| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Swarovski Habicht 10x40 GA - stan praktycznie idealny
TRYTON7 - Dzisiaj 9:00 Temat postu: Swarovski Habicht 10x40 GA - stan praktycznie idealny Chciałem podzielić się opinią kupna używanej lornetki S. Habicht 10x40 na forum... być moze informacje przydadzą się komuś.
Sprzedawcę chyba spokojnie znajdziecie wiec nie trzeba wskazywać palcem
Sprzęt przyszedł do mnie wczoraj po wcześniejszej rozmowie telefonicznej ,która potwierdziła ze stan jest jak w opisie "PERFEKCYJNY" i nie ma ściętych źrenic co było głównym założeniem kupna.
1.Lornetka już po rozpakowaniu -15 sek. oględzin wykazała ścięcie prawej źrenicy wyjściowej.
Sprzedawca odpowiedział mi ,ze nie zauważył tego...
2.Lornetka przyszła z zabrudzonymi okularami ,które po wyczyszczeniu ukazały rysy na powierzchni okularu .
3.Kolimacja lornetki posiada ścięcie prawego toru optycznego co powoduje dyskomfort obserwacyjny zwłaszcza gdy porównuje je z moimi lornetkami Fujinon, Kowa.
4. Lornetka dość ciężko chodziła już w temp 21C/dom/ co wskazywało na wymianę smarów zarówno w skosie łamiącym układu mostka jak i okularów... na dworze -1C mostek stal jak przyspawany ... - sprzedawca stwierdził ,ze nic takiego nie zauważył
Na moją prośbę propozycje zwrotu bo nie jest to stan "idealny" - roześmiał się mówiąc ,ze mogę sobie odesłać lornetkę do firmy Swarovski by mi to naprawili a on nie widzi powodu zwrotu...
No cóż, ,chyba mogę mieć pretensje głownie do siebie ,ze nie chciało mi się wskoczyć w samochód i zrobić te 350 km celem upewnienia się co kupuje ... uwierzyłem - gdyż człowiek jest na tym forum dość długo a wiec raczej nie nabije mnie w butelkę.
Myliłem się, zawsze kontrola jest ważniejsza od wiary - i tego należy się trzymać.
Teraz lornetkę musze odesłać do fachowego salonu optycznego celem naprawy a finalny koszt zapewne będzie bliski nowej lornetki ...a stan naprawionej nie zbliży się nigdy do nowej.
Uważajcie byście nie płacili za wiarę tak drogo jak ja tylko sprawdzajcie przed zakupem lub kupujcie tylko nowe - gdyż finalnie i tak wychodzi to taniej.
Informacje zawarte w poście zostały sporządzona celem ustrzeżenia przed podobnymi zdarzeniami/zajściami , nie stanowią dalszej rozprawki naukowej, wyjaśnień, etc.
Wojtas_B - Dzisiaj 10:05
Dzięki za ostrzeżenie.
Możesz podać jakieś dane tego typa? Skąd on był?
fred4u - Dzisiaj 10:23
Stawiałbym że to oferta z ogłoszeń Sprzedaż, jest tam ślad po Habichcie z Legnicy.
Wojtas_B - Dzisiaj 10:26
Znam historię Wikinga, który dał się nabrać na Zeissa Marine 7x50. Serwis w Niemczech kosztował aż 2ooo zł. Na szczęście sprzedający był na tyle uczciwy, że pokrył koszty naprawy.
zadra - Dzisiaj 10:32
| fred4u napisał/a: | | z Legnicy. |
Bolesławiec
Wojtas_B - Dzisiaj 10:37
Warto to ustalić i sprawdzić ewentualne konotacje z tym forum.
Wojtas_B - Dzisiaj 10:57
TRYTON7, Aby powstało kompletne i zrozumiałe ostrzeżenie przed sprzedającym, potrzebne są zdjęcia wad tego egzemplarza, z rysami na szkłach itd.
fred4u - Dzisiaj 11:06
| zadra napisał/a: | | fred4u napisał/a: | | z Legnicy. |
Bolesławiec |
Na forum Legnica, na Allegrolokalnie Bolesławiec. Zbieżność nicka zbyt duża żeby był to przypadek.
mzksiak - Dzisiaj 11:12
Można poprosić o zdjęcia tych źrenic? I rys jeśli uda się dobrze sfotografować (a wiem że to nie takie łatwe jeśli są minimalne)
TRYTON7 - Dzisiaj 12:27
ona jest ciągle aktywna na forum w dziale sprzedaży wiec chyba dalsze naprowadzenie nie będzie potrzebne ?
zdjęcia... a co wyjaśnią zdjęcia ?
dla jednych będą niekompletne, mało miarodajne dla innych będą ,ze niby pochodzą z innej lornetki, itp. itd.
Jeżeli sprzedawca byłby uczciwym człowiekiem to już" pościnane źrenice" powinny być uwzględnione jako powód zwrotu bez względu czy to sprawdzał czy tez nie gdyż umawialiśmy się ,ze kupuje jeśli nie występuje ten defekt...
Obecnie lornetka jest już spakowana do wysłania i mogę ewentualnie przedstawić wam rachunek naprawy jak i cały harmonogram pracy naprawczej...
to co ja znalazłem przez 3 minuty jest zapewne niekompletna listą - "stanu perfekcyjnego" sprzedanej tu lornetki...
