| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Viper 12x50 HD vs Nikon Action EX 12x50
Kondzio41 - Sob 18 Kwi, 2026 Temat postu: Vortex Viper 12x50 HD vs Nikon Action EX 12x50 Porównałem na dystansie około 1400 metrów te dwie lornetki. Na dokładkę mialem jeszcze Kowę BD 10x42 XD. Nikon i Vortex 12x. Choc moj wzrok super nie jest, a znawcą nie jestem, ale moje odczucia sa takie. Wyrazistość i komfort patrzenia. Po prostu przyjemnosc. Vortex Viper 12x50 HD wygrywa z Nikonem Action EX 12x50 w klasie 12x. Kowa obraz tez super dla mnie. Niektórzy na aberacje narzekaja, ale moj wzrok nie wykrywa tych wad. Nie widze po prostu tego w lornetkach. Spokojniej sie obserwuje, bo mniejsze powiekszenie. Dla mnie zlotym srodkiem, bo lubie obserwacje z reki i na dalekie dystanse jest Vortex Viper 12x50 HD, ale w porownaniu do Kowy ciut wieksze drgania z obserwacji z reki i fajnie miec jakas podporke. Ale i bez tego dla mnie spoko. Najlepiej kazdy przed zakupem powinien sobie sam sprzet przetestowac, bo kazdy moze inaczej odbierac sprzet i ma kazdy inne preferencje. Ja wypowiadam sie ze swojej strony.
Jan55 - Sob 18 Kwi, 2026
Kondzio41...Aby zmniejszyć drgania "z ręki", w dachówce 12x50, musisz wypracować sobie technikę trzymania lornetki przy oczach. Ja przyswoiłem sobie technikę kol Soniaka. Polega ona na tym, że lewą ręką trzymasz lewy tubus lornetki na początku ( od przodu), a prawy tubus tak jak normalnie ( przy okularach). Zmniejsza to drgania obrazu, do minimum, a i trzymanie lornetki typu dach 12x, jest wygodniejsze .
carrygun - Sob 18 Kwi, 2026
Jan55, mnie pomogła technika łokci blisko siebie. Ręce robią wtedy za statyw. Może nie jest wygodnie jak przy szerokim rozstawie rąk, ale bardzo stabilnie
Kondzio41 - Sob 18 Kwi, 2026
Dzieki. Wypróbuje.
jarbarek - Wczoraj 15:40
Kondzio, ja tam jestem młody na forum. Przeważnie czytam.... -Czemu porównujesz lornetki z innych pułapów cenowych. Oglądałem przed chwilą test Vipera hd, i jego wtedy cenę (ponad 3 tyś złotych) - w tamtym czasie ja, za używanego, w idealnym stanie se 12x50 zapłaciłem podobne pieniążki - porównaj te dwie lornetki podobne cenowo. Ex 12x50 nawet dzisiaj kosztuje poniżej tysiąca złotych
Kondzio41 - Wczoraj 15:52
Dlatego, ze ponoc za ta sama jakosc optyczna przy lornetce porro ponoc placimy dwa razy mniej niz za dachowke. Jakosc serii EX podobno spadla w porównaniu do starszych modeli. Ciekawe jak wypada lornetka Oberwerk 12x50 SE ED.
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_460&products_id=12539
jarbarek - Wczoraj 17:09
Kondzio, to nadal nie ta sama półka cenowa, Oberwerk 12x60 SE ED nowego widziałem za 1300 zł, a użyawanego na Astromaniak za 700 zł..... Mój Nikon SE 12x50, nadal kosztuje około 3 tyś zł, i raczej jest lepszy od opisanego przez Ciebie Vortexa, mimo, że nawet nie ma szkiewł ed
Kondzio41 - Wczoraj 19:40
Byc moze tak jest. Ale pole widzenia chyba jest mniejsze niz w Vortex Viper 12x50 HD.
|
|