forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Zgubiony portfel z dokumentami

janko125 - Dzisiaj 12:38
Temat postu: Zgubiony portfel z dokumentami
Cześć, właśnie zorientowałem się, że w pociągu wypadł mi portfel z dowodem i prawem jazdy. Portfela pewnie nie odzyskam, ale najbardziej cykam się o ten dowód, żeby ktoś nie nabrał chwilówek na moje dane. Co muszę zrobić w pierwszej kolejności, żeby spać spokojnie? Tylko policja, czy coś jeszcze?
wirtualny - Dzisiaj 13:23

Sama policja to za mało – oni przyjmą zgłoszenie o kradzieży (jeśli to była kradzież), ale to nie blokuje Twoich danych w systemach bankowych. Najważniejszy krok to zastrzeżenie dokumentu w systemie Dokumenty Zastrzeżone, bo dzięki temu informacja o tym, że Twój dowód jest nieważny, trafi do wszystkich banków i operatorów komórkowych w Polsce w kilka minut. Jeśli masz konto w jakimś banku, możesz to zrobić u nich w placówce albo przez infolinię, a oni roześlą to dalej do reszty sektora finansowego. Pamiętaj też o zgłoszeniu utraty w urzędzie gminy, żeby wyrobili Ci nowy dokument, ale to bankowa blokada chroni Cię przed kredytami. Aby dowiedzieć się dokładnie, jak to wszystko spiąć i gdzie uderzyć najpierw, warto jest zajrzeć tutaj: https://zastrzegam.pl/.