forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Micro4/3 w astrofotografii

ryszardo - Wczoraj 22:56
Temat postu: Micro4/3 w astrofotografii
Jakiś czas temu dyskutowałem z użytkownikiem Soniak10 na temat użycia aparatów µ4/3 w astrofotografii i dlaczego uważam, że jest to mocno nieoptymalny wybór. Obiecałem wtedy zrobić małe porównanie.

Porównywał będę aparaty dość stare, bo takie mam. Do pojedynku stanęły: Canon 6D i Olympus E-M1. Dobrze się złożyło, bo oba zostały zaprezentowane w podobnym okresie (Canon we wrześniu 2012, a Olympus we wrześniu 2013) i obecnie kosztują podobne pieniądze na rynku wtórnym. Z tego co widziałem różnice jakości pomiędzy tymi rozmiarami matryc zdecydowanie nie zmalały od tego czasu.

Żeby było uczciwie oba aparaty zamontowałem jednocześnie na astrotrackerze i skierowałem w ten sam sektor nieba. Do obu podpiąłem tani standard: do Canona 50/1.8 STM, a do Olka 25/1.7 Panasa. Zrobiłem po kilka zdjęć, żeby mieć pewność, że efekty są powtarzalne (są).

Poniżej wycinki 1:1 ze środka trzech zdjęć:
Canon na f/2.8, 30 s, ISO 800
Canon na f/5.6, 30 s, ISO 3200
Olympus na f/2.8, 30 s, ISO 800

Wywołanie bez odszumiania, wyostrzania i korekty wad obiektywu. Jedynie korekcja ekspozycji, żeby osiągnąć tą samą jasność (Olek dawał ciemniejsze obrazy).

Moim zdaniem różnica jest ogromna. Canon na ISO 3200 szumi wyraźnie mniej od Olka na ISO 800. Na tej samej czułości efekty są nieporównywalne.
Jak ktoś chce, to mogę udostępnić surowe pliki do samodzielnego porównania.