forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - K20d na DPreview.com

mszczyrek - Sob 28 Cze, 2008
Temat postu: K20d na DPreview.com
Podsumowanie: bardzo dobry aparat z kiepska matryca.
Wujek_Pstrykacz - Sob 28 Cze, 2008

Oj coś czuję że zaraz się zacznie dyskusja. Ja mam inne spostrzeżenia co do tego aparatu.
jaad75 - Sob 28 Cze, 2008

mszczyrek, to Twoja konkluzja, czy wyczytałeś ją z tego tekstu?... :lol:
mnich - Sob 28 Cze, 2008

Ile można rzeźbić ten sam temat i zaczynać dyskusje od nowa i w kółko?
Dalibyście już spokój K20D i pozowolili dobrze się sprzedawać ;)

Daimon - Sob 28 Cze, 2008

Ciszej nad tą trumną. :wink:

mnich, to po co zakładać taki temat, wysnuwając tak idiotyczną konkluzję z tego testu? Jak dla mnie wątek do usunięcia...

To jest skrot podsumowania Dpreview, o matrycy pisza:

"The Samsung co-developed sensor may well prove to be a turning point for Pentax, giving the company a little more control over sensors it uses and, in general terms, it delivers high resolution images with noise levels that are comparable with its competitors (and presented with a commendably hands-off approach to noise reduction that allows the user to decide how they wish to deal with noise, rather than smearing it all away). However, the hot pixel problems, combined with the sample-to-sample variability (in this instance ISO 3200 banding), represent the sorts of problems we haven't seen in DSLRs launched in the past few years. Which makes us wonder whether Samsung has over-reached itself with such an ambitious design. This is reflected in our image quality score that without these niggles would have been even higher."

Narzekaja jeszcze na nieuzyteczny LV (dla mnie bez znaczenia) i slabawy AF, zwlaszcza w kiepskim swietle. Stabilizacje w bardzo sprzyjajacych warunkach;) ocenili na 2EV. Rozdzielczosc zmierzona wyszla im na poziome C450D (12mpix), przy opisach obrazkow napisali ze na zdjeciach z Canona bylo wiecej widocznych szczegolow.

Trzeba wziasc pod uwage ze po tym jak sobie nagrabili u Pentaxian i Pentaxa podejrzewam ze starali sie napisac "wyważoną";) recenzje.

mszczyrek, weź sobie przeczytaj jeszcze raz tę recenzję, bo chyba nie bardzo zrozumiałeś... :twisted:

Konkluzja i skrot jest dla tych, co chca wiedziec:) Nie dla tych co juz kupili. Z pretensjami o jej idiotycznosc prosze kontaktowac sie z Dpreview, a nie strzelac do poslanca...

Pozdrawiam,

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2008 12:59 ]
Zalaczylem opisywany fragment w poscie powyzej, mozna przeczytac i wyciagnac wnioski samemu :twisted:

mszczyrek, naprawdę polecam powtórne przeczytanie...

No jakbym nie czytal to pomimo 14,6 mpix matrycy i wyzszej ceny za jakosc obrazu K20D dostal 8,5 a C450D 9...

Nie zebym sadzil ze ma to jakiekolwiek znaczenie, po prostu nie jest to uber-camera jakiej sie niektorzy spodziewali.

Arek - Sob 28 Cze, 2008

W co jak w co, ale w testowanie rozdzielczości na dpreview to bym nie wierzył. Co wcale jednak nie znaczy, że K20D ma lepszy obraz od 450D.

