forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Photoshop vs PaintShopPro Photo

zsoi3 - Pią 27 Cze, 2008
Temat postu: Photoshop vs PaintShopPro Photo
Czy to jest dobre forum do pisania o oprogramowaniu do edycji zdjęć?

Przy okazji wątku o tabletch poruszyliśmy off-topic temat o oprogramowaniu. Stąd postanowiłem założyć wątek z pytaniem czy ktoś pokusi sie o ogólne porównanie tych dwóch narzędzi?

Dodam, że zawsze uważałem PainShopPro na bardzo twórczą i ciekawą aplikację - za to ostanie wersje już pod szyldem Corela mogą ihmo konkurować jakością z PS. Ale to opinia laika - stąd propozycja rzeczowej oceny.

Tutaj możecie przeczytać recnezję PaintShopPro Photo X2. Tutaj inna recenzja :)

Jesienny - Pią 27 Cze, 2008

Wrzuciłbym raczej do tematów warsztatowych, ale w sumie jeśli potraktować to jako cyfrową ciemnię...

Z programami to tak jak z aparatami - używasz tego co jest dla Ciebie wygodne i przede wszystkim tego na co Cię stać. Photoshop to potężne narzędzie, ale trzeba przyznać, że dla zastosowania jako narzędzia tylko do fotografii cyfrowej - ma zbyt wiele funkcji - ale od tego znów są inne aplikacje Adobe - Lightroom i PS Elements - które już nie są tak drogie, a fotografię obsługują wyśmienicie.
Wiele osób, które znam używa darmowego Gimpa i też są zadowolone. Kwestia własnych upodobań.

Natomiast profesjonalnie w świecie druku, w zasadzie nic poza pakietem Adobe (i Quarkiem do składu tekstu) nie istnieje. Można się zastanawiać czy to dobrze, czy źle. W każdym razie coraz częściej w specyfikacji drukarni znajdziesz klauzulę "Nie przyjmujemy prac w Corelu" - ale to już inna dziedzina życia.

zsoi3 - Pią 27 Cze, 2008

Jesienny napisał/a:
Natomiast profesjonalnie w świecie druku, w zasadzie nic poza pakietem Adobe (i Quarkiem do składu tekstu) nie istnieje. Można się zastanawiać czy to dobrze, czy źle. W każdym razie coraz częściej w specyfikacji drukarni znajdziesz klauzulę "Nie przyjmujemy prac w Corelu" - ale to już inna dziedzina życia.

Wydaje mi sie, ze glownie chodzi tutaj o eksport do CMYK i to PSP X2 robi.

Jesienny - Pią 27 Cze, 2008

Dużo bardziej problemowe od CMYK-a są wolne kolory Pantone, ale to raczej chodzi o pewną unifikację programową. Wygodniej wszystkim pracować na jednej platformie programowej. Dużo programów = dużo kłopotów :)