forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Gitzo, Wimberley HV200ii - gimbale

Mariusz1977 - Dzisiaj 13:49
Temat postu: Gitzo, Wimberley HV200ii - gimbale
Dzien dobry.
Kompletowanie zestawu do digiscoping-u, ciąg dalszy. Postanowiłem zacząć "od dolu".

Jestem juz posiadaczem statywu Sirui R 5214 XL i podstawy do szybkiego poziomowania.

Obecnie jestem po wielogodzinnej "rozmowie" z AI, w sprawie głowicy. Do mojego zestawu Marzen wybralem lunetę Kowa Prominar 99 A lub Swarovski ATX 95 lub 115. Dlatego tez potrzebuje solidnego, stabilnego statywu i głowicy. AI zaproponował głowicę typu gimbal od Gitzo, Swarovski ( wiem, ze to niemal to samo) i Wimberley HW200 ii.

Ostatnio wybrałem się do sklepu, żeby na żywo dotknąć, zobaczyć i popatrzeć przez Swarovskiego, a przy okazji innych produktów.

No i okazuje się, ze bardzo przydaje mi się drążek do prowadzenia głowicy z teleskopem. Drążek, którego nie ma w Wimberley HW200 ii.
Z drugiej strony, mam wątpliwości co do Gitzo gimbal, ze względu na użyty fluid. Obawa dotyczy tego, ze jest to element, który moze ulec uszkodzeniu i wówczas zostaje tylko serwis.
Moje påytanie: czy ktoś z Kolegów posiada wymienione wyżej głowicę i może napisać cos więcej o nich? Może doradzicie i podsuniecie inne pomysły lub oszacujecie, ze moje obawy są na wyrost.

Zestaw chce używać głównie do robienia zdjęć zwierzakom i samolotom.

Nie mialem możliwości przetestowania regulacji w Kowa, ale słyszałem, ze ma więcej zwolenników niż regulacja w Swarovski.

Dziękuję za Wasze zdanie i podzielenie się opinia i doświadczeniem.
Miłego dnia

ryszardo - Dzisiaj 18:06

Drążek do głowicy zawsze można dorobić. To nie jest specjalny problem.
Czemu skupiasz się wyłącznie na gimbalach, a nie bierzesz pod uwagę klasycznych głowic wideo? Nie mówię, że to gorsze rozwiązanie, ale dobrze mieć powód lepszy od propozycji bota.

Mariusz1977 napisał/a:
Z drugiej strony, mam wątpliwości co do Gitzo gimbal, ze względu na użyty fluid. Obawa dotyczy tego, ze jest to element, który moze ulec uszkodzeniu i wówczas zostaje tylko serwis.

Skąd Ci się to wzięło? Jakieś potwierdzone przypadki, czy halucynacje LLM?
Ogólnie wszystko można uszkodzić.

Kot72 - Dzisiaj 19:38

Ja nie jestem przekonany do gimbali przy dużych powiększeniach . Do samego foto gdzie czas może skompensować drgania obrazu to może jeszcze o.k. ale czy do obserwacji ? Proponuję zacząć od solidnego statywu i głowicy video a nie jakieś dziwne wynalazki :roll:
Mariusz1977 - Dzisiaj 23:01

Co do Gitzo, natknąłem się na jeden komentarza Amazonie. Nie twierdze, ze są jakieś kłopoty, ale mam na myśli, czy ktoś miała doświadczenie z ta głowica i może cos więcej napisać.

Głowicę typu gimbal, używałem w sklepie i fajnie to działało, stad moje zainteresowanie poszło te stronę.

Ale jestem otwarty na opinie i porady, zdecydowanie bardziej doświadczonych osób.

Poszedłem w stronę AI, bo jestem osoba, która zadaje mnóstwo pytań. Ale koniec końców i tak proszę o Wasza opinie.

Jestem pewny jakie modele lunety imnie interesują i mam statyw.

Nadal poszukują głowicy, pod duży i ciężki zestaw. W przyszłość aparat. Chciałbym maksymalnej stabilizacji i płynnego poruszania lunety, przy minimalnych ustawieniach głowicy ( nie chce za dużo i za często używać pokręteł w glowicy).

Czy możecie cos takiego polecić?