możemy się umówić i przetestujesz na szybko ten filtr.
arietiss - Sro 02 Lip, 2008
Karpiu, wielkie dzięki za ofertę! Myślę, że sam fakt, który potwierdzasz jako kolejna osoba, świadczy o znikomym wływie na winietowanie przy 17mm Tamrona. Jednak jak by co, to się do Ciebie "uśmiechnę", jak tylko uda mi się trochę wyzwolić od obowiązków.
|
|