Kot72 - Dzisiaj 12:40
TRYTON7, a nie możesz otworzyć sporu ? Przedmiot nie jest zgodny z opisem a na Allegro Lokalnie też jest ochrona kupującego . Po co pakować się jeszcze w dodatkowe koszty ?
TRYTON7 - Dzisiaj 12:50
ja ją kupowałem przez optyczne.pl gdyż wierzyłem człowiekowi na słowo.
Oczywiście inf. potwierdzająca sprzedaż mam w SMS-ach jak i są na stronie optyczne.pl... dzięki za rade ale raczej jest to sytuacje "padnięta"
Naprawię ją by w przyszłości nie było podobnej sytuacji w czasie ewentualnej sprzedaży, która z założenia powinna być zawsze obarczona 3 dniowym rozruchem .
Kot72 - Dzisiaj 13:19
Jak kupiłeś poza portalem to zmienia postać rzeczy ... Zapewne każdy serwis poprawi zawias , fokuser i kolimację . Gorzej jeśli rysy na soczewkach są głębokie . Wtedy tylko wymiana ale koszty mogą być duuuże .
TRYTON7 - Dzisiaj 13:31
widzisz... problem leży gdzieś indziej...
Ja zaufałem człowiekowi z tak znanego forum myśląc ,ze jest uczciwy i nawet jeśli cos będzie nie tak to mankament zwrotny nie będzie problemem bo znamy się ...
Teraz tak sobie myślę, ze ponieważ nie chciał jej zwrotnie to lornetka ma inny wady ,których nie znalazłem a ,które wyjdą u optyka.
Optyki i źrenicy wyjściowej raczej nie naprawi ...
no nic, niech się cieszy
Tam jest chyba jeszcze inna lornetka na sprzedaż a wiec miejcie POZOR kamraci !!!
To tylko kasa... stracenie honoru jest ważniejsze ale jak widać nie dla wszystkich.
milego
Kot72 - Dzisiaj 13:37
Ścięta źrenica to nie kwestia przestawionego pryzmatu ?
TRYTON7 - Dzisiaj 13:45
nie... niektóre nie maja już miejsca na wielkość pryzmatu ,który by to zmienił.
co ciekawe żaden z moich : 3 Fuji, Kowa G ani nawet SM 25X100 nie ma tego defektu... ba nawet stary przedwojenny Zeiss 6x30 ma idealne źrenice.
Swarovskiemu H. się to zdarza co widać na testach na optycznych.pl- dlatego to był mój kluczowy warunek zakupu tej lornetki - gdzie jak widać zostałem oszukany...
a potem, wyszły dodatkowe mankamenty ...
carrygun - Dzisiaj 14:03
Ile myślisz może wyjść naprawa? Jeśli duże koszta, to ja bym nie odpuścił, bo jakby nie było, zostałeś wprowadzony w błąd, a to sprzęt klasy premium.
Kot72 - Dzisiaj 14:28
TRYTON7, jeśli lewy tor jest dobry a ścięcie jest w prawym to wynika to tylko z ustawienia pryzmatów a nie z ich wielkości . Nie spotkałem jeszcze takiego przypadku . Jeśli były ścięcia wynikające z konstrukcji to były proporcjonalne w obu torach . Nie tracił bym nadziei . To można wyregulować .
TRYTON7 - Dzisiaj 14:50
no ale nigdy nie jest w tych samych proporcjach - zobacz na optycznych pl. - winieta w jednym torze jest np. 4.5% a w drugim 1.5%... skąd różnica ?
prawda jest taka ,ze pryzmaty w Habitach są mikroskopijne w porównaniu do np. Fujinona, który dużymi polem nie grzeszy... a tez ma winietę do swoich szerokokątnych okularów.
tu jeszcze zapewne odgrywa symetryczne ułożenie przynajmniej 3 obiektow: okular-pryzma-obiektyw by wszystko mieściło się w jednym wypadkowym okręgu i nie było elipsą ,owalem, ścięciem, itd.
Nie da się bo zrobił by to Swarovski na samym początku.. jak pociągniesz cos z prawej to wyjdzie z lewej lub wyjdą inne wady optyczne.
Kasy nie odzyskam ... mam kumpli co więcej utopili na podobnych interesach - oby się dało naprawić względnie poprawnie to spróbuję ja sprzedać ,ze strata finansowa i tyle w temacie.
Kot72 - Dzisiaj 15:14
Kila procent różnicy to spoko ale tu nawet na zdjęciach w aukcji widać że w prawym torze dzieje się coś niedobrego ....chyba że płaszczyzna zdjęcia jest pod lekkim skosem .
Jan55 - Dzisiaj 15:35
No, cóż, gość stracił na sprzedaży CLCB 8 i10x30, bo sprzedał za dużo niższą cenę niż pierwotnie chciał, więc sobie odbił na Habichtcie . Do sprzedania ma jeszcze Conquesta HD 8x42, też w stanie idealnym? .
Szkoda, że gość zachował/zachowuje się nieładnie, tym bardziej,że jest znaną osobą z forów.
|
|