forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Forest Gen3 (8x42 lub 10x42)

fatman - Dzisiaj 16:50
Temat postu: Delta Forest Gen3 (8x42 lub 10x42)
Czy ktoś z Was miał okazję spojrzeć przez te lornetki i porównać chociażby z DO Chase czy Vortex Triumph czy Diamondback HD ?
Zastanawiam się nad nią a w sieci ni hu-hu opinii.

carrygun - Dzisiaj 18:27

Mam Foresta 3 10x42 i polecam. Świetna lornetka w tych pieniądzach. Patrzyłem przez Chase 8x42, ale optycznie Forest jest o półkę wyżej. Różnica w jasności za dnia była bardzo duża.
Lech149 - Dzisiaj 20:43

Nie mogę znaleść , albo Foresta 2 , albo Forest 3 , albo coś pokręciłem :twisted:
Jan55 - Dzisiaj 22:29

carrygun napisał..."Patrzyłem przez Chase 8x42, ale optycznie Forest jest o półkę wyżej. Różnica w jasności za dnia była bardzo duża."

Wynika to z jakości szkieł i powłok na szkłach oraz pryzmatach. Chase ma na pryzmatach powłoki srebrowe a Forest III dielektryki. Chase ma swoje lata a Forest III to lornetka dzisiejszych czasów, więc i jej jakość optyczna, jest lepsza. Gdyby w Chase "odnowiono" optykę, to byłaby, być może lepsza od Foresta III. Podobnie byłoby z DO Titanium HDED 8/10x42 :wink: .

Jan55 - Dzisiaj 22:46

fatman napisał..."Czy ktoś z Was miał okazję spojrzeć przez te lornetki i porównać chociażby z DO Chase czy Vortex Triumph czy Diamondback HD ?'

Tu nie ma co porównywać, bo o ile Chase i Diamondback HD to lornetki porównywalne optycznie, ale DB HD troszkę jaśniejsza od Chase, to Triumph przy nich jest lornetką, wg mnie, szajsowatą, porównywalną z innymi chińskimi szajsami, kosztującymi 100-200zł, tyle że z brendem Vortexa :sad: , a tym samym, Forest III, wg opinii kilku użytkowników, jest lornetką lepszą optycznie od Triumpha. Czy lepszą i na ile lepszą od Chase i DBHD, to trzeba by porównać je 1:1, bo różnice między nimi, mogą być w niuansach. Teoretycznie, Forest III, powinna być lepsza optycznie od w/w wymienionych lornetek :wink: . Pozostaje jeszcze tylko kwestia ergonomii obudowy i muszli ocznych. Pod tym względem, dla mnie, wypada najlepiej DBHD :smile: , ale dla innych użytkowników może być inaczej :wink: .