forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak to jest z tą szarą kartą....

marcinek - Pią 27 Cze, 2008
Temat postu: Jak to jest z tą szarą kartą....
Cześć wszystkim.
Mam kilka wątpliwości odnośnie stosowania szarej karty.
Z mojej skromnej wiedzy wynika, że w cyfrakach stosuje się ją do 2 celów:
1. Światło w aparacie najlepiej mierzy się na 15-18% szarości. Ponoć %%% zależy od modelu, producenta itd.
2. Można też względem tej szarości ustawić custom WB.
I pytania:

Prawda to czy nie?

Gdzieś tam kiedyś mignęło mi w menu mojego D300 "Gray reference photo" ale nie bardzo wiem co z tym zrobić. Może by tak ktoś w prostych słowach streścił jak się tym w praktyce posłużyć.

macinek

Jesienny - Pią 27 Cze, 2008

Ustawiasz balans bieli na "PRE", następnie wciskasz i trzymasz przycisk WB, kiedy zaczyna migać, kierujesz na białą kartkę, ścianę co tam masz i wciskasz migawkę jeśli załapie to pojawi się na wyświetlaczu good. Wtedy aparat przyjmie balans bieli w którym to co zmierzyłeś będzie 18 szaroscią.

Przynajmniej tak to u mnie działa,

marcinek - Pią 27 Cze, 2008

Dzięki. BTW próbowałeś może kiedyś wyprodukować taką szarość "chałupniczo" ? Np na drukarce laserowej? Lekkim przegięciem wydaje mi się pomysł płacenie 70-100 zł za kawałek szrego plastiku albo papieru....

[ Dodano: Pią 27 Cze, 2008 23:09 ]
..eee... sorry już nie zawacam głowy. Ten link raczej wyczerpuje temat :-)

dobranoc wszystkim!

Wydaje mi się, że po prostu starczy biała, nie próbowałem nigdy drukować, ani używać tych kupnych. Myślę, że to strata pieniędzy. Zawsze można spróbować wydrukować i przetestować jak się zachowuje przy czymś takim aparat - nastawić porobić zdjęcia i sprawdzić jak się zachowują kolory. Poza tym przy robieniu raw-a zawsze możesz balans bieli skorygować już w kompie.
jaad75 - Pią 27 Cze, 2008

18% szarość tyczy się ekspozycji, a nie kwestii ustawiania WB. WB można ustalić na powierzchni o dowolnej jasności, ważne, by nie miała zafarbu. 18% karta do pomiaru ekspozycji nie musi gwarantować braku zafarbu.

A z ciekawości jak to się tyczy papieru, który zwykle teraz posiada w sobie wybielacze i filtry UV?
jaad75 - Pią 27 Cze, 2008

Wiekszość papierów ma jakiś zafarb, choć niekoniecznie odchyłka od będzie istotna i widoczna na zdjęciu...
mavierk - Sob 28 Cze, 2008

nie rozumiem tego wb na białą kartkę, na nie białą kartkę pre też mi zawsze dobrze ustawia :)
jaad75 - Sob 28 Cze, 2008

mavierk, "pre" ustawi Ci "dobrze" nawet na zieloną w różowe ciapki jeśli tak będziesz chciał... Chodzi o odchylenie od bieli - jeśli biała kartka ma ulepszacze, które powodują, że nie jest do końca biała, a np. niebieskawa, ręczny WB ustawi wyższą temperaturę niż powinien, by skompensować ten efekt.
mavierk - Sob 28 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:
nawet na zieloną w różowe ciapki jeśli tak będziesz chciał...
stary! w zimie na taką czapkę ustawiałem! :D

Chodzi mi o to, że dla mnie ten onanizm sprzętowy to już lekkie przegięcie :)

jaad75 - Sob 28 Cze, 2008

mavierk napisał/a:

Przeczytaj co napisałem w drugim poście...
BTW, czasem taka dokładność jest konieczna np. w fotografii produktowej lub przy fotografowaniu minerałów...

komor - Sob 28 Cze, 2008

Mavierk, widziałeś kiedyś np. slajd z reprodukcją obrazu? Tam jest obraz, a obok ramy ustawiona jest kartka z kwadratami w kolorach podstawowych RGB i/lub CMYK plus kawałek bieli. Dzięki takiej referencji potem przy skanowaniu slajdu ustawiało się suwaki balansu koloru tak, żeby odwzorowanie było prawidłowe.
marcinek - Pon 30 Cze, 2008

mavierk napisał/a:

Zgadzam się. Poprostu lubię znać możliwości sprzętu. Poza tym wojuję z rozjaśnianiem czerwieni przez mój aparat. Jak coś jest poprostu czerwone, na zdjęciu wychodzi mi jasne jak krew z tętnicy. Myślałem, żę to ten AUTO-WB coś chrzani...

Aha, byłem ostatnio w sklepie z farbami - karteczki "Duluxa" z próbkami różnych szarości świetnie nadają się do tego celu: Matowe, bez przebarwień i bez odblasków. Światło mierzy się też super.

marcinek