| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Canon R10 z przejściówką do Canon EF 300 L IS USM f/4,0
cemetel - Wczoraj 20:46 Temat postu: Canon R10 z przejściówką do Canon EF 300 L IS USM f/4,0 Witam,
Kotko: jestem amatorem, mam Canon R10 z przejściówka R-EF. Mieszkam blisko lasu i spotykam fotografujących zwierzaki i ptaki, uzbrojonych w długie tele - np. 600.
Nie chcę zbytnio inwestować, więc przyszedł mi pomysł na:
1.albo EF 300 L IS USM 4,0
2. EF 400 L 5,6.
W pierwszym przypadku mogą zastosować extender 1,4 i nie stracę AF. Powiększeni będę miał (300 x 1,6)x1,4. Więc lepiej niż w drugim rozwiązaniu. W drugim przypadku extender jest bez sensu.
Jakie rozwiązanie byłoby sensowniejsze?
pozdrawiam,
Jerzy
ryszardo - Wczoraj 21:11
R10 nie ma stabilizacji, więc jeśli chcesz ją mieć, to musi być w obiektywie.
400/5.6 L stabilizacji nie ma, ale chyba będzie to obiektyw ostrzejszy od 300/4.0 L IS z telekonwerterem.
Do tego z TC robi się to dość karkołomna konstrukcja: obiektyw + TC + przejściówka i dopiero korpus. Dużo połączeń.
Alternatywnie możesz rozważyć Tamrona 150-600 G2 (koniecznie G2, bo pierwsza wersja ponoć nie działa poprawnie z korpusami R przez przejściówkę). Będzie większy i cięższy, ale da sporo większy zasięg, uniwersalność, stabilizację i dostępny jest w podobnej cenie.
|
|