Ja tez bron Boze nie wierze. Po prostu popatrzylem na cropy, i stwierdzam ze tych dodatkowych 2.5mpix nie widac, a na ten temat wlasnie spieralismy sie tu wczesniej z kolegami dlugo i zawziecie:)
krewzszafy - Sob 28 Cze, 2008

ludzie czy wy macie jakieś kompleksy że ciągle wałkujecie te same tematy?
Arek - Sob 28 Cze, 2008

mszczyrek napisał/a:
Po prostu popatrzylem na cropy, i stwierdzam ze tych dodatkowych 2.5mpix nie widac

Posiadacze K20D będą twierdzić inaczej :)

Wujek_Pstrykacz - Sob 28 Cze, 2008

Nie jestem posiadaczem K20D, ale widziałem tysiące fotek nim zrobionych. I nie śmiem nawet twierdzić że jest w nim zła matryca. Wszystkie nawet najdrobniejsze szczegóły na piórach ptaków są widoczne, czego np. ze zdjęć z D80+AF-S 300/4 nie było widać aż tak dokładnie. Także nie wszczynajmy znów bezsensownej dyskusji nabijając sobie w ten sposób ilość postów.

Pstrykacz, źle widziałeś, to wszystko odpowiedź powyżej Nyquista... :wink:
palindrom - Sob 28 Cze, 2008

Przeczytałem te 35 stron recenzji. Było raczej w superlatywach. Przyczepili się przede wszystkim do softu, że domyślnie Pentax nie poprawia zanadto obrazu (co poniekąd jest zaletą) oraz że hot/dead piksele są kijowo mapowane. W szczególności na testach, przy dużym kontraście interpolacja następuje z pikseli o innych kolorach (np. przy czarno-białej krawędzi dead piksel na czarnym tle interpoluje również z białego obszaru i staje się jasny). Wysłałem maila do Pentaxa z uwagami na temat firmware'u, może za jakiś czas pojawi się kolejna wersja, ehhh...
Wysłałem też erratę do dpreview, bo sporo błędów znalazłem. Musieli się spieszyć z pisaniem tej recenzji. Mieli duże opóźnienie do Optycznych :mrgreen:

fafniak - Sob 28 Cze, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Nie jestem posiadaczem K20D, ale widziałem tysiące fotek nim zrobionych. I nie śmiem nawet twierdzić że jest w nim zła matryca. Wszystkie nawet najdrobniejsze szczegóły na piórach ptaków są widoczne, czego np. ze zdjęć z D80+AF-S 300/4 nie było widać aż tak dokładnie.
- dziwne - jeden normalny sie znalazl co zdjecia oglada :razz: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mavierk - Sob 28 Cze, 2008

....po raz kolejny 2 strony pisania o niczym :D
mnich - Sob 28 Cze, 2008

Przestańcie proszę mnożyć tematy o tym K20D. A Fafniak niech nie ocenia kto jest normalny a kto nie, to nie to forum. O tym aparacie było napisane już wiele, a nawet za dużo. Kto uważa że jest słaby przecież go nie kupi, a ten kto już go ma niech się nim cieszy. Nie toczmy wojen systemowych, to cieszy tylko producentów i sprzedawców. Zróbmy coś dobrego dla fotografi i róbmy zdjęcia póki nas jeszcze to cieszy i bawi.

mnich napisał/a:
Przestańcie proszę mnożyć tematy o tym K20D

Chciałem zauważyć, że na tej pierwszej stronie są cztery tematy o 450D i tylko 2 o K20D... Dodatkowo, obydwa nie są utworzone przez właścicieli K20-stki... :twisted:

mnich - Sob 28 Cze, 2008

jaad75, Tys prowda. :P

PS: I trzy tematy od D300 :P

fafniak - Sob 28 Cze, 2008

mnich, a emotki dostrzegles? :mrgreen: wyluzuj
tank102 - Nie 29 Cze, 2008

Szkoda z wami gadać...
Onanistów sprzętowych nie ma sensu przekonywać do innej marki.
Jedni wolą C inni N inni natomiast O a inni wiadomo P.
Każdy dobiera sprzęt do swoich potrzeb.

mavierk - Nie 29 Cze, 2008

ja jestem onanistą i wolę C lub N, czasami P :P
fafniak - Nie 29 Cze, 2008

mavierk napisał/a:
ja jestem onanistą
- aaa te oczy..... :razz:
Danin - Nie 29 Cze, 2008

Tak poza wszystkim : mavierk świetny masz avatar. :mrgreen:
mavierk - Nie 29 Cze, 2008

Jak tylko chcesz, mogę zrobić Ci taki podobny ;)