forum.optyczne.pl

Lornetki - Do Titanium 10x56 delikatny luz pokretla ustawiania ostrosci

Kondzio41 - Czw 05 Lut, 2026
Temat postu: Do Titanium 10x56 delikatny luz pokretla ustawiania ostrosci
Witam. Kupilem lornetke DO Titanium 10x56. Jest dla mnie ok. Martwi mnie tylko delikatny luz pokretla ustawiania ostrosci. Czy jest to normalne? W innych lornetkach, nawet budzetowych tego nie mam.
Kot72 - Czw 05 Lut, 2026

Duży luz nie jest normalny . To nowa lornetka ?

Tak. Luz jest malutki, ale jest. Moze napisze do Delty czy nie da sie to poprawic. Lornetka jest git, a to psuje ogolne wrazenie.
Kot72 - Czw 05 Lut, 2026

To już zależy od Ciebie , czy ,, malutki " luz mocno przeszkadza . Jeśli lornetka nowa to możesz zwrócić i liczyć że drugi egzemplarz luzu mieć nie będzie .

Ok. Dzieki.
Kot72 - Czw 05 Lut, 2026

Kondzio41, zakładam że rozmawiamy o porro ... W podobnym systemie fokusera mam kilka lornetek i tam jest zero luzu . Ale to japońce więc pasowanie części trochę lepsze . Być może trzeba by zdjąć gumę z pokrętła i do mechanizmu wpuścić trochę gęstego smaru . To może skomensować luz ale gwarancji nie ma .
ryszardo - Czw 05 Lut, 2026

DO Titanium niestety nie grzeszą dobrą jakością wykonania. Jak pokrętło pracuje bez dużego oporu, mostek okularowy się nie buja, da się łatwo ustawić ostrość na obserwowany obiekt i kolimacja jest OK, to ja bym więcej od tej lornetki nie oczekiwał.
Kondzio41 - Pią 06 Lut, 2026

To porro. Wysyłam do Delta Optical. Mam nadzieję, ze to poprawią. Nie ma problemu z ustawieniem ostrosci, ale ten mankament denerwuje.