| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Teleobiektyw do lustrzanki EOS 90D - fotografia przyrody
MarcinFilinger - Dzisiaj 12:53 Temat postu: Teleobiektyw do lustrzanki EOS 90D - fotografia przyrody Już od kilku miesięcy zastanawiam się nad kupnem używanego teleobiektywu do mojej lustrzanki Canon EOS 90D. Posiadam już obiektyw 55-250 mm, który wiele razy zadziałał wzorowo, jednak wszyscy wiemy, że cudów nie ma i żeby powalczyć o lepsze ujęcia, niezbędna okazuje się większa ogniskowa.
Do wycieczek pieszych, podczas których spotykam zwierzęta lub obserwuję różne ptaki, zdaje się, że bardzo długie teleobiektywy 500-600 okazują się zbyt ciężkie, już nie mówiąc o rozmiarach.
W tym momencie pomocą dla mnie może być oczywiście Tamron lub Sigma 100-400 mm. Natknąłem się jednak również na Tamrona 18-400 mm (f/3.5 - 6.3 Di II VC HLD) oraz Sigmę 50-500 (1:4.5-6.3 APO HSM), które kosztują dość podobnie co te pierwsze.
Chciałbym zatem zapytać, który z tych obiektywów zapewni mi dobre przybliżenie, ale nadal będzie w miarę poręczny, i nie zajmie całego plecaka.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
Marcin
ophiuchus - Dzisiaj 17:08
Żeby na wycieczce z podchodu złapać sensowny kadr ptaka, to te 400 mm może być za krótkie nawet na mniejszej matrycy. Celuj w sześćsetki, niestety tu nie przeskoczysz fizyki, masy oraz rozmiaru za bardzo nie da się ograniczyć. Sigma 50-500 to kloc, ale te nowsze wersje wydają się całkiem sensowne pod względem jakości obrazu.
Co dla Ciebie znaczy za duży i za ciężki obiektyw? Sam użytkuję EF 100-400 pierwszej generacji i z aparatem wychodzi nieco ponad 2 kg masy, do udźwignięcia jeśli nastawisz się tylko na fotowycieczkę.
ryszardo - Dzisiaj 17:47
Z wymienionych ja bym szedł w Tamrona 100-400. Długo rozważałem to szkło, ale ostatecznie postawiłem na 150-600 G2. Jednak ogniskowa jest nie do zastąpienia. Da się z tym komfortowo chodzić, ale trzeba mieć przemyślany sposób noszenia.
Sigma 50-500 to ciężki kloc, który optycznie mocno odstaje na długim końcu.
Tamron 18-400 to duży kompromis. Potężny zakres, ale jakość średnia. Polecam test:
https://www.optyczne.pl/i...ywu&test_ob=430
Sam oceń, czy to jest wystarczający obiektyw dla Ciebie.
| ophiuchus napisał/a: | | Co dla Ciebie znaczy za duży i za ciężki obiektyw? Sam użytkuję EF 100-400 pierwszej generacji i z aparatem wychodzi nieco ponad 2 kg masy, do udźwignięcia jeśli nastawisz się tylko na fotowycieczkę. |
Tamron i Sigma 100-400 są sporo mniejsze i lżejsze od obu wersji Canona L.
MarcinFilinger - Dzisiaj 21:42
Dziękuję za tak cenne podpowiedzi.
Wychodzi na to, że pójdę z pierwotnym zamiarem i zdecyduję się na Tamrona 100-400.
Obecnie jednak skoro wiosna, ciężko dostać coś używanego w atrakcyjnej cenie. Na ten moment widzę ogłoszenie z Sigmą 100-400 i kusi mnie zacząć się targować, bo boję się, że nie dostanę Tamrona.
Myślę, że przyjdzie czas, kiedy sprawię sobie 150-600, ale to może w przyszłym roku.
|